żyć w kraju, gdzie taką miłością darzy się cebulę i dodaje się ją niemal do wszystkiego, a takie osoby jak ja są traktowane jak dziwolągi. Wiem, że to zdrowe warzywo, łatwo dostępne i popularne, ale ja organicznie nie znoszę i już! Nawet jej nie pokroję, bo smród mnie odurza, ale po wielu latach udało mi się przekonać do cebuli wyłącznie
Zofiananutą sezamu oraz na sos , który z powodzeniem można użyć jako jako dressing do innych sałatek lub marynatę do mięs w stylu azjatyckim . Do tak przygotowanych ogórków lub innych warzyw można dodać inne składniki, aby stworzyć pyszną sałatkę w stylu azjatyckim. SKŁADNIKI 1-2 ogórki 2-4 łyżki octu ryżowego i/lub octu jabłkowego 1-2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego aromatyzowanego
ZofianaDziś zapraszam na chow mein Danie pochodzi z kuchni chińskiej i oznacza smażony makaron. Danie składa się z samego makaronu z przyprawami lub z dodatkiem warzyw albo mięsa. Wariacji tego dania jest wiele, a ja poniżej przedstawiam swoją na bazie mięsa mielonego oraz marchewki i kukurydzy. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego papryka mielona 2 marchewki 1/2 puszki kukurydzy
Zofianaregulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba nalezy dodać 3-4 łyżki wody,pasztet będzie wówczas bardzo puszysty.Jeśli chcemy uzyskać dip do maczania warzyw nalezy dodać odpowiednio więcej wody. Podawać polany oliwą i posypany posiekanymi ziołami i sproszkowaną słodką papryką Ostatnio zajadam się pasztetem z konfitura z żurawiny (pozostalość świąteczna).Smakuje świetnie także
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu, kotlety serwuj polane sosem, z dowolnymi dodatkami, np. z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi, purée i sałatkami lub warzywami Kotlety po obsmażeniu, oblane sosem z patelni z dodatkiem czerwonego wina Kotlety obsypane cebulą i bułką tartą. Kotlety po ugotowaniu
Szybko SzybkowarKiedyś wpadłam na właśnie takie połączenie --> ryby z warzywami w formie kotlecików :) Spróbowałam i okazało się wyśmienite :D SKŁADNIKI: * ok. 300g zmielonych filetów rybnych ( u mnie są to filety z płotki, okonia) * 2 duże marchewki lub 3 średnie * 1 duża cebula lub 2 średnie * 2-3 białka (aby masa była zwarta) * pokrojona pietruszka, może
Zdrowie na języku :Pprzyprawy: oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy PRZYGOTOWANIE: Cebulę oczyszczamy i kroimy w talarki. Podsmażamy na łyżce oleju, na rozgrzanej patelni. Chwilkę dusimy. Następnie przygotowujemy pozostałe warzywa. Czyli, pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, a pomidorki pozostają bez naruszenia :D Gdy cebulka lekko zmięknie wrzucamy pozostałe składniki. Farsz dusimy do miękkości warzywek, pod koniec
Zdrowie na języku :Pśredniej cebuli - 1 duży ziemniak - 2 białe kiełbaski Polsoja - pół kostki tofu wędzonego Polsoja - 1 łyżeczka majeranku - sól - pieprz prawdziwy i ziołowy - 100 ml mleka sojowego Wodę zagotowujemy. Obieramy warzywa i kroimy w grubą kostkę lub talarki. Dodajemy do wrzącej wody (oprócz ziemniaków!). Przyprawiamy. Po około 20 minutach dodajemy ziemniaki i pokrojone kiełbaski sojowej. Po kolejnych 10 minutach wlewamy zakwas
Zdrowie na języku :Pliść laurowy - 1 ziele angielskie - 1 gałązka magii, natki pietruszki - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, pieprz cayenne (w wersji łagodnej pominąć) Wstawiamy wodę z obranymi i pokrojonymi warzywami oraz mięsem. Od momentu zagotowania gotujemy przez 25 minut, następnie wsypujemy kaszę i dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości kaszy, czyli około 20 minut. Podajemy posypany świeżą natką pietruszki
Zdrowie na języku :Pkażdym razem kiedy na nie spojrzę ja również się uśmiecham :) Pozytywnie wpływają na mój nastrój :) Czym są Habżyki? To chlebek lniany, niepieczony żywy , z nisko przetworzonych warzyw i siemienia lnianego. Chlebki powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki czemu zachowują wszystkie wartości odżywcze - witaminy, składniki mineralne, białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach. Dobroczynne
Zdrowie na języku :Potrąb. Na patelni rozgrzać olej i rozprowadzić za pomocą pędzelka. Obsmażyć pulpeciki z dwóch stron, następnie dusić pod przykryciem ok. 15 - 20 minut. Ja podałam z kaszą i duszonymi warzywami :) Pulpeciki są bardzo smaczne, a dodatek otrąb tworzy chrupiącą warstwę :) Użyłam oleju z awokado, dzięki czemu nie musiałam dodawać dużej ilości tłuszczu, wystarczała 1 łyżeczka. Ponad to olej nadał potrawie
Zdrowie na języku :Pciągle mieszając, aż do ścięcia się jajek. Uwaga! Nie należy zbyt długo jej smażyć, ponieważ stanie się sucha i twarda, a taka nie jest już smaczna :) Można podać z warzywami i szczypiorkiem
Zdrowie na języku :POlej z awokado rozgrzewamy na patelni. Smażymy pokrojoną w talarki cebulkę. Po chwili dodajemy pietruszkę, marchewkę i paprykę drobno pokrojoną. Dodajemy przyprawy. Dusimy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw (ok. 20-25 minut). UWAGA! Należy dodawać co jakiś czas odrobinę wody, aby nic nam nie przywarło do naczynia :) Po tym czasie dodajemy posiekany jarmuż i dusimy jeszcze
Zdrowie na języku :Pmozzarelli light tartej - sól - przyprawy wg uznania Bakłażany należy umyć i przekroić wzdłuż. Oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika ściągnąć kropelki z wierzchu warzywa, w ten sposób pozbywamy się gorzkiego smaku. Wyciąć delikatnie środek, uważając aby ie uszkodzić skórki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulkę również pokroić w talarki. Kiełbaski
Zdrowie na języku :P