warzywa - 14856 przepisów (strona:538/991)

Sałątka z Pora 132

innego naczynia zalewamy wrzątkiem i parzymy przez około 5 min. Gdy wszystkie składniki gotowe dodajemy majonez, jogurt doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Smacznego.  Nasza porcja warzyw do sałatki. Jabłko ścieramy na tym oczku a marchew na mniejszym. Por na pół, i kroimy na paseczki. Następnie zalewamy wrzątkiem. Dodajemy majonez i jogurt doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Kurczak w sosie pomidorowym do ryżu 320

miałam za bardzo pomysłu na obiad, miałam składniki na ryż z warzywami, albo spaghetti bolognese a wyszło że oglądając zdjęcia na facebookowej grupie Gotowanie i Pieczenie z Pasją pewna użytkowniczka dodała przepis na takiego kurczaka ;) Więc czemu by nie spróbować ;) Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje): filet z kurczaka (ok. 300g)   2 cebule   2 małe ząbki

W kuchni bez szafek
Surówki propozycje do obiadu 146

Myślę ,że surówka zawsze powinna gościć na naszych stołach. Choćby z racji takiej,że świeże warzywa dużo witamin. Poza tym nawet najwspanialszy obiad nie będzie tak smakował, jeśli nie podamy go z surówką. Polecam kilka ciekawych i prostych propozycji, które publikowałam na swoim blogu. Może coś wybierzemy dla siebie.   SURÓWKA Z BURACZKÓW SURÓWKA Z KAPUSTY NA DŁUGO SURÓWKA

W kuchennym oknie Ewy
Pstrąg łososiowy na parze z kaszą gryczaną i warzywami 202

porcje. Myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy z obu stron pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu rybę wraz z warzywami parujemy przez 10-12 minut. Po przyrządzeniu podajemy z kaszą gryczaną i pokrojonymi oliwkami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pieczony łosoś z awokado i koprem włoskim 174

dodatków :) np. awokado i koper włoski. Zapomnij o ociężałości po obiedzie, w tym przepisie odejdziesz od stołu z nasyceniem i zadowoleniem. Koper włoski a raczej jego bulwa to wdzięczne warzywo o którym warto poczytać i zacząć korzystać z niego w kuchni. Polecam również zakup łososia z pewnego źródła, z którego dowiemy się gdzie żył łosoś i co jadł

Kuchnia PROzdrowotna
Falafel z hummusem w picie 202

miseczki i odstawiłem do lodówki, aby smaki uległy połączeniu. Po drugie przygotowałem bardzo prostą sałatkę. Ogórka pokroiłem w ćwierćplasterki o grubości około połowy centymetra. Pomidory koktajlowe pokroiłem w ćwiartki. Warzywa umieściłem w misce. Dodałem do nich sok wyciśnięty z połowy cytryny, przyprawiłem solą i pieprzem, a następnie dodałem łyżkę oliwy. Pół pęczka natki pietruszki i pół pęczka świeżej mięty bardzo

Wyprawy kulinarne
Makaron z filetem kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 165

paseczki, obtoczyć mąką i  lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, cebulę i wodę.Gdy woda odparuje, dorzucić paprykę, ananasa, pędy bambusa sok z pomarańczy i miód. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie, więc należy dania  doglądać przez około 5 minut.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy,wyciśnięty przez praskę czosnek, świeżą bazylię, tymianek oraz sól, pieprz i paprykę

Gosia gotuje
Sałatka z jajkiem i brukselką 214

rzodkiewek i plasterków ogórka do ozdoby Przygotowanie: Brukselkę oczyścić z ewentualnie brzydkich wierzchnich liści, umyć i przełożyć do garnka. Dolać wodę, mleko, sól i cukier.Gotować do momentu , aż warzywo będzie miękkie ,ale nie rozgotowane (ja gotuję około 20 minut).W międzyczasie ugotować i obrać jajka, przygotować sos z jogurtu, majonezu, czosnku , pokrojonej bazylii i przypraw.Sałatkę można zjeść

Gosia gotuje
Goloneczka w galarecie 163

angielskie, 2  ząbki czosnku, łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu  do miękkości mięsa około 2,5 godziny. Po tym czasie galaretę zdjąć z gazu wyjąć golonkę i warzywa, wywar przecedzić przez sito. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i roztarty w dłoniach majeranek. spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić solą i zmielonym pieprzem. Gdy mięso ostygło rozdrobnić je dłońmi

Gosia gotuje
Naleśniki z kurczakiem w sosie parykowo-pomidorowym 174

Papryki opiec nad palnikiem i owinąć folią, żeby się"spociły", wtedy skórka schodzi idealnie. Wrzucić do blendera, dodać pomidory i przyprawy. Zmiksować. Rozgrzać niewielki rondelek, dodać masło i rozdrobnione warzywa, delikatnie zagotować, przykryć i odstawić. Filety z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę. Panierować w mące i wrzucić na rozgrzany na patelni olej, lekko zrumienić. Dorzucić pokrojoną drobno

Gosia gotuje
Naleśniki z mascarpone, bitą śmietaną i sosem śliwkowym 228

Lubicie naleśniki? bo ja bardzo i to  w każdej postaci.  Wytrawne z mięsem i warzywami,  słodkie z bitą śmietaną i owocami ,  tradycyjne z serem i rodzynkami, czy też z duszonymi jabłuszkami. Dzisiaj padło na połączenie śmietany z mascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto

Gosia gotuje
Sałatka śledziowa 145

Sałatka śledziowa, to pyszny i prosty do przyrządzenia posiłek. Z reguły ją robię przy okazji "czegoś", gdy mi zostają ugotowane ziemniaki tak jak dzisiaj. Świetnie do niej pasują marynowane warzywa...ogórki, papryka, cebulka czy buraczki. Można zatem stworzyć swój własny bukiet smaków, nie zapominając o składnikach podstawowych : śledziach i ziemniakach. Polecam :) SKŁADNIKI; 2 płaty marynowane matiasa 2 ziemniaki ugotowane

Gosia gotuje
Pulpeciki w sosie warzywno-grzybowym 185

małe kuleczki. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę, groszek i drobno pokruszone suche podgrzybki. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić pulpeciki.Gotować do miękkości około 12-15 minut.Do mleka dodać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą,  pieprzem i gałką...zagotować. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu. Pulpeciki

Gosia gotuje
Tradycyjna marchewka z groszkiem 121

masła 1 łyżeczka mąki  sól do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka razem z mrożonym groszkiem, zalać wodą, tak aby warzywa były przykryte.Gotować do miękkości. Doprawić solą masłem i mąką rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wodzy. Zagotować ciągle mieszając...Smacznego

Gosia gotuje
Surówka colesław 204

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko ze sobą wymieszać. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki sosu i dokładnie ze sobą połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wylać na przygotowane warzywa. Starannie wymieszać i odstawić do lodówki na jedna godzinę w celu przemacerowania się smaków.  Smacznego

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania