warzywa - 14856 przepisów (strona:495/991)

Pierogi z ogononami wołowymi 152

opór” przesuńmy nóż kawałek dalej. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, przekroić na ćwiartki. W garnku o grubym dnie podsmażyć mięso rumieniąc je, dodać warzywa przesmażyć. Wlać wino, dodać przyprawy, wlać wodę (tyle aby mięso było tylko przykryte). Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Około 3 godzin. Mięso wyjąć

królestwo garów
Ogony wołowe 124

opór” przesuńmy nóż kawałek dalej. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, przekroić na ćwiartki. W garnku o grubym dnie podsmażyć mięso rumieniąc je, dodać warzywa przesmażyć. Wlać wino, dodać przyprawy, wlać wodę (tyle aby mięso było tylko przykryte). Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Około 3 godzin. Mięso wyjąć

królestwo garów
Rosół z perliczki 114

perliczka lub elementy perliczki, 1 pietruszka, 2 marchewki, kawałek selera, cebula, listek laurowy, mała gałązka rozmarynu, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 2 grzyby suszone, Mięso zalać wodą, dodać obrane warzywa, przypaloną cebulę, przyprawy, grzyby. Gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Można dodać 2 jagody jałowca. Rosół przecedzić, można klarować ale nie trzeba. Podawać z kluskami lub pierogami z mięsa

królestwo garów
Zimowe menu w Le Victoria Brasserie Moderne 113

pęczaku, małżami i sosem grzybowym,  filet jagnięcy confit z purée z topinamburu i jarmużem, pierś z kurczaka z rzepą i grzybami, wolno gotowane policzki wieprzowe z zimowymi warzywami oraz purée z chrzanem, kurczaka po normandzku z cydrem lubelskim oraz spätzlami, carpaccio z ananasa, z estragonem i sorbetem z trawy cytrynowej, duszoną łopatkę jagnięca z czarnymi kurkami i dyniowym gnocchi

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina II 142

smaki dojrzałych jeżyn, pieprzu i czekolady. Okrągły garbnik z długim finiszem wykończonym ciemnym owocem. Do dań z dodatkiem kremowych sosów, duszonych mięs lub steka z sarny z dodatkiem zimowych warzyw korzeniowych. Importer:Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics są) Seghesio Zinfandel 2012 Region: Sonoma Soczysty kalifornijski Zinfandel od słynnego producenta Seghesio, który specjalizuje się w produkcji win z tego szczepu. Wino

królestwo garów
Kaczka pieczona z pomarańczami 102

osuszyć. Odciąć kuper, skrzydełka i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Natrzeć imbirem, odstawić na godzinę. Pomarańcze dokładnie umyć. Cienko obrać 4 pomarańcze (najlepiej nożykiem do miękkich warzyw i owoców). Skórkę pokroić w cienkie paski a z pomarańczy wycisnąć sok. Ja otrzymałam 400 ml soku. 2 pomarańcze pokroić w plasterki, grubości około 3 mm. Na patelni rozpuścić

królestwo garów
Nogi z kaczki w żubrowej trawie 88

cebule, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 1/2 szklanki wiśni ze słoika   2 łyżki masła Kości z gęsi podsmażyć w mocno rozgrzanym garnku z grubym dnem, dodać pokrojone warzywa, przesmażyć. Wlać wodę, tak aby przykryła kości. Dodać przyprawy, gotować na średnim ogniu około 1,5 godziny. Przecedzić. Gotować aż sos będzie gęsty. Do sosu dodać wiśnie, zagotować, gotować

królestwo garów
sushi lodowe i Filippo Novelli 138

Sushi... z czym nam się kojarzy? Danie kuchni japońskiej z ryżu zaprawionego octem ryżowym z dodatkami: owocami morza, rybami, omletem, warzywami...oraz wodorostami nori. Od jakiegoś czasu można zjeść sushi lodowe. Twórcą ich jest Filippo Novelli. Kucharz z zawodu, sommelier, degustator serów...cukiernik z pasji. Lubi poznawać nowe smaki. Sushi lody są połączeniem włoskich lodów (Filippo Novelli jest Włochem

królestwo garów
Novotel Warszawa Airport od kuchni 162

czekały nas warsztaty. Ale przed warsztatami śniadanie. Bardzo duży wybór dań na ciepło: parówki, bekon, fasolka, jajka (prawdziwe nie z kartonika wiem bo sprawdziłam); wędliny, sery, twarożki, wędzone ryby, warzywa i owoce, płatki i bakalie... Duży wybór pieczywa. Po śniadaniu Paweł Derucki oprowadził nas po hotelu. Odwiedziliśmy strefę SPA & Wellness, strefę zabawy dla mniejszych i większych dzieci, letni basen

królestwo garów
Chile to nie tylko wino 127

tego wino Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna kwasowość, tropikalne aromaty i sporo ciała. Jako danie główne. Paila marina – zupa z małży, owoców morza i warzyw.  oraz smażony morszczuk, puree z dyni i ziemniaków, grillowane zielone szparagi i czerwona salsa . I wina - Reserva, Pinot Noir 2011 – Veramonte i Reserva Chardonnay 2014 – Montgras. Na deser zjedliśmy zapiekane

królestwo garów
Wiosna w Tamka 43 121

łososia. Po przystawkach na oczyszczenie kubków smakowych pojawił się sorbet z brusznicy z posypką cytrynową. Pyszne :) Szef kuchni Rafał Hreczaniuk sam przygotowuje wiele dodatków robiąc „przetwory”: przeciery z różnych warzyw, kapary z różnych, ususzonych pąków kwiatów... Jeszcze słowo o obsłudze - szybko, sprawnie, z uśmiechem i wielka wiedza na temat serwowanych dań.    * Amuse – zabawka – amuse-bouche przekąska, Degustowałam

królestwo garów
Wiosna w Le Victoria Brasserie Moderne 125

kolorowe. I jak to w Le Victoria Brasserie Moderne to finezyjne połączenie francuskiej kuchni z polskimi akcentami. Niedawno miałam przyjemność spróbować kilku dań z nowej karty. 1.WIOSENNA NIÇOISE- zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing. Czyli sałatka nicejska według Macieja Majewskiego. A w niej żółtko w tempurze – wspaniałe, idealny tuńczyk, młody bób i groszek... 2. PROSIAK, SELER, DYMKA – schab z mlecznego prosiaka

królestwo garów
Schab pieczony w cebuli i marchewce 193

tarce o średnich oczkach.  Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z marchewką i podduszamy. Gdy zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem i zaciągamy śmietanką. Dokładnie mieszamy. Warzywa ze śmietaną przekładamy na mięso. Pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Pod koniec  możemy zdjąć folię aby mięso się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
Śliwki suszone, marynowane w Earl Grey 182

trafiłam na  przepis Christophera  wiedziałam że to coś dla mnie  - korzenna octowa zalewa i suszone śliwki! Wyszły znakomicie. Można je jeść jako dodatek do serów, mięs, warzyw. Sprawdzą się na przyjęciu jako korzenna przekąska - bardzo polecam! składniki 300 g suszonych  śliwek ( nie wędzonych) 300 ml wody 7 łyżeczek herbaty earl grey 250 g cukru

Stare Gary
Kotlety marchewkowo-selerowe 129

zrobić z warzywami, gdy najwyższy czas je zużyć lub trzeba je wykorzystać, by się nie zmarnowały? Można zrobić warzywne kotlety mielone :) Składniki są absolutnie dowolne. Do tego ulubione przyprawy, trochę przerzucania z ręki na rękę i na patelnię ;) Składniki (na 6 kotletów): duży seler korzeniowy 2 marchewki 2 małe jajka gruba kromka chleba bez skórki płaska łyżeczka czerwonej czubrycy płaska

Weekendy w domu i ogrodzie