warzywa - 14856 przepisów (strona:564/991)

Tempura z warzywmi i krewetkami 139

mniej a następnie w miarę potrzeby dorabiać.Olej rozgrzewam w garnku o grubym dnie i kolejno smażę zatopione w cieście składniki. Aby olej jak najdłużej był "czysty" najpierw smażę warzywa a na końcu krewetki. Kawałki wrzucam po kilka sztuk tak aby się ze sobą nie stykały. Smażę około 3 minut. Następnie wyciągam na kratkę aby nadmiar tłuszczu spłynął, a następnie

Magiczna kuchnia Darii
Liebster Blog Award 110

Jaka była Twoja największa wpadka kulinarna?3. Najdziwniejsza potrawa jakiej próbowałaś/próbowałeś? 4. Które programy kulinarne lubisz oglądać?5. Czego najbardziej nie lubisz robić w kuchni?6. Warzywa surowe czy gotowane?7. Bez jakiej przyprawy nie wyobrażasz sobie kuchni?8. Jaka jest Twoja ulubiona potrawa?9. Czego najbardziej obawiasz się przygotowując potrawy?10. Czy pieczesz domowy chleb?11. Supermarket

Magiczna kuchnia Darii
Botwinka z zielonym ogórkiem i koperkiem 127

jogurtu naturalnego Przygotowanie:Wywar zagotowuję.Botwinkę dokładnie myję, łodyżki z liśćmi  drobno sieka a buraczki kroję w małą kostkę. Ziemniaki szoruję i również kroje w drobną kostkę. Warzywa dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję około 25 minut pod przykryciem.Po tym czasie haruje jogurt odrobiną gorącej zupy, a następnie dodaję do garnka i dokładnie mieszam. Zdejmuję z ognia. Ogórka

Magiczna kuchnia Darii
Rozgrzewające curry warzywne z jarmużem i serem paneer (panir) / Warming vegetable curry with kale and cheese paneer (Panir) 118

kostkę bakłażana i pokrojoną w plasterki cukinię. Zalewam wywarem warzywnym i duszę około 10 minut. Dodaję sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i dusze kolejne 15 minut. W czasie kiedy warzywa się duszą kroję paneer w prostokąty i podsmażam na łyżce oliwy aby zarumienił się z każdej strony.Do duszących się warzy dodaje pokrojone liście jarmużu. Podduszam jeszcze 3 minuty, zalewam pozostałym

Magiczna kuchnia Darii
Orkiszowe naleśniki z jarmużem 161

powodu robi furorę na całym świecie.Nie przegap jarmużu,wykorzystaj jego niezwykłe walory zdrowotne.Entuzjaści zdrowego odżywiania jednym tchem wyliczają jego zalety,więcej przeczytasz tutaj .To typowe zimowe warzywo i  właśnie teraz najlepiej po nie sięgnąć. Po pierwszych przymrozkach jest najsmaczniejszy,traci wówczas charakterystyczną goryczkę.Jeśli Twoje pierwsze spotkanie z jarmużem nie należało do udanych,warto dać mu drugą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z komosą i awokado 169

zajadanie się pędzoną rzodkiewką, ale miałam na nią taką chęć, że zmusiłam się do jej kupienia, z resztą w tym okresie jesteśmy również i zmuszeni do jedzenia 'takich' warzyw, niestety :(Inne dodatki za to są zdrowe więc rekompensują dodatek 'złej' rzodkiewki ;)A wracając do samej sałatki, to jest to połączenie bardzo zdrowej i wartościowej komosy ryżowej, z awokado, rzodkiewką

Kraina Miodem Płynąca
B... Bitki wieprzowe zapiekane z cebulką. 428

wody, obrana marchewka, ziemniak, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka, pietruszkasól, pieprz, łyżka mąkiopcjonalnie: gotowane ziemniaki, sałatka "meksykańska" z czerwoną fasolą i kukurydząPrzygotowanie:Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy na średnim ogniu.Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli jest taka potrzeba, kroimy w kostkę i rozbijamy na 0,5 centymetrowe części. Solimy i pieprzymy

Kitchens Alphabet
Zupa krem z kukurydzy z mięsem mielonym 169

bulionu1 łyżeczka kurkumysólpieprz cayenneDodatkowo:500 g mielonego mięsapapryczka chillinatka pietruszkiPrzygotowanie:W garnku rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony por, seler naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, kurkumą i gotujemy około

Smakowity Blog Kulinarny
Razowy makaron z cukinią i suszonymi pomidorami 290

łyżeczkami oregano. Gdy cukinia zmięknie i się zrumieni dodajemy pomidory i smażymy razem około 2 minut .    Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy razem z warzywami. Podajemy i gotowe :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Czysty barszcz czerwony 166

Składniki :* włoszczyzna * 2 suszone prawdziwki *6 średnich buraków* ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, cukier * 2 ząbki czosnku* jabłko * sok z cytrynyPrzygotowanie :Przygotować bulion z warzyw i przypraw. Przecedzić.  Obrać buraki, pokroić. Dodać do ciepłego wywaru razem z czosnkiem i jabłkiem. Przykryć, odstawić najlepiej na całą noc. Zagotować, przecedzić. Doprawić do smaku cukrem i sokiem

Magiczne Życie Marty
Roladki drobiowe z zielonymi szparagami 221

Ostatnie dni na takie rarytasy :)W tym roku mogę powiedzieć, że naprawdę czuję się nasycona tym cudownym warzywem.A wszystko dlatego, że nie chodzę do pracy, w

bistro mama
Sałatka z kalafiorem, ananasem i winogronami 176

druga sałatka od Kai.To zdecydowanie mój nr 1 wśród sałatek.Łączy wszystkie smaki, które uwielbiam. Są warzywa, są owoce, są bakalie. I jest czosnek :)Czytaj więcej

bistro mama
Zamiast kanapki...tortilla z łososiem 141

białym serkiem. Ale w ten pyszny pszenny placek, posmarowany majonezem, ketchupem lub ulubionym serkiem,  możemy zawinąć cokolwiek innego, co akurat znajduje się w naszej lodówce, czyli wędliny, sery, owoce, warzywa....Czytaj więcej

bistro mama
Wytrawne ciasto pszenno-razowe z warzywami 95

W środku tego kruchego, pszenno-razowego ciasta, kryje się cała gama smaków i kolorów. Tak akurat na wiosnę, na taki dzień jak wczorajszy.Warzywa można poukładać warstwami

bistro mama
Torcik naleśnikowy ze szpinakiem i sosem czosnkowym 124

czyli jak zatrzymać motyle" zorganizowanej przez Andźkę, Deli i Justynę.Nie stosuję innych kijów w miłości poza tymi kulinarnymi. A jeśli już stosuję kulinarne (czyli szpinak, ryż z warzywami,muffinki z owocami i sernik na zimno), to nie robię tego z premedytacją... Chociaż wróć! Robię to jednak z premedytacją, bo tylko wtedy, kiedy wiem, że moja druga połowa

bistro mama