nadziwić jak można nie lubić tych pysznych kapustek.To jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków kapusty,doskonałe źródło witaminy C,dobre beta-karotenu,kwasu foliowego,witaminy E i potasu.Dla większości warzyw pierwsze nocne przymrozki są zabójstwem - brukselka zaś najsmaczniejsza jest zbierana właśnie po nich,Wtedy ta maleńka kapusta osiąga swoją "dojrzałość",smak staje się łagodny,zwiększa się zawartość cukru.Kupując brukselkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pomarańczowy przepis na zdrowie ? To oczywiście hit jesieni -dynia. Zdrowa,pyszna,niskokaloryczna.Każdy,kto myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwiecej dań
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Składniki:1/2 główki czerwonej kapusty1 cebula1 jabłko 2 łyżeczki cukru2 łyżki olejusól,pieprz1 łyżka octuWykonanie:kapustę oczyścić ze zwiędłych liści,następnie poszatkować.Umieścić na sicie lub durszlaku i przelać kapustę wrzątkiem.Odstawić do przestudzenia.Przastudzon
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogromny potencjał.Nie jest wcale tak banalna jak się nam wydaje.Nic nie smakuje do mięsa czy ryby lepiej niż poczciwe kartofle,żeby nie wiem jak pomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż.Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki.Ciepłe,aromatyczne i obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.Mnie na pewno,bo jestem wiekim
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!talarki. Koper włoski przekroić na pół,wyciąć głąb i pokroić w piórka.Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę ,czosnek w talarkiw rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa,aż zaczną pachnieć.Wlać bulion i gotować do miękkości 15-20 minut.Ugotowane zmiksować na gładki krem.Dosolić,dodać pieprz i sok z cytrynyrozlać zupę i bezpośrednio przed podaniem nałożyć spienione mleko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!średnia biała rzodkiew1-2 łyżeczki czarnego sezamu1 łyżka soku z cytryny1 łyżka octu ryżowego1 łyżeczka syropu z agawy lub mioduWykonanie:białą rzodkiew obrać i za pomocą obieraka do warzyw pociąć w cienkie,długie paski.Posolić i odstawić na 10-15 minut.Puści sporo wody,wodę odlaćsok z cytryny połączyć z octem ryżowym i syropem z agawyodsączoną rzepę polać przygotowanym sosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lodowatej wodzie uwolni się podczas tarcia mniej olejków eterycznych,a to głównie one wyciskają łzy z oczu podczas tarcia.Jędrniejszy chrzan łatwiej też utrzeć.Chrzan obrać cienko obieraczką do warzyw i zetrzeć na najmnieszych oczkach tarki.Od razu skropić octem lub sokiem z cytryny.Ilość chrzanu jest zależna od preferencji smakowych i jak ostrą lubisz ćwikłęburaczki zetrzeć równiż na najmniejszych oczkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chleb z warzywami to super pomysł, zwłaszcza dla dzieci bo możemy przemycić im warzywka. A wiadomo, że domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne i każdy się na takie skusi. Wystarczy tylko taki chlebek posmarować masłem i nic więcej nie trzeba.500 g mąki pszennej typ 500350 ml letniej wody5 łyżek oleju rzepakowego50 g świeżych drożdży1,5 łyżeczki soli1 łyżka cukru3 szczypty
Ewa w kuchnimała kapusta pekińska1 pęczek rzodkiewek1 por ( biała część )1/2 pęczka natki pietruszkisól do smakupieprz do smakucukier do smakusok z cytryny do smakukilka łyżek oleju Warzywa umyć. Kapustę posiekać, rzodkiewki pokroić w półplasterki, pora i natkę także posiekać. Do miski wrzucić kapustę, pora i rzodkiewkę, dodać przyprawy i wymieszać. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i znowu wymieszać surówkę
Ewa w kuchniOgórki obrać i umyć razem z porem i rzodkiewką oraz szczypiorem. Ogórki obrać a potem pokroić w plasterki. Pora i rzodkiewki pokroić w półplasterki a szczypiorek posiekać. Przygotowane warzywa wrzucić do miski, dodać jogurt i przyprawy do smaku i wymieszać mizerię. Gotową mizerię podawać do dań mięsnych lub wedle uznania
Ewa w kuchnismakusok z cytryny do smakukilka łyżek oleju Kapustę posiekać i wrzucić do miski. Cebulę i marchew obrać a potem umyć razem z ogórkami i zetrzeć na tarce do warzyw na grubych oczkach. Dodać kiełki i przyprawy do smaku oraz olej i wymieszać surówkę. Zostawić ją na kilka minut aby smaki się przegryzły. Podawać do drugich dan obiadowych lub jako
Ewa w kuchnisałatą rzymskąDresing :sól morska do smakupieprz kolorowy do smakuocet ryżowy do smakucukier do smaku4 łyżki oleju ryżowego2 łyżki wodySkładniki dresingu umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na 5 minut. Warzywa umyć i pokroić : ogórki i rzodkiewki w plasterki, pomidora i cebulę w kostkę i wrzucić pokrojone składniki do miski. Dodać szczypiorek i rzeżuchę oraz mix sałat. Następnie dodać dresing
Ewa w kuchniszybko, przerobiłam więc część i zrobiłam pyszny, ostry sos. Będzie super do spaghetti, lasagne czy też pizzy. Zresztą domowe przetwory są najlepsze a jeszcze jak są zrobione ze zdrowych warzyw to już po prostu jest super.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprzetestowania zestaw przypraw Bella-Bis. Na pierwszy ogień poszedł sos czosnkowy do przygotowania którego potrzebujemy jogurt naturalny i majonez. Sos czosnkowy to mieszanka przypraw w skład której wchodzą : warzywa suszone, cukier, sól, czosnek, bazylia, koperek, pieprz biały, kwasek cytrynowy, ekstrakt drożdżowy, ekstrakty przypraw, zagęstnik. Produkt ten jest wolny od GMO, bez konserwantów i glutaminianu sodu. Do gotowego sosu możemy dodać
Ewa w kuchniJeśli zostały Wam jakieś kawałki różnych mięs i warzyw to nic nie wyrzucaj ( oczywiście jeśli nadają się jeszcze do spożycia ) tylko zrób pyszny farsz do pierogów. Takie nietypowe nadzienia są smaczne a pierogi po prostu rewelacyjne. Kiedyś moje chłopaki jadali tylko ruskie pierogi ale teraz lubią własnie takie kombinowane. I takie są najlepsze.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni