warzywa - 14856 przepisów (strona:511/991)

SAŁATKA TELEWIZYJNA 297

przypadku jest nam zbędny, ponieważ zrobi się ciapa a tego nie chcemy. Szczypiorek posiekać. Z oleju u musztardy i odrobinę ciepłej wody zrobić sos. Wszystkie składniki, czyli soczewicę i warzywa dokładnie wymieszać, polać przygotowanym sosem. Przyprawić solą i dużą ilością pieprzu.  Smacznego

pieprzny smaczek
Zupa Tajska po Polsku 11923

Pora, selera, marchewki umyć, obrać i pokroić na kosteczkę. To samo robimy z piersią kurczaka.  Do garnka wlewamy 2l wody i zagotowujemy  następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i warzywa. Zmniejszamy ogień doprawiamy lekko solą i pieprzem, dodajemy czosnek, pomidory, trawę cytrynową, pastę chilli i cebulę, wszystko gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu. następnie dodajemy kukurydzę

Niezły Młynek
Odżywczy sok z burakami 77

wrzucam je do sokowirówki. Sok jest pyszny, orzeźwiający i dodaje nam mnóstwo energii. Polecam! Na ok. 0,5 l soku: 3 małe buraki jabłko średnia marchewka pomarańcza Owoce i warzywa obieramy i myjemy. Wyciskamy z nich sok za pomocą sokowirówki. Podaje od razu. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions

Mienta blog
Prawdziwe zimne nóżki - galert, studzienina 247

właśnie na Wielkanoc , w dużej misce, a potem przed podaniem kroiło na trójkątne części. Niewiele w nich było mięsa bo nie w tym tkwi ich urok. Nie dodawano też warzyw - żadnych marchewek czy groszku a już na pewno nie jajek zatopionych w galarecie. Te składniki były zarezerwowane do galaretki jarzynowej , bezmięsnej albo z kurczakiem. Zimne nóżki to zimne nóżki

Smaczna Pyza
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 206

seler i pietruszkę obieram, ścieram do naczynia na grubych oczkach.  Natkę pietruszki płuczę, osuszam i drobno siekam, wrzucam do pozostałych. Cebulę z czosnkiem bardzo drobno siekam, dodaję do warzyw wraz z soczewicą, orzechami, jajkiem, oliwą i bułką tartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać

W kuchni Karmel-itki
kalafiorowo-jarzynowa zupa na pikantnie z przyprawą Harrissa... 144

Składniki: mięso gulaszowe z indyka 1/2 kg, oliwa 1/4 szklanki, woda 3 litry, kalafior 1 średni, warzywa mrożone 50 dag/opakowanie, przyprawa Harrissa Royal Brand 2 łyżeczki, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, natka pietruszki 2 łyżki mięso indyka pokroić na kostkę i na oliwie w garnku

W Mojej Kuchni Lubię
Flądra w sezamie 120

rozgrzanym oleju aż nabierze złoto-brązowego koloru. Można również posmarować olejem i zapiekać w piekarniku przez 20-25 minut w 180 ° C Podawać z brązowym ryżem i gotowanymi warzywami. Smacznego

Pełny talerz
Cukiniowa zapiekanka 202

ząbki czosnku 2 łyżki masła 500 g mięsa mielonego z szynki 100 ml śmietanki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki Przygotować warzywa. Ziemniaki wyszorować, i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cukinie umyć, pokroić na średnie kawałki. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę i pokroić w grubą

Pełny talerz
Pstrąg grillowany z salsą mango 150

strony. Tak przyrządzony pstrąg jest soczysty, a salsa mango doskonale uzupełnia jego smak. Dodatki można dobrać według upodobań. Ja zdecydowałam się na makaron z pełnoziarnistej mąki i paprykę faszerowaną warzywami. Składniki dla 4 osób: 600 g filetu z pstrąga łososiowego 2 średnie mango 1 pęczek dymki 1 duża papryczka chilli sok z 1 cytryny 6 łyżek oliwy sól pieprz cytrynowy

Pełny talerz
Pomidory faszerowane mięsem 153

Zawsze w mojej kuchni? Pomidor! Najlepszy dodatek? Pomidor! Co na kanapkę? Pomidor! Co dziś na obiad? Pomidor! Zupełnie nie pamiętam kiedy i jak pomidor stał się moim ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku

Pełny talerz
Naleśniki zapiekane z jarmużem, bryndzą i boczkiem 217

popularny jest w kuchniach brazylijskich, portugalskich i holenderskich. W Polsce coraz częściej można go spotkać, chociaż nie jest łatwo dostępny. A szkoda, bo jest podobno jednym z najzdrowszych zielonych warzyw liściastych, pełnym witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest rośliną odporną na mróz, dzięki czemu zbiory trwają przez całą zimę. Jarmuż można jeść na ciepło lub na surowo - w sałatkach. Wtedy

Pełny talerz
Leczo prawie klasyczne czyli prawie lecsó 203

cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Zdecydowanie nie powinny w nim się znaleźć: cukinia, kabaczek, bakłażan, czy kapusta. Smakowite dania z tych warzyw to raczej ragoût, ratatouille, czy bigos, ale nie leczo. Jako danie obiadowe leczo bywa podawane z kluskami kładzionymi, kuskusem, czy ryżem. Jednak często łączy się je po prostu ze świeżym

Pełny talerz
Kremowa zupa dyniowa z kokosową nutą 140

ziemniaka pokroić w kostkę. Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklić cebulę. Dodać imbir i kurkumę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać dynię, marchewkę i ziemniaka - smażyć razem przez 5 minut. Warzywa zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok. 15 minut (do miękkości). Zupę zdjąć z płyty,zmiksować. Dodać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Garnek z zupą ponownie postawić

Pełny talerz
Kremowa zupa marchewkowa z egzotycznym akcentem 154

podsmażyć. Do czosnku i cebuli dorzucić marchewkę, ziemniaka, imbir, pastę curry i paprykę. Dusić razem ok. 5 minut często mieszając. W drugim garnku mocno podgrzać bulion. Gorącym zalać podsmażone warzywa. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc/ gaz i gotować 15-20 minut, aż marchewka będzie miękka. Odstawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować. Zupę ponownie podgrzać. Doprawić do smaku solą

Pełny talerz
Pasztet tradycyjny 175

kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dołożyć wątróbkę. Podsmażyć razem. Odstawić do ostudzenia. Wystudzone mięso zmielić 3 razy przez maszynkę razem z ugotowanymi warzywami, tymiankiem i majerankiem. Wywar z gotowania zachować. Otrzymaną masę doprawić gałką muszkatołową, mielonym zielem angielskim, mielonym pieprzem i solą.* Dodać trochę wywaru z gotowania, żeby masa miała mazistą konsystencję. Białka ubić

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania