warzywa - 14856 przepisów (strona:534/991)

Cukinia faszerowana musem z sera ricotta i pesto 177

pełni lata świeże warzywa to skarb nie do przecenienia. Zwłaszcza tego lata, bo dzięki krótkiej zimie i ciepłej wiośnie są tańsze niż rok temu. Dziś udało mi się kupić małe, okrągłe cukinie po 2 zł za kilogram! Małe cukinie wyglądają jak arcydzieło, zwłaszcza takie - w trzech różnych kolorach. Dlatego zamiast je kroić, zrobiłem do nich farsz i zapiekłem w piekarniku

W SMAK
Kwiaty cukinii smażone w cieście 203

Skoro już mamy środek sezonu na świeżą cukinię, pamiętajcie, że jadalne są nie tylko owoce tej rośliny (tak, cukinia jest warzywem, ale to, co zwykle jemu, jest jej owocem). Równie, a może nawet bardziej smaczne, są kwiaty cukinii. Na początek parę wyjaśnień. Cukinia jest rośliną jednopienną, rozdzielnopłciową. Oznacza to, że na jednym egzemplarzu powstają dwa rodzaje kwiatów - męskie i żeńskie

W SMAK
Krem pomidorowo-paprykowy z bazylią 170

minut. Dodać pokrojone w kostkę cebulę, paprykę i pomidory. Doprawić mieloną papryką - słodką i ostrą - tak by smak papryki zdominował smak pomidorów i   gotować jeszcze ok. 15 minut. Warzywa i mięso wyjąć łyżką cedzakową, nieco przestudzić i zmiksować, po czym ponownie dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną bazylię i gotować jeszcze ok. 5 minut. Zupę podawać

W SMAK
Zielona tarta na francuskim cieście z ricottą i gorgonzolą 201

posiekanym czosnkiem, po czym wylać na ciasto wyłożone liśćmi brokuła. Cukinię i awokado pokroić w plastry, dymkę i szczypior posiekać i wszystko wyłożyć na ricottę. Na wierzch położyć rukolę. Warzywa trzeba wcisnąć w ser, tak by się w nim zapiekły. W przeciwnym razie wyschną na wiór. Wstawić ponownie do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 180 st. Celsjusza. Piec

W SMAK
Czerwony ryż zasmażany z warzywami i indykiem 195

minut. Następnie ryż zestawia się z palnika i (wciąż nie odkrywając) pozostawia jeszcze na 5 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Swój ryż przygotowałem z warzywami i kawałkami piersi indyka. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka czerwonego ryżu kawałek piersi indyka (ok. 300-400 g) 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 spore czerwone papryki 1 średniej wielkości

W SMAK
Ajvar - pasta z papryki i bakłażanów 164

octu winnego kilka pędów oregano kilka listków bazylii sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Paprykę pokroić na ćwiartki i oczyścić z pestek, a bakłażany pociąć w grube plastry. Warzywa skropić oliwą z oliwek i posolić. R azem z nieobranymi ząbkami czosnku w stawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekać 30 minut. Papryka musi się lekko przypalić

W SMAK
Zupa z dyni na mleku kokosowym 152

konsystencję, wystarczy użyć tłuczka do ziemniaków. Do ugotowania tej zupy użyłem odmiany dyni piżmowej 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. W jej przypadku skórkę trzeba obrać. Spośród warzyw i owoców uprawianych w Polsce dynie są jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu, który ma właściwości przeciwutleniające. Związek ten jest odporny na działanie wysokiej temperatury, więc nie traci swych właściwości

W SMAK
Brokuł pod imbirowym beszamelem 176

beta-karotenu. Są przy tym nisko kaloryczne i stosuje się je w dietach odchudzających. Zawarty w brokule sulforafan niszczy bakterię Helicobacter pylori , odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka. Warzywo to jest też pomocne w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Zwykle brokuła gotuję na parze. Tym razem postanowiłem upiec go w piekarniku pod imbirowym sosem beszamelowym. Składniki (dla 2-3 osób): 2 brokuły

W SMAK
Złote racuchy z dyni 185

Dynia to warzywo nie tylko smaczne, choć tanie, ale też niezwykle uniwersalne, bo można zrobić z niej prawie wszystko. Nadaje się na zupę - zarówno w wersji  tradycyjnego kremu , jak i bardziej  "orientalnej" - na mleku kokosowym , oraz do  pieczenia  i marynowania. Można zrobić z niej też racuchy i właśnie to proponuję Wam dziś. Do zrobienia złotych

W SMAK
Barszcz czerwony na rosole i zakwasie z buraków 543

upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza (wcześniej nie należy ich obierać). Upieczone buraki przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach. Z rosołu wyjąć mięso i warzywa; bulion przelać przez sito. Do przecedzonego rosołu dodać starte buraki i gotować dalej ok. 15 minut. Wlać zakwas z buraków, dodać majeranek i gotować kolejne 15 minut. Doprawić do smaku

W SMAK
Boczniaki à la flaki 157

Boczniaki umyć i oddzielić ogonki od kapeluszy. Pocięte w paski kapelusze i ogonki w całości dodać do bulionu wraz z posiekanym ząbkiem czosnku i gotować ok. 10 minut. Uduszone warzywa przełożyć do gotujących się boczniaków. Dodać majeranek, gałkę muszkatołową, słodką paprykę i imbir i gotować dalej przez 30 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące

W SMAK
Zupa pomarańczowa z dynią i marchewką 157

Latem zupę pomarańczową robię tylko z marchewką, ale jesienią i zimą szkoda byłoby nie wykorzystać innego cudownie pomarańczowego warzywa - dyni piżmowej. W chłodne dni, które nastały, zupę pomarańczową podaję na ciepło - z wiórkami gorzkiej czekolady lub pokrojoną w cienkie paski papryczką chilli. Latem - na zimno, ze skórką pomarańczową. Zupę pomarańczową przyrządzam na mleku kokosowym, które nadaje jej nieco orientalnego smaku

W SMAK
Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 229

same enzymy sprawiają bowiem, że inne owoce szybko tracą jędrność. Kapusta Pak Choi, spotykana też pod nazwą Bok Choy, to kapusta chińska (nie mylić z pekińską). Jest popularnym warzywem w Chinach, uprawianym także w Europie. Najsmaczniejszą częścią tej kapusty jest zgrubiały, soczysty ogonek liściowy o lekko gorzkawym smaku. Zawiera wiele cennych mikroelementów, w tym magnez, fosfor i potas, a także

W SMAK
Co zrobić z warzywami z wywaru, czyli sałatka warzywna z kiełkami rzodkiewki. 248

zasada mojej kuchni, o czym nie raz już tu wspominałem, to to, że "w kuchni nic nie powinno się zmarnować". W myśl tej wąskiej doktryny zrobiłem sałatkę warzywną, z warzyw, które mi zostały po zrobieniu wywaru do tego risotta . Czego potrzebujemy? -ugotowane: marchew, seler, pietruszka -dwa jajka ugotowane na twardo i zalane zimną wodą -dwa obrane ogórki kiszone -majonez -pieprz

BaRepas
Jajka faszerowane 168

biały pieprz, sól ziołowa, curry, słodka mielona papryka Wykonanie: Gotujemy, obieramy jajka, kroimy je na pół i wyciągamy żółtka. Wyciągnięte żółtka rozdrabniamy, dodajemy pokrojoną w małe kawałki wędlinę, odsączone warzywa, pokrojony szczypiorek i majonez. Wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku. Farsz nakładamy na jajka. Często zostaje trochę farszu, który bardzo fajnie smakuje na kanapkach:) Smacznego:)     function load

dom-agi.pl