warzywa - 14856 przepisów (strona:587/991)

Zupa koperkowa light z lanymi kluseczkami 175

Zielona,bardzo wiosenna,pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa.Troche zapomniana,choc bardzo polska.Dlatego gdy sie tylko pojawia pierwsze peczki koperku na targu,nie zastanawiaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zielony koktajl ze szpinkiem i nasionami CHIA 107

zielonej pietruszki.Dodatek ulubionych owocow wzbogaci smak koktajlu i uczyni go atrakcyjniejszym dla naszych kubkow smakowych.Im wiecej zmiksujemy skladnikow tym zdrowiej.Szklanka napoju moze miec wartosc od 1-3 zalecanej porcji warzyw i owocow. Warto pamietac,ze rosliny w zielonym kolorze maja najwiecej kwasu foliowego (witamina B9),zelaza i magnezu,potrzebnego do prawidlowego funkcjonowania ukladu nerwowego.Taki drink na pewno poprawi Ci humor

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z ogórka i zielonego jabłka 197

Ogorek to jeden z najpopularniejszych dodatkow obiadowych w okresie letnim.w ogole to warzywo ,ktore smialo mozna nazwac polska specjalnoscia narodowa.Czy to malosolny,czy mizeria z ogorkow.....Salatka z ogorka i jablka to smaczny dodatek do drugiego dania.Pewnie odrobine lzej strawny,bo bez dodatku cebuli,choc same ogorki sa bardzo ciezkostrawne.Znacie to polaczenie smakow?Jesli nie to koniecznie sprobujcie,a bedziecie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet z cukinii - pyszny 192

dodac dodatkowej porcji bulki tarte (dodalam jeszcze 3 lyzki).poniewaz masa powinna byc zwiezlabialka ubic na sztywna pianemase wymieszac z ubitymi bialkamiczwarta cukinie przy pomocy nozyka do obierania warzyw pokroic w cienkie plastry.Plastrami wylozyc foremke,uprzednio delikatnie natluszczon.Czesc plastrow ulozylam na gorzeprzygotowana mase cukiniowa przelozyc do foremki.Wyrownac powierzchnie pasztetu lyzka.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Expresowy brokuł z patelni 131

Niezwykle zdrowe i smaczne caloroczne warzywo jakim jest brokuldzisiaj w wersji expresowej.Smaczny,chrupiacy, naprawde super szybki i latwy spssob przygotowania mam nadzieje zacheci Was do wyprobowania przepisu.Nieporownywalnie smacznieszy od gotowanego w wodzie lub na parze.Skladniki:500 g brokula2 zabki czosnku2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych sol,pieprzolej sezamowy-opcjonalnieWykonanie:brokula umyc,osuszyc.Lodyge obciac,obrac i pokroic w cienkie plasterki.Rozyczki podzielic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z cukinii - najprostsza 170

Najsmaczniejsza zupa z cukinii,ktora towarzyszyla nam przez caly sezon wegetacyjny tego zdrowego warzywa,ostatnia w tym sezonie.Zbiory cukinii przez niesprzyjajaca pogode koncza sie w tym roku przedwczesnie,pozostaja juz tylko te ze sklepowej polki.Na pozegnanie lata przedstawiam najprostsza ,najsmaczniejsza wersje,ktora smakuje nam najbardziej, bo najbardziej cukiniowo.Kazdy dodatek co prawda urozmaica jej smak,ale jednoczesnie zaglusza ulotny,delikatny smak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lekki rosołek z kurczaka 155

sól,pieprz1 listek laurowy2/3 ziarenka ziela angielskiegogałązka lubczykunatka zielonej pietruszkiWykonanieopłukane kości włożyć do garnka i zalać zimną wodą.Dodać sól i doprowadzić do wrzenia.Powstałe szumowiny zebrać łyżkądodać umyte warzywa, listek laurowy,ziele angielskie i gotować na bardzo małym ogniucebulę przekroić na pól i podpiec na płycie kuchenki.Dolożyc do rosoługotować mięso do miekkości na bardzo małym ogniu,około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brukselka z masłem orzechowym 152

nadziwić jak można nie lubić tych pysznych kapustek.To jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków kapusty,doskonałe źródło witaminy C,dobre beta-karotenu,kwasu foliowego,witaminy E i potasu.Dla większości warzyw pierwsze nocne przymrozki są zabójstwem - brukselka zaś najsmaczniejsza jest zbierana właśnie po nich,Wtedy ta maleńka kapusta osiąga swoją "dojrzałość",smak staje się łagodny,zwiększa się zawartość cukru.Kupując brukselkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 211

Pomarańczowy przepis na zdrowie ? To oczywiście hit jesieni -dynia. Zdrowa,pyszna,niskokaloryczna.Każdy,kto myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwiecej dań

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z czerwonej kapusty 233

Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Składniki:1/2 główki czerwonej kapusty1 cebula1 jabłko 2 łyżeczki cukru2 łyżki olejusól,pieprz1 łyżka octuWykonanie:kapustę oczyścić ze zwiędłych liści,następnie poszatkować.Umieścić na sicie lub durszlaku i przelać kapustę wrzątkiem.Odstawić do przestudzenia.Przastudzon

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Perfekcyjne puree ziemnmiaczane - III warianty 244

ogromny potencjał.Nie jest wcale tak banalna jak się nam wydaje.Nic nie smakuje do mięsa czy ryby lepiej niż poczciwe kartofle,żeby nie wiem jak pomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż.Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki.Ciepłe,aromatyczne i obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.Mnie na pewno,bo jestem wiekim

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewkowe Cappuccino - Möhren-Cappuccino 147

talarki. Koper włoski przekroić na pół,wyciąć głąb i pokroić w piórka.Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę ,czosnek w talarkiw rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa,aż zaczną pachnieć.Wlać bulion i gotować do miękkości 15-20 minut.Ugotowane zmiksować na gładki krem.Dosolić,dodać pieprz i sok z cytrynyrozlać zupę i bezpośrednio przed podaniem nałożyć spienione mleko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biała rzodkiew z czarnym sezamem 172

średnia biała rzodkiew1-2 łyżeczki czarnego sezamu1 łyżka soku z cytryny1 łyżka octu ryżowego1 łyżeczka syropu z agawy lub mioduWykonanie:białą rzodkiew obrać i za pomocą obieraka do warzyw pociąć w cienkie,długie paski.Posolić i odstawić na 10-15 minut.Puści sporo wody,wodę odlaćsok z cytryny połączyć z octem ryżowym i syropem z agawyodsączoną rzepę polać przygotowanym sosem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki ćwikłowe z tartym chrzanem 182

lodowatej wodzie uwolni się podczas tarcia mniej olejków eterycznych,a to głównie one wyciskają łzy z oczu podczas tarcia.Jędrniejszy chrzan łatwiej też utrzeć.Chrzan obrać cienko obieraczką do warzyw i zetrzeć na najmnieszych oczkach tarki.Od razu skropić octem lub sokiem z cytryny.Ilość chrzanu jest zależna od preferencji smakowych i jak ostrą lubisz ćwikłęburaczki zetrzeć równiż na najmniejszych oczkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno warzywny 149

Chleb z warzywami to super pomysł, zwłaszcza dla dzieci bo możemy przemycić im warzywka. A wiadomo, że domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne i każdy się na takie skusi. Wystarczy tylko taki chlebek posmarować masłem i nic więcej nie trzeba.500 g mąki pszennej typ 500350 ml letniej wody5 łyżek oleju rzepakowego50 g świeżych drożdży1,5 łyżeczki soli1 łyżka cukru3 szczypty

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania