jajkosol,pieprz1/2 cytryny Wykonanie:Mieso poporcjowac,umyc, osuszyc recznikiem papierowym i rozbic przykryte platem foli.Przyprawic sola i pieprzem , jednak mocniej niz zazwyczaj.Marchew umyc,obrac i zetrzec na tarce do warzyw na grubych oczkach.Wymieszac ze slupkami migdalow,odstawic.Jajko rozbeltac.Kotlet obtoczyc w mace,nastepnie w jajku ,a na koncu w marchwce z migdalami.Panierke docisnac.Na patelni rozgrzac maslo i smazyc kotlety na srednim
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zjednoczonych i Bangladeszu,jesli chodzi o ilosc i areal uprawianych ziemniakow.Zwazywszy na powierzchnie naszego kraju jest to wynik imponujacy.Nie na darmo mowi sie,ze Poska "ziemniakiem stoi".Jest to warzywo spozywane w Polsce sposrod innych w najwiekszej ilosci.Na kazdego Polaka przypada rocznie 121 kg ziemniakow,podczas gdy w Eurpoie Zachodniej ta liczba jest juz o polowe nizsza.Poznaniacy uczcili ziemniaka stawiajac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ladnie sie zarumieni.Kielbase slaska kroje w kostke i rowniez odzielnie podsmazam,a wytopionego tluszczu nie dodaje do bigosu.Na koniec pokroic cukinie w kostke i dodac do rondla.Nie dodawajcie wody,warzywa puszcza jej sporo.Wystarczy ta z pomidorow i ta odrobina z poplukania puszkiDodac przyprawy.Gotowe!Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!opcjonalniesol,pieprzWykonanie:Oliwe,miod,ocet winny dokladnie wymieszac,do otrzymania kremowej konsystencji.Dodac starta skorke z cytryny.Gdy uzywacie zwyklej oliwy z oliwek zamiast octu winnego dodajcie sok z cytryny.Nozykiem do warzyw o szerokim ostrzu sciac z cukini cieniutkie plastry.Posolic je i posypac pieprzem.Obtoczyc dokladnie w marynacie i pozostawic na okolo 15 minut.Do marynaty dodalam kilka lodyzek tymianku cytrynowego.Przed podaniem schlodzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!objetosc.Najpierw wrzucic pokrojone w plasterki buraczki,potem dorzucic liscie.Do garnka wlac bulion.Wrzucic pokrojona w talarki marchewke,seler i por.Dodac listek laurowy i ziele angielskie.Przelozyc do garnka z gotujacymi sie warzywami calosc podsmazonej na masle botwinki i lyzke octu,zeby nasza botwinka nie stracila koloru.Gotowac do miekkosci 15-20 minut.Dla uzyskania intensywniejszego koloru botwinku mozna dodac 1-2 male buraczki przekrojone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wygladaja jak sliwki,ale zapewniam Was,ze smakuja wybornie. Nazrzec teraz schab przyprawa warzywna i przyrumienic na rozgrzanym masle ghee. Podlac mieso goracym bulionem i dodac obrane warzywa i przyprawy.Dorzucic wypestkowane morele.Dusic pod przykryciem okolo 1 godziny.Gdy mieso bedzie miekkie wyjac z naczynia galazke rozmarynu,listek laurowy i ziele angielskie.Caly pozostaly wywar zblendowac.Warzywa,z ktorymi dusilismy schab swietnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bedzie tak samo smacznie.Ten zaskakujacy przepis konczy tegoroczne cukiniowe receptury.Cukinia dalej bedzie u mnie goscic,ale tylko w kuchni i na stole,bo na blogu ustepuje miejca innym sezonowym warzywom .Zapraszam do przepisu. Skladniki na keksowke dl.30 cm:1 zielona cukinia ( startej mialam okolo 350g)250 g maki1 lyzeczka sody oczyszczonej2 lyzeczki proszku do pieczeniaszczypta cynamonu200 g mielonych orzechow laskowych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wzgledu na 14-dniowy urlop.Bylam pewna ,ze tak dlugiego czasu bez podlewania nie przetrzyma,a jednak przezyla i jest nadal obecna w mojej kuchni.I cale szczescie,bo tego zdrowego warzywa nigdy nie za wiele.Jak zdrowa jest,mozna przeczytac tutaj:klikDzis propozycja dla zabieganych i niecierpliwych,bo ta pyszna pieczona jarzynka robi sie wlasciwie sama.Dodatek slodkiej brzoskwni w niebywaly sposob podnosi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!plasterki i pokrojony w kawalki seler naciowy oraz pomidory.Dusic pod przykryciem przynajmniej 45 minut.U mnie trwalo to 2 godziny,po prostu wyszlam do ogrodu i zapomnialam o zupie.Miekkie warzywa zmiksowac blenderem na puree,a nastepnie calosc przetrzec przez sitko.Teraz dolac bulion i calosc zagotowac.Dodac sol i pieprz.Zupe podawac z osobno ugotowanym domowym makaronem ,posypana zielona pietruszka i oregano.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zniecheca zapach selera -donosze,ze w zupie znika on bez sladu,no prawie bez sladu,przynajmniej w wersji bez mleka.Ponadto zupa jest niezwykle dietetyczna i naprawde bardzo zdrowa.Jak wartosciowym warzywem jest seler przeczytacie tutaj:klikSkladniki na 4 porcje:600-700 gobranej bulwy selera1cebula2 lyzki masla gheesol,pieprz,cukier1 litr rosolu warzywnegogalka muszkatalowakilka plasterkow surowej szynki szwarcwaldzkiejplatki migdalowe lub z orzechow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierwszy.I to nie dlatego,ze nie lubie dyni,wprost przeciwnie uwielbiam pod kazda postacia.Nie znalam jednak smaku dyni na slodko,a okazalo sie ,ze dynia to swietne warzywo deserowe.Ten sernik jest nie tylko wyjatkowy ,a wrecz doskonaly - aksymitny i bardzo kremowy w smaku.To dodatek kremu kokosowego nadaje sernikowi owa jedwabistosc.Zachecam do stososowanie mleka kokosowego jako zamiennika dla smietany kremowki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodatkiem dyni ,a polowe maki zastapilam pelnoziarnista maka orkiszowa,ktora zawiera wiecej bialka,zelaza i wiaminy B oraz mniej glutenu.Te buleczki to nastepny dowod na to,ze warzywa doskonale sie sprawdzaja w deserowych wypiekach.Dzieki dodatkowi dyni drozdzowki maja intensywniejszy aromat i piekny jesienny pomaranczowo-zloty kolor.Buleczki sa pyszne i bardzo puchate,a ciasto nieklopotliwe, latwe do wspolpracy.Polecam!Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!koncentrat buraczany ze sklepu.Możemy go wykorzystać nie tylko do ugotowania barszczu,ale systematycznie np.pić kazdego dnia po małej szklaneczce surowego czerwonego barszczu.Czerwony burak to bardzo popularne warzywo,które przeżywa prawdziwy renesans.Zakwas z buraków jest dobry przy anemii,zapobiega zakrzepom krwi,przeciwdziała rozwojowi bakterii,wspomaga pracę wątroby i nerek,a lecznicze właściwosci buraków sa zadziwiające:°działają pobudzająco°zwiekszają odporność
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zachowania aromatu jest suszenie w miejscu pozbawionym slonca i przewiewnym.Bo wlasnie nie cieplo jest tu naistotniejsze.2.Mozemy ulozyc sciete lodyzki na arkuszu szarego papieru w mieszkaniu.3.Najszybsza metoda to suszarka do warzyw i owocow i ziol.Spelnia wszystkie warunki,by nasze ziola zachowaly pelnie aromatu i wlasciwosci zdrowotnych.Zrobi to najszybciej,najkrocej ,zapewni przewiew i odpowiednia temperature.Optymalna temperatura do suszenia dla wiekszosci ziol
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oliwa.Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu od ociekajacych tluszczem kotletów smażonych na olejach roslinnych.Bo smalec dzieki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!