warzywa - 14856 przepisów (strona:559/991)

Pasztet z kaczki i wątróbki drobiowej ze śliwką 227

Pasztet w moim domu zazwyczaj powstanie po ugotowaniu rosołu. Nie bardzo mam co zrobić z mięsem, o tyle z warzyw zawsze powstaje sałatka jarzynowa, toteż mięso jest bazą i składnikiem pasztetu mięsnego. Tym razem postanowiłam urozmaicić przepis znienawidzonymi przez wszystkich wątróbkami drobiowymi. Pasztet jest lekki, pyszny w smaku, i chyba- nie boję się tego stwierdzenia, najlepszy jaki dotąd zrobiłam. Zdecydowanie

Mango Papaja
Zupa z soczewicy czerwonej 167

muszkatołowej. Z całości wyjdą dwie dość spore porcje. Zaczynamy !          Do bulionu dodaję startą marchew, pokrojonego w plastry pora oraz paprykę. Całość gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie (dzięki temu, że pokroiłam drobno, zajmie to około 10 minut). Następnie zawartość garnka blenduję i wrzucam przepłukaną soczewicę. Gotuję niecałe 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy

Życie na widelcu
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 184

ścianach naczyń krwionośnych zmniejszają ich światło, co utrudnia przepływ krwi. Dochodzi do niedotlenienia mięśnia sercowego, częściową martwicę tkanek, a to tym samym prowadzi do zawału. Mam wymieniać dalej? W warzywach i owocach, które są podstawą diety wegetariańskiej, występują przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się komórek oraz przeciwdziałają szkodliwemu zachowaniu wolnych rodników, mają liczne witaminy i minerały. Wegetarianie każdego rodzaju uważnie

W kuchni Karmel-itki
Sałatka na ciepło z dorszem i cukinią 145

usmażonego dorsza i cukinię. Następnie dokładamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski i oliwki przekrojone na pół SOS: tymianek, 3 łyżki oliwy, sos do sałatek i cytrynę razem mieszamy. Warzywa polewamy sosem i sałatkę można jeść. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Testowanie nożyków firmy Victorinox * 135

następujących kategoriach: funkcjonalność jakość wykonania wygląd cena Maksymalną ilość gwiazdek (punktów) jaką może zdobyć testowany produkt to 5. Funkcjonalność - 5/5  Nożyki są bardzo ostre. Nawet najtwardsze owoce i warzywa kroi się jednym pociągnięciem ostrza. Uwaga na palce:-) Cięłam nimi między innymi wędlinę, cytrynę, marchewki, cebulę, jabłko. I dają radę ze wszystkim, a co najważniejsze oprócz ostrości, pomimo ząbkowanego ostrza

IMPRESJA SMAKU
Mule w tajskim sosie kokosowym z sosem chili 168

woda. Można też dodać świeży czosnek, imbir, trawę cytrynową, liście lub kawałki limonki. Do przygotowywania dań orientalnych polecam (w miarę możliwości) używanie świeżych azjatyckich ziół, przypraw, grzybów, owoców i warzyw, które można kupić w sklepach z żywnością orientalną lub na osiedlach zamieszkiwanych przez Azjatów (np. Wólka Kosowska k/Warszawy).      Czas przygotowania: 15 minut Porcje

SzczyptaSmaQ
Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru 200

Ziemniaki faszerowane Składniki 5 - 10 sporych ziemniaków po 190 - 200 g/szt (max. 10 sztuk, gdyż na około tyle wystarczy farszu), nie obieraj, każdy wyszoruj szczoteczką do warzyw sznurek bawełniany spożywczy (do obwiązywania ziemniaków) 350 ml zimnej wody do gotowania Przygotowanie ułóż każdy ziemniak poziomo i zetnij wierzchołek z odrobiną miąższu, jak na zdjęciach poniżej gałkownicą

Szybko Szybkowar
Dieta na zdrowe paznokcie 187

pierwiastek to wątroba, kakao, kasza jęczmienna i gryczana, żółtko jaja kurzego, sezam, nasiona dyni, słonecznika oraz siemię lniane. Cynk  znajduje się w wątrobie, jajkach, serach żółtych, warzywach strączkowych, kaszy gryczanej oraz gorzkiej czekoladzie; podobnie jak żelazo, lepiej przyswajalny jest z produktów pochodzenia zwierzęcego. Miedź występuje w otrębach pszennych, owsie, kakao, nasionach słonecznika oraz orzechach włoskich. Selen występuje w organizmach

Życie na widelcu
Traktat solny - czyli moja rozprawa o soli 166

jakiegoś czasu ograniczyłam dodawanie soli do potraw. Przekonałam się, że jedzenie, w którym nie ma tej przyprawy może dobrze smakować. Do gotowania warzyw również nie musi być dodawana- słony smak potrafi "zabić" ich naturalną słodycz. Podobno wystarczy już 48h żeby odzwyczaić się od słonego, wtedy można zacząć zastępować go aromatem najróżniejszych ziół

Życie na widelcu
Kuchenne ABC - pasta curry i mieszanka curry 180

roślinę curry, i mieszankę przypraw, tworzącą znakomite sosy, ale jedno z drugim ma niewiele wspólnego :)  Pasty curry są o tyle fajnym rozwiązaniem, że możemy do garnka wrzucić dowolne warzywa, wmieszać pastę i mamy aromatyczną, a przy tym zdrową potrawkę gotową. Ja właśnie się nimi zajadam, bo ich nieodłączne składniki, takie jak imbir, czosnek i cebula są świetne na grasujące

W kuchni wieczorem
Czernina, czarnina, czarna polewka lub czarna zalewajka 187

jabłek, gruszki, śliwki) garść suszonych grzybów najlepiej prawdziwków 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki soli 2 łyżki cukru do smaku pieprz Wykonanie: Umyte mięso oraz obrane warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy 5 litrami zimnej wody. Podczas gotowania, gdy wytworzy nam się szumowina należy ją  zebrać. Gotujemy 15 min. Dodajemy suszone

kgwjanczewo
ŁATWA ZUPA RYBNA Z PSTRĄGIEM 179

wino i odparowuję Marchew i pietruszkę obieram, kroję w drobną kosteczkę, wrzucam do pora. Czysty wywar rybny dodaję do całości, doprowadzam do wrzenia i gotuję  aż do miękkości warzyw.  Pstrąga oczyszczam, usuwam skórę i kroję w mniejsze kawałki, wrzucam do gotującej się zupy pod sam koniec, na około 2-3 minuty przed wyłączeniem palnika. Zdejmuję z ognia, mieszam

W kuchni Karmel-itki
Łosoś w papilotach 237

Pieczemy ok. 12-13 minut. Upieczone paczuszki (jeszcze zapakowane) układamy na talerzu. Podajemy z ulubioną sałatą polaną winegretem. Uwaga: To jest przepis podstawowy. Do papilotek możemy dodać także inne warzywa. Bardzo często dodaję do cebuli pokrojoną na plastry marchewkę. Można dodać także cienko pokrojony fenkuł, por, cukinię, podgotowaną fasolkę szparagową czy np: pomidorki koktajlowe. Cebulę czerwoną można bez problemu zastąpić

Poezja smaku
Wrapy z łososiem 199

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś zapraszam was na pyszne i bardzo zdrowe wrapy z łososiem i warzywami. Zrobione są z domowych placków tortilla, które wychodzą bardzo smaczne. Przepis na wrapy znalazłam w nowej książce Anny Starmach „Pyszne na każdą okazję”. Książka ta zawiera dużo smacznych, prostych i fajnych przepisów

Marta Gotuje
Krupnik na drobiu z kaszą jęczmienną i burakami 248

myjemy i gotujemy samo do zebrania szumowin. Wrzucamy jedną kostkę rosołową i ziemniaki (pokrojone w kostkę) wraz z burakami (pokrojone w półksiężyce). Gdy te będą średnio miękkie dodajemy pozostałe warzywa oraz przyprawy (w tym pół kopru i jeszcze jedną kostkę rosołową). Pod koniec gotowania wrzucamy kaszę oraz resztę kopru i czekamy około 15 minut :) Smacznego!   P.S.WeAreCrazy

WeAreCrazy