warzywa - 14856 przepisów (strona:534/991)

Sałatka z brokułu i zupkek chińskich 347

skórki, pomidory sparzyć zdjąć skórkę i razem z cebulą pokroić w kostkę. Dodać pokruszony makaron, proszek z zupek, wymieszać i pozostawić na godzinę, aby makaron opił się wilgocią warzyw, na końcu dodać majonez

Jadło i czytadło
Gulasz z dynią i ziemniakami 153

przygotowania tej potrawy zainspirowała mnie Ania Starmach. Jednak w jej przepisie, dynię, ziemniaki i wołowinę wkłada się do garnka jednocześnie. Ja nie chcąc rozgotowania warzyw na papkę włożyłam ja na pół godziny przed końcem duszenia wołowiny. Słodka dynia i kmin nadaje potrawie smakowitego charakteru. Pycha.     Na dwie porcje: 0,5 kg wołowiny na gulasz 1 cebula

Jadło i czytadło
Flaki wołowe 189

przykrego zapachu   czynność tą należy wykonać 3 razy. Do garnka wlać 3 szklanki wody (lub rosół), włożyć kostki rosołowe, wszystkie przyprawy i flaki. Gotować do miękkości flaków. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć do miękkości na oleju, następnie dodać do flaków, wraz z zmiażdżonym czosnkiem. Można dodać śmietanę. Podawać z pieczywem

Jadło i czytadło
Sałatka z kuskusem. 256

minut aż płyn się wchłonie . papryka czerwona pomidor ulubiona sałata ser feta oliwa z oliwek sól , pieprz Pomidora i paprykę pokroić .Na talerz wyłożyć sałatę na to ostudzony kuskus ,warzywa i ser feta . Doprawić solą ,pieprzem i polać oliwą .Smacznego

Ladylaura.
Jaką wagę kuchenną kupić? 154

uwagę na maksymalne obciążenie . Może ono wynosić   od 1 do 5 kg. Tutaj musimy sobie odpowiedzieć na pytanie co chcemy ważyć - niewielkie ilości składników do ciasta czy kilogramy warzyw i owoców na przetwory.  Kolejna sprawa to możliwość tarowania. Posiada ją większość wag elektronicznych. Pozwala ona pokazywać wagę produktów bez wagi opakowania. W praktyce wygląda to tak, że kładziemy

Powiedz dietom nie
Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem 143

oregano. 3. Cebulę kroję w piórka. Pieczarki kroję w plasterki, paprykę w paski, pomidora w półplasterki, a ogórki w plastry. Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażam na oliwie (każde z warzyw osobno). Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. 4. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części. Jedną część rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Z drugiej części robię dwa wałeczki. Zaplatam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa kalafiorowa i kawałek mojej wiosny :) 164

wkładam do dużego garnka, zalewam wodą,dodaję trochę soli i gotuję do miękkości.Kiedy jest już miękkie,dodaję rozdrobiony na różyczki kalafior, pokrojonego w cienkie plasterki pora i resztę warzyw pokrojonych w kosteczkę.Gotuję około pół godziny.Po tym czasie doprawiam zupkę wegetą, dodaję śmietanę i posypuję obficie koperkiem. Gotowe. Podaję z ugotowanym osobno makaronem. Przepis bardzo prosty i znany

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa serowa z mozzarellą. Pyszna, syta, wykwintna :) 603

sól, gałka muszkatołowa - śmietana 30%  200 ml. Dodatki - opakowanie mozzarelli ( małe kuleczki ) - jajka na twardo - zielona cebulka Wykonanie Podudzia  z kurczaka zalewam wodą i gotuję wraz z warzywami do miękkości. Wywar przecedzam. Mięsko obieram, rozdrabniam, marchewkę kroję w plasterki i wrzucam wraz z mięsem do zupki. Do półlitrowego garnuszka odlewam chochelkę wrzącego wywaru, wrzucam do niego pokrojone

Kuchnia z widokiem na ogród
Tortellini zasmażane. Szybki obiad lub kolacja. 491

szynkę, po chwili paprykę, jak troszkę zmięknie to dodaję pomidory. Doprawiam majerankiem i bazylią. Kiedy pierożki są już prawie miękkie,przekładam je łyżką cedzakową na patelnie z boczkiem i warzywami. Staram się dokładnie je odcedzić z wody. Mieszam wszystko bardzo delikatnie drewniana łyżką, kiedy składniki sie połączą nakładam na talerze i posypuję pokrojoną zieloną cebulką. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami. 198

Domowa tortilla to smaczne i zdrowe danie. Zawiera delikatne mięsko z piersi kurczaka, chrupiąca sałatę i kolorowe warzywa. Doskonale sprawdza się na każdej imprezie i na domową kolację. Kiedy podamy ją w towarzystwie frytek, czy pieczonych ziemniaczków mamy świetny, szybki obiad. Składniki - placki pszenne tortilla  8 szt. - duża podwójna pierś z kurczaka - główka sałaty lodowej - pomidory 3 szt. - czerwona

Kuchnia z widokiem na ogród
Galareta wieprzowa. Najlepsza. W/g mojej mamy. 525

dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy  wszystkie przyprawy i sól. Kiedy mięso już jest prawie miękkie dodajemy włoszczyznę wraz z cebulą i czosnkiem. Gdy mięso i warzywa są miękkie, wyjmujemy, studzimy. Golonkę obieramy ze skóry, kości i zbędnego tłuszczu kroimy na mniejsze kawałeczki, podobnie postępujemy z łopatką. Marchewkę kroimy w plasterki. Na dnie misek i miseczek najpierw rozkładamy

Kuchnia z widokiem na ogród
Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. 172

ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu, sporą szczyptę gorczycy i listek laurowy. Na to układam na przemian ogórki i pokrojoną w dowolne kawałki paprykę. Składniki zalewy mieszam i zalewam nią warzywa w słojach. Słoje szczelnie zakręcam. Pasteryzuję od momentu zagotowania się wody w garnku ok. 4-5 minut. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa ziemniaczano - fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Jesienna kartoflanka z fasolą. 146

Gotuje na wolnym ogniu. Boczek kroję w słupki, kiełbasę w półplasterki, obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia. Zawartość patelni ( bez wytopionego tłuszczu ) przekładam do zupy. Kiedy warzywa i ziemniaki są już miękkie dodaję do zupy fasolkę z puszki wraz z zalewą. Na patelni, na której smażyłam boczek i kiełbasę roztapiam łyżkę masła, dodaję mąkę i trochę wywaru

Kuchnia z widokiem na ogród
Rosół drobiowy mieszany z indyka i kurczaka. 173

porem i ząbkami czosnku dodaję do zupy. Całość doprawiam domową wegetą. Na końcu do rosołu dodaję w całości wraz z łodyżkami liście lubczyku. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będzie całkiem miękkie. Rosół podaje najczęściej z makaronem, lanym ciastem lub ziemniakami, posypuje zieloną pietruszką. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa ogórkowa .Klasyczna z kiszonych ogórków zabielana śmietaną. 186

słupki marchewkę, pietruszkę i seler plus obraną cebulę.. w całości. Dalej gotuję na wolniutkim ogniu. W miedzy czasie kiszone ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach. Kiedy warzywa są już miękkie dodaję starte ogórki, gotuję jeszcze jakieś 10 minut, do zupy dolewam ok. pół szklanki wody z ogórków, doprawiam majerankiem, zabielam zahartowaną śmietaną. Na koniec dodaję koperek. Wyłączam

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania