Wiem, wiem. Zewsząd dociera do nas wiosna. Ale póki w ogródku nie mam własnych warzyw to nadal posiłkuję się potrawami jednogarnkowymi, typowymi na zimę. Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Ale z wiadomych przyczyn, jem ją tylko przez 1 dzień, a resztę potrawy wekuję do słoików ;) Tym razem postanowiłam uszlachetnić tradycyjny gar fasoli o dodatek suszonych pomidorów, które mogłabym jeść non stop
Bon Appetit Małgorzatyopakowanie świeżego albo mrożonego szpinaku w liściachlistki z 4 młodych pokrzyw1 pęczek czosnku dziwnegośmietanka do zabielenia zupy1 łyżka tartego chrzanusól, pieprz1 łyżka masłaGotujemy bulion na włoszczyźnie. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy je z wywaru. Dodajemy pokrojony szpinak i czosnek dziwny. Gotujemy zupę przez 20 min. Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki pokrzywy. Następnie dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chrzanem
Bon Appetit Małgorzatysmażyłam 3 minuty z jednej strony i 2 min z drugiej. W tym czasie na patelni grillowej smażymy też camemberta. Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Tagliatelle z cukinii blanszujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy. Porzeczki gotujemy w rondelku aż do oparowania 1/2 soku. dodajemy cukier i karmelizujemy.Finał: Burgera układamy na liściu jarmuża
Bon Appetit Małgorzatyczerwoną fasolą i kurczakiem Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą II Sałatka z ananasem i szynkąSałatka śledziowa na różowoSałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka makaronowe gwiazdki z warzywami i wędliną Sałatka świąteczna Sałatka z brokułem, fetą i szynką Sałatka warstwowa z tuńczykiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka gyros
Kuchnia domowa Aniząbki czosnku majeraneksól, pieprz, cukier do smakuSposób przygotowania:1. Włoszczyznę oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy też ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, łyżeczkę soli. Kiedy warzywa będą miękkie, wyłączamy gaz.2. Do wywaru warzywnego dodajemy wywar grzybowy, koncentrat z buraków (ilość wedle uznania do smaku), całość podgrzewamy (ale nie zagotowujemy).3. Do barszczu dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, doprawiamy
Kuchnia domowa Anilekko odciskamy z nadmiaru soku. Jeśli uważamy, że jest za kwaśna to można ją przepłukać zimną wodą. Kapustę siekamy.2. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.3. Warzywa mieszamy ze sobą, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy odrobinę kminku i olej. Mieszamy. Surówkę odkładamy w chłodne miejsce, by smaki się przegryzły.Smacznego
Kuchnia domowa Anibyła przetarta przez sitko - jest naprawdę smaczna!Składniki:2,5 - 3 litry wywaru np. na skrzydełkach3/4 szklanki grochu łuskanego3/4 szklanki suchego makaronu1 marchewka1 pietruszkamajeraneksól, pieprzziele angielskieliść laurowySposób przygotowania:1. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki.2. Do gotującego się wywaru dodajemy marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na półtwardo. Następnie dodajemy groch i gotujemy do miękkości
Kuchnia domowa Aniryżu2 marchewki1 pietruszkakawałek selera4 szklanki wody2 kostki rosołoweprzyprawa do drobiuolejSposób przygotowania:1. Udka umyć, przekroić na połówki. Obsypać przyprawą do drobiu i smażyć na oleju przez 15 minut.2. Obrane warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej. Wmieszać ze suchym ryżem.3. Kostki rosołowe rozpuścić w 4-ch szklankach wody.4. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę ryżu, na to usmażone mięso, potem reszta ryżu
Kuchnia domowa Anilaurowekilka ziarenek ziela angielskiego2 ząbki czosnkumajeranekprzyprawy (np. do żurku)wywar (najlepszy na wędzonym żeberku lub na białej kiełbasie)wodasólśmietana + mąka (opcjonalnie) Sposób przygotowania:1. Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa obrane i dowolnie pokrojone. Dorzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.2. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną na dowolne kawałki kiełbasę i nadal gotujemy.3. Do wywaru dodajemy
Kuchnia domowa Anisosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiemSałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiemSałatka z makaronem i szynką Sałatka z makaronem, warzywami i wędliną Sałatka z pieczarkamiSałatka z brokułem, fetą i szynką Sałatka jarzynowaSałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynkąSałatka NAJ z szynką i ananasem Sałatka z szynkąSałatka z czerwoną
Kuchnia domowa AniSkładniki:1 mały słoik marchewki konserwowej krojonej w paski1 puszka kukurydzy1 puszka ananasa4 jajka4 ogórki kiszone20 dag szynki z indyka1 mały pormajonezmusztardapieprzSposób przygotowania:1. Warzywa z puszek i słoików odsączyć, ananasa pokroić w kostkę.2. Szynkę, ogórki kiszone i ugotowane jajka pokroić w kostkę.3. Pora oczyścić, pokroić i nasolić w misce, po 15 minutach odcisnąć z nadmiaru soku.4. Wszystkie
Kuchnia domowa AniPolecam!Składniki:0,5 główki młodej kapusty1 marchewka2-3 łyżki siekanego koperkusólpieprz2 łyżki olejusok z cytrynySposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.2. Warzywa mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy olej i sok z cytryny. Całość mieszamy. Dodajemy koperek i wszystko mieszamy.Smacznego
Kuchnia domowa Anisoku.2. Jogurt mieszamy ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, cukrem, ogórkami, solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny i koperek. Całość mieszamy.3. Sos chłodzimy przed podaniem.4. Sos podajemy do grillowanych mięs, warzyw, wędlin, pizzy itp.Smacznego
Kuchnia domowa Anifolię aluminiową kładziemy kilka plasterków masła, na to kładziemy rybę i folię zawijamy w kieszonkę. Rybę pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut.5. Taką rybę podałam z warzywami na patelnię.*przy karmieniu piersią czosnek omijamySmacznego
Kuchnia domowa AniPyszna sałatka z brokułami - smakuje naprawdę rewelacyjnie szczególnie teraz, gdy warzywa są takie smaczne. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.Składniki:1 brokuł3 pomidory4 jajka3-4 ogórki kiszonepół pęczka szczypiorkuSos (ilości można modyfikować - podaję mniej więcej jakich ja użyłam):2 łyżki majonezu1-2 łyżki ketchupu4 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprzSposób przygotowania:1. Różyczki brokuła ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki
Kuchnia domowa Ani