moim domu nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczyku. Jako, że w Wigilie nie jadamy żadnych mięs barszczyk jest postny na warzywach i suszonych prawdziwkach. Do tego paszteciki, krokiety czy pierogi no i obowiązkowo uszka. I gotuję go cały gar a potem mamy do popijania przez święta. Ale muszę kiedyś w końcu zrobić barszcz kiszony bo podobno jest
Ewa w kuchniprzepiórkiGotować na średnim ogniu do zagotowania, następnie przy pomocy sita usunąć z powierzchni tworzącą się pianę, tzw. szumowiny (ścięte białko), dodać obrane, pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, wsypać ok.1,5 łyżki soli i doprowadzić do wrzenia. Gotować na malutkim palniku ok.30-40 minut pod przykryciem(u mnie na "1", w garnku o grubym dnie), rosół musi cały czas delikatnie wrzeć
Smaczne Zdroweszybkich, a zarazem aromatycznych dań. Przepisy tego typu pozwalają w bardzo szybki i prosty sposób wyczarować coś naprawdę niepowtarzalnego. Wystarczy szybki przegląd lodówki, w której przecież zawsze znajdziemy jakieś warzywa, zarówno te świeże jak i z puszki, trochę różnych przypraw, do tego ryż lub chlebki naan albo chapati i... gotowe!Soczewicę z tego przepisu, jeśli ktoś nie jest do niej
Zakręcony Widelecdrugiego, jeśli nie posiadamy tak dużego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 30 minut.Podajemy w całości razem z ziemniakami. Możemy także podać z pieczonymi warzywami (np. pomidorem) i cząstkami cytryny
Zakręcony Widelecuszka)kilka grzybów2 liście laurowe4 ziela angielskiesok z cytryny lub kwasek cytrynowysproszkowany majeraneksól i pieprzPrzygotowanie:Włoszczyznę i buraki obieramy. Marchewkę i buraki kroimy na pół lub na 4 części. Warzywa, oprócz jednego buraka, oraz grzyby, liście laurowe i ziela angielskie umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy ok. 3 litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pilnując by zupa nie gotowała
Zakręcony Wideleclimonki,½ cebuli,ząbek czosnku,po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i tymianku,1 łyżeczka brązowego cukru,oliwa,sól i pieprz do smaku,cząstki limonki i pomidorki koktajlowe do dekoracji.Przygotowanie:Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać zioła, skórkę i sok z limonki, sól i pieprz. Papier do pieczenia skropić oliwą, wyłożyć rybę, na nią ostrą salsę, całość skropić oliwą
SzczyptaSmaQlubię sobie poczytać o historii jedzenia czy związanych z nim tradycjach. W Empiku natrafiłam na nowe, wzbogacone o ilustracje i ryciny wydanie książki Bryana Bruce "Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo". Już sam tytuł jest zapowiedzią niesamowitych opowieści o pochodzeniu i historii różnych produktów i potraw. Jest rozdział o pomidorach
Chilli Czosnek i Oliwaryb1 ziemniak1 cebulka1 żółtko1 łyżeczka kolendry1 łyżka natki pietruszkigałka muszkatołowasólpieprzmąka bułka tartajajko do panierowaniaolej do smażeniaWykonanie.Proponuję wykorzystać resztki z ryb po filetowaniu, albo całą. Ugotować z warzywami, wyjąć i rozdrobnić widelcem. Do miski włożyć rybę , ugotowany i obrany ziemniak ,posiekana drobno cebulkę, natkę pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej
Kulinarny karnet Christopherakurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Na otrzymanym wywarze można ugotować przy okazji pyszną zupę :)Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Odstawić do wystygnięcia.Cebulę połączyć z wcześniej zmielonym mięsem. Doprawić majerankiem
Świat Domowej KuchniAdriatyku. Jakby tego szczęścia było mało, okazało się że nasi sąsiedzi posiadają własną wytwórnię wina i rewelacyjnie zaopatrzoną piwniczkę, a w ich ogrodzie można się zaopatrzyć w przeróżne owoce, warzywa i świeżuteńkie zioła prosto z krzaczka. Sąsiadka przyrządzała niebiańską jagnięcinę, długo marynowaną w ziołach. U nich też odkryłam ser dojrzewający w skórze jagnięcej oraz hvarską smutnicę, wino czerwone z dodatkiem
SzczyptaSmaQłyżki oleju/oliwy/Przyprawy na smak:- domowa przyprawa warzywna- pieprz ziołowy,- pieprz czarny- pieprz cayenne Piątnica- ziarenka "Piekło Niebo"- ziarenka "Ziołowo mi"- mieszanka: pomidor, bazylia, czosnek- mieszanka: pomidor, oregano, chilliWYKONANIE:Wszystkie warzywa i mięso oraz bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy płatki owsiane, jajka i przyprawy, wyrabiamy.Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą, smarujemy oliwą, obsypujemy ziarnami.Pieczemy
Wypisz Wymalujząbek czosnku1 garść świeżej miętyoliwa z oliwek extra virginsok wyciśnięty z 1 cytrynyopcjonalnie młody bób lub groszekPrzygotowaniePokroić cukinie wzdłuż na bardzo cienkie plastry, bez obierania - używam obieraczki do warzyw. Rozgrzać mocno patelnię grillową, plastry smażyć partiami, aż pokażą się czarne przypalone paski. Usmażone cukinie układać na dużym talerzu tak aby jak najmniej na siebie nachodziły Jeszcze ciepłe posypać
Stare GaryPodpatrzone na jakimś forum. Dobry dodatek do pity ale i do bagietki, świeżych warzyw składniki1 szklanka suszonej ciecierzycy 2-3 duże ząbki czosnkusok z 2 limonek lub z cytryny4 duże łyżki tahini - pasty sezamowejoliwa z oliweksólsoda oczyszczona przygotowanieW wieczór poprzedzający robienie humusu , zalać 1 szkl. suchej cieciorki sporą ilością wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Moczyć
Stare GaryPrzepis pochodzi z książki "Smaki świata Grecja" Susanny Tee. Zupa szybka do zrobienia, smaczna, dla mnie bardziej cytrynowa niż kolendrowa - wyrazisty smak kolendry podczas gotowania
Stare Gary