modyfikowana, ocet spirytusowy, olej roślinny, sól , aromat, czosnek granulowany, chilli,(0,4%), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, mieszanka przypraw. zawartość netto: 300g Uniwersalny sos pomidorowy z dodatkiem dużych kawałków kruchych warzyw papryki , marchwi , pieczarek , cebuli i przypraw to gotowy produkt dla osób ceniących sobie wygodę . Sos ten idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaj u dań z makaronem , ryżem , dań mięsnych
Smakowite Daniaszklanki mleka 2 łyżki masła sól pieprz przepis Obrane ziemniaki kroimy i gotujemy w osolonej wodzie (około 1 litra). Dokładamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ząbek czosnku , zagotowujemy . Gdy warzywa będą miękkie dodajemy posiekany szpinak , doprawiamy do smaku pieprzem , jeśli zachodzi potrzeba solą. Dodajemy mleko i masło doprowadzamy do wrzenia , już nie gotujemy
Smakowite Daniajajek sól pieprz przepis W litrze wody gotujemy boczek z liściem laurowym , zielem angielskim i czosnkiem , do wywaru dodajemy pokrojone w plastry pieczarki , marchew , pietruszkę i szczyptę majeranku . Gdy warzywa będą miękkie wlewamy żur i dodajemy śmietanę , zagotowujemy doprawiamy solą i pieprzem . W osobnym rondelku gotujemy jajka na twardo . Żurek podajemy z przekrojonymi na pół jajkami i pieczywem
Smakowite Daniakawałek kapusty włoskiej natka pietruszki sól i pieprz opakowanie makaronu 250 g przepis Skrzydła z indyka, zalewamy zimną wodą (około 2 litry ) .Warzywa obieramy i kroimy na kawałki. Cebule opiekamy nad ogniem i dodajemy do wywaru. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 1,5 godziny
Smakowite Daniaoddzielamy od kości. Ryż gotujemy w osolonej wodzie .Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę .Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach .Na patelni przesmażamy cebulę , dodajemy resztę warzyw, chwilę dusimy , dodajemy koncentrat pomidorowy dodajemy papryką w proszku .Masę warzywną mieszamy z makrelą , dodajemy ryż doprawiamy solą
Smakowite DaniaDomowe kluski ze szpinakiem w sam raz dla miłośników tego najzdrowszego warzywa pod słońcem. Przygotowuję się je bardzo szybko i prosto , a smakują pysznie . Polecam do wypróbowania. składniki na 10 klusek 2 szklanki mąki 1/3 łyżeczki soli 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki masła przepis Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię
Smakowite Daniagałązka natki pietruszki przepis Marchewkę kroimy w plastry a ziemniaki w średnią kostkę. Do wrzącej wody dodajemy kostkę bulionu drobiowego oraz pokrojone ziemniaki i marchew,wszystko gotujemy do miękkości warzyw . Następnie zupę zasypujemy płatkami błyskawicznymi jęczmiennymi i dodajemy łyżkę margaryny . Gałązkę pietruszki drobno siekamy. Zupę podajemy z posiekaną zielenina
Smakowite Daniarzodkiewką , kalarepą i żółtym serem to świetna przekąska na śniadanie lub lekką kolację. Bardzo smaczna a przy tym niesamowicie prosta w przyrządzeniu .Sałatką można urozmaicić swoimi ulubionymi wiosennymi warzywami . składniki na 3 porcje 30 dag sera żółtego (edamskiego lub goudy) 1 kalarepa 2 pęczki rzodkiewek sos 4-5 łyżek
Smakowite Daniaczęść margaryny rozpuszczamy na tej samej patelni na której smażyliśmy skrzydełka, wrzucamy marchewkę i pora i dusimy około 10 minut. Skrzydełka przekładamy do żaroodpornej formy, na nich układamy uduszone warzywa i podlewamy szklanką bulionu. Skrzydełka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy 30 minut.W połowie pieczenia podlewamy je pozostałą częścią bulionu . Tak przygotowane danie najlepiej smakuje z ryżem
Smakowite Daniakawałek selera i pora) ząbek czosnku oraz cebulę. W trakcie gotowania zupę doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, szczypta kminku i ziarenkami pieprzu. Zupę gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilę. Kapuśniak podajemy z posiekaną natką pietruszki
Smakowite Daniazupy wlewamy wywar z grzybów, wrzucamy cebulę i pokrojone grzyby. Dodajemy kilka ziaren pieprzu , liść laurowy oraz ziele angielskie . Zupę solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości grzybów i warzyw. Do miski przekładamy śmietanę dodajemy mąkę i całość mieszamy, rozprowadzamy odrobiną bulionu i jeszcze raz mieszamy. Zupę zabielamy śmietaną i gotujemy jeszcze około 5 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie
Smakowite Daniaselera oraz marchew ) wkładamy do garnka i zalewamy wodą około 1,5 litra , dodajemy suszone grzyby i całość zagotowujemy . Obrane ze skórki buraki kroimy w plastry. Do wywaru z warzyw wrzucamy pokrojone buraki i całość gotujemy do miękkości. Następnie wlewamy zakwas z buraków, dodajemy czosnek ,ziele angielskie oraz liście laurowe. Barszcz doprawiamy solą i jeszcze chwilę gotujemy . Ugotowany barszcz przecedzamy
Smakowite Daniaogórków kiszonych łyżka masła lub margaryny szklanka śmietany 18% szklanka kwasu z ogórków 2 łyżki mąki pszennej łyżka przyprawy typu wegeta ( przepis tutaj ) łyżka cukru łyżka soli przepis Warzywa ( marchew, pietruszkę, kawałek pora, ząbki czosnku, ziemniaki ) obieramy, marchew i pietruszkę kroimy na drobne kawałki, ziemniaki w większą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą około 2 litrów i gotujemy
Smakowite DaniaGołąbki w młodej kapuście to smaczny sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Podane na gorąco z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie i mogą doskonale urozmaicić codzienne obiady. składniki na ok. 20 gołąbków średnia główka młodej kapusty 1 jajko 2 torebki ryżu ( każdy po 100 g ) 500 g mięsa mielonego 2 cebule 1 średnia marchew łyżka masła domowa przyprawa typu wegeta
Smakowite DaniaKolejnym prostym i szybkim w przygotowaniu przysmakiem z grilla jest pyszna bagietka z masłem czosnkowym, pieczarkami i żółtym serem. Taka bagietka będzie ciekawym i chrupiącym dodatkiem do mięs i warzyw z rusztu a także samodzielną przekąską na gorąco . składniki na 2 bagietki 2 małe bagietki 1/2 kostki masła 3 ząbki czosnku 15 dag małych pieczarek 15 dag żółtego sera
Smakowite Dania