warzywa - 14856 przepisów (strona:489/991)

Sałatka z grzankami ziołowymi i fetą! 229

pomidory malinowe - kilka kaparów - 1/2 ogórka zielonego - 4 kromki bagietki żytniej - 1/3 czerwonej papryki - kilka oliwek zielonych - oliwa z oliwek + ulubione zioła (np. dalmatyńskie lub włoskie) Sałatę myjemy, osuszamy. Warzywa kroimy w kostkę lub plastry cienkie.  Bagietkę kroimy w kostkę na suchej patelni rumienimy na złoty kolor. Posypujemy ziołami i oliwą z oliwek. Smażymy około 1 minuty na złoty

SMYKWKUCHNI
Sól z czosnkiem niedźwiedzim 93

jest tak intensywna w smaku jak tradycyjny czosnek. To absolutny bestseller, szczególnie teraz wiosną, idealna do twarożków, rzodkiewek, sałatek i surówek. Już za niedługo świetna do posypania świeżych warzyw, np. pomidorów i ogórków. Idealna do wykorzystania w okresie grillowania. Sól aromatyzowana to super przyprawa, którą w prosty sposób możesz zrobić samodzielnie. Do jej przygotowania potrzebujesz 3 rzeczy: soli kamiennej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kuchnia skandynawska i sandacz z burakami 171

kilka wpisów z daniami ze Szwecji, Danii i Norwegii. Surowy klimat, sporo ryb, proste przyprawy jak sól, pieprz, czosnek, szczypior czy koperek, ale również pieczywo i doskonale znane nam warzywa. To wszystko będzie się pojawiać w tym miesiącu. Możecie liczyć na sławne we wszystkich trzech krajach klopsiki, nie zabraknie również gravlaxa, czyli peklowanego w soli i koprze łososia.  Choć

W kuchni wieczorem
KOTLETY JAGLANE 170

goryczki ugotować w proporcji 1:2 Cebulę i paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć do miękkości.  Zimną kaszę wymieszać z warzywami, dodać kapary, przeciśnięty czosnek, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Kiedy masa będzie za rzadka dodać więcej bułki.  Zwilżonymi dłońmi formować kulki, a następnie je spłaszczyć i obtoczyć

pieprzny smaczek
Botwinka z jajkiem 149

pęczka koperku 1 łyżka mąki sól pieprz Wykonanie: Bulion zagotować , dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. Zupę podawać z ugotowanym jajkiem

O kuchni z uczuciem
Wyzwanie na maj i czerwiec :) 107

sposobie odżywiania.  W wyzwaniu, które proponuję przez 60 dni będziemy unikać: słodyczy napojów gazowanych białego pieczywa fast food-ów stresu ;) Do jadłospisu włączamy : 2 l wody dziennie owoce warzywa  błonnik (orzechy, otręby, płatki owsiane) trening, ćwiczenia, ogólnie duuużo ruchu!!! Poniżej znajdziecie dwa kalendarze, w których będziemy zaznaczać każdy wygrany dzień :)  Plan wygląda tak: 1 . Drukujesz kalendarz

Chocolate Muffin Blog
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem 1709

zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i na wykwintny obiad ze znajomymi. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zapiekankę z brokułami i kurczakiem . Zapiekanki z ziemniaków i warzyw są bardzo smaczne i bardzo sycące. Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 1 duży brokuł, 1 czerwona papryka, 1 duża pierś z kurczaka, przyprawa gyros, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku

Kuchnia Pełna Pasji
MAŁA DYNIA – ZUCCHINA 217

byłaby kompletna bez cukinii. Na warzywnych targach zajmuje ona jedno z pierwszych miejsc, nieopodal pomidorów. Wiele osób zastanawia się nad różnicą pomiędzy ową cukinią a kabaczkiem. Ponieważ odmiana tego warzywa wyselekcjonowana została we Włoszech, stamtąd wzięła też swoją pierwotną nazwę zucchina. Nazwa ta oznacza w dosłownym tłumaczeniu małą dynię, gdyż cukinia jest właśnie jedną z odmian dyni zwyczajnej. Wspomniana wcześniej

Bon Ton Italia
sałatka z awokado 202

mniejsze kawałki. Awokado obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pomidorki przecinamy na połówki lub ćwiartki. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy jajka. Całość polewamy dresingiem

Domowy Smak Jedzenia
Kurczakowa sałatka z zupek chińskich 164

które z pewnością znalazło się w menu nie jednego studenta, wczasowicza, obozowicza itp. doskonale smakuje jako składnik sałatki. Mimo wątpliwej zawartości witamin i minerałów w połączeniu z mięsem i warzywami tworzy całkiem udaną kompozycję :) A do jej przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 3 zupki chińskie ( najlepiej rosół, kurczakowa, lub podobne) [ masa netto 60g każda] 2 pojedyncze piersi z kurczaka puszka kukurydzy

Taste Therapy
Naleśniki z kurczakiem, porem, pieczarkami, kukurydzą i serem żółtym 384

usmażyć.   2. Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle.   3. Pieczarki przekroić na pół. Dodać do pora i razem udusić do miękkości. Posolić do smaku. Jeśli warzywa puściły za dużo wody, należy ją zredukować lub wylać.   4. Do pieczarek i pora dodać usmażone mięsko i nie zdejmując z ognia wymieszać. Ser zetrzeć na tartce i dodać

Kto ugości moich gości?
Buraczany dip z jogurtem i za'atarem 203

buraczany dip. Jak tylko zobaczyłam ten przepis w książce, wiedziałam, że muszę takie buraczki zrobić. Wyszły bardzo smaczne, można je podać jako dip do moczenia w nim chleba lub warzyw, można, moim zdaniem,  podać jako dodatek do mięsa lub wędlin. W każdym wydaniu będzie smacznie.  Przepis z książki "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi składniki 500 g upieczonych buraków

Stare Gary
Kotlety z kaszy bulgur z tuńczykiem 141

pomysły na wykorzystanie tak fajnego produktu. Kotlety z tuńczykiem mogą stanowić samodzielne danie, podane z sałatą i kremem balsamino. Mogą być również zamiennikiem tradycyjnych kotletów, podawanym z ziemniakami i warzywami, choć wtedy warto podać je z sosem. Z podanych proporcji wychodzi około 7 kotlecików (dla 2-3 osób) Kasza, której użyłam, wyprodukowana jest z pszenicy durum i wymieszana jest

Trzeci talerz
Hui two-layer crepes – CHIŃSKIE NALEŚNIKI DWUWARSTWOWE 181

już nawet w pracy śmieją się ze mnie, że na na całe 5 dni pracujących aż w 4 mam naleśniki! A to na słodko, a to z mięsami, nadziane warzywami czy też zwykłe, puste ( bo takie uwielbiam! ). Dziś mam dla Was przepis na takie naleśniki , o których pewnie większość z Was jeszcze nie słyszała, a mianowicie na Hui two-layer

Ostra na Słodko
Barszcz czerwony 149

buraki średniej wielkości -koperek suszony od  SYS -3 łyżki octu jabłkowego PONTI z oferty  Index Food Otwórz Dania Babci Zosi .  Są wyprodukowane z suszonych warzyw. Po odparowaniu wody, pozostają witaminy i składniki odżywcze. Przefiltrowałam wodę, dodałam botwinkę i barszcz czerwony. Proste. Suszone. Danie gotowe. Należy postępować zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Gdy susz zmięknie, dodaj buraka

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania