warzywa - 14856 przepisów (strona:478/991)

Owsianek mak beza-cytryna 141

miąższ z połowy cytryny 3-4 łyżki powideł śliwkowych odrobina startej skórki z cytryny Grubo posiekana bądź grubo starta czekolada deserowa: by zetrzeć grubo czekoladę użyłam obieraczki do warzyw. Przygotowanie: Ciasto owsiane: 1. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mączkę. 2. Mączkę owsianą wsypać do miski z cukrem. 3. Dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia

KreatywnePiny
Duszona golonka 149

woda i przyprawy oraz musztarda). Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną golonkę przekładamy wraz z marynatą do misy multicookera w której dno zostało wyłożone kapustą i pozostałymi warzywami. Ja dolałam jeszcze 100 ml wody. Zamknąć pokrywę i ustawić program STEW i czas 2 godziny.  Skóra sama odchodzi, mięso wręcz rozpływa się w ustach i ten aromat mmmmmmmmmmm

ClauditteMissCooking
Róże z jabłek w cieście francuskim na Światowy Dzień Pieczenia 138

łyżeczki cynamonu  * jajko Przygotowanie : Ciasto pokroić w 2cm paski. Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka pokroić w ćwiartki, a później w ósemki, bardzo cienko i najlepiej obieraczką do warzyw. Oczywiście zostawiamy skórkę, bo dzięki niej nasze róże będą ładniejsze. Wybieramy czerwone owoce. Tak pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy wrzątkiem na 3-5 minut. Wrzątku tyle żeby przykrył

Magiczne Życie Marty
Frytki z selera z czosnkiem 151

następnie w wąskie wagoniki, około 5 mm szerokości. 3. Rozłożyć na blasze posypać wszystkimi przyprawami i polać oliwą z oliwek. Przemieszać frytki rękoma by przyprawy wtarły się w warzywo równomiernie. 4. Po środku położyć główkę czosnku i piec razem z frytkami 5.. W połowie pieczenia, szpatułka obrócić frytki i skroplić odrobiną oliwy jeśli będzie taka potrzeba. Jeśli czosnek jest

KreatywnePiny
Zupa z pora 140

uważam za warzywo, którego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni. Posiada nie tylko właściwości odżywcze, ale również lecznicze, zwłaszcza dla ludzi mających problemy z nerkami, jak i dla wsparcia układu odpornościowego.  W imię powyższego zupka z pora jest idealnym rozwiązaniem na niesprzyjającą aurę jesienno - zimową.  Przygotowuję ją zresztą cały rok, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych

Kuchenne aromaty
Makaron z jajkiem 140

wykorzystanie makaronu, który nam pozostał po "wczorajszej" zupie. Można go podawać z samym jajkiem, jak również wzbogacając potrawę kawałkami szynki, boczku, cebulką podsmażoną z pieczarkami, czy po prostu warzywami. Składniki dowolny makaron  2 jajka sól pieprz Sposób Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ugotowany makaron, chwilę go podgrzewamy, następnie wlewamy do niego roztrzepane jajka z przyprawami. Całość smażymy

Kuchenne aromaty
Krupnik 96

wodą, gotować. Gdy powstaną szumowiny, zebrać je łyżką cedzakową, dodać sól. Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obrać. Pierwsze trzy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kosteczkę, wszystkie warzywa dodać do wywaru, dorzucić suszone grzyby. Przyprawić vegetą. Po 15 minutach do zupy wsypać szklankę kaszy oraz rozrobione w zimnej wodzie opakowanie zupy grzybowej. Całość gotować na małym ogniu

Kuchenne aromaty
Kapuśniak z przewagą świeżej kapusty 147

oraz pokrojoną w kosteczkę, zrumienioną na oleju cebulkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, drobno posiekaną świeżą kapustę oraz garść kapusty kiszonej (używam domowej średnio ukiszonej). Całość gotujemy do czasu zmięknięcia warzyw pod przykryciem

Kuchenne aromaty
Dorsz prosto z Bałtyku 152

przyjeździe do domu pozostaje odpowiednie przyrządzenie złowionych dorszy. Jak mówi sam szyper świeżego dorsza musi być czuć rybą, a więc najlepiej nie zalewać go sosami, nie dodawać warzyw, ba najlepiej go nawet nie przyprawiać żadnymi mieszankami. Najlepiej po prostu zanurzyć go w solance, po czym delikatnie posypać pieprzem, obtoczyć w samej mące i piec w piekarniku. Poszczególne etapy opisuję poniżej

Kuchenne aromaty
Miruna + ziemniaki z majerankiem + kabaczek = piątkowa propozycja obiadowa 145

grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster obieramy ze skórki, usuwamy duże, twarde pestki, przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i vegetą, uważając jednocześnie aby nie przesolić, ponieważ wówczas warzywo po usmażeniu stanie się gorzkawe. 2. Panierujemy obtaczając kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej.  3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.  Miruna

Kuchenne aromaty
Galat z kurczaka 328

wrzucamy do niej liście laurowe, ziarna pieprzu, sól, vegetę oraz naszą obraną włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę i selera, wszystkie w całości. Gotujemy na małym ogniu, do czasu kiedy mięso i warzywa staną się miękkie, po ugotowaniu wyciągamy je z rosołu, wywar zaś przecedzamy przez sito do innego garnka.  Mięso oddzielamy od kości i skórek, kroimy na mniejsze kawałki,  marchewkę

Kuchenne aromaty
Sałatka Polio 336

drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni. Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami.  Warzywa możemy również ułożyć na talerzu bez uprzedniego wymieszania z sosem czosnkowym, dopiero po wyłożeniu mięsa i grzanek możemy całość polać sosem

Kuchenne aromaty
Sos czosnkowy 151

czosnkowy jest idealnym dodatkiem do wszelakich grillowanych mięs i warzyw, w sam raz więc pasuje do czasu który mamy.  Wiadomo majówki a co za nimi idzie sezon grillowy, zapewne większość z Nas może uznać za otwarty. Ja - wielka fanka sosu czosnkowego wykorzystałam go również do dzisiejszych krokietów (przepis na nie macie TUTAJ ) . Sos czosnkowy przedstawiam Wam w wersji klasycznej

Kuchenne aromaty
Sos holenderski i białe szparagi 133

Maślany sos holenderski to niestety prawdziwa bomba kaloryczna -  przygotowny na bazie masła i żółtek w szczególny jednak sposób komponuje się ze szparagami. Świetnie smakuje również ze wszystkimi młodymi warzywami, jajkami i gotowaną rybą. Ponieważ smakuje wyjątkowo pozostawmy go na wyjątkowe okazje i wówczas zajadajmy się nim bez wyrzutów sumienia. W maju zapewne takich okazji nie zabraknie. Jest bardzo łatwy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik Czekoladowy kajmak, Straciatella 133

rozpuszczona w 1 łyżce wody 40-50 g grubo startej czekolady deserowej, ja użyłam czekolady do wypieków o zawartości  55% kakao- by grubo zetrzeć czekoladę używam obieraczki do warzyw. Przygotowanie: Spód: 1. Płatki owsiane uprażyć razem z łyżką miodu 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej 3. Ciasteczka maślane pokruszyć na piasek 4. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania