też kontrastowe kolory. Wybór padł na sos z pietruszki, bo nigdy takiego nie robiłam :DSos ten rewelacyjnie nadaje się nie tylko do makaronu - doskonale smakować będzie także w towarzystwie warzyw, mięs czy ryb. Lubię takie uniwersalne rozwiązania :)Składniki:- 500 g makaronu- 2 łyżki margaryny- 2 łyżki mąki- 0,5 l bulionu warzywnego- dwa pęczki natki pietruszki- ok. 1 łyżki śmietany
Kulinarne zapędy Kokosaseler -dwa ząbki czosnkuJak przygotować bulion?Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy na dużym ogniu do wrzenia., ściągamy z ognia, zbieramy ścięte białko.Dodajemy pokrojone niedbale warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, por, obraną cukinię, kawałek kapusty włoskiej. Dorzucamy ziele angielskie, kilka liści laurowych i ząbki czosnku. Cebulę opalamy na ogniu i całą wrzucamy do garnka.Gotujemy pod przykryciem
BaRepasDziś coś szybkiego dla miłośników rozgrzewających zup.Co będzie potrzebne:-baza; bazą będzie bulion, który mi został, a przygotowany był z warzyw, kaczki, wołowiny i indyczej szyjki-soczewica zielona, namoczona przez kilka godzin-pomidory w puszce-cebula czerwona-wino białe półwytrawne-oliwa-sól, pieprz-ząbek czosnku, zgnieciony, a potem posiekany-kawałek imbiru-świeży tymianekSoczewice gotujemy do miękkości, bulion podgrzewamy.Na oliwie szklimy
BaRepasTrudno potrawę nazwać tak do końca gulaszem bo przecież to pierś z kurczaka i warzywa, a polenta to też nie polenta a kaszka manna na gęsto :). Ale pomysł się liczy i smaczne jest. Polecam.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizioła i przyprawy, które idealnie pasują do potraw z grilla. Dzięki nim będziemy mogli stworzyć jeszcze bardziej aromatyczne dania.Popularne przyprawy:Przyprawy są środkiem aromatyzującym. Pochodzą z korzeni, nasion, owoców, warzyw itp. Niektóre popularne przyprawy stosowane do grillowanych potraw to: Sól selerowaCynamonGoździkiNasiona kolendryKminekCzosnek w proszkuImbir w proszkuMusztarda w proszkuGałka muszkatołowa w proszkuCebula w proszkuPaprykaPieprzJeśli kiedykolwiek poszukiwaliście przepisów na potrawy z grilla
naRuszcieswego rodzaju kulinarny kalendarz. Na początku każdego z rozdziałów znajdziemy spis potraw na poszczególne dni danego miesiąca. Wymienione są również charakterystyczne dla miesiąca i pory roku sezonowe warzywa i owoce i co ważne, są używane w późniejszych przepisach. Mamy więc pewność, że w styczniu nie zostanie nam zaproponowany przepis z użyciem świeżych truskawek.Na każdej stronie znajdziemy po 1-2 przepisy
Szefowa kuchniBierzemy jak największy garnek i rozgrzewamy olej przykrywając jego dno. Gry olej dobrze się rozgrzeje, wkładamy kawałki mięsa czyli żeberka, boczku, nóżkę oraz flaczki obtoczone w zmiksowanych warzywach i kuminie.Solimy w ilości zależnej od naszych smaków lub też wrzucamy 2 kostki bulionu wołowego.Obsmażamy mięso i wrzucamy skrojoną świeżą kolendrę (pęczek).Następnie zalewamy aż "do przykrycia" mięso gorącą zagotowaną
Smaki Brazyliikurczaka), doprowadzamy do wrzenia i wylewamy, gdy przestaną pojawiać się nowe szumowiny. 3. Kurczaka wkładamy z powrotem do garnka, zalewamy świeżą wodą (1/2 litra) i mlekiem. Dodajemy podsmażone warzywa, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 40 minut.4. Kukurydze kroimy na mniejsze kawałki. Wyławiamy z zupy kurczaka, wrzucamy kukurydzę, zwiększamy ognień i gotujemy 10 minut, już
My Culinary ArtBardzo się cieszę gdy znajdę nowy przepis na sałatkę, i niekoniecznie na bazie ryżu i warzyw z puszki.W tym roku Mikołaj obdarował mnie książką "What Katie ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu". Książka od pierwszej strony zachwyciła mnie od strony wizualnej a gdy zagłębiłam się w lekturze okazało się, że kilka przepisów porywa i od razu ma się chęć coś
Dzieje kuchennej Wiewióryksiążek kucharskich z mojej półki nie znalazłam jednego i konkretnego przepisu na tradycyjną wersję tego sosu i tak właśnie powstała moja interpretacja sosu myśliwskiego. ;-) Schab, aromatyczne przyprawy i warzywa stworzyły bardzo przyjemną w smaku kompozycję. Podałam go z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami, całość uzupełniała się, było pysznie! 5 plastrów schabu2 średnie cebuleczerwona papryka200g pieczarekprzyprawa myśliwska z Przyprawy Świata
Szefowa kuchniłyżki octu jabłkowego,- 2-3 łyżki oleju rzepakowego.Wykonanie:Zaparzyć kuskus, podsmażyć na patelni kiełki z pestkami dyni, odstawić jedno i drugie do ostygnięcia. Można w tym czasie umyć warzywa i pokroić je w cienkie plastry (najłatwiej na mandolinie), sałatę pokroić w nieduże kawałki. Wymieszać w misce kuskus, kiełki z pestkami dyni, plastry ogórka, selera i papryki, dodać sałatę i oliwki
Co na wege obiad?cebule4 liście laurowe5 goździków8 ziarenek ziela angielskiego1/2 łyżeczki ziaren kardamonu2 listki limonki kaffirsólpieprzWykonanie:Mięso płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, ok. 2,5 litra. Warzywa obieramy i wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy. Zupę doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień do minimum, tak żeby rosół tylko lekko pyrkotał. Szumowin nie zbieram, bo to wartościowe
Kulinarne przygody Gatitypozbywamy się smaku goryczy). Wystudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę i ogórki pokroić na większą kostkę. Wędlinę również pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski, przemieszać. Do warzyw dodać majonez, doprawić według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomitraktujcie selera po macoszemu,bo to banalne,niedoceniane warzywo kryje w sobie wielką moc.Zapewni zdrowie,urodę i długowieczność-warto zatem po niego sięgać jak najczęściej,bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.Dzisiaj prosta ,aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki.Niezwykle aksamitna i subtelna w smaku.Zapraszam!Składniki:2 spore selery1 gruszka1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżki masła ghee sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!