Barszcz czerwony inaczej 199wyboru) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60 minut. Upieczone, hartujemy w wodzie z lodem, następnie je wyciągamy i zdejmujemy łupinki. Z b ulionu wyjmujemy warzywa, doprowadzamy go do wrzenia (jeżeli mamy gotowy, ale możemy też ugotować na wędzonych żeberkach). Ogórki kroimy na cienkie plasterki, czosnek – w słupki, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy pokrojone
mojewypiekiinietylko
Domowe Qurrito 382przyjemnie się ciągnie, dobrze doprawiony kurczak podkręca smak a całość bardzo syci. Nie polecam smarować placków keczupem przed pieczeniem, bo zmiękną i będą oklapłe. Do środka można dodać warzywa, choć ja wolę je w sałatce, jako dodatek do Qurtito. Ciekawe danie na obiad, dwie tortille wystarczą by najeść się do syta. Smacznego! :-) 4 placki tortilli 2 filety z kurczaka 150g
Szefowa kuchni
ZUPA KREM Z BOCZNIAKÓW I BAZYLI 267przełożyć do garnka, zalać bulionem - ok 2 cm . Boczniaki podsmażyć na oliwie. Dodać papryczkę, szczypiorek, czosnek. Dusić ok. 2 min.następnie przełożyć do garnka z ziemniakami. Gotować do miękkości warzyw. Dołożyć bazylię, zblenderować całość. W razie gdyby było za gęste dodać wody.Doprawic do smaku przyprawami. Podawać na gorąco z pieczywem i różnego rodzaju serami
pieprzny smaczek
Zupa miso 214Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w piórka, pora w talarki, a czosnek drobno posiekać. Dodać do gotujących się grzybów i gotować dalej - aż warzywa będą miękkie. Wywaru nie solić - pasta miso jest wystarczająco słona. Tofu pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować dalej 5 minut. Odlać pół szklanki wywaru i rozpuścić
W SMAK
Potrawka drobiowo- warzywna ze smażoną na cebulce paloną kaszą gryczaną 200gustu. Nie wiem czy to moje wyobrażenie czy tak rzeczywiście jest ale według kasza gryczana palona ma delikatny smak i aromat orzechów;) Do kaszy postanowiłam dodać kilka warzyw oraz kawałki mięsa, a całość otulić delikatnym sosem. Oto co powstało z moich kuchennych wariacji ;) P.S Jeżeli zastanawiacie się gdzie kupić sprawdzoną, zdrową kaszę serdecznie zapraszam do sklepu Kłos
Krakowskie smaki Ani
Kremowa zupa pomidorowa z ryżem 268basmati) PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Włoszczyznę zalewamy 5-6 szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat, cukier. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy razem około kwadrans. Gotową zupę miksujemy razem z jogurtem/śmietaną. Dodajemy ryż. Podajemy posypaną posiekaną natką. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje
Pierś z kurczaka po hawajsku 393się nie ma weny do gotowania, trzeba się wybrać na targ z warzywami i owocami, tam rodzą się najlepsze pomysły :D Zapraszam na bardzo prosty, szybki i pyszny obiad ;) Pierwszy raz gotowałam coś z kardamonem, ma on bardzo przyjemny cytrynowy aromat, bardzo fajnie pasuje do tego dania ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (600g) ananas u mnie świeży 6 plasterków
Czerwona Porzeczka
Babka warzywna 389Warzywny, kolorowy mix, jarska galaretka, akurat na wiosenny stół! Pamiętajmy! WARZYWA O KAŻDEJ PORZE ROKU I DNIA, a w tej wersji szczególnie wyglądają zachęcająco... Składniki: 1 kalafior 1 róża brokułów 3 marchewki 3 łyżki żelatyny 3/4 l bulionu sól, świeżo zmielony pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Marchewkę myjemy oraz gotujemy. Kalafior i brokuł gotujemy osobno w osolonym wrzątku
kgwjanczewo
Sajgonki pieczone w piekarniku 383czosnkiem. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki. Mięso z warzywami, makaron i posiekaną dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Pojedyncze placki papieru ryżowego nawilżamy wodą i kładziemy na desce, czekamy chwilę aż zmiękną. Na placek nakładamy
Mania Gotowania
Zupa Jarzynowa z Klopsikami z Indyka 212przypalamy na blaszce lub nad gazem. Gotować co najmniej 40 minut. Jeśli wykorzystujemy mięso to możemy gotować dłużej aż zmięknie. Odcedzić wywar od mięsa/kości i przypraw. 2. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać je do wywaru, zagotować. 3. Koperek posiekać i gdy wywar zacznie się gotować dodać go do zupy. Gotować
Mama Gotuje
Fasolka Szparagowa 223Bardzo proste i szybkie do przygotowania danie to fasolka polana masłem z prażoną bułką tartą. Mimo, że jest to danie proste, jest bardzo smaczne. Warto korzystać z sezonowych świerzych warzyw, bo mrożone nie smakują już tak dobrze. Składniki: fasolka szparagowa 3 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej sól Wykonanie: Fasolkę oczyścić i umyć. Fasolkę przełożyć do dużego garnka, zalać wodą
Mama Gotuje
Surówka z Białej Kapusty 203tarce o grubych oczkach. Pomidor umyć i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę umyć i posiekać. Mocno odcisnąć sok z kapusty. Do kapusty dodać wcześniej przygotowane warzywa, dodać oliwę i doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać i od razu podawać
Mama Gotuje
Zupa Cytrynowa 207dopiero wrzucamy mięso. Do gotującego się mięsa dodać przyprawy. Gotować przez około 1,5 - 2 godzin. Cytrynę umyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Wywar odcedzić od mięsa, warzyw i przypraw. Do wywaru dodać skórkę z cytryny i porcjami dodawać sok z cytryny. W czasie dolewania soku należy próbować zupę. Soku dodać według własnych upodobań. Zupę zagotować. Do zupy
Mama Gotuje
Zupa cebulowa 211rewelacja. Polecam zwłaszcza na chłodniejsze dni. Idealnym dodatkiem do tej zupy są serowe grzanki. Składniki: 5 dużych cebul 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 l wywaru z warzyw pieprz sól bułka lub bagietka masło do posmarowania bułki starty żółty ser Wykonanie: Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na maśle. Następnie cebulę oprószyć mąką, zarumienić i wymieszać
Mama Gotuje
Krupnik na gęsich pipkach 216kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie a następnie zagotować. Gdy żołądki się zagotują dodać szyje z indyka i kaszę a następnie gotować przez około 1,5 godziny. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do wywaru i gotować jeszcze przez 30 minut. Zupę doprawić i gotować przez kilka minut lub do momentu aż żołądki będą
Mama Gotuje