warzywa - 14856 przepisów (strona:494/991)

Słoneczne kokardki z sosem 197

kosteczkę i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Następnie odlewamy połowę wody i blendujemy marchewkę z ziemniakiem, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta można dodać trochę wody z gotowania warzyw. Na koniec dodajemy łyżkę serka naturalnego i mieszamy sos razem z makaronem. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Jajeczne babeczki 156

Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno. Listki tymianku i bazylii siekamy. Żółtka mieszamy razem z reszta składników, a białka ubijamy na sztywną pianę.  Do masy z żółtek i warzyw dodajemy 2 łyżki ubitych białek, aby nieco rozrzedzić całość. Następnie delikatnie łączymy z resztą ubitych białek.  Wypełniamy silikonowe foremki do babeczek praktycznie po same brzegi, włączamy parowar

MamaOskarka
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 153

buraka kroimy w drobną kostkę, smażymy na masełku, dodając posiekany drobno koper z czosnkiem. Dodajemy miód i doprawiamy smażymy jeszcze ok 3-4 minut, aż lekko skarmelizują nam się warzywa. Gotowym farszem napełniamy ziemniaczki i układamy do formy do pieczenia.  Ziemniaki skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 1 - 1,15 h. Nie podgotowujemy wcześniej

Niezły Młynek
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki z limonkowym winegretem 114

połówki limonki kilka łyżek oleju słonecznikowego, z oliwy z oliwek lub z orzechów włoskich sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, rzodkiewkę umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na grubej tarce. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć

Czerwień i błękit
Zupa z porów, selera naciowego z pastą curry 184

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. seler obrać pokroić w plastry.W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, ziemniaki i seler i dusić mieszając na małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać czosnek, kurkumę i pastę curry, wymieszać, podsmażać jeszcze przez minutę.  Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito

Stare Gary
Mizeria według mirabelek 105

również kroimy w plasterki. Do śmietany dodajemy sok z połowy limonki (uwaga pestki) i doprawiamy solą pieprzem i niewielką ilością cukru, do otrzymania sosu, który nam smakuje. Mieszamy warzywa, pokrzywę i tulipany z sosem, zostawiając kilka płatków i listków do dekoracji. Podajemy jako dodatek do obiadu- u nas to był kurczak z sosem Tikka (tym razem bardzo satysfakcjonujący, choć

les mirabelles
Chłodnik 247

ogórek -szczypiorek -koperek -sól, pieprz Rzodkiewkę, szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko mieszamy w misce. Maślankę doprawiamy do smaku solą i pieprzem  i przelewamy do miski z warzywami. Mieszamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Bakłażan w pomidorach z kaszą jaglaną 149

się danie dusi, zdejmujemy kaszę z gazu, powinna być już gotowa. Zamieszaj i przykryj ponownie aż do zakończenia duszenia bakłażana w sosie pomidorowym. Teraz( minęło 7-8 min ) warzywo miłości jest już miękkie , wykładamy na talerz, dorzucamy kaszę i dekorujemy świeżą bazylią . POEZJA SMAKU > TAK SIĘ JADA NA DIECIE EWY CH> SMACZNEGO< CMOK

Pasje Jolki
Szparagi z salsą z grillowanych pomidorków koktajlowych 143

Szparagi w sklepach się pojawiają, więc nasze menu urozmaicają. Ja od grillowania ich zaczęłam, bo sezon grillowy rozpoczęłam. Zielone i białe szparagi z salsą z warzyw grillowanych podałam i zapewniam w nich się rozsmakowałam. Składniki : 200 g szparagów zielonych, 200 g szparagów białych, 40 pomidorków koktajlowych, ¼ cebuli czerwonej (pokrojoną w drobną   kostkę), 1 główka czosnku (przekrojoną na dwie części

Moniki Smakołyki
Monte del Fra z Veneto 113

pieprzu i przypraw korzennych. W smaku jest eleganckie , finezyjne, z bardzo ładnie zaokrąglonymi taninami. Mimo wyczuwalnych aromatów beczki wino to nie było starzone w dębowych beczkach. Idealne do grillowanych warzyw i mięs oraz do mięs wędzonych. Valpolicella Classico Superiore Ripasso DOC 2010 ( 59.00 zł. ) 80% Corvina Veronese i Corvinone, 20% Rondinella. Z regionu Veneto pochodzą dwa słynne wina – Amarone oraz

królestwo garów
Sałatka z wędzonego łososia ze szparagami 107

plasterkach, 2 pęczki białych szparagów, 6 kumkwatów, sok z 1/2 pomarańczy, bratki jadalne dla koloru, koperek dla koloru i smaku Szparagi obrać. Szparagi najlepiej obierać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę należy odłamać a nie odcinać. Obrane należy wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Szparagi gotuje się "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku

królestwo garów
Grilll opalany drewnem w Blue Cactus 107

się latem, lasem, wypoczynkiem... Od niedawna bowiem pojawił się tam grill opalany drewnem – dębem. Szef kuchni Patrick Hanna sprowadził go USA. Przygotowywane są na nim najróżniejsze mięsa i warzywa. Mają one zupełnie inny smak i aromat niż te z grilla gazowego. Miałam możliwość porównania potraw przygotowanych na grillu gazowym i opalanych drewnem. To nie bajka, różnica naprawdę jest duża

królestwo garów
grillowanie 133

górka cielęca z grilla żeberka   karkówka karkówka z grilla II    polędwiczki wieprzowe schab z grilla comber jagnięcy kaszanka/kapusta kiszona/ śliwki/ miód    ser camembert grillowane warzywa kukurydza z grilla szparagi sałatka z grillowanych buraków    sałatka z grillowanych pomidorów ziemniaki gruszki banany ananas

królestwo garów
szparagi 121

sałatka ze szparagów z pitahayą i orzechami sałatka z kaczka i szparagami   sałatka z wędzonego łososia ze szparagami   sałatka ze szparagami spaghetti z krewetkami i szparagami   warzywa w tempurze szparagi z grilla szparagi z jajkami eklerkami szparagi z jajkami po benedyktyńsku zupa krem ze szparagów z truskawkami

królestwo garów
„Flavours of Portugal” - Esporão 111

raczej potrawą śniadaniową, natomiast w Portugalii traktowana jest jako przystawka. A do jajecznicy Herdade do Esporao Verdelho 2012.   Następnym daniem był bacalhau- czyli solony suszony dorsz podany z warzywami. Bacalhau jest pozostałością po zamorskich wyprawach Kolumba, kiedy to szukano różnych sposobów przechowywania żywności podczas długich podróży. „Pod koniec XV wieku portugalski żeglarz Jo ã o Fernandes Lavrador powrócił

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania