warzywa - 14856 przepisów (strona:491/991)

Zupa krem porowo - marchewkowa 144

pokroić w talarki. W garnku roztopić masło i zeszklić pora oraz cebulę.  Następnie dodać marchewkę oraz pietruszkę , chwilę podusić i zalać bulionem.  Zupę gotujemy do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem i przyprawiamy. Podajemy z grzankami lub bez dodatków. Bardzo polecam tą zupkę - wyszła przepyszna ;-) Buziaki  Kasia

Cukier&Puder
Zupa gulaszowa + film 166

Zupa gulaszowa z mnóstwem warzyw to pyszny, sycący i pożywny posiłek dla całej rodziny. Jest to prosta w przygotowaniu choć nieco czasochłonna zupa, która doskonale smakuje podana z pieczywem i z powodzeniem może zastąpić danie główne.  składniki na 5 porcji 50 dag mięsa wieprzowego 400 g kukurydzy konserwowej z puszki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Smakowite Dania
Makaron ze szparagami, kurczakiem i sosem śmietananowym 202

najbliższym czasie sporo ;) Dziś p roponuję p ełnowartościowe danie z węglowodanami z pełnoziarnistego makaronu, z dodatkiem kurczaka i śmietanki, które są świetnym źródłem białka oraz witaminami z warzyw. Wygląda elegancko a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: (na 4 porcje) pęczek białych szparagów łyżeczka cukru 4 pojedyncze piersi z kurczaka 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeża szałwia 16 kawałków suszonych pomidorów w oliwie sól

Pyry na Gaz
Chili con carne drobiowe 127

Klasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki

Bullio
Sałatka na grilla + mój ulubiony sos sałatkowy 280

cytryny 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano suszonego 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku Wszystkie składniki wymieszać w szklance. Polać sosem gotowe warzywa i wymieszać. Uwaga! Sos do sałatki spokojnie można przygotować wcześniej, ale do sałatki należy go dodać bezpośrednio przed podaniem

Kto ugości moich gości?
SCHAB W ZIOŁACH I SAŁATKA Z MOZZARELLĄ! 240

sałaty masłowej - pomidorki koktajlowe - paczka - 1/2 cebulki czerwonej - 1 ogórek ze skórką - 1/2 czerwonej papryki - kilka kaparów - garść świeżej bazylii - garść świeżej melisy - mozzarella Sałaty myjemy rwiemy na kawałki. Warzywa kroimy w kosteczkę. Mozzarellę w większą kostkę. Dresing do sałaty: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka soku z limonki - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżka wody - sól Wszystko dokładnie wymieszaj

SMYKWKUCHNI
Warzywa z jarmużem i makaronem 159

Brokuł, jarmuż, marchewka i fasolka szparagowa – lekki makaronik z warzywami, na obiad lub kolację. Smaczna alternatywa dla makaronu z mięsem i sosem. 250 g cienkiego makaronu penne 1 brokuł 2 garście liści jarmużu 2 marchewki 1 garść fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku sól i pieprz 3 łyżki oliwy - do smażenia Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować w posolonej

Trzeci talerz
Zupa jota – kapuśniak z pogranicza 215

się i zachować zdrowie, sporządza się jedno danie… Zupa Jota Zagotować w dużym garnku wodę. Dodać kapustę kiszoną, czerwoną fasolę (moczoną całą noc), ziemniaki i mięso. Gotować aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać posiekane kilka ząbków czosnku. Dla smaku doprawić solą i pieprzem. Jednocześnie na patelni należy rozpuścić tłuszcz i obsmażyć na nim cebulę by się zeszkliła. Dodać

Bon Ton Italia
Sałatka meksykańska 383

kurczaka usmażyć, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawić do wystudzenia. Do miski dodać odsączoną z zalewy marchewkę, kukurydzę i groszek, paprykę pokroić w kostkę, dodać do pozostałych warzyw, na koniec wystudzonego fileta z kurczaka. Majonez wymieszać z ketchupem, dodać do miski z sałatką i całość wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. odstawić do lodówki

Mix smaku
Sałatka ze świeżym szpinakiem 156

części.  3. Przygotowujemy dressing: koperek bardzo drobno siekamy, ząbek przeciskamy przez praskę, oliwę i wodę mieszamy z ziołami i przyprawami.  4. Na spodzie talerza układamy szpinak, warzywa, jajka. Całość polewamy dressingiem. Należy spożyć od razu po przyrządzeniu

Szefowa kuchni
Sałatka z pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem, fasolką, jajkiem i słonecznikiem 281

pytaniem co wrzucić do sałaty, aby była smaczna. Niektórzy nie mają pomysłu na drugie śniadanie,a okazuje się, że wystarczy wymieszać kilka prostych składników. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać świeże warzywa, które dostałam prosto z grządki, od mojej babci :) W sałatce znajdziecie min. pomidory, rzodkiewkę, fasolkę, słonecznik, szczypiorek oraz jajko.  Składniki : 1/2 pomidora 1 łyżka ziaren słonecznika 1 jajko 2 małe

Chocolate Muffin Blog
Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 151

kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i czosnek, po chwili dodaj pokrojone szparagi i podsmaż przez 2 minuty. Następnie wsyp ryż i wmieszaj go w warzywa, poczekaj chwilę, aż się zeszkli. Zalej białym winem i gotuj na niewielkim ogni udo momentu, aż płyn nieco odparuje. Do gorącego bulionu dodaj nitki szafranu (najlepiej trzymaj bulion przez cały czas

Roślinna - blog wegański
Tagliatelle ze szparagami w kremowo-serowym sosie 226

dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na dużej patelni. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Jeśli nie są to  młode, cienkie warzywa - obieramy do 1/3 wysokości. Kroimy na 2 cm kawałki. Odkładamy główki, resztę wrzucamy na patelnię, doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu i smażymy na małym ogniu przez 15-20 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Sabih, czyli pyszna sałatka z samodzielnie robioną tahiną 201

zawsze będę sobie mogła zrobić jej tyle ile mi potrzeba. Po drugie pieczony bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń.  Bakłażan jest dość mdłym warzywem, które dość długo kojarzyło mi się po włosku czyli z pomidorami, serem, bułką tartą, albo w cieście. Pieczony, polany sosem z tahiny, cytryny i czosnku wydaje się pokazywać swoje nowe

W kuchni wieczorem
Pizzerinki z mięsem mielonym. 145

koła (np. miseczką) i układamy je na blachę. Na wyłożone okrągłe pizzerinki  nakładamy sos pomidorowy (ewentualne ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek szynki, mięso mielone, podsmażone warzywa, ogórek kiszony, posypujemy serem i doprawiamy oregano oraz ostrą papryką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut. Smacznego

Symfonia smakowa