cebulkę, dodać ząbki czosnku w całości oraz wszystkie przyprawy. Podsmażyć, po czym dodać obraną i pokrojoną w dużą kostkę dynię, ziemniaki. Delikatnie podsmażyć i zalać wodą tak by przykryć warzywa. Gotować na wolnym ogniu, aż dynia zmięknie i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Smacznego ! ;) Kategoria: Dania wegetariańskie , Zupy
kuchcikowniaseler obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, a następnie wrzuć cebulę, marchewkę i seler. Duś pod przykryciem ok. 7 min, tak, aby warzywa były miękkie. Nie dopuść do przypalenia-w razie konieczności dolej troszkę wody. Gdy będą gotowe, przełóż do miski z fasolą i cieciorką. Pieczarki pokrój w plasterki. Podgrzybki dokładnie opłucz, przełóż
Roślinna - blog wegańskitrzecie kurkuma dla odpowiedniej kolorystyki. Pozostałe dodatki to dowolna kwestia, warto eksperymentować i próbować nowych smaków. Ja miałam pod ręką resztkę szpinaku i pieczarki. Wykorzystanie resztek pozostawionych w lodówce warzyw daje mi dużą satysfakcję, a tofucznica to idealna ku temu okazja. Wystarczy jeszcze dokroić kilka kromek dobrego, razowego chleba i pyszne śniadanie gotowe! Składniki na dwie duże porcje: 2 łyżki
Roślinna - blog wegańskiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj mam dla was kolejną propozycję obiadową. Tym razem zrobiłam małe pulpeciki mielone w sosie pomidorowym z dużą ilością warzyw. Przygotowałam do nich ryż z dodatkiem marchewki i groszku firmy Sys, który idealnie wpasował się do mojego dzisiejszego dania. Taki obiad smakuje super, jest zdrowy i kolorowy. Post
Marta Gotujeświętujemy na zielono! Nie tylko za sprawą Świętego Patryka - po prostu czujemy w powietrzu zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę :) A na wiosnę zwiększamy ilość spożywanych przez nas owoców i warzyw. Zielony koktajl to istna bomba witamin i składników mineralnych. Znajdziecie w nim witaminę A, C, potas, fosfor i żelazo, czyli naturalne przeciwutleniacze oraz pierwiastki odpowiedzialne za równowagę elektrolityczną organizmu, wspomagające
W kuchni KatiePIĄTNICA Vegeta do smaku 100 g żelatyny Dr. Oetkera Kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 puszka kukurydzy Wykonanie: Kurczaka umyć i poporcjować , włożyć do garnka . Warzywa obrać , umyć i wrzucić do mięsa . Wszystko zalać około 3 litrami wody. Gotować na małym ogniu , gdy woda się zagotuje dodać przyprawy i czosnek . Wszystko gotować tak długo aż mięso
Sama słodycz i szczypta chilipodania sól pieprz Marchewkę i batata obieramy i gotujemy w bulionie przez 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną pierś kurczaka oraz fasolkę szparagową. Gotujemy kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy sok z limonki, cukier trzcinowy oraz mleko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną dymką lub ulubionymi ziołami np. kolendrą
Mango Papajapatelnię wrzucamy pokrojone szparagi (nie krójcie ich w drobną kostkę - cała przyjemność w wybieraniu dłuższych łodyżek ;)). Szparagi oczywiście wcześniej powinny być obrane - najprościej zrobić to przy pomocy obieraczki do warzyw. Smażymy około 3 minuty, do czasu, aż szparagi zmiękną i się przyrumienią, wtedy dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, chilli i całość mieszamy, uważając, żeby czosnek się nie przypalił
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zimnych, magicznie deszczowych dni - kto w taki dzień myśli o pikniku? No ale, jak zadanie, to zadanie ;) Żeby było pysznie, zdrowo i pożywnie, moją propozycją będzie ciabatta z warzywami, grillowanym kurczakiem i sosem musztardowym. Pychota! :) Składniki: Ciabatta 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu sałata rzymska 8 pomidorków
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!głodnemu Mężowi go nie podbierałam, ale puree i kapusta naprawdę smaczne! Ja w tym czasie raczyłam się sandacza z czarnym ryżem (barwiony tuszem kałamarnicy) i sałatką ze świeżych warzyw. Sałatka nie była w standardzie w tym zestawie, ale przemiła Pani Kelnerka zaproponowała właśnie taką wymianę. Sandacz był przepyszny (nie wiem, czy to zasługa tego, że ostatnio mam dużą ochotę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!nawet nie próbuję w tym temacie z nim konkurować ;) Obecnie leżę przeziębiona i wracam myślami do tego obiadu - pysznej, idealnie wypieczonego kawałka mięsa wołowego z pieczonymi ziemniakami i warzywami, glazurowaną marchewką i sosem ze zredukowanego czerwonego wina. Niebo w gębie, po prostu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Misja Listopadowa: Dania Rozgrzewające No to do dzieła: Zupa z mięsem, warzywami, ziemniakami i rzucanymi kluskami, doprawiona na ostro. Ciepło? Cieplutko! Uwielbiam zupę gulaszową. Wszyscy znajomi i ludzie z którymi pracuję wiedzą (bo chwaliłam się często), że najlepszą zupę gulaszową robi moja Teściowa. Moja nie do końca umywa się to Jej, ale też jest dobra, ba, nieskromnie powiem: bardzo dobra
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!sałat i aromatycznym sosem truflowym - pierożki przepyszne! Chyba jedno z lepszych dań, które próbowaliśmy, więc z czystym sumieniem polecam; koszt: 26 zł Sałatki Sałata Devil – zielone sałaty z chrupiącymi warzywami z listkami prażonego czosnku i polędwicą wołową - przepysznie cudowna i chrupiąca polędwica wołowa, ale ilość papryki trochę nas zmiotła; koszt: 43 zł Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!milimetrów ,wyciąć krążki o średnicy ok.8-10 cm. -Piec na z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej. -Upieczone krążki piadiny dowolnie przekładać wędliną,, twarożkiem i warzywami
Zakamarki mojej kuchni