warzywa - 14856 przepisów (strona:477/991)

Zielone placuszki z cukinią 149

Wiosną wszystko budzi się do życia, my na naszych targach mamy z dnia na dzień coraz więcej świeżych warzyw i owoców. To oznacza, że zaczynają się znowu szaleństwa w kuchni z lekkimi daniami. Dzisiaj bardzo zielone placuszki, możecie je usmażyć tradycyjnie albo upiec je w piekarniku wtedy dodatkowo będą fit :P Składniki: 2 duże cukinie 3 dymki, posiekane pęczek pietruszki

Niezły Młynek
Zielone smoothy pełne witamin, czyli jarmuż, brzoskwinie i... 126

Ostatnio niestety dość często zmagam się z przeziębieniami. A że na straganach zawitało mnóstwo pięknych i zdrowych owoców, warzyw,... Nie sposób nie skorzystać z ich dobrodziejstwa i dostarczyć organizmowi sporą dawkę witamin. Dziś zapraszam Was na pyszne i niewątpliwie zdrowe zielone smoothy pełne słodkich owoców. Spróbujcie. Składniki: 2 garście jarmużu (u mnie już posiekany i umyty) 2 brzoskwinie

Słodkie okruszki
Baba ziemniaczana 120

pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki nasion chia zblendowanych z 6 łyżkami wody łyżeczka: soli, gałki muszkatołowej, kminek * wrzuciłam jeż jednego batata, tak samotnie leżał w spiżani Wszystkie warzywa obieramy z ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki lub za pomocą takiej oto cud maszyny: Szczerze: dupy to cudo (Lidl- 88 zł) nie urywa, test marchewki na wszystkich oczkach (w sumie

greenscarf
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 209

rozgrzać do 230 stopni Celsjusza. Pokrojone mięso porcjami obsmażyć z każdego boku na tłuszczu wytopionym z boczku. Gdy będzie gotowe, przełożyć je do boczku. Na tym samym tłuszczu obsmażyć warzywa - pokrojone w plastry marchew i por oraz pokrojoną w piórka cebulę. Potrwa to mniej więcej 3-4 minuty. Dodać wołowinę i boczek, doprawić solą. Gdy mięso będzie już gorące, posypać

W SMAK
Wrocławskie Polish Lody 241

słodkie lecz nie przesłodzone,  poziom cukru idealnie wyważony. Dla mnie jednak mistrzowski jest smak sorbetów, konkretny, intensywny, jakbym na świeżo prosto z krzaka zrywała mrożone owoce i warzywa. I też ważna informacja dla osób z nietolerancją glutenu - punkt serwuje z reguły bezglutenowe lody i wafelki (dla pewności warto w okienku zapytać, które smaki z dostępnych nie zawierają glutenu) Dodatkowo

upichcona
Tydzień w moim telefonie XXXXXXXXVII 118

zamierzam się uczyć! Żeby już zdać to prawko i mieć więcej czasu na blogowanie. Przechodząc do zdjęć : * pyszny, zielony makaron! * uwielbiam awokado   * kawa być musi! * pyszne warzywa na kolację * grill rodzinny   * bez  * uwielbiam konwalie! * róże z jabłek na Światowy Dzień Pieczenia   Koniecznie polubcie Babeczki na FB , zaglądajcie na Instagram ! Pięknego tygodnia Kochani

Magiczne Życie Marty
Grande Grill - Steak house w Krakowie 222

zieleni zapalają się nastrojowe światła. Roladki z grillowanej cukinii z kozim serem, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i miodowym sosem vinegret  Zupa Tom Kha z krewetkami Black Tiger i warzywami Kiedy kelner przyniósł nam napoje zdecydowaliśmy się złożyć zamówienie - na przystawkę zamówiliśmy roladki z grillowanej cukinii, z kozim serem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi oraz zupą Tom Kha z krewetkami

Plate of Joy
Chłodnik litewski 140

botwinki pęczek koperku pęczek szczypiorku duży, długi ogórek 5 rzodkiewek 0,7 litra kefiru 0,7 litra jogurtu sól do smaku kwasek cytrynowy do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie (25 minut) : - warzywa dobrze wypłukać - botwinkę razem z małymi buraczkami pociąć na małe kawałki. Przełożyć do garnka i zalać szklanką gorącej wody a następnie gotować przez 10 minut od zawrzenia - koperek i szczypiorek

Pora na pora i pomidora
Syrop sosnowy niskosłodzony 162

napojach. Cudownie komponuje się w deserach, w najprostszej formie jako np. polewa do naleśników lub uzupełnienie owoców. W sezonie grillowym oczaruje was w glazurze do mięs i warzyw... i tak długo można by wymieniać. Cudowna bursztynowa mikstura do przygotowana z ogólnie dostępnej naszej polskiej sosny zwyczajnej lub kosodrzewiny. Niewielka inwestycja w cudowny smak i zdrowie :)   Składniki

SzczyptaSmaQ
Ziołowe burgery z piersi kurczaka z marynowaną czerwoną kapustą 236

stolicy co rusz pojawiają się serwujące je food tracki, czy burgerownie. Zwłaszcza w okolicy biurowców. Nic dziwnego - kanapka na ciepło z solidną porcją mięsa i warzywami to idealny pomysł na lancz. Mnie jednak burgery najbardziej kojarzą się z wakacjami, z latem, z jedzeniem na świeżym powietrzu. Dziś proponuję moją wersję kurczak-burgera z chudego mięsa z piersi

Kulinarne Inspiracje
Pieczona karkówka z nutą bazylii, cytryny, papryki i musztardy z dodatkiem warzyw 173

miodową.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki.  Marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kółeczka.  Papryki kroimy w cienkie paseczki, pieczarki w ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy.  Dokładamy mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 60 minut

VioletoweKucharzenie
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 162

Rabarbar to warzywo, które kojarzy mi się z dzieciństwem - pierwsze skojarzenie kompot, placki i dżem rabarbarowy ♥ Uwielbiam jego lekko kwaśny smak, dlatego też postanowiłam połączyć go ze słodkim ciastem drożdżowym. Poniższa drożdżówka była pyszna - miękka i bardzo puszysta. Kwaśny rabarbar idealnie skomponował się ze słodką kruszonką.    Składniki na 2 małe keksówki (lub formę

Ugotować
Owsianek mak beza-cytryna 143

miąższ z połowy cytryny 3-4 łyżki powideł śliwkowych odrobina startej skórki z cytryny Grubo posiekana bądź grubo starta czekolada deserowa: by zetrzeć grubo czekoladę użyłam obieraczki do warzyw. Przygotowanie: Ciasto owsiane: 1. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mączkę. 2. Mączkę owsianą wsypać do miski z cukrem. 3. Dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia

KreatywnePiny
Duszona golonka 155

woda i przyprawy oraz musztarda). Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną golonkę przekładamy wraz z marynatą do misy multicookera w której dno zostało wyłożone kapustą i pozostałymi warzywami. Ja dolałam jeszcze 100 ml wody. Zamknąć pokrywę i ustawić program STEW i czas 2 godziny.  Skóra sama odchodzi, mięso wręcz rozpływa się w ustach i ten aromat mmmmmmmmmmm

ClauditteMissCooking
Róże z jabłek w cieście francuskim na Światowy Dzień Pieczenia 141

łyżeczki cynamonu  * jajko Przygotowanie : Ciasto pokroić w 2cm paski. Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka pokroić w ćwiartki, a później w ósemki, bardzo cienko i najlepiej obieraczką do warzyw. Oczywiście zostawiamy skórkę, bo dzięki niej nasze róże będą ładniejsze. Wybieramy czerwone owoce. Tak pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy wrzątkiem na 3-5 minut. Wrzątku tyle żeby przykrył

Magiczne Życie Marty