warzywa - 14856 przepisów (strona:538/991)

Sałatka z jajkiem i brukselką 217

rzodkiewek i plasterków ogórka do ozdoby Przygotowanie: Brukselkę oczyścić z ewentualnie brzydkich wierzchnich liści, umyć i przełożyć do garnka. Dolać wodę, mleko, sól i cukier.Gotować do momentu , aż warzywo będzie miękkie ,ale nie rozgotowane (ja gotuję około 20 minut).W międzyczasie ugotować i obrać jajka, przygotować sos z jogurtu, majonezu, czosnku , pokrojonej bazylii i przypraw.Sałatkę można zjeść

Gosia gotuje
Goloneczka w galarecie 168

angielskie, 2  ząbki czosnku, łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu  do miękkości mięsa około 2,5 godziny. Po tym czasie galaretę zdjąć z gazu wyjąć golonkę i warzywa, wywar przecedzić przez sito. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i roztarty w dłoniach majeranek. spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić solą i zmielonym pieprzem. Gdy mięso ostygło rozdrobnić je dłońmi

Gosia gotuje
Naleśniki z kurczakiem w sosie parykowo-pomidorowym 179

Papryki opiec nad palnikiem i owinąć folią, żeby się"spociły", wtedy skórka schodzi idealnie. Wrzucić do blendera, dodać pomidory i przyprawy. Zmiksować. Rozgrzać niewielki rondelek, dodać masło i rozdrobnione warzywa, delikatnie zagotować, przykryć i odstawić. Filety z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę. Panierować w mące i wrzucić na rozgrzany na patelni olej, lekko zrumienić. Dorzucić pokrojoną drobno

Gosia gotuje
Naleśniki z mascarpone, bitą śmietaną i sosem śliwkowym 236

Lubicie naleśniki? bo ja bardzo i to  w każdej postaci.  Wytrawne z mięsem i warzywami,  słodkie z bitą śmietaną i owocami ,  tradycyjne z serem i rodzynkami, czy też z duszonymi jabłuszkami. Dzisiaj padło na połączenie śmietany z mascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto

Gosia gotuje
Sałatka śledziowa 152

Sałatka śledziowa, to pyszny i prosty do przyrządzenia posiłek. Z reguły ją robię przy okazji "czegoś", gdy mi zostają ugotowane ziemniaki tak jak dzisiaj. Świetnie do niej pasują marynowane warzywa...ogórki, papryka, cebulka czy buraczki. Można zatem stworzyć swój własny bukiet smaków, nie zapominając o składnikach podstawowych : śledziach i ziemniakach. Polecam :) SKŁADNIKI; 2 płaty marynowane matiasa 2 ziemniaki ugotowane

Gosia gotuje
Pulpeciki w sosie warzywno-grzybowym 189

małe kuleczki. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę, groszek i drobno pokruszone suche podgrzybki. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić pulpeciki.Gotować do miękkości około 12-15 minut.Do mleka dodać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą,  pieprzem i gałką...zagotować. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu. Pulpeciki

Gosia gotuje
Tradycyjna marchewka z groszkiem 124

masła 1 łyżeczka mąki  sól do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka razem z mrożonym groszkiem, zalać wodą, tak aby warzywa były przykryte.Gotować do miękkości. Doprawić solą masłem i mąką rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wodzy. Zagotować ciągle mieszając...Smacznego

Gosia gotuje
Surówka colesław 208

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko ze sobą wymieszać. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki sosu i dokładnie ze sobą połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wylać na przygotowane warzywa. Starannie wymieszać i odstawić do lodówki na jedna godzinę w celu przemacerowania się smaków.  Smacznego

Gosia gotuje
Pieczarki faszerowane szynka i żółtym serem 155

Kolejne po  tych , faszerowane pieczarki na moim blogu. Bardzo je lubię, a farsz można do nich zrobić niemal z wszystkiego...mięsa mielonego, warzyw, czy wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam. Składniki: 12 średnich pieczarek 2 jajka 150 g  ostrego sera żółtego 150 g szynki gotowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 ząbki

Gosia gotuje
Zupa grzybowa 197

moczyły. Pieczarki obrać ze skórki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle  i również dodać do zupy razem z pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami.  Gotować aż do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z gazu dorzucić koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podawać gorącą, można dodać kleks śmietany. Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka wiosenna z wędzonym łososiem 148

Przyszedł czas upałów, więc lekkie sałatki na bazie sosu winegret, są doskonałym pomysłem na posiłek w taki dzień. Dzisiaj polecam połączenie warzyw, owoców i wędzonego łososia. Składniki: 1 duży  grapefruit 4 plastry wędzonego łososia 8 liści sałaty maślanej 1/3 papryczki chili 10 cm świeżego ogórka miąższ z połowy grapefruita kilka listków pietruszki i tymianku Sos winegret: 1 dymka

Gosia gotuje
Kotlety z kaszy jęczmiennej 140

wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać Uformować kotlety i obtoczyć je w mące. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Takie kotleciki można podać z ulubionym  sosem   czy bukietem warzyw.  Smacznego

Gosia gotuje
Szaszłyki drobiowe z dipem czosnkowo-miętowym 148

sobą  wymieszać) Sposób przygotowania :   Kurczaka kroimy w  sporą  kostkę, cebulę i paprykę   w  plasterkii. Na zwilżone patyczki  nadziewamy na  przemian warzywa i mięso.Wszystko  smarujemy marynatą i odstawiamy na  2 godziny do lodówki.  Pieczemy przez  25  minut na  grillu z termoobiegiem (w moim przypadku elektrycznym

Gosia gotuje
Sałatka ze szparagami i serem feta 155

kostkę ser, cebulę w piórka , a pomidorki poprzekrajać na pół. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Gdy szparagi  już przestygną przekroić każdy na 3 części i dodać do pozostałych warzyw. Składniki sosu połączyć ze sobą i polać nim sałatkę. Delikatnie wymieszać i przełożyć na talerz z rukolą...Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka ze szparagów i truskawek na zakończenie sezonu 150

łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 rozmiażdżone widelcem truskwki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałaty umyć osuszyć i przełożyć na półmisek. Szparagi umyć,obrać obieraczką do warzyw, odłamać zdrewniałe końcówki i wrzucić do garnka ( można związać) z gotującą się osoloną wodą, dodać tymianek i gotować 6-8 minut od ponownego momentu zagotowania się wody. Wyjąć, przestudzić. Każdy

Gosia gotuje