warzywa - 14856 przepisów (strona:564/991)

Makaron ze szpinakiem, awokado w sosie pomidorowym :) 140

Zdecydowanie za rzadko jadam makarony :( Pełnoziarnisty, razowy, z semoliny dostarcza węglowodanów złożonych, dzięki czemu szybciej i na dłużej stajemy się syci :) W połączeniu z warzywami i chudym mięsem stanowi pełnowartościowy pomysł na szybki obiad :) Składniki (1 porcja): 50 g makaronu pełnoziarnistego  100 g piersi z kurczaka 1/2 małego dojrzałego awokado 50 g świeżych liści szpinaku 1 mała cebulka

Zdrowie na języku :P
Zrazy-roladki z boczkiem i kapustą kiszoną 221

octu , szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne), łyżeczka ziaren pieprzu , 3 duże ząbki czosnku , 3 większe liście laurowe , 3 średnie cebule , 3 średnie pietruszki , 4 średnie marchewki , 1 łyżka soli . Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nadziewane portobello 218

niewiele wartości odżywczych, to w smaku są po prostu obłędne. W mojej kuchni grzyby goszczą dość często. Naturalnie najczęściej jest to pospolita pieczarka, która fantastycznie komponuje się z warzywami, mięsem, ryżem czy makaronem. Nie unikam jednak innych rodzajów grzybów jak choćby boczniaki, shitake, kurki czy prawdziwki. Dziś jednak chciałabym przedstawić fantastyczne wegetariańskie danie z dużą pieczarką portobello w roli głównej

W mojej holenderskiej kuchni
Sałatka z Kurczakiem i Ananasem 893

bardzo ciekawe połączenie smaków, które początkowo może odrobinę zaskakiwać. Jednak na pozór słodki ananas idealnie komponuję się z soczystymi kawałkami mięsa, a w połączeniu z resztą popularnych, sałatkowych warzyw tworzy niezwykle smaczną sałatkę, którą z pewnością warto przygotować w naszych domach. Sałatka z Kurczakiem i Ananasem - Składniki: 2 podwójne, nieduże piersi z kurczaka przyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, kolendra

Słodka Strona
Bitki wieprzowe z pieczarkami 140

dwóch stron.Do smażenia dodać pokrojoną z piórka cebulę i pieczarki. (Zawsze mam w zamrażarce przygotowane pieczarki i do tego dania, jak znalazł, można nawet wrzucić zamrożone :)Podsmażone mięso i warzywa wrzucamy do większego naczynia i dusimy z niewielką ilością, aż wszystko będzie miękkie. Dusimy do miękkości :)Takie mięsko może być podawane z ziemniakami, ryżem, kaszą i z każdą ulubioną

Lawendowe Niebo
Kotlety ryżowe 305

Pomysł na szybki obiad, dla wprawionych do wykonania w kilka minut... O ile obiad może być bez mięska :)Proporcje trzeba samemu dopasować do liczby konsumentów;) 

Lawendowe Niebo
Pasztet z soczewicy i pieczarek 136

pietruszkę, seler i pieczarki w grube plastry. Podsmażam na oliwie około 10 minut, czas od czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone dwa ząbki czosnku.Ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa mielę w maszynce do mięsa.Do masy dodaję jajko oraz otręby, doprawiam przyprawą do mielonego mięsa, pieprzem i solą - dokładnie ,mieszam na jednolitą masę dolewając odrobinę zimnej wody aby masa

Magiczna kuchnia Darii
Tempura z warzywmi i krewetkami 135

mniej a następnie w miarę potrzeby dorabiać.Olej rozgrzewam w garnku o grubym dnie i kolejno smażę zatopione w cieście składniki. Aby olej jak najdłużej był "czysty" najpierw smażę warzywa a na końcu krewetki. Kawałki wrzucam po kilka sztuk tak aby się ze sobą nie stykały. Smażę około 3 minut. Następnie wyciągam na kratkę aby nadmiar tłuszczu spłynął, a następnie

Magiczna kuchnia Darii
Liebster Blog Award 106

Jaka była Twoja największa wpadka kulinarna?3. Najdziwniejsza potrawa jakiej próbowałaś/próbowałeś? 4. Które programy kulinarne lubisz oglądać?5. Czego najbardziej nie lubisz robić w kuchni?6. Warzywa surowe czy gotowane?7. Bez jakiej przyprawy nie wyobrażasz sobie kuchni?8. Jaka jest Twoja ulubiona potrawa?9. Czego najbardziej obawiasz się przygotowując potrawy?10. Czy pieczesz domowy chleb?11. Supermarket

Magiczna kuchnia Darii
Botwinka z zielonym ogórkiem i koperkiem 122

jogurtu naturalnego Przygotowanie:Wywar zagotowuję.Botwinkę dokładnie myję, łodyżki z liśćmi  drobno sieka a buraczki kroję w małą kostkę. Ziemniaki szoruję i również kroje w drobną kostkę. Warzywa dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję około 25 minut pod przykryciem.Po tym czasie haruje jogurt odrobiną gorącej zupy, a następnie dodaję do garnka i dokładnie mieszam. Zdejmuję z ognia. Ogórka

Magiczna kuchnia Darii
Rozgrzewające curry warzywne z jarmużem i serem paneer (panir) / Warming vegetable curry with kale and cheese paneer (Panir) 113

kostkę bakłażana i pokrojoną w plasterki cukinię. Zalewam wywarem warzywnym i duszę około 10 minut. Dodaję sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i dusze kolejne 15 minut. W czasie kiedy warzywa się duszą kroję paneer w prostokąty i podsmażam na łyżce oliwy aby zarumienił się z każdej strony.Do duszących się warzy dodaje pokrojone liście jarmużu. Podduszam jeszcze 3 minuty, zalewam pozostałym

Magiczna kuchnia Darii
Orkiszowe naleśniki z jarmużem 156

powodu robi furorę na całym świecie.Nie przegap jarmużu,wykorzystaj jego niezwykłe walory zdrowotne.Entuzjaści zdrowego odżywiania jednym tchem wyliczają jego zalety,więcej przeczytasz tutaj .To typowe zimowe warzywo i  właśnie teraz najlepiej po nie sięgnąć. Po pierwszych przymrozkach jest najsmaczniejszy,traci wówczas charakterystyczną goryczkę.Jeśli Twoje pierwsze spotkanie z jarmużem nie należało do udanych,warto dać mu drugą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z komosą i awokado 167

zajadanie się pędzoną rzodkiewką, ale miałam na nią taką chęć, że zmusiłam się do jej kupienia, z resztą w tym okresie jesteśmy również i zmuszeni do jedzenia 'takich' warzyw, niestety :(Inne dodatki za to są zdrowe więc rekompensują dodatek 'złej' rzodkiewki ;)A wracając do samej sałatki, to jest to połączenie bardzo zdrowej i wartościowej komosy ryżowej, z awokado, rzodkiewką

Kraina Miodem Płynąca
B... Bitki wieprzowe zapiekane z cebulką. 425

wody, obrana marchewka, ziemniak, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka, pietruszkasól, pieprz, łyżka mąkiopcjonalnie: gotowane ziemniaki, sałatka "meksykańska" z czerwoną fasolą i kukurydząPrzygotowanie:Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy na średnim ogniu.Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli jest taka potrzeba, kroimy w kostkę i rozbijamy na 0,5 centymetrowe części. Solimy i pieprzymy

Kitchens Alphabet
Zupa krem z kukurydzy z mięsem mielonym 163

bulionu1 łyżeczka kurkumysólpieprz cayenneDodatkowo:500 g mielonego mięsapapryczka chillinatka pietruszkiPrzygotowanie:W garnku rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony por, seler naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, kurkumą i gotujemy około

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania