warzywa - 14856 przepisów (strona:491/991)

SANDWICZE Z MUSEM JABŁKOWO – RABARBAROWYM I ORZECHAMI 147

nich staram się wykorzystywać sezonowe owoce i urozmaicać je, tak by za każdym zachwycały. Dziś mam dla Was wersję jabłkowo – rabarbarową. Prażone owoce ( no dobra, rabarbar to warzywo! ) połączone z prawdziwym miodem i chrupiącymi orzechami są świetnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i słodki podwieczorek. Są też idealnym pomysłem do zrobienia na grillu! Gwarantuję, że będą się zachwycać

Ostra na Słodko
Sos słodko-kwaśny 2833

Podgrzewamy całość 2-3 minuty aż się rozpuści. Wtedy dodajemy keczup, ocet i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/4 szklanki wody. Dusimy aż zgęstnieje. 4. Sos przelewamy do mięsa i warzyw i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem lub makaronem

Szefowa kuchni
SZPARAGI! 124

Witam, Was serdecznie, na ryneczkach i w marketach pojawiają się już SZPARAGI, kocham te warzywa! Można z nich wyczarować nielada dania. Ja już swoje dwa pęczki zakupiłam, i wczoraj jadłam pierwsze risotto ;-), które niebawem zagości na blogu. MOJE PRZEPISY ZE SZPARAGAMI

SMYKWKUCHNI
Sałatka z sałatą lodową i ogórkiem 248

porwać na mniejsze kawałki. Pokroić rzodkiewki na ćwiartki, ogórek , pomidory. Natkę posiekać drobno. Wszystkie składniki sosu włożyć do małego słoiczka i energicznie nim potrząsać, aby wszystko się dokładnie połączyło. Warzywa ułożyć na talerzu i polać sosem

O kuchni z uczuciem
Risotto z zielonym groszkiem 162

patelni z wysokim rantem.  Moje pierwsze kroki w przygotowywaniu risotta uważam za bardzo udane. Na pierwszy raz poszedł dodatek zielonego groszku, na kolejny raz planuję grzyby lub miks warzyw sezonowych. Jest to danie bardzo sycące i aromatyczne, idealne na wiosenny obiad. Potrzebne nam (na 3-4 porcje): - 200 g ryżu arborio - 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego - szklanka mrożonego

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa krem porowo - marchewkowa 138

pokroić w talarki. W garnku roztopić masło i zeszklić pora oraz cebulę.  Następnie dodać marchewkę oraz pietruszkę , chwilę podusić i zalać bulionem.  Zupę gotujemy do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem i przyprawiamy. Podajemy z grzankami lub bez dodatków. Bardzo polecam tą zupkę - wyszła przepyszna ;-) Buziaki  Kasia

Cukier&Puder
Zupa gulaszowa + film 163

Zupa gulaszowa z mnóstwem warzyw to pyszny, sycący i pożywny posiłek dla całej rodziny. Jest to prosta w przygotowaniu choć nieco czasochłonna zupa, która doskonale smakuje podana z pieczywem i z powodzeniem może zastąpić danie główne.  składniki na 5 porcji 50 dag mięsa wieprzowego 400 g kukurydzy konserwowej z puszki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Smakowite Dania
Makaron ze szparagami, kurczakiem i sosem śmietananowym 197

najbliższym czasie sporo ;) Dziś p roponuję p ełnowartościowe danie z węglowodanami z pełnoziarnistego makaronu, z dodatkiem kurczaka i śmietanki, które są świetnym źródłem białka oraz witaminami z warzyw. Wygląda elegancko a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: (na 4 porcje) pęczek białych szparagów łyżeczka cukru 4 pojedyncze piersi z kurczaka 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeża szałwia 16 kawałków suszonych pomidorów w oliwie sól

Pyry na Gaz
Chili con carne drobiowe 122

Klasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki

Bullio
Sałatka na grilla + mój ulubiony sos sałatkowy 276

cytryny 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano suszonego 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku Wszystkie składniki wymieszać w szklance. Polać sosem gotowe warzywa i wymieszać. Uwaga! Sos do sałatki spokojnie można przygotować wcześniej, ale do sałatki należy go dodać bezpośrednio przed podaniem

Kto ugości moich gości?
SCHAB W ZIOŁACH I SAŁATKA Z MOZZARELLĄ! 238

sałaty masłowej - pomidorki koktajlowe - paczka - 1/2 cebulki czerwonej - 1 ogórek ze skórką - 1/2 czerwonej papryki - kilka kaparów - garść świeżej bazylii - garść świeżej melisy - mozzarella Sałaty myjemy rwiemy na kawałki. Warzywa kroimy w kosteczkę. Mozzarellę w większą kostkę. Dresing do sałaty: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka soku z limonki - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżka wody - sól Wszystko dokładnie wymieszaj

SMYKWKUCHNI
Warzywa z jarmużem i makaronem 156

Brokuł, jarmuż, marchewka i fasolka szparagowa – lekki makaronik z warzywami, na obiad lub kolację. Smaczna alternatywa dla makaronu z mięsem i sosem. 250 g cienkiego makaronu penne 1 brokuł 2 garście liści jarmużu 2 marchewki 1 garść fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku sól i pieprz 3 łyżki oliwy - do smażenia Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować w posolonej

Trzeci talerz
Zupa jota – kapuśniak z pogranicza 204

się i zachować zdrowie, sporządza się jedno danie… Zupa Jota Zagotować w dużym garnku wodę. Dodać kapustę kiszoną, czerwoną fasolę (moczoną całą noc), ziemniaki i mięso. Gotować aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać posiekane kilka ząbków czosnku. Dla smaku doprawić solą i pieprzem. Jednocześnie na patelni należy rozpuścić tłuszcz i obsmażyć na nim cebulę by się zeszkliła. Dodać

Bon Ton Italia
Sałatka meksykańska 377

kurczaka usmażyć, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawić do wystudzenia. Do miski dodać odsączoną z zalewy marchewkę, kukurydzę i groszek, paprykę pokroić w kostkę, dodać do pozostałych warzyw, na koniec wystudzonego fileta z kurczaka. Majonez wymieszać z ketchupem, dodać do miski z sałatką i całość wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. odstawić do lodówki

Mix smaku
Sałatka ze świeżym szpinakiem 154

części.  3. Przygotowujemy dressing: koperek bardzo drobno siekamy, ząbek przeciskamy przez praskę, oliwę i wodę mieszamy z ziołami i przyprawami.  4. Na spodzie talerza układamy szpinak, warzywa, jajka. Całość polewamy dressingiem. Należy spożyć od razu po przyrządzeniu

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania