warzywa - 14856 przepisów (strona:477/991)

KRETA – czyli co i jak na własną rękę. 154

kreteńskiej. Zobaczyłam godne polecenia miejsca. Miałam już wydrukowane rozkłady jazdy autobusów. Mniej więcej wiedziałam gdzie i kiedy spodziewać się lokalnych targów warzywnych gdzie można kupić wyśmienite greckie sery i warzywa.  KRETA 2015 wakacje INKA to sieć supermarketów i są one dosłownie wszędzie w Chanii i ogólnie na Krecie, do tego Carrefour i inne sklepy typu market. Od razu napiszę

ClauditteMissCooking
Kremowa zupa z batatów i pora. 161

cebuli, pora oraz czosnku i wszystko razem podsmażyć około 5 minut. Zalać bulionem i gotować jeszcze około 20 - 25 minut. Przyprawić zupę solą, pieprzem cayenne, kurkumą i curry. Kiedy warzywa będą miękkie, zestawić garnek z ognia, zmiksować zupę na krem przy pomocy blendera. Dodać jogurt grecki oraz sok z cytryny i ponownie zmiksować. Pestki dyni i słonecznika podprażyć na patelni

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa 159

czosnku, słodkiej i ostrej papryki  Liście rzodkiewki (również szpinaku, jeśli używamy świeżego), selera i pora umyć. Selera obrać (jeśli używamy bulwy) i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa razem z zamrożonym szpinakiem i zieleniną umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Chleb pokroić

Czerwień i błękit
Zielone placuszki z cukinią 145

Wiosną wszystko budzi się do życia, my na naszych targach mamy z dnia na dzień coraz więcej świeżych warzyw i owoców. To oznacza, że zaczynają się znowu szaleństwa w kuchni z lekkimi daniami. Dzisiaj bardzo zielone placuszki, możecie je usmażyć tradycyjnie albo upiec je w piekarniku wtedy dodatkowo będą fit :P Składniki: 2 duże cukinie 3 dymki, posiekane pęczek pietruszki

Niezły Młynek
Zielone smoothy pełne witamin, czyli jarmuż, brzoskwinie i... 124

Ostatnio niestety dość często zmagam się z przeziębieniami. A że na straganach zawitało mnóstwo pięknych i zdrowych owoców, warzyw,... Nie sposób nie skorzystać z ich dobrodziejstwa i dostarczyć organizmowi sporą dawkę witamin. Dziś zapraszam Was na pyszne i niewątpliwie zdrowe zielone smoothy pełne słodkich owoców. Spróbujcie. Składniki: 2 garście jarmużu (u mnie już posiekany i umyty) 2 brzoskwinie

Słodkie okruszki
Baba ziemniaczana 114

pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki nasion chia zblendowanych z 6 łyżkami wody łyżeczka: soli, gałki muszkatołowej, kminek * wrzuciłam jeż jednego batata, tak samotnie leżał w spiżani Wszystkie warzywa obieramy z ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki lub za pomocą takiej oto cud maszyny: Szczerze: dupy to cudo (Lidl- 88 zł) nie urywa, test marchewki na wszystkich oczkach (w sumie

greenscarf
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 202

rozgrzać do 230 stopni Celsjusza. Pokrojone mięso porcjami obsmażyć z każdego boku na tłuszczu wytopionym z boczku. Gdy będzie gotowe, przełożyć je do boczku. Na tym samym tłuszczu obsmażyć warzywa - pokrojone w plastry marchew i por oraz pokrojoną w piórka cebulę. Potrwa to mniej więcej 3-4 minuty. Dodać wołowinę i boczek, doprawić solą. Gdy mięso będzie już gorące, posypać

W SMAK
Wrocławskie Polish Lody 236

słodkie lecz nie przesłodzone,  poziom cukru idealnie wyważony. Dla mnie jednak mistrzowski jest smak sorbetów, konkretny, intensywny, jakbym na świeżo prosto z krzaka zrywała mrożone owoce i warzywa. I też ważna informacja dla osób z nietolerancją glutenu - punkt serwuje z reguły bezglutenowe lody i wafelki (dla pewności warto w okienku zapytać, które smaki z dostępnych nie zawierają glutenu) Dodatkowo

upichcona
Tydzień w moim telefonie XXXXXXXXVII 113

zamierzam się uczyć! Żeby już zdać to prawko i mieć więcej czasu na blogowanie. Przechodząc do zdjęć : * pyszny, zielony makaron! * uwielbiam awokado   * kawa być musi! * pyszne warzywa na kolację * grill rodzinny   * bez  * uwielbiam konwalie! * róże z jabłek na Światowy Dzień Pieczenia   Koniecznie polubcie Babeczki na FB , zaglądajcie na Instagram ! Pięknego tygodnia Kochani

Magiczne Życie Marty
Grande Grill - Steak house w Krakowie 220

zieleni zapalają się nastrojowe światła. Roladki z grillowanej cukinii z kozim serem, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i miodowym sosem vinegret  Zupa Tom Kha z krewetkami Black Tiger i warzywami Kiedy kelner przyniósł nam napoje zdecydowaliśmy się złożyć zamówienie - na przystawkę zamówiliśmy roladki z grillowanej cukinii, z kozim serem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi oraz zupą Tom Kha z krewetkami

Plate of Joy
Chłodnik litewski 136

botwinki pęczek koperku pęczek szczypiorku duży, długi ogórek 5 rzodkiewek 0,7 litra kefiru 0,7 litra jogurtu sól do smaku kwasek cytrynowy do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie (25 minut) : - warzywa dobrze wypłukać - botwinkę razem z małymi buraczkami pociąć na małe kawałki. Przełożyć do garnka i zalać szklanką gorącej wody a następnie gotować przez 10 minut od zawrzenia - koperek i szczypiorek

Pora na pora i pomidora
Syrop sosnowy niskosłodzony 157

napojach. Cudownie komponuje się w deserach, w najprostszej formie jako np. polewa do naleśników lub uzupełnienie owoców. W sezonie grillowym oczaruje was w glazurze do mięs i warzyw... i tak długo można by wymieniać. Cudowna bursztynowa mikstura do przygotowana z ogólnie dostępnej naszej polskiej sosny zwyczajnej lub kosodrzewiny. Niewielka inwestycja w cudowny smak i zdrowie :)   Składniki

SzczyptaSmaQ
Ziołowe burgery z piersi kurczaka z marynowaną czerwoną kapustą 232

stolicy co rusz pojawiają się serwujące je food tracki, czy burgerownie. Zwłaszcza w okolicy biurowców. Nic dziwnego - kanapka na ciepło z solidną porcją mięsa i warzywami to idealny pomysł na lancz. Mnie jednak burgery najbardziej kojarzą się z wakacjami, z latem, z jedzeniem na świeżym powietrzu. Dziś proponuję moją wersję kurczak-burgera z chudego mięsa z piersi

Kulinarne Inspiracje
Pieczona karkówka z nutą bazylii, cytryny, papryki i musztardy z dodatkiem warzyw 168

miodową.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki.  Marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kółeczka.  Papryki kroimy w cienkie paseczki, pieczarki w ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy.  Dokładamy mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 60 minut

VioletoweKucharzenie
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 159

Rabarbar to warzywo, które kojarzy mi się z dzieciństwem - pierwsze skojarzenie kompot, placki i dżem rabarbarowy ♥ Uwielbiam jego lekko kwaśny smak, dlatego też postanowiłam połączyć go ze słodkim ciastem drożdżowym. Poniższa drożdżówka była pyszna - miękka i bardzo puszysta. Kwaśny rabarbar idealnie skomponował się ze słodką kruszonką.    Składniki na 2 małe keksówki (lub formę

Ugotować

Proponowane wyszukiwania