warzywa - 14856 przepisów (strona:559/991)

zakwas buraczany---barbabietola da pasta madre 158

chleba na zakwasie, najlepiej razowego Wykonanie Buraki obieramy i kroimy na plastry lub w ćwiartki, ew. połówki. Główkę czosnku przecinamy w poprzek. Chrzan, w całości, wkładamy wraz z pozostałymi warzywami do szklanego naczynia. Zalewamy wodą zmieszaną z solą (np. na litr wody łyżka soli i łyżeczka cukru) w takiej ilości, aby przykryła ona buraki.  Dokładamy do garnka chleb

w mojej kuchni
Sałatka ze szpinakiem i soczewicą 211

Dzień dobry, Ostatnio doskonalę się w przygotowaniu wegańskich potraw. Wszystko dla mojego Męża, który postanowił w nowym roku wypróbować taki sposób odżywiania. Często sięgam po pożywne warzywa strączkowe i tak oto wymyśliłam tę szybką sałatkę , której smaki kojarzą mi się z Francją. Będzie idealna na lunch lub kolację z kromką świeżej bagietki.   Podstawą sałatki jest pyszna zielona soczewica , która

Chilli Czosnek i Oliwa
Dlaczego WEGANIZM? - cz. 2 148

JEDZENIA ROŚLIN i tylko roślin potrzebujemy do prawidłowego wzrostu, produkcji energii i do DŁUGIEGO ŻYCIA W DOBRYM ZDROWIU. - NAJNOWSZA PIRAMIDA ŻYWIENIOWA potwierdza to, co napisałam powyżej - opiera się na warzywach, owocach, zbożach, roślinach strączkowych, olejach roślinnych, nasionach, orzechach, pestkach; mięso i nabiał zajmują w niej niewielką część. A dlaczego w ogóle w niej się znajdują? Bo to potężny przemysł

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pieczona owsianka napakowana antyoksydantami i...fioletowy język 191

Dlaczego? Ponieważ kupiłam dwa cudowne źródła antyoksydantów : jagody i granaty. Wiem, że to nie sezon i że, zgodnie z nim, powinnam jeść w większości jabłka i "ciepłe" owoce oraz warzywa, ale dieta na Wyspach przyzwyczaiła mnie do codziennego jedzenia OGROMNEJ ilości owoców i mój organizm domaga się ich z całych sił, nie zważając na pogodę za oknem.  Poza

Gotowanie to kochanie
Sałatka z pstrągiem łososiowym, zielonymi owocami i twarożkiem wędzonym 215

Zimą zawsze brakuje mi kolorów. Jest szaro i ponuro, a śnieg za szybko się topi. Brakuje mi także świeżych owoców i warzyw, które tylko wiosną i latem smakują tak, jak powinny. Chciałam zatem przygotować sałatkę z produktów, które akurat są dostępne. Stąd narodził się pomysł na "zieloną sałatkę" z pięknym łososiowym pstrągiem, obtoczonym kolorowymi ziarenkami z sezamu, które przyjemnie chrupią

Sajkofanka smaku
Kolorowe śniadanie dla malucha. Styczniowe Wyzwanie Blogerek - Art Food 135

można wykorzystać do tego choćby foremki do wykrawania ciastek, które nadają się również do wycinania w chlebie. W takich wesołych kanapkach można przemycić sałatę czy inne warzywa, za którymi większość dzieci nie przepada.  Słodycze Kupowane w sklepie słodycze nafaszerowane sztucznymi barwnikami i konserwantami zamieńmy na owoce podawane pod różną postacią. Niech to będą

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja + Wyniki konkursu 199

podstaw, robiąc makaron, risotto i zachęcam do tego każdego. Oczekuję, że będzie to ciekawe doświadczenie. ;-) Książka podzielona jest na siedem głównych rozdziałów: Ciasta i przygotowanie wstępne Sosy Mięso Ryby Warzywa Owoce Słodkości Od książek kucharskich będących typowym zbiorem przepisów wybranego autora wymagam by zawierały proste przepisy, z powszechnie dostępnymi składnikami. Przy książkach tematycznych (tutaj: kuchnia włoska) sprawa jest nieco inna

Szefowa kuchni
Pasztet z kaczki i wątróbki drobiowej ze śliwką 221

Pasztet w moim domu zazwyczaj powstanie po ugotowaniu rosołu. Nie bardzo mam co zrobić z mięsem, o tyle z warzyw zawsze powstaje sałatka jarzynowa, toteż mięso jest bazą i składnikiem pasztetu mięsnego. Tym razem postanowiłam urozmaicić przepis znienawidzonymi przez wszystkich wątróbkami drobiowymi. Pasztet jest lekki, pyszny w smaku, i chyba- nie boję się tego stwierdzenia, najlepszy jaki dotąd zrobiłam. Zdecydowanie

Mango Papaja
Zupa z soczewicy czerwonej 162

muszkatołowej. Z całości wyjdą dwie dość spore porcje. Zaczynamy !          Do bulionu dodaję startą marchew, pokrojonego w plastry pora oraz paprykę. Całość gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie (dzięki temu, że pokroiłam drobno, zajmie to około 10 minut). Następnie zawartość garnka blenduję i wrzucam przepłukaną soczewicę. Gotuję niecałe 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy

Życie na widelcu
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 177

ścianach naczyń krwionośnych zmniejszają ich światło, co utrudnia przepływ krwi. Dochodzi do niedotlenienia mięśnia sercowego, częściową martwicę tkanek, a to tym samym prowadzi do zawału. Mam wymieniać dalej? W warzywach i owocach, które są podstawą diety wegetariańskiej, występują przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się komórek oraz przeciwdziałają szkodliwemu zachowaniu wolnych rodników, mają liczne witaminy i minerały. Wegetarianie każdego rodzaju uważnie

W kuchni Karmel-itki
Sałatka na ciepło z dorszem i cukinią 141

usmażonego dorsza i cukinię. Następnie dokładamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski i oliwki przekrojone na pół SOS: tymianek, 3 łyżki oliwy, sos do sałatek i cytrynę razem mieszamy. Warzywa polewamy sosem i sałatkę można jeść. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Testowanie nożyków firmy Victorinox * 132

następujących kategoriach: funkcjonalność jakość wykonania wygląd cena Maksymalną ilość gwiazdek (punktów) jaką może zdobyć testowany produkt to 5. Funkcjonalność - 5/5  Nożyki są bardzo ostre. Nawet najtwardsze owoce i warzywa kroi się jednym pociągnięciem ostrza. Uwaga na palce:-) Cięłam nimi między innymi wędlinę, cytrynę, marchewki, cebulę, jabłko. I dają radę ze wszystkim, a co najważniejsze oprócz ostrości, pomimo ząbkowanego ostrza

IMPRESJA SMAKU
Mule w tajskim sosie kokosowym z sosem chili 164

woda. Można też dodać świeży czosnek, imbir, trawę cytrynową, liście lub kawałki limonki. Do przygotowywania dań orientalnych polecam (w miarę możliwości) używanie świeżych azjatyckich ziół, przypraw, grzybów, owoców i warzyw, które można kupić w sklepach z żywnością orientalną lub na osiedlach zamieszkiwanych przez Azjatów (np. Wólka Kosowska k/Warszawy).      Czas przygotowania: 15 minut Porcje

SzczyptaSmaQ
Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru 194

Ziemniaki faszerowane Składniki 5 - 10 sporych ziemniaków po 190 - 200 g/szt (max. 10 sztuk, gdyż na około tyle wystarczy farszu), nie obieraj, każdy wyszoruj szczoteczką do warzyw sznurek bawełniany spożywczy (do obwiązywania ziemniaków) 350 ml zimnej wody do gotowania Przygotowanie ułóż każdy ziemniak poziomo i zetnij wierzchołek z odrobiną miąższu, jak na zdjęciach poniżej gałkownicą

Szybko Szybkowar
Dieta na zdrowe paznokcie 184

pierwiastek to wątroba, kakao, kasza jęczmienna i gryczana, żółtko jaja kurzego, sezam, nasiona dyni, słonecznika oraz siemię lniane. Cynk  znajduje się w wątrobie, jajkach, serach żółtych, warzywach strączkowych, kaszy gryczanej oraz gorzkiej czekoladzie; podobnie jak żelazo, lepiej przyswajalny jest z produktów pochodzenia zwierzęcego. Miedź występuje w otrębach pszennych, owsie, kakao, nasionach słonecznika oraz orzechach włoskich. Selen występuje w organizmach

Życie na widelcu

Proponowane wyszukiwania