Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na patelni. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w pół plasterki, paprykę w kosteczkę, marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa dokładamy do kurczaka, podlewamy bulionem, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich, solą , pieprzem i dusimy do miękkości. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, podajemy z mięsem
VioletoweKucharzenienatka pietruszki Na maśle smażymy pokrojone szparagi. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusimy chwilę, wlewamy wino i czekamy aż część odparuje. Następnie dodajemy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem i ponownie doprowadzamy zupę do wrzenia. Jeśli jest taka konieczność to ponownie doprawiamy. Podajemy z chipsem z szynki parmeńskiej
Mango Papajaokazało się to strzałem w dziesiątkę. Składniki: Pomidor Ogórek Sałata rzymska Gruszka konferencyjna - twarda Papryka czerwona Kukurydza z puszki Natka pietruszki Jogurt naturalny Majonez sól i pieprz Metoda: Warzywa pokroimy w małe paseczki/słupki. Gruszkę trzemy na tarce na dużych okach. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski dodajemy jogurt naturalny, 1-2 łyżki majonezu i czarny pieprz. Odstawiamy
MamaOskarkakolejna propozycja na wykorzystanie porów, których wciąż mam bardzo dużo z minionego roku. Wkrótce zaczną wybiegać w pędy kwiatowe, więc wymyślam potrawy, w których wykorzystuje się duże ilości tych warzyw. A żeby nie zapomnieć, że mamy wiosnę, dodałam zielone szparagi. Zależało mi na szybkiej kolacji, więc - przyznaję bez bicia - kupiłam gotowe ciasto francuskie na spód. W swoich propozycjach tart
Weekendy w domu i ogrodzieInspiracja tym przepisem pochodzi z wegetariańskiego czasopisma Slowly Veggie! - nieco go zmodyfikowałam, ponieważ chciałam zużyć warzywa samotnie plątające się po lodówce. Tak naprawdę możesz wykorzystać takie, na jakie masz ochotę. Zwłaszcza nie musisz się przejmować, jeśli nie uda Ci się znaleźć kapusty pak choi – bez problemu możesz ją zastąpić młodymi szparagami, których tak pełno w sezonie na bazarach. Dressing
Roślinna - blog wegańskismakuje kwaśnym rabarbarem. Zielono-różowe łodygi kupuję namiętnie przez cały maj i przerabiam na wspaniałe ciasta i desery. Nic tak nie przełamuje ich słodyczy jak to wykrzywiające buzię warzywo - właśnie za to je lubię, dodaje słodkościom tak potrzebnego im charakteru. W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską. Za to w tym roku postanowiłam zwrócić się nieco
Chilli Czosnek i Oliwakolendra do posypania'; document.write(" "); Bakłażana kroimy na podłużne plastry o grubości nie większej niż 0,5 cm. Każdy plaster posypujemy solą z obu stron i lekko wcieramy ją w warzywo. Wszystkie nasolone kawałki bakłażna wkładamy do durszlaka lub na sitko i odstawiamy na godzinę. Dzięki temu zabiegowi bakłażan nie tylko straci gorycz, ale także będzie mniej chłonął tłuszcz
Poezja smakunieco bardziej - dodaję jeszcze pieprz i trochę ziół. I już to wszystko. Tak grillowana jest znakomita. Właściwie głównym wysiłkiem w przygotowaniu takiej ryby jest rozpalenie grilla. Podawać z dowolnymi warzywami - najlepiej grillowanymi, lub ulubioną sałatą. Z lampką wina, pyszna kolacja na ciepły wiosenny wieczór. Polecam! składniki - 2 porcje 2 małe wypatroszone dorady pieprz z kolendrą sól morska oliwa
Stare GaryBlueberry Corner by "jagodzianka" Lubię curry za świeży smak i aromat, Tę atmosferę w potrawie tworzą zawarte w niej warzywa, owoce i orientalne dodatki. … Przeczytaj cały artykuł Post Kurczak curry z papają pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerLubicie kiszone ogóry? Ja bardzo, a najbardziej te w wykonaniu mojej teściowej :) A próbowaliście kisić inne warzywa? Kiszone rzodkiewki smakują bardzo podobnie do ogórów. Są chrupiące i bardzo smaczne. Przygotowane w ten sposób mogą być smaczną przekąską, dodatkiem do dań z grilla czy obiadu, a jednocześnie świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek. Składniki (na dwa słoiki po 400g
Pyry na GazKocham rabarbar. Pisałam to już wielokrotnie, i nie zawaham się powtórzyć znowu. To moje absolutnie ulubione warzywo (zaraz za nim plasuje się dynia), a i do kategorii owoców niektórzy go zaliczają. Bo tradycyjnie ląduje przecież w ciastach (najchętniej drożdżowych) i kompotach. No to jak nie owoc...? Dyskusję tą jednak pozwolę sobie zostawić nierozstrzygniętą, bo, szczerze mówiąc, jej wynik średnio
Pożeraczka, czyli raz adobrzepuszka kukurydzy konserwowej - 7 łyżek majonezu Ogórki, ser, oliwki, rzodkiewkę, paprykę, czosnek kroimy w kosteczkę i dodajemy kukurydzę konserwową. Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu makaronu mieszamy go z warzywami. Dodajemy majonez. Kociołek najlepiej smakuje schłodzony w lodówce. Dekorujemy paroma listkami rukoli. BON APPETIT
upichconamiski. Robimy sos do sałatki: 100ml oleju z pestek winogron mieszamy z 1 łyżką miodu i 3-ma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy trochę sosu imbirowego i zalewamy miksturą nasze warzywa w misce. Sałatka gotowa
upichconaWiem, wiem, upycham te kiełki gdzie się da, nawet na francuskie grzanki :) No ale kiełki są takim nieocenionym źródłem witamin szczególnie w zimę gdzie dostęp do świeżych warzyw jest mocno ograniczony, że same się pchają na talerz! No ale wracając do dania głównego śniadaniowego - polecam smaczną i wyjątkową w swojej prostocie przekąskę - grzanki francuskie :) Pyszne zarówno z energetyczną kawą
upichconaUwielbiam jesień, to dla mnie taki czas na kulinarną grę wstępną. Lato zdecydowanie rozleniwia mnie w tej materii, i choć cenie je bardzo za świeże owoce i warzywa to nic nie zastąpi mi zapachu pieczonego ciasta gdy za oknem wieje chłodny wrześniowy wiatr. I właśnie z okazji zbliżającej się jesieni upiekłam dziś proste piernikowe ciasto bananowe :) Przepis: 150gr margaryny
upichcona