warzywa - 14856 przepisów (strona:517/991)

Kolorowa sałatka ryżowa z łososiem 345

posiekanej natki pietruszki olej słonecznikowy lub sezamowy do skropienia Ryż ugotować i wystudzić. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę. Pomidorki pokroić na ćwiartki lub połówki. Pokrojone warzywa przełożyć do miski i dodać osączonego łososia z puszki. Dodać też wystudzony ryż i wszystko wymieszać. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i skropić olejem. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Sałatka z pieczonym indykiem i papryką 188

Krok 1 Pierś z indyka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i paprykami. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Ogórki kiszone obieramy ze skórki. Warzywa i owoce kroimy w kostkę (ogórki, paprykę, jabłko i cebulę). Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki mieszamy razem z majonezem i jogurtem. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką

CoolinarniePL
SAŁATKA WIOSENNA - czyli szybka wielkanocna propozycja: nowalijki + jajka. 1354

jarzyny pięknych włosów"mają w sobie sporo wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. - korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. (Zalecane są się ją przy  niedokrwistości). - charakterystyczny smak warzywa - olejek goryczkowy, zawiera siarkę i działa pobudzająco na układ trawienny i zwiększa apetyt. Równocześnie obniża nadmiar kwasów w żołądku, zapobiegając niestrawności i likwiduje zgagę.  - Rzodkiewka pobudza wydzielanie żółci oraz

Wypisz Wymaluj
Wontony z wieprzowiną 172

kuchni.  Gotowanie na parze bardzo mi się spodobało. Z jedzenia nie wypłukuje się ani smak, ani odżywcze składniki. Parowar przyda się szczególnie do ryb i warzyw. Nie jest to więc zakup jednorazowy. Składniki ciasto 350g mąki pszennej 100ml gorącej wody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka

W kuchni wieczorem
Zupa paprykowa 154

suszonego tymianku 5 listków świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej dymki 1 łyżka ususzonej w doniczce kolendry (opcjonalnie, można zastąpić natką pietruszki) 3 łyżki śmietany 18% 1 litr wywaru z warzyw (może być z kostek rosołowych, wówczas 2 kostki na 1 litr) Piekarnik nagrzać do 240 stopni C na funkcji grilla Paprykę przełożyć do mniejszej brytfanki, ponieważ papryka wypuści sok. Lepiej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I ROSZPONKĄ 139

odrobina kremu balsamicznego  Sposób przyrządzenia:  Ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek umyć osuszyć. Pokroić w kostkę, dodać pokrojone ziemniaki oraz połowę sałaty, wymieszać. Na dnie naczynia rozłożyć pozostałą roszponkę, przełożyć warzywa, polać sosem przygotowanym z w/w składników a balsamem udekorować salaterkę. Sałatka prze apetycznie prezentuje się na stole

pieprzny smaczek
Hummus z suszonymi pomidorami i rozmarynem 162

daktyle. Z dodatkami można eksperymentować. Hummus przyjmie praktycznie wszystko! Nie wiemy, czy nadal wówczas będzie można go tak nazywać, ale na pewno nadal będzie świetny do kanapek czy surowych warzyw. Polecamy go jeść (z) marchewką lub selerem naciowym. W sam raz na drugie śniadanie do pracy! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Sałatka z białym serem 233

Dziś  proponuję trochę inna sałatkę  z serem białym i  warzywami , świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek, można ją również  podawać jako samodzielną przekąskę.   składniki na 4 porcje 500 g sera białego papryka czerwona puszka kukurydzy 1 por ( biała część) 2 łyżki majonezu sól i pieprz przepis Do  sera białego dodajemy  drobno

Smakowite Dania
Leczo z cukinią 188

lekko rumienimy na tłuszczu z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka , zalewamy 3 szklankami gorącej wody , posypujemy mieloną papryką. i dusimy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy . Doprawiamy solą i pieprzem . Podajemy z pieczywem . warianty leczo można także podać z  ziemniakami lub ryżem

Smakowite Dania
Zupa ogórkowa z ryżem 187

myjemy wkładamy do garnka z 2 litrami wody, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy starte na tarce ogórki kiszone razem z sokiem z ogórków, gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec podprawiamy zupę śmietaną. Osobno gotujemy ryż. Zupę podajemy na talerzu

Smakowite Dania
Zupa - krem z marchwi i ziemniaków 106

ziemniaków 2 kostki rosołowe sól i pieprz natka pietruszki grzanki     przepis Przygotowujemy litr rosołu z kostek w którym gotujemy obraną i pokrojoną na kawałki marchew i ziemniaki. Warzywa gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko miksujemy. Podajemy na talerzu, posypujemy świeżą natką pietruszki .      warianty zupę  można podawać z grzankami

Smakowite Dania
Sałatka z Surimi 130

Sałatka z Surimi czyli produktem  sporządzonym na bazie zmielonego mięsa  białych ryb z dodatkiem warzyw i jajek to przepyszna przekąska dla wielbicieli kuchni dalekowschodnich . Ja przyrządziłam ją niedawno pierwszy raz i przyznam szczerze zachwyciła mnie swoim smakiem . składniki na 4 porcje opakowanie Surimi 1 pomidor 2 ogórki puszka kukurydzy 3 jajka ugotowane na twardo 15 dag sera żółtego

Smakowite Dania
Filet z kurczaka ze szpinakiem 121

Filet  z kurczaka  ze szpinakiem  wzbogacony  warzywami  doskonale nadaje  się na  przystawkę . Dodatek  szpinaku dodaje  mu  wybornego smaku .  Taki filet  może  też stanowić solidne , samodzielne danie, o ile uzupełnimy go ziemniakami z wody i surówką . składniki na 4 porcje 4 filety z kurczaka 25 dag mrożonego szpinaku

Smakowite Dania
Zupa pieczarkowa 131

wody , dodajemy opłukane udko z kurczaka , umytą i pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ziemniaki , kilka liści laurowych , ziele angielskie i pieczarki pokrojone w plastry .Wszystko gotujemy do miękkości warzyw i mięsa , doprawiamy solą i pieprzem . Zupę rozprowadzamy śmietaną i podajemy z natką pietruszki

Smakowite Dania
Lekki sos czosnkowy 106

czosnkowy to jeden z moich ulubionych sosów, ten jest wyjątkowo lekki  gdyż nie zawiera  ciężkiego  majonezu czy śmietany. Świetnie  nadaje się  do wszelkich warzyw  surowych i gotowanych. Można go również dodawać do wędzonej piersi np z kaczki. składniki na 4 porcje 2-3 ząbki czosnku 1 duży ugotowany ziemniak 5 łyżek oliwy z oliwek

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania