Bierzemy jak największy garnek i rozgrzewamy olej przykrywając jego dno. Gry olej dobrze się rozgrzeje, wkładamy kawałki mięsa czyli żeberka, boczku, nóżkę oraz flaczki obtoczone w zmiksowanych warzywach i kuminie.Solimy w ilości zależnej od naszych smaków lub też wrzucamy 2 kostki bulionu wołowego.Obsmażamy mięso i wrzucamy skrojoną świeżą kolendrę (pęczek).Następnie zalewamy aż "do przykrycia" mięso gorącą zagotowaną
Smaki Brazyliikurczaka), doprowadzamy do wrzenia i wylewamy, gdy przestaną pojawiać się nowe szumowiny. 3. Kurczaka wkładamy z powrotem do garnka, zalewamy świeżą wodą (1/2 litra) i mlekiem. Dodajemy podsmażone warzywa, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 40 minut.4. Kukurydze kroimy na mniejsze kawałki. Wyławiamy z zupy kurczaka, wrzucamy kukurydzę, zwiększamy ognień i gotujemy 10 minut, już
My Culinary ArtBardzo się cieszę gdy znajdę nowy przepis na sałatkę, i niekoniecznie na bazie ryżu i warzyw z puszki.W tym roku Mikołaj obdarował mnie książką "What Katie ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu". Książka od pierwszej strony zachwyciła mnie od strony wizualnej a gdy zagłębiłam się w lekturze okazało się, że kilka przepisów porywa i od razu ma się chęć coś
Dzieje kuchennej Wiewióryksiążek kucharskich z mojej półki nie znalazłam jednego i konkretnego przepisu na tradycyjną wersję tego sosu i tak właśnie powstała moja interpretacja sosu myśliwskiego. ;-) Schab, aromatyczne przyprawy i warzywa stworzyły bardzo przyjemną w smaku kompozycję. Podałam go z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami, całość uzupełniała się, było pysznie! 5 plastrów schabu2 średnie cebuleczerwona papryka200g pieczarekprzyprawa myśliwska z Przyprawy Świata
Szefowa kuchniłyżki octu jabłkowego,- 2-3 łyżki oleju rzepakowego.Wykonanie:Zaparzyć kuskus, podsmażyć na patelni kiełki z pestkami dyni, odstawić jedno i drugie do ostygnięcia. Można w tym czasie umyć warzywa i pokroić je w cienkie plastry (najłatwiej na mandolinie), sałatę pokroić w nieduże kawałki. Wymieszać w misce kuskus, kiełki z pestkami dyni, plastry ogórka, selera i papryki, dodać sałatę i oliwki
Co na wege obiad?cebule4 liście laurowe5 goździków8 ziarenek ziela angielskiego1/2 łyżeczki ziaren kardamonu2 listki limonki kaffirsólpieprzWykonanie:Mięso płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, ok. 2,5 litra. Warzywa obieramy i wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy. Zupę doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień do minimum, tak żeby rosół tylko lekko pyrkotał. Szumowin nie zbieram, bo to wartościowe
Kulinarne przygody Gatitypozbywamy się smaku goryczy). Wystudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę i ogórki pokroić na większą kostkę. Wędlinę również pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski, przemieszać. Do warzyw dodać majonez, doprawić według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomitraktujcie selera po macoszemu,bo to banalne,niedoceniane warzywo kryje w sobie wielką moc.Zapewni zdrowie,urodę i długowieczność-warto zatem po niego sięgać jak najczęściej,bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.Dzisiaj prosta ,aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki.Niezwykle aksamitna i subtelna w smaku.Zapraszam!Składniki:2 spore selery1 gruszka1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżki masła ghee sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa, która zagościła u nas dzięki moim Teściom. Wcześniej nigdy jej nie jadłam. Mnie bardzo odpowiada jej kwaskowy posmak. Nie bywa u nas zbyt
Smaczne Zdroweosoby:8 połówek muszli z przegrzebkiem100 gr bułki tartej 2 ząbki czosnku3 łyżki natki pietruszki½ szklanki oliwy z oliwek ( u mnie Monini)sól/pieprz200 ml wywaru z warzyw( u mnie woda plus kostka)Oczyszczone przegrzebki kładziemy na połówkach muszli. Czosnek przepuszczamy przez praskę, natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski sypiemy bułkę tartą, dodajemy pietruszkę, czosnek, ¼ szklanki oliwy z oliwek, mieszamy
Mia Cucina SofietaGdyby ktoś kazał nam wybrać ulubioną sałatkę ze śledziem, to chyba nie bylibyśmy w stanie wybrać jednej najlepszej. Uwielbiamy łączyć śledzia z przeróżnymi warzywami, a czasem nawet owocami. Sałatkę, którą dziś pragniemy Wam zaprezentować umieszczamy w czołówce naszych ulubionych rybnych sałatek.ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIASałatka śledziowa po meksykańsku
Jakugotujesz.pldodać kiełbasę pokrojoną w drobną kosteczkę, dodać do kiełbasy i podsmażyć.Paprykę pokroić na drobne paseczki, a fasolkę na 2-2,5 cm kawałki i włożyć do garnka.Do pokrojonych warzyw dodać podsmażoną kiełbasę z cebulką, kostkę bulionową, nieco pieprzu cayenne, soli i ok.3 szklanki wody
Mix smakucelu osączenia z oliwy i wystudzić.Kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do miski, w której będzie sałatka.Ogórki i paprykę pokroić w kostkę i dodać do kukurydzy.Do warzyw dodać kurczaka i makaron, majonez i wymieszać, w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą
Mix smakupomidory najlepiej malinowe lub przecier pomidorowy* 1 kostka bulionowa* sól* pieprz cayenne* bazylia suszona * czosnek granulowany* cebulka granulowana* 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej* makaron spagettiSposób wykonaniaMięso i warzywa umyć i osuszyć.Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, w tym czasie obrać i zetrzeć na średniej tarce jarzynowej osobno marchewkę i cukinie.Do podsmażonego mięsa dodać marchewkę, chwilę podsmażyć
Mix smakuoleju, do zimnego wsypać dymkę, szczypior i zeszklić.Następnie dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, dodać paprykę,podsmażyć, dodać brokuły i chwilę podsmażyć.Na koniec dodać ryż, natkę pietruszki, wymieszać z warzywami, przyprawić pieprzem,solą i vegetą, wlać 1/2 szklanki wody, na wierzchu ułożyć usmażony schab i dusić pod przykryciem, na delikatnym ogniu ok.10-15 min (do wchłonięcia się wody
Mix smaku