warzywa - 14856 przepisów (strona:492/991)

Sałatka z pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem, fasolką, jajkiem i słonecznikiem 276

pytaniem co wrzucić do sałaty, aby była smaczna. Niektórzy nie mają pomysłu na drugie śniadanie,a okazuje się, że wystarczy wymieszać kilka prostych składników. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać świeże warzywa, które dostałam prosto z grządki, od mojej babci :) W sałatce znajdziecie min. pomidory, rzodkiewkę, fasolkę, słonecznik, szczypiorek oraz jajko.  Składniki : 1/2 pomidora 1 łyżka ziaren słonecznika 1 jajko 2 małe

Chocolate Muffin Blog
Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 146

kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i czosnek, po chwili dodaj pokrojone szparagi i podsmaż przez 2 minuty. Następnie wsyp ryż i wmieszaj go w warzywa, poczekaj chwilę, aż się zeszkli. Zalej białym winem i gotuj na niewielkim ogni udo momentu, aż płyn nieco odparuje. Do gorącego bulionu dodaj nitki szafranu (najlepiej trzymaj bulion przez cały czas

Roślinna - blog wegański
Tagliatelle ze szparagami w kremowo-serowym sosie 222

dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na dużej patelni. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Jeśli nie są to  młode, cienkie warzywa - obieramy do 1/3 wysokości. Kroimy na 2 cm kawałki. Odkładamy główki, resztę wrzucamy na patelnię, doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu i smażymy na małym ogniu przez 15-20 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Sabih, czyli pyszna sałatka z samodzielnie robioną tahiną 198

zawsze będę sobie mogła zrobić jej tyle ile mi potrzeba. Po drugie pieczony bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń.  Bakłażan jest dość mdłym warzywem, które dość długo kojarzyło mi się po włosku czyli z pomidorami, serem, bułką tartą, albo w cieście. Pieczony, polany sosem z tahiny, cytryny i czosnku wydaje się pokazywać swoje nowe

W kuchni wieczorem
Pizzerinki z mięsem mielonym. 141

koła (np. miseczką) i układamy je na blachę. Na wyłożone okrągłe pizzerinki  nakładamy sos pomidorowy (ewentualne ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek szynki, mięso mielone, podsmażone warzywa, ogórek kiszony, posypujemy serem i doprawiamy oregano oraz ostrą papryką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut. Smacznego

Symfonia smakowa
Placuszki indycze z ryżem i pieczarkami 183

Placki te, należą do tego rodzaju  dań, które łączą w sobie wszystko: mięso, ryż oraz warzywa. Wystarczy przygotować do nich jakąś prostą sałatkę i już można je serwować na stół - w końcu cała reszta dodatków jest już w środku :) Składniki: ( na 12 placuszków) 450 g pieczarek 500 g mięsa mielonego z indyka 1 torebka ryżu 1 cebula  pęczek

Taste Therapy
Sajgonki z krewetkami 169

olej do potraw z woka, ja użyłam oleju z kiełków kukurydzianych z aromatem imbiru i trawy cytrynowej   Kiełki fasoli Mun siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do reszty warzyw. Smażymy wszystko razem Rozmrożone krewetki obieramy z ogonków i kroimy na mniejsze cząstki.     Krewetki przekładamy na patelnię. Dodajemy wyciśnięty sok z całej limonki, przeciśnięte ząbki czosnku oraz starty

Taste Therapy
Sałatka brokułowo - pomidorowa 215

Wiosna  kojarzy mi się z różnorodnością warzyw, nowalijek, które można wykorzystać do smakowitych  sałatek.  Za oknem pogoda staje się coraz bardziej przyjemna, coraz bardziej wiosenna, więc naszła mnie ochota na bardzo prostą sałatkę z pomidorów i brokuła. Składniki: 1 brokuł 5  niewielkich pomidorów 4 łyżeczki miodu 4  łyżeczki musztardy Dijon 8 łyżek oleju Przygotowanie

Taste Therapy
Tabbouleh 152

dostępnych roślin i ziół, lokalnych upodobań smakowych i przeznaczenia. Baharat , czyli po arabsku  po prostu "przyprawy", jest używany do doprawiania mięs, ryb, gulaszów oraz przeróżnych dań z warzyw i ziaren. Można go kupić w sklepach z żywnością arabską, ale możemy też przygotować go sami. Zaskoczy Was jego aromat. Po zrobieniu baharat można przechowywać w zamkniętym pojemniku do ośmiu tygodni

Smakowity Blog Kulinarny
ZIELONE NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ 130

mięskiem i ogórkiem kiszonym. Mąż podobnie. Ja też nie odmówię, ale wolę kaszę samą. Tylko z cebulką lub boczkiem, a do tego szklanka zsiadłego mleka.  Czasami zapiekę z warzywami... Ostatnio spróbowałam zrobić nawet czekoladowe ciasto gryczane z książki z Lidla (tej świątecznej, za naklejki). Ale niestety, zakalec wyszedł mi jak ciasto długie i szerokie. Powtórzę je jednak na pewno

bistro mama
Curry z indykiem, ananasem i mlekiem kokosowym 179

zdaje sobie sprawę z tego, że słowo curry wywodzi się z języka tamilskiego ( kari) i oznacza po prostu sos . Potrawa curry to właśnie sos z dodatkami: mięsa, ryb i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje jej charakterystyczną żółtą barwę, imbir, nasiona kolendry

W kuchni Katie
Pieczony pstrąg tęczowy. 220

wstawiaj zawsze do gorącego pieca np. 200 - 220 stopni C i piecz w krótkim czasie, w zależności od wielkości nawet od 8 minut do 20 max. Ziemniaczki, frytki lub warzywa zawsze dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pożądany kształt i pieczemy w piekarniku. Możecie je delikatnie skropić oliwą z oliwek. Kaloryczność o "niebo" mniejsza, smak doskonały. Polecam! SAŁATKA

SMYKWKUCHNI
Leniwa Frittata 146

Każdy z nas ma czasem taki leniwy poranek,  jajecznica świetnie się wtedy spisuje jako śniadanie. Jednak ja szukałam czegoś więcej i tak powstała Frittata! Teraz

IzaGotuje
Pieczeń Rzymska z Pieczarkami 153

zimno.       Może być daniem głównym obiadu lub dodatkiem  do śniadania/kolacji.   Jest też sporym polem do popisu w komponowaniu mięsa z innymi warzywami. Składniki: mięso mielone (ja użyłam wieprzowego z łopatki)1kg cebula 200g pieczarki 300g czosnek 3 ząbki jaja gotowane na twardo 2 szt = 100g jajo surowe do mięsa 1 szt = 50g bułka tarta

IzaGotuje

Proponowane wyszukiwania