śmietanki kremówki 30% Marchewki i pietruszki kroimy na cząstki i gotujemy w bulionie aż całkiem zmiękną. Międzyczasie podsmażamy cebulkę na maśle i dodajemy do bulionu. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy na krem w robocie kuchennym. Następnie dodajemy przyprawy, imbir, pieprz cytrynowy, sól, pieprz czarny oraz mleczko kokosowe i śmietankę kremówkę i jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy
noteskulinarnyfigarukoli układamy na talerzach. Na rukolę wykładamy serek wiejski. Pomidory obieramy i kroimy na ćwiartki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czerwoną paprykę kroimy na drobne kawałeczki. Warzywa dowolnie układamy na talerzu. Na wierzch dajemy po łyżce jogurtu. Całość posypujemy sola i pieprzem kolorowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipapryczka czerwona pepperoni 2 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 laska kiełbasy wędzonej (około 250 g) 2 łyżeczki koncentratu sól pieprz olej papryka słodka 4 bułki grahamki PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy, cebule i patisony obieramy, wszystkie warzywka razem z kiełbasą kroimy w słupki, jedynie papryczkę pepperoni drobniutko. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podpiekamy, następnie dodajemy pokrojone patisony
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzasem wracam do sprawdzonych przepisów ale jeszcze większą frajdę sprawia mi wymyślanie nowych smaków babeczek. Same babeczki są tak wdzięczne, że przyjmują wszystko: owoce, bakalie, płatki, czekoladę, a nawet warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie. Mają one jeszcze jedną wielką zaletę, ciężko jest je zepsuć, właściwie zawsze wychodzą i są pyszne!! Babeczki bananowe robię, gdy zostają mi w nadmiarze banany
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikroimy na paseczki. Udko z kurczaka obieramy od kości i ściągamy skórę, a następnie kroimy na kawałki. Na talerzu układamy w dowolny sposób kawałki kurczaka i paski papryk. Naokoło warzyw z kurczakiem układamy malutkie grzanki. Koperek i zieloną cebulkę drobno siekamy i posypujemy nim sałatkę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na 15 minut przed podaniem spryskujemy całość delikatnie oliwą z oliwek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDodajemy cebulę i cukinię i doprawiamy solą, pieprzem i curry. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut o d czasu do czasu mieszając. Po tym czasie warzywa wymieszać z makaronem i przełożyć do naczyń żaroodpornych. Na wierzch wyłożyć czerwoną fasolę z puszki. Jajka roztrzepać z dodatkiem szczypty soli i zalać nimi całą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMarchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy na cienkie plasterki, a seler na kawałki. Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy warzywa a następnie przygotowane grzyby. Podsmażamy ok 10 minut mieszając co jakiś cz as. W garnku grzejemy bulion i dodajemy do niego zawartość patelni. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieprz kolorowy do smaku zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myjemy, a następnie posypujemy imbirem, pieprzem i szczyptą soli. Przyprawiona pierś z kurczaka grillujemy na złoty kolor. W tym czasie myjemy warzywa, sałatę szarpiemy, paprykę kroimy w duże kawałki, zieloną cebulkę siekamy. Na talerz nakładamy sałatę, następnie paprykę, grillowanego kurczaka którego kroimy w paski. Całość posypujemy posiekaną zieloną cebulką. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkistałe wkomponował się w moje menu :) Krem pomidorowo-kapuściany SKŁADNIKI: 1 cebula czerwona 150 g kapusty białej puszka pomidorów krojonych 750 ml wywaru z warzyw koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 łyżeczki natka pietruszki pieprz sól papryka słodka - pół łyżeczki bazylia - szczypta oliwa grillowana pierś z kurczaka PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzęsto pozostaje Wam makaron z dnia poprzedniego? U mnie został po spaghetti i postanowiłam podpiec go z dodatkami. Wyszło pyszne, szybkie i kolorowe danie :) Makaronowe szaleństwo z warzywami SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 100 g cukinii 1/2 cebuli białej 2 cieniutkie paróweczki drobiowe 1 ząbek czosnku makaron około
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBabeczki nie zawsze muszą być na słodko. Te, które dzisiaj Wam serwujemy powstały, kiedy chciałam w ciekawy sposób wykorzystać pozostałe z robienia sałatki warzywa i pozostałe z obiadu mięso mielone. Świetnie spiszą się na przyjęciu imprezowym czy na kameralnej kolacji. Były bardzo smaczne i kolorowe, więc polecam! Babeczki mięsne z dodatkami SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego z łopatki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOgórka i pomidory obrać ze skórki i pokroić. Pora pokroić na drobne kawałki. Jajka ugotować w lekko osolonej wodzie na twardo, następnie ostudzić, obrać i pokroić na części. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą. Dodać jogurt i doprawić solą i pieprzem i wymieszać ponownie. Podawać z kawałkami jajek i posypane czarnuszką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkistanowi dekorację stołu, choć ostrzegam, że nie na długo bo znika z niego jako pierwsza. Dodatki oczywiście wybieramy dowolne. Serek naturalny jest tak uniwersalny, że pasują do niego zarówno warzywa, jak i wędliny, a także dodatki słodkie jak np owoce czy dżemy. Wszystko zależy już tylko od naszej fantazji. Mini przekąski na krakersach SKŁADNIKI: 1 opakowanie krakersów (u mnie takie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zachęcamy do przygotowania szybkiej przekąski z bagietki, serka śmietankowego i warzyw. Przepis jest bardzo prosty a efekt ciekawy. Do wypełnienia bagietek możemy użyć dowolnie skomponowanej pasty. Takie bagietki możemy podać jako imprezową przekąskę lub po prostu zamiast kanapek na kolację. Przekąska z bagietki z pastą serową SKŁADNIKI: 2 małe bagietki pęczek rzodkiewek 3 ogórki kiszone 1 papryka czerwona koperek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiząbki czosnku sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Żeberka zalewamy wodą około 2,5l, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól, gotujemy do zagotowania. W tym czasie obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kiełbaskę kroimy w plastry, jajka gotujemy na twardo. Kiedy żeberka się zagotują dodajemy ziemniaki, marchewkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki