warzywa - 14856 przepisów (strona:567/991)

Krem z groszku z parmezanem 191

Bazą do tej zupy są pory, zielony groszek i wywar z warzyw lub mięsa. Koniecznie trzeba zatroszczyć się, by zupa nie była mdła i bez smaku. Zadbać o to mają 3 główne elementy: sól, której znaczenia nie trzeba nikomu tłumaczyć - nie żałujcie jej, limonka, która nada odpowiedniej kwaskowatości i parmezan, który wzbogaci smak, nada mu głębi i dodatkowo zagęści zupę

W kuchni wieczorem
Sałatka z pieczonej dyni i buraków z kozim serem 206

Bardzo chciałam spróbować jakiejś sałatki z pieczoną dynią. Szukając przepisu często natykałam się na połączenie dyni, buraków i koziego sera. Postanowiłam więc sprawdzić jak ta kombinacja

W kuchni wieczorem
Miniomlet z papryką i szpinakiem 165

kawałki.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Wymieszać wszystkie składniki razem z jajkami. Można zostawić 2 żółtka i potem udekorować nimi 2 miniomlety.Formę nasmarować masłem. Przelać do niej mieszankę warzyw i jajek (jeśli zostały żółtka wylać je na wierzch). Forma powinna być zapełniona do maksimum 3/4 wysokości - omlety jeszcze urosną.Piec 15-20 min. w piekarniku aż się zetną

W kuchni wieczorem
Wołowina Michoacan 124

przesądzony. Potem już było tylko ciekawiej. Danie jednogarnkowe, w zasadzie gulasz wołowy. Można go przyrządzić z fasolką szparagową, ale w Meksyku to jadalne kaktusy, tzw. nopales, są najpopularniejszymi warzywami i to one powinny wystąpić w tym daniu. Sceptycznie podchodziłam do możliwości dostania ich w sklepie, ale w końcu mieszkam w stolicy, więc sprawa nie była beznadziejna. Moja euforia

W kuchni wieczorem
Królik w sosie musztardowym 132

walory dietetyczne. Nie oszukujmy się, to kuchnia francuska, którą uwielbiam za wszechobecne masło, śmietanę i sól. Jedna tuszka starczy na obiad dla 4 osób. Jako dodatek można podać gotowane warzywa lub zjeść danie z pieczywem.Składniki:1 podzielona tuszka z królika1 czerwona cebula175 ml białego wytrawnego wina0,5l bulionu drobiowego1 łyżeczka rozmarynu200g śmietany 18%4 łyżki musztardy z ziarnami gorczycyłyżka

W kuchni wieczorem
Pasztet drobiowy z żurawiną, czyli co zrobić z warzywami i ćwiartką kurczaka z zupy 399

robieniu bulionów lub zup zawsze starałam się wymyślić co zrobić z ugotowanym mięsem. Sama nie wiem, czemu nie wpadłam na to wcześniej. Pasztet! Można w nim wykorzystać inne ugotowane warzywa i uzupełniać przeróżnymi dodatkami, które zmienią jego charakter. Pasztet, który przygotowałam jest bardzo smaczny i delikatny. Nie ma w nim za dużo tłuszczu, bo użyłam tylko mięsa drobiowego

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. II - Katie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu" 172

mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. W przepisach znajdziemy różnorodne warzywa, zioła, kasze. Można poczuć się zainspirowanym po dłuższym przeglądaniu książki. Gdzieś czytałam, że jest tu trochę niedostępnych, nieznanych nam składników. Osobiście nie mam takiego wrażenia, choć nie znam książki

W kuchni wieczorem
Świąteczna zupa z łososia z porto 193

Czy u Was też dziś w nocy spadł pierwszy śnieg? Zdecydowanie wolą mroźniejszą pogodę, śnieg i słońce, niż tę pluchę, która króluje za oknami. No, ale

W kuchni wieczorem
5 filmów o jedzeniu, które uprzyjemnią grudniowe wieczory 154

przekąski, choć Chicken Tikka Masala w towarzystwie czekoladowych sufletów może być ryzykownym pomysłem :) Zawsze jednak można zadbać o przekąski bardziej sprzyjające filmowym maratonom, czyli popcorn, warzywne frytki czy świeże warzywa z hummusem. To też fajny pomysł dla introwertycznej części obżartuchów, którzy w Sylwestrową noc wolą zaszyć się w domu niż bawić się na przyjęciach ;)1. Czekolada (2000)Jednym zdaniemCzasem wystarczy

W kuchni wieczorem
Tarta z marchewką i tymiankiem 142

Dziś wariacja na temat francuskiej tarty tatin. Klasycznie, ta odwrócona tarta kusi skarmelizowanymi jabłkami. Jednak nie mniej smaczna jest z dobrze przyrządzonymi warzywami. Marchewka sprawdza się wybornie! Już dla samego zapachu, który powstaje, gdy smażymy ją na maśle, warto wypróbować przepis. Do tego świeży tymianek, łyżka miodu. Słodycz marchewki świetnie komponuje się z francuskim ciastem. Widziałam też w wczoraj

W kuchni wieczorem
Napój z kiszonych buraków i pomarańczy. 179

jednolity,ciemnoczerwony miąższ.Im ciemniejszy,tym bogatszy w prozdrowtne anocyjany.Marmurkowa struktura wpływa niekorzytnie na jakość buraka i świadczy o nadmiarze celulozy.Najsmaczniejsze są buraki o średnicy około 10 cm.Jak wszystkie warzywa korzeniowe im są większe,tym prawdopodobnie bardziej naszpikowane nawozami chemicznymi.Dlatego najlepiej wybierać buraki z upraw ekologicznych,gdyż buraki tak jak marchew z upraw konwencjonalnych łatwo kumulują azotyny.Napój z kiszonych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka ryżowa z kiełbaskami piwnymi 329

tylko wyobraźnia. To dania, które mogą być bardzo złożone, skomplikowane albo proste, z zaledwie kilku najzwyklejszych składników. W każdym przypadku będzie pysznie i pożywnie. Sałatki mogę być z samych warzyw, owoców albo na bazie ryżu, makaronu czy ziemniaków z dodatkiem mięs lub ryb. Moja dzisiejsza propozycja jest prosta - za podstawę posłużył brązowy ryż a dodatki są takie jakie miałam

Smaczna Pyza
Kurczak w sosie Szechuan 520

odrobinę oleju, wrzucamy orzeszki i smażymy mieszając,przez ok. 1/2 minuty.   Dodajemy mięso i smażymy.   W tym czasie gotujemy makaron.   Do mięsa dodajemy warzywa i smażymy 3 minuty.   Dolewamy sos, mieszamy i po 3 minutach nasz kurczak jest gotowy.   Odcedzamy makaron.   Na makaronie układamy kurczaka i danie gotowe.Smakuje

Maminek kulinarny
Batoniki owsiane z masłem orzechowym 243

które powtarzam tutaj niczym mantrę, ale to sama prawda. Często można się spotkać z poglądem, że osoby propagujące zdrowy styl odżywiania obierają sobie największą przyjemność z jedzenia. Owsianka, tyle warzyw, tak mało tłuszczu... przecież to wcale nie ma smaku, po co się tak katować? Wszystko to jest świadomym wyborem. Jeśli wiesz, że coś Ci nie służy- unikasz tego, ta naturalna

peanutbuttermonster
PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ 168

liść laurowy, sól, pieprzpół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta 2 jajka bułka tartaolejSposób przyrządzenia:Podsmażyć mięso na oleju i kolejno dodawać warzywa, wątróbkę, przyprawy. Smażyć przez chwilę, zalać wodą tak aby przykryć zawartość garnka. Dusić bez przykrycia przez 45 min,  często mieszając, żeby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać kasze

pieprzny smaczek