Antica Pasta i sos Bolognese 241cynamonu oregano bazylia jeden rozgnieciony goździk jeśli lubicie to ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina – u nas się pomija Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, na to dajemy posiekane drobno wszystkie warzywa i lekko rumienimy. Dokładamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia. Dokładamy passatę, koncentrat i skórkę z parmezanu. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 min. Dodajemy sól, pieprz, cukier, cynamon, goździki
ladykitchen
Łosoś na puree z kalafiora 232kalafiora to danie nietypowe, choć bardzo szybkie – do zrobienia w 30 minut. Łososia można podawać z samym puree, ale pyszny będzie także z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree z kalafiora: 4 filety
Poezja smaku
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną 198być mętna). Zalać wodą i ustawić na ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień. Marchew i seler obrać. Pokroić w kostkę i dodać do kaszy, gdy zmięknie. Gotować do miękkości warzyw i kaszy. Wrzucić lubczyk i ogórki. Gotować jeszcze ok. 3 minut. Doprawić do smaku pieprzem. Po wyłączeniu palnika dodać jeszcze posiekają natkę pietruszki
Weekendy w domu i ogrodzie
PESTO Z JARMUŻU 198różyczki kalafiorem. Dookoła surowa marchewka starta na drobnych oczkach tarki, na to wszystko kiełki strączków (soczewica, cieciorka, fasolka mung). Całość zajęła jakieś pół godziny, bo w czasie pieczenia warzyw robiła się całą reszta. Następnym razem rezygnuję z ziemniaków, a kalafior będzie tylko ogrzany na patelni (tak jak tutaj ), więc czas przygotowania skróci się do max 15 minut
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Cappuccino zielone 181bulionu. . Dusić do miękkości..tj.około 8-10 minut Doprawić solą i pieprzem i,dodać szczyptę papryki. Przecedzić,pozostawiając wodę w osobnej miseczce Zmiksować groszek i brokuł.Zmiksowane warzywa rozprowadzić wodą z gotowania do konsystencji pożądanej według uznania Wlać do szklanek lub małych filiżanek. Przechowywać w lodówce. Ubić śmietanę, dodając sól, pieprz i papryka pod koniec Wymieszaj plasterki boczku
w mojej kuchni
Paprykarz z kaszą jaglaną Primavika 236osób które tak jak ja nie jedzą wędlin (ja nie jem, ale wegetarianką nie jestem). Ja podałam ją na waflach ryżowych z dodatkiem szczypiorku. Równie pysznie smakowałaby z innymi warzywami, np. ogórkiem czy pomidorem. Poza kanapkami można ją użyć np. jako nadzienie do naleśników czy dodatek do wytrawnych placuszków. Firma Primavika wytwarza produkty ekologiczne najwyższej jakości. Do ich przygotowania używa
Kto ugości moich gości?
Wiosenna sałatka z makaronem i paluszkami krabowymi / surimi 328Witam Was po dłuższej przerwie. Dziś śpieszę z wiosenną, lekką sałatką z makaronem, który swym kształtem imituje ryż i paluszkami krabowymi z dodatkiem warzyw i aromatycznego koperku . Sałatka na pewno przypadnie do gustu miłośnikom paluszków krabowych i lekkich sałatek. SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu w kształcie ryżu (250g) 1 opakowanie paluszków krabowych (surimi) 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy świeży koperek
Zofiana
Pasztet z królika 224Ugotowany boczek również studzimy. Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej dwa, trzy razy. Mielimy również jedną ugotowaną marchewkę, ugotowaną cebulę. Można dodać więcej warzyw jak ktoś lubi. Zmielone mięso, łączymy z jajkami. Doprawiamy solą pieprzem , odrobiną startej gałki muszkatołowej oraz przeciśniętymi przez praskę czosnkiem. Masą wypełniamy długą wąską formę, wcześniej wyłożoną papierem
W kuchennym oknie Ewy
Chowder z kalafiora z mlekiem kosowym 198łyżki natki pietruszki Kukurydzę odcedzić Kalafior podzielić na jak najmniejsze różyczki Por i seler pokroić w talarki Pomidory posiekać Szalotkę posiekać W garnku rozgrzać olej i wrzucić wszystkie warzywa i przyprawy. Dusić pod przykryciem 15 minut od czasu do czasu mieszając Po tym czasie wlać mleko zwykłe i mleko kokosowe, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Kalafior
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą 296parmezan do posypania Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą - jak zrobić? Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Szparagi opłukać, oderwać zdrewniałe końce, jeśli są grube, obrać np. obieraczką do warzyw. Każdy szparag pociąć na 3-4 kawałki, gotować przez 2-3 minuty we wrzątki z dodatkiem soli, łyżeczki cukru i łyżeczki masła (grubsze szparagi gotować około 3 minut, cieńsze
Moje Qulinaria
Penne z pesto i cukinią zapiekaną w pomidorach z mozzarellą 248połączenie pełnoziarnistego makaronu, aromatycznego pesto z cukinią zapieczoną w pomidorach i mozzarelli. Szczerze mówiąc, nie znam smaczniejszej propozycji podania cukinii i pesto. W internecie znajdziemy wiele przepisów na zapiekane warzywa w sosie, ale większość z nim obfituje w kaloryczny sos beszamelowy. W tym daniu znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które razem cudownie się uzupełniają :) Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego penne
Chocolate Muffin Blog
Omlet kokosowy z twarożkiem kokosowym i orzechami 209lepszego po treningu niż pyszna, pełnowartościowa kolacja :) Jak wiadomo ostatni posiłek w ciągu dnia powinniśmy jeść 3-4 godziny przed snem. Powinien składać się z łatwo przyswajalnego białka lub warzyw. Redukcji powinny ulec natomiast spożywane węglowodany. Na kolację unikamy jedzenia białego pieczywa oraz makaronów. Staramy się również omijać owoce, gdyż zawierają dużo cukrów prostych, które wchłaniane są bezpośrednio
Chocolate Muffin Blog
Jakie produkty powinno się jeść wiosną? 194Każdy jest ospały, brak mu sił i energii. Nie wiadomo co jeść, aby wszystko wróciło do formy przed zimą. Jakie produkty powinnyśmy zacząć jeść wiosną? nowalijki - wiosenne owoce i warzywa m.in sałata, rzodkiewka, marchewka czy kapusta białko - nabiał, rośliny strączkowe, chude białe i czerwone mięso węglowodany - płatki owsiane, pieczywo żytnie i pełnoziarniste, kasze tłuszcze - oliwki, oliwa z oliwek, awokado
Truskawkowa Fiesta
Chili con carne drobiowe 346Klasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki
Bullio
Zupa porowo-jabłkowa z sezamowymi lizakami tofu 275pieprzem. Wywar gotowy. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Oczyść pora i jego białą część pokrój w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć warzywa i duś do zeszklenia. Zalej 120 ml cydru i gotuj na dużym ogniu 1 minutę bez przykrycia. Dolej wywar, mleko kokosowe i gotuj jeszcze 10 minut. Zieloną część pora pokrój
Roślinna - blog wegański