warzywa - 14856 przepisów (strona:582/991)

Makaron zapiekany z karczochami 181

oliwiepęczek natki pietruszkigałka muszkatołowapieprz120 g startego parmezanu lub innego ulubionego seramożna dodać zielone szparagiprzygotowanieMakaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z opakowania, odcedzić i zahartować zimną wodą, odcedzić. Warzywa umyć. Seler naciowy obrać, pokroić w cienkie plasterki. pietruszkę posiekać. Wędlinę pokroić w paski. Seler wrzucić na 2 - 3 minuty do wrzątku z odrobiną cukru, odcedzić. Karczochy pokroić na ćwiartki, pomidory

Stare Gary
Zupa z selera naciowego 247

przez 5 minut .Wlać do garnka bulion i dodać liść laurowy . Doprowadzić do wrzenia , a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wyjąć liść laurowy .Kiedy zupa nieco przestygnie przetrzeć przy pomocy blendera.Podgrzać i  dodać mleko ( jeśli używamy). Doprawić do smaku solą i pieprzem.Nalać zupę do talerzy

Stare Gary
Bardzo Owocowe Smoothie : Kwietniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 231

Kwietniowe wyzwanie Blogerów to tajemniczo brzmiące Smoothie. Czyli koktajl. Można go robić z owoców, można z ulubionych warzyw, można dodawać lód, wodę, mleko, jogurt - można nic nie dodawać. Jest wiosna, ma być słonecznie i przyjemnie więc mój koktajl jest owocowy. A ponieważ nie mogłam się zdecydować czy wolę ananasy z bananami czy maliny z sokiem pomarańczy, więc

Stare Gary
Faszerowana dynia 233

Kupiłam pięknie wyglądającą dynię piżmową. Szukałam przepisu na farsz który byłby wyrazisty i nie był mdły. I tak trafiłam na przepis z River Cottage. Odrobinę

Stare Gary
Zupa z awokado i ogórków 166

skórę, połówkę posiekać do dekoracji , resztę dodać do blendera. Zmiksować awokado z ogórkiem, jogurtem, sosem worcester. Doprawić solą, pieprzem, resztą soku z cytryny, chłodzić do chwili podania. Przygotować warzywa do dekoracji. Połączyć pokrojone w kostkę ogórki, awokado, cebulę i pomidor. Wymieszać z oliwą i bazylią.Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić, dodać

Stare Gary
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 146

dodać  szparagowe główki, wymieszać. Ułożyć szparagi i cebulkę na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st na 15 minut, w połowie obracając, aby warzywa zmiękły i nieco się przyrumieniły. Można też cebulę poddusić na patelni i po chwili dodać szparagowe główki. Szparagi pokrojone w plasterki razem z pokrojona zieloną częścią dymki (szczypiorem) poddusić

Stare Gary
Młoda kapusta z boczkiem 153

Nastał czas młodych warzyw, jest i młoda kapusta. Przygotowanie jej nie wymaga wiele wysiłku, a efekt jest całkiem smakowity. Lubię dodać kostkę rosołową ( wiem, wiem nie należy) ale to tylko kwestia gustu, jak ktoś jest kostek wrogiem - niech nie dodaje. Ja z kolei nie dodaję cukru do wody w której kapustę gotuję. Do kapusty młode ziemniaki, sadzone jajo, zsiadłe mleko

Stare Gary
Zielone szparagi w cieście francuskim 207

była bardzo smaczna przekąska. A że sezon szparagowy pomału zbliża się do końca, warto jeszcze przez chwilę nacieszyć się tym warzywem. Użyłam camembert'a, ale można użyć dowolnego, dobrze rozpuszczającego się sera. Również szynkę podsuszaną możemy z powodzeniem zastąpić inną smaczną  szynką. Podobny przepis znalazłam

Stare Gary
Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami 196

Bardzo, bardzo zielona sałatka, chrupiąca, i smaczna. Warto ją zrobić , bo sezon na szparagi dobiega końca!składniki500 g szparagów zielonych250 g groszku cukrowego4 - 5 ogórków zielonych

Stare Gary
Szaszłyki z jagnięciny czyli sis kebab 203

szpadki (jeżeli używamy drewnianych, namoczyć je przed użyciem w wodzie), przekładając kawałkami pomidorów i papryki. Na jedną szpadkę wkładać 4 - 5  kawałków mięsa. Nie nakładać ciasno, nie dociskać warzyw  i mięsa  do siebie. Grillować po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przed podaniem posolić i posypać oregano. Smacznego!Uwagi: Nasza cebula jest zdecydowanie mniej soczysta niż cebula

Stare Gary
Jagniece mielone kotleciki czyli Köfte z grilla 205

uformować  dowolnej wielkości mielone kotleciki -  kofte. Kłaść na rozgrzany grill, najlepiej nie bezpośrednio nad żarem, tylko nieco z boku. Podawać np z tureckim chlebkiem  - lavash, grillowanymi warzywami i dowolnym, ulubionym sosem. Smacznego

Stare Gary
Jarmuż z ciecierzycą 131

Jarmuż znowu pokazał się w sklepach i na rynku. Trzeba było taką okazję wykorzystać. Połączyłam to co lubię czyli jarmuż, cieciorkę i tosty

Stare Gary
Pasztet z cukinii 151

oczkach tarki. Przełożyć na sito i posypać łyżką soli - odstawić na ok 30 minut, aż cukinia puści sok. Czwartą cukinię kroimy w długie, cieniutkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw, i wykładamy nimi natłuszczoną foremkę.W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę cebulę. Boczek pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, Obsmażyć boczek, odłożyć

Stare Gary
Zupa pomidorowa z wolnowaru 199

składniki połączyć w misie wolnowaruprzykryć i gotować na programie low (80 - 90 st. C)  przez 5 - 7 godzin  aż smaki się  przegryzą a warzywa będą miękkie. Gotową  zupę nieco  przestudzić. Przetrzeć na gładko blederem. Podawać posypaną parmezanem i ziołami. Można dodać grzanki. Smacznego

Stare Gary
Grecka sałatka Horiatiki 212

A to dopiero niespodzianka. Po powrocie z greckich wakacji zrobiłam oczywiście najsłynniejszą grecką, wiejską sałatkę  - Horiatiki. I ze zdziwieniem odkryłam, że nie ma na nią

Stare Gary