warzywa - 14856 przepisów (strona:504/991)

Omlet kokosowy z twarożkiem kokosowym i orzechami 160

lepszego po treningu niż pyszna, pełnowartościowa kolacja :) Jak wiadomo ostatni posiłek w ciągu dnia powinniśmy jeść 3-4 godziny przed snem. Powinien składać się z łatwo przyswajalnego białka lub warzyw. Redukcji powinny ulec natomiast spożywane węglowodany.  Na kolację unikamy jedzenia białego pieczywa oraz makaronów. Staramy się również omijać owoce, gdyż zawierają dużo cukrów prostych, które wchłaniane są bezpośrednio

Chocolate Muffin Blog
Jakie produkty powinno się jeść wiosną? 144

Każdy jest ospały, brak mu sił i energii. Nie wiadomo co jeść, aby wszystko wróciło do formy przed zimą. Jakie produkty powinnyśmy zacząć jeść wiosną? nowalijki - wiosenne owoce i warzywa m.in sałata, rzodkiewka, marchewka czy kapusta białko - nabiał, rośliny strączkowe, chude białe i czerwone mięso węglowodany - płatki owsiane, pieczywo żytnie i pełnoziarniste, kasze  tłuszcze - oliwki, oliwa z oliwek, awokado

Truskawkowa Fiesta
Chili con carne drobiowe 277

Klasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki

Bullio
NAJZDROWSZE OLEJE - KTÓRE WYBRAĆ? 175

smażenia. Zupełnie się do niego nie nadaje - ze względu na dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Będzie za to idealny do sałatek, skropienia kanapeczek, sosów, dipów i gotowanych warzyw. Nie bójcie się - nie zwiększy zawartości tkanki tłuszczowej - dostarczy nam jedynie superdobrych składników odżywczych :)  OLEJ LNIANY ZNAJDZIECIE TUTAJ --->   OLEJ LNIANY ZERO CHOLESTEROLU, ZERO TŁUSZCZÓW TRANS!   Zerknijcie na zdjęcie

Katsuumi
Zupa porowo-jabłkowa z sezamowymi lizakami tofu 215

pieprzem. Wywar gotowy. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Oczyść pora i jego białą część pokrój w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć warzywa i duś do zeszklenia. Zalej 120 ml cydru i gotuj na dużym ogniu 1 minutę bez przykrycia. Dolej wywar, mleko kokosowe i gotuj jeszcze 10 minut. Zieloną część pora pokrój

Roślinna - blog wegański
Farfalle z kurczakiem, bakłażanem i pieczarkami 134

pieprz do smaku świeża natka pietruszki odrobina masła masło do smażenia Przygotowanie: 1. Bakłażana podsmażyć na maśle, dodać pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, wyciśnięty czosnek, 2. Gdy warzywa się zarumienią, ale nie są jeszcze miękkie dodać kurczaka, sól i pieprz. 3. Smażymy na małym ogniu by kurczak się zarumienił, uważamy by się nie wysuszył, w razie czego dodajemy

KreatywnePiny
Soczewica po bretońsku 146

wypłukaną wcześniej soczewicę (można ją wcześniej zalać wodą i zostawić na kilka godzin – będzie się krócej gotować). Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie

e-PrzepisyKulinarne
Makaron z Boczkiem w Pikantnym Sosie Chili 198

świeże) olej sól, pieprz chili w proszku (opcjonalnie) szczypta imbiru (opcjonalnie) Domowy Ostry Sos Chili - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy słodką paprykę, papryczki chili i dusimy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy

Słodka Strona
ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ 405

czasie sezonu na szparagi staram się jeść te warzywa tak często, jak to możliwe. Wczoraj pokazałam wam przepis na zupę szparagową , a dzisiaj przygotowałam roladki z piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i szparagami. To danie może być bardziej dietetyczne, jeśli nie użyjecie do niego bekonu. Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy

Przepisy Aleksandry
Pasztet z kaczki 149

soli. Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę i gotujemy do miękkości( ok 0,5 godziny). Ostudzoną kaczkę obieramy z kości. Mięso mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie razem z warzywami. Odlewamy trochę wywaru i gotujemy w nim wątróbkę, którą również po ugotowaniu mielimy. Bułkę moczymy w wywarze. Podgardle wędzone mielimy oraz bułkę. Do powstałej masy pasztetowej dodajemy przyprawy oraz drobno

kgwjanczewo
Bitki w sosie pomidorowym 187

cebula susz warzywny   koncentrat pomidorowy przyprawa meksykańska sól, pieprz listek, ziele bulion  śmietana Mięso pokroić w plastry , można lekko rozbić tłuczkiem.Mięso podsmażyć na patelni, dodać cebulę, warzywa oraz przyprawy.Zalać wszystko bulionem, dodać koncentrat .Dusić aż mięso będzie miękkie.W razie potrzeby dolać wody.Pod koniec dodać śmietanę. Sos można zagęścić 1-2 łyżkami mąki rozrobionymi

Moje domowe kucharzenie
Prażona cebulka 102

aromatyczna pyszna. Powiem szczerze, że uwielbiam cebulę, nadaje smaku prawie każdej potrawie wytrawnej, pasuje do tak wielu dań, a jest taka niepozorna, można się przez nią rozpłakać. Cebula jest warzywem niezwykłym, a i szczypiorek uwielbiam. Szczypiorek często wykorzystuje do posypania końcowego dania, czy po prostu na kanapki:) Tym razem u nas gościła prażona cebulka, a przepis zaczerpnięty z bloga Anyżkowo

dom-agi.pl
Stir fry z kurczakiem 189

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, delikatnie skrapiamy sosem sojowym, pieprzymy i mieszamy. Cebulę i marchewkę obieramy, cebulę kroimy  w piórka, a marchewkę kroimy we wstążki używając obieraczki do warzyw. Pieczarki kroimy w plastry. Na jednej mniejszej patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim mięso. Na drugiej większej patelni również rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy pieczarki

Kulinarne przygody Gatity
Kremowa pasta z awokado i pistacjami 197

kolorze pistacjowym, ale również z ich dodatkiem- na kremowym serku, połączonym z miękkim awokado, doprawionym chili dla nadania ostrości i charakteru. Do idealnej całości podajemy najzwyklejsze krakersy bądź świeże warzywa (marchewka czy seler naciowy) i imprezową przekąskę mamy gotową, lub świeży, chrupiący chleb i kiść pomidorów- na kolację. 2 minuty, 2 główne składniki + kilka dodatków i... rozkoszujemy się tym wybornym

Kraina Miodem Płynąca
Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem) 339

kroimy w dużą kostkę. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię odrobinę oleju i smażymy kurczaka z obu stron po około 3 minuty. Dorzucamy wcześniej usmażone warzywa, a całość zalewamy winem. Redukujemy płyn i dorzucamy tymianek. Możemy również doprawić jeszcze solą i pieprzem. Całość przekładamy do miski i odstawiamy na bok. Do miseczki wbijamy jajko oraz śmietanę

Kolizje Smaków