pietruszki Por Pół dużego selera Biała cebula 100g wędzonego boczku 500g białej kiełbasy 150ml śmietany sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, 2 ząbki czosnku Wykonanie: Warzywa umyć, obrać i gotować w osolonej wodzie około 30 minut i odcedzić. Powinniśmy otrzymać około 2l wywaru warzywnego. Do wywaru dodać kiełbasy i boczek oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna
Pyry na Gazmijał. Sprzedawali m.in.: zupę cebulową z suchej miotły, ciasto z marchwi i lnu, konfiturę z jarzębiny, flaczki z boczniakiem i kaszą jaglaną oraz podawane prosto z patelni racuchy z warzywami. Nawet nalewki mieli (1,5 zł) za kieliszek, ale tu niestety było mniej smaku. Było całkiem przyjemnie, a Was zostawiam z fotogalerią! najsmaczniejsze stoisko parowanki z sosem
Pasja SmakuJacob Holmstr ö m i Anton Bjuhr . Jak grzyby po deszczu wyrastają restauracyjne ogródki, gdzie każdy dostępny kawałek ziemi (w doniczkach również) obsiewa się ziołami i warzywami, żeby móc się cieszyć naturą i maksymalnie skrócić czas podróży jedzenia na talerz. Już n ikogo ni e dziwi szef kuchni zbierający w lesie pastorały ( jadalne pędy
SzczyptaSmaQMoże nie jest to jeszcze czas na przygotowanie lodowego tortu z owoców leśnych , ale dzień robi się dłuższy, pogoda ładniejsza, a na targowiskach pojawią się świeże sezonowe owoce i warzywa. Chyba właśnie ich najbardziej mi brakowało zimą. Ostatnio kupiłam na straganie greckie truskawki, które bez żadnego przetworzenia, nie są jeszcze najlepsze i miękkie mango, z którego chciałam wyczarować coś
Słodkie Przyjemnościcebulę z porami. Dodajemy tymianek i całość zalewamy winem. Podgrzewamy ok. 4 min., alkohol nam wyparuje. Cebulę z porami przekładamy do bulionu z czosnkiem i gotujemy, aż warzywa będą bardzo miękkie. Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Groszek wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na 4 min. Odcedzamy. Zupę
Moniki Smakołykimięsa wieprzowego z łopatki - 2 l bulionu warzywnego - 6 dużych, świeżych marchewek - 1 świeża papryka - pęczek świeżej kolendry - pieprz, sól, kurkuma, majeranek 1. Bulion Obieramy warzywa, po czym kroimy je na mniejsze części (ok. 3cm). Marchewkę, selera, pietruszkę oraz przekrojoną na pół (w szerz) główkę czosnku podsmażamy na łyżce masła klarowanego w dużym garnku. Dorzucamy opaloną
Sajkofanka smakuMarynujemy grzyby...marynujemy też ryby, które wspaniale wychodzą z octu...marynujemy warzywa...dlaczego by nie zamarynować jajek? Ja marynuję i polecam każdemu, pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom, polecam wypróbować przy okazji Wielkanocy Składniki: jajka- ilośc wg potrzeby 2 szkl wody 1/2 szkl octu 1 łyżka soli 8 ziaren pieprzu ang 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela ang 2 ostre papryczki
Z Majeczką w kuchnidusimy około 20 minut. Boczek kroimy i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako
Projekty ze smakiemwywaru. Część wywaru odlać i namoczyć w nim bułkę, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić jeśli trzeba dodając wywar z boczku. Foremki posmarować tłuszczem, posypać bułką
Stare Garykoniec smakołyków z Zupowaru! Zaglądajcie na bloga , bo już wkrótce poznacie przepis na fantastyczne koktajle – takie dla zdrowia i dla urody! Dzięki firmie Świeże zioła ( http://swiezeziola.pl/ ) smacznych warzyw i owoców mam pod dostatkiem i z przyjemnością wykorzystam je do przygotowania smakołyków
Ostra na Słodkoostatni już dzwonek, by go nastawić. Po przepis zapraszam tutaj . Możesz zrobić go na wędzonce lub na wywarze z gotowania białej kiełbasy lub na esencjonalnym wywarze z warzyw. Mój przygotowany jest na warzywnym wywarze, a podany z podsmażona kiełbasą i ugotowanym jajkiem na twardo. Składniki: kilka ziemniaków 1- 2 marchewki pietruszka kawałek selera majeranek sól, pieprz 2 szklanki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!37zł Robię zawsze bulion w ogromnym garze, a potem na jego bazie jeszcze ze dwie zupy zawsze wyjdą. Do przygotowania 8l bulionu zużyłem różnego mięsa za ok 15zł, z warzywami w sumie około 20zł, dlatego przyjmuję, że mój dziś wykorzystany to około 3,75zł. -pieczarki 350 gram; koszt 6,49zł/kg; koszt wykorzystany 2,27zł -por część biała 0,27gr -garść
BaRepasKolejna wersja pieczonych żeberek. Tym razem z kolorową fasolką i dużą ilością warzyw. Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -puszka czerwonej i puszka białej fasoli -puszka krojonych pomidorów -10 pomidorów suszonych -3 marchewki -czerwona papryka -2 ząbki czosnku -olej i 2 dkg masła -czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, słodka papryka oraz składniki do peklowania mięsa ( patrz mięsa pieczone
Maminek kulinarnypuszka kukurydzy 4 jajka 4-5 łyżek majonezu pieprz sól PRZYGOTOWANIE W dwóch garnkach zagotować wodę – jedna na brokuły, druga na pieczarki. Ma być jej tyle, by przykryła warzywa. Wodę posolić. Brokuły podzielić na różyczki, pieczarki umyć i zostawiamy w całości. Na gotującą się wodę wrzucić do jednego garnka brokuły, do drugiego pieczarki. Gotować ok. 4-5 min. Odcedzić
zabawa smakiemWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję wam pomysł na pyszną sałatkę z warzywami i chrupiącym kurczakiem. Sałatka ta doskonale pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy, goście będą zachwyceni jej smakiem. Możemy ją również przygotować na kolację, obiad lub lunch do pracy. Pierś z kurczaka usmażyłam w panierce z płatków kukurydzianych dzięki czemu
Marta Gotuje