identyczny obiad z dnia poprzedniego. Przedstawię więc propozycję na "podrasowanie" risotta, które zostało mi z dnia poprzedniego :) Przepis na moje risotto poniżej: http://smacznieinatemat.blogspot.com/2015/02/risotto-z-warzywami-i-z-kuczakiem.html SKŁADNIKI: Risotto z warzywami około 5 plastrów szynki drobiowej Ser pleśniowy typu lazur Kilka małych pomidorków Natka pietruszki KROK 1: Szynkę oraz ser pleśniowy pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na pół KROK
smacznieinatematdzisiaj zdecydowanie nastrój wiosenny. Słoneczko świeci, temperatura na dwucyfrowym plusie, śnieg zalega już tylko w zacienionych zakamarkach. Postanowiłem pozaklinać trochę rzeczywistość i przygotować danie oparte na pysznych świeżych warzywach z dodatkiem rewelacyjnego kurczaka z dipem czosnkowym, a całość podana w apetycznej tortilli. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 100 gram żółtego sera, 2 pomidorów, główki sałaty rzymskiej
Wyprawy kulinarnemasła -12 dkg mąki oraz 2 łyżki do sosu -3 jajka -275 ml mleka -150 ml oleju -sos sojowy -sól. pieprz Wołowinę gotujemy z dodatkiem warzyw, jak na rosół. Po 10 minutach wyjmujemy z rosołu marchewki. Pół jednej z nich kroimy w plastry a resztę w kostkę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowane mięso
Maminek kulinarnyBardzo pożywna zupa z serii tych jednogrankowych. Jest w niej dużo dobrodziejstw które pożywią nasz organizm w te chłodne lutowe dni. Wiosna coraz bliżej ale zanim
Moje Małe CzarowanieLubicie zupy kremy? Z czego najczęściej je przyrządzacie? Przepis dodaję do akcji: Dynia na słodko i słono orazRozgrzewające wege dania. A ponieważ dynia to moje ulubione jesienne warzywo, to dodaję przepis do akcji Smaczna Jesień
Zawsze głodna!dostarczają nam również sporą dawkę błonnika, chlorofilu, mikro i makoelementów :) Wszystko zależy od tego, jakich składników użyjemy, a wybór mamy ogromny. Ważne, aby taki napój zawierał ok 40% zielonych warzyw liściastych (np szpinak, jarmuż, natka pietruszki) i 60% owoców. Dzięki takim proporcjom zielenina jest prawie niewyczuwalna, delektujemy się smakiem owoców. Ja do takiego koktajlu dodaję również zieloną herbatę, która
Zawsze głodna!oczkach (lub kroimy w drobną kostkę) cebulę. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praske i dodajemy do cebuli. Cukinię bardzo dokładnie odsączamy i dodajemy do naczynia z cebulą i czosnkiem. Do warzyw dodajemy mąkę, jaja, olej i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy na dużym ogniu i nakładamy na nią małe (ok 1-2 łyżki) porcje ciasta. Smażymy
Zawsze głodna!Pyszne, słodkie połączenie owoców z mięsem to jest to co smakuje mi od dawna. Do tego odrobina chrupkości innych warzyw i dużo prażonych pestek słonecznika. Skusiłam Was na sałatkę? Koniecznie spróbujecie! Składniki : * podwójny filet z kurczaka * przyprawa do kurczaka * puszka ananasa * puszka kukurydzy * 6 ogórków konserwowych * czerwona papryka * szklanka pestek słonecznika * sos : łyżka majonezu, mały jogurt grecki, 2 ząbki czosnku
Magiczne Życie Martyminut). W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy marchew (w słupki), ziemniaki (w kostkę) i pora (w talarki). Pietruszkę zostawiamy w całości, a po ugotowaniu wyjmujemy z zupy. Warzywa, grzyby, listki laurowe i ziele angielskie dodajemy do zupy, gdy mięso jest już miękkie. Gotujemy dalej, aż marchew będzie miękka (ok. 10 minut), po czym dodajemy kaszę i ziemniaki. Gotujemy jeszcze
W SMAKpełni lata świeże warzywa to skarb nie do przecenienia. Zwłaszcza tego lata, bo dzięki krótkiej zimie i ciepłej wiośnie są tańsze niż rok temu. Dziś udało mi się kupić małe, okrągłe cukinie po 2 zł za kilogram! Małe cukinie wyglądają jak arcydzieło, zwłaszcza takie - w trzech różnych kolorach. Dlatego zamiast je kroić, zrobiłem do nich farsz i zapiekłem w piekarniku
W SMAKSkoro już mamy środek sezonu na świeżą cukinię, pamiętajcie, że jadalne są nie tylko owoce tej rośliny (tak, cukinia jest warzywem, ale to, co zwykle jemu, jest jej owocem). Równie, a może nawet bardziej smaczne, są kwiaty cukinii. Na początek parę wyjaśnień. Cukinia jest rośliną jednopienną, rozdzielnopłciową. Oznacza to, że na jednym egzemplarzu powstają dwa rodzaje kwiatów - męskie i żeńskie
W SMAKminut. Dodać pokrojone w kostkę cebulę, paprykę i pomidory. Doprawić mieloną papryką - słodką i ostrą - tak by smak papryki zdominował smak pomidorów i gotować jeszcze ok. 15 minut. Warzywa i mięso wyjąć łyżką cedzakową, nieco przestudzić i zmiksować, po czym ponownie dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną bazylię i gotować jeszcze ok. 5 minut. Zupę podawać
W SMAKposiekanym czosnkiem, po czym wylać na ciasto wyłożone liśćmi brokuła. Cukinię i awokado pokroić w plastry, dymkę i szczypior posiekać i wszystko wyłożyć na ricottę. Na wierzch położyć rukolę. Warzywa trzeba wcisnąć w ser, tak by się w nim zapiekły. W przeciwnym razie wyschną na wiór. Wstawić ponownie do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 180 st. Celsjusza. Piec
W SMAKminut. Następnie ryż zestawia się z palnika i (wciąż nie odkrywając) pozostawia jeszcze na 5 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Swój ryż przygotowałem z warzywami i kawałkami piersi indyka. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka czerwonego ryżu kawałek piersi indyka (ok. 300-400 g) 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 spore czerwone papryki 1 średniej wielkości
W SMAKoctu winnego kilka pędów oregano kilka listków bazylii sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Paprykę pokroić na ćwiartki i oczyścić z pestek, a bakłażany pociąć w grube plastry. Warzywa skropić oliwą z oliwek i posolić. R azem z nieobranymi ząbkami czosnku w stawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekać 30 minut. Papryka musi się lekko przypalić
W SMAK