Gulasz z sojowych kotletów z papryką :) 220sojowy oliwa z oliwek 1 szklanka kuskus 4 razowe bułki z otrębami Gulasz sojowy namaczamy na ok 8 min. w bulionie warzywnym lub w wodzie zakropionej sosem sojowym. Warzywa kroimy w grubą kostkę, a czosnek w płatki. Oliwę z oliwek (ok. 2 łyżek) rozgrzewamy w dużym rondlu i wrzucamy na nią cebulę. Lekko ją dusimy i dodajemy paprykę i pomidory
vegetanie
Węgierska papryka z nadzieniem :) 199okazję, wybierajcie się tam każdego września :) Strona miasta : http://www.kalocsa.hu A tak wygląda sam festiwal papryki, zobaczcie czy warto tam się wybrać :) Papryka f aszerowana kaszą i warzywami Składniki: 6 papryk węgierskich (dostaniecie je w Biedronce) 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1/3 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica 1/2 młodej cukinii 1/2 papryki czerwonej 1 średnia cebula tymianek
vegetanie
Jesienny paprykarz :) 178puszka soczewicy 1 puszka pomidorów z sokiem 2 ząbki czosnku 1 duża łyżka papryki mielonej słodkiej tymianek, pieprz, ostra papryka, sól oliwa z oliwek Pracę zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw w dość dużą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na początek cebulę. Chwilę ją smażymy i dodajemy paprykę, cukinię i pomidory z puszki. Wszystko dusimy razem pod przykryciem
vegetanie
Pomidorowy makaron z warzywami. 190czasu na gotowanie, w końcu to piątek, piąteczek, piątunio hehehe. Jak to się zwykło mówić w ten dzień. Czyli bez zbędnych komentarzy zabieramy się do pracy :) Pomidorowy makaron z warzywami i serkiem feta (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie makaronu pomidorowego (my używamy Lubella) 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% 1 opakowanie fety 4-5 łyżek łuskanego
vegetanie
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 221koniec dodając grzybowy sos sojowy kilka kropel i świeżo mielony pieprz. W miedzy czasie nastawiamy ryż i gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Po ugotowaniu ryżu mieszamy składniki z warzywami i dodajemy imbir, tymianek oraz pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Farsz mamy gotowy :) Teraz przechodzimy do trudniejszej części pracy. Żarcik :P Może nie tyle trudniejszej co nieco pracochłonnej. Musimy
vegetanie
Ziemniaki z kieszonkami. 255surówka i mamy super danie. Spróbujcie zrobić u siebie takie ziemniaki, bo są naprawdę super :). Będziemy co jakiś czas proponować kolejne propozycje ziemniaków na rożne sposoby, bo to wdzięczne warzywo i można dużo ciekawych potraw z nich zrobić. Zapraszamy do zapoznania się z dzisiejszą propozycją. Ziemniaki z kieszonkami z żółtym serem i masłem czosnkowym (4 osoby) 12 średniej wielkości
vegetanie
Ciasteczka z serem camembert i chutney-em :) 170Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Kiedy ciasteczka pieką się robimy surówkę. My zrobiliśmy z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, pomidorów, kukurydzy i papryczki chili. Wymieszaliśmy warzywa z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym. Kiedy ciasteczka są gotowe podajemy na gorąco z ostrym sosem chili. Bardzo polecamy to danie, bo wyszło PRZEPYSZNIE, tak właśnie, pisane
vegetanie
Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:) 227wyjdą nam stare kapcie, a nie pyszne danie :) Paprykę i cebulę również kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy razem z pokrojonymi nóżkami na oliwie do miękkości. W misce mieszamy warzywa z ryżem i dodajemy przyprawy oraz skrapiamy grzybowym sosem sojowym. Polecamy doprawić dość ostro, bo pieczarki lubią ostrość. Nadziewamy kapelusze pieczarek farszem ryżowym i na każdy kładziemy mały plasterek żółtego
vegetanie
Omlet wspaniały !!! Czyli jajka ze szpinakiem i roszponką. 169jajek, bo dawno ich nie jedliśmy. Padło oczywiście na omlet. Nie wiemy jak Wy, ale my omleta uwielbiamy, jednak jemy go nie zbyt często. Raczej skupiamy się na warzywach, jak widzicie, a jajeczne kombinacje tylko od czasu do czasu. Hmmm wtedy lepiej smakuje i nie znudzi się :) Tak więc, żeby nie przedłużać Waszej ciekawości prezentujemy omlet ze szpinakiem, pieczarkami
vegetanie
Gryczane naleśniki faszerowane porami. 223składnikiem jest por. Dla tych, którzy lubią pory to będzie pyszne danie, a mamy nadzieję, że wszystkim posmakuje :) My bardzo lubimy różne odmiany przyrządzania pora, bo to niezwykle smaczne warzywo, a można z nim robić naprawdę dużo ciekawych dań. Postaramy się co jakiś czas coś ciekawego dla Was wymyślić. Teraz, żeby nie zanudzać, przejdźmy to przepisu. Oto naleśniczki
vegetanie
Żółte kopytka z czosnkiem niedźwiedzim 185ulubionych. Postanowiliśmy zrobić je trochę w innej formie. Wyszły nam takie ładne żółte z zielonymi plamkami, a wszystko za sprawą kurkumy, czosnku niedźwiedziego i imbiru. Do tego na dodatek warzywa na ciepło i danie wyszło przepyszne. Zapoznajcie się z przepisem poniżej i czekamy na komentarze :) Żółte kopytka z czosnkiem niedźwiedzim, kurkumą i imbirem. (4 osoby) Składniki: Ciasto
vegetanie
Kuskus z warzywnymi dodatkami. #vege 244który już na pewno jest gotowy. Mieszamy wszystko razem i jeszcze chwileczkę podgrzewamy, aby kuskus zrobił się gorący. Danie jest gotowe. Możecie oczywiście nie dodawać kuskusu na patelnię, tylko warzywa dodać do miski z kuskus-em i mamy sałatkę. Jeszcze przed samym podaniem posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego i pozdrawiamy
vegetanie
Spaghetti z marchewką i groszkiem 183makaronu, który gotujemy al dente. Następnie kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek. Chwilę przesmażamy i dodajemy całą śmietankę. Zanim się zagotuje płuczemy dobrze warzywa ze słoika i również dajemy na patelnię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i papryką. Na koniec możecie do sosu dodać startego żółtego sera lub doprawić sosem sojowym. Wlewamy sos do makaronu
vegetanie
Gulasz pomidorowy z porem i selerem 219osoby) Składniki: 2 białe części pora 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie passaty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku oliwki oliwa z oliwek pieprz, estragon, pasta sambal oelek, Warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i przesmażamy, aż się zeszklą. Kiedy już są odpowiednio podsmażone wlewamy całą passatę i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, pieprz, pastę sambal oelek
vegetanie
Penne Italia tri colore. 202gotujemy al dente i przelewamy oliwą z oliwek. Paprykę i cebulę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię, aby lekko przesmażyć, aż do zeszklenia się cebuli. Następnie zalewamy warzywa śmietanką. Zagotowujemy i dodajemy szpinak oraz pokrojony w kostkę serek topiony. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Na małym ogniu gotujemy do rozpuszczenia się sera i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy
vegetanie