Panna cotta porzeczkowa 197ostatnią sobotę wybraliśmy się na farmę, żeby sobie nazbierać owoców… (Funkcjonują tu (UK) farmy na które można pojechać i samemu nazbierać sobie owoców czy warzyw, oczywiście płaci się wtedy mniej za kg). Niestety po piątkowym grillu wybraliśmy się tam dość późno…;) Truskawki i maliny na których mi najbardziej zależało zostały już zebrane…:( Zebraliśmy więc trochę czerwonych
UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z ryżu i cukinii 350plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystko wrzucić na patelnię, na małą ilość oleju i dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie. 4. Wymieszać ryż, cukinię i uduszone warzywa. Dodać rozdrobniony ser pleśniowy i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne -u mnie o rozmiarze 30x20cm -wysmarować olejem. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać wierzch pokrojonym na mniejsze kawałki
UgotujmyTo.pl
Ciasto cukiniowe 213Pomysłów na wykorzystanie cukinii jest sporo, chociaż nie tak wiele jak z moją ukochaną dynią Na blogu znajdziecie już przepisy na placuszki z cukinii, sałatkę z grillowanymi warzywami, zapiekankę z cukinii, zapiekankę ryżową z cukinią, roladki z cukinii… Teraz przyszedł jednak czas na coś słodkiego w postaci ciasta cukiniowego…:) Ciasto cukiniowe jest bardzo wilgotne i w smaku przypomina
UgotujmyTo.pl
Dip paprykowy 199zobaczymy… Przepis na dip paprykowy przyda się i na grilla, ale również na każdą mniejszą lub większą imprezę towarzyską. Można go używać, jako dodatek do krakersów czy warzyw albo jako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowyDip paprykowySkładniki:1 ser feta 200g2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe)1-2 łyżki soku
UgotujmyTo.pl
Turecki chlebek Gozleme 242Gozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk. Chlebki smakują wyśmienicie, ciasto jest puszyste i delikatne a farsz ze szpinaku i fety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna
UgotujmyTo.pl
Boże Narodzenie w Prowansji i przepis na zupę czosnkową 353pecha.Gros souper paradoksalnie składa się z 7 skromnych bezmięsnych dań upamiętniających siedem boleści Maryi. Menu może różnić się w zależności od regionu Prowansji, ale generalnie oparte jest na lokalnych warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, gratin z kalafiora (przepis-klik), l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera
Chilli Czosnek i Oliwa
Pikantna zupa porowo-kukurydziana. 235bulion z ziemniakami i gotujemy. Ilość bulionu zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Ja zawsze dodaję mniej (nie wlewam wszystkiego) i w trakcie gotowania decyduję o ewentualnej dolewce. Gdy warzywa są miękkie, wszystko blendujemy. Zostawiamy zupę na średnim ogniu, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. (no chyba, że lubicie słone potrawy). I gotowe! Powiem Wam, że delikatne podniebienie Naczelnego stwierdziło
Kitchens Alphabet
Współpraca z firmą Symbio - producentem zdrowej, ekologicznej żywności 259Wczoraj otrzymałam paczkę od firmy Symbio - producenta zdrowej, ekologicznej żywności. Firma ta produkuje i dystrybuuje żywność ekologicznego pochodzenia., gdzie podczas uprawy owoców i warzyw nie stosuje się środków chemicznych i pestycydów. Żywność bez sztucznych substancji zapachowych i barwników. Po prostu 100% natury zamkniętej w estetycznych paczuszkach i słoiczkach. :-) Więcej o każdym z produktów napiszę w przepisach z ich użyciem
Szefowa kuchni
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 328trzeba go solić i pieprzyć, ale jeśli masz taką ochotę, proszę bardzo:)Polędwiczki połóż na talerzu, polej gotowym sosem. Podawaj z puree ziemniaczanym lub frytkami oraz surówką ze świeżych warzyw. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony
Salatka z chrupiącym kurczakiem, salsą i sosem czosnkowym 412przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz cukier i dokładnie wymieszaj. PODANIE: Na talerz wyłóż umytą sałatę, pokrojone w ćwiartki pomidory, jajka, pokrojone w plasterki ogórki, cebule w piórkach. Na warzywa ułóż usmażone mięso. Podaj z salsą i sosem czosnkowym.Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 368sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Cóż więcej dodać - musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Gwarantuję Wam, że kurczak w tak wyjątkowej wersji
Słodko-Słony Świat Ilony
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ 541wyłóż folią aluminiową. Na spód blachy zetrzyj na tarce o grubych oczkach 60% zamrożonego wcześniej ciasta, lekko przyklep dłonią i wyrównaj (ja ścieram robotem - na tarce do warzyw).Podpiecz ciasto przez 20 minut na złoty kolor. Ostudź dokładnie ciasto.PIANKA:Białka ubij na sztywną pianę.Następnie, łyżka po łyżce, dodawaj cukier i cukier waniliowy, wciąż miksując na najwyższych obrotach.Wsyp powoli
Słodko-Słony Świat Ilony
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z CYTRYNOWO-MUSZTARDOWYM WINEGRETEM 410czasie przełóż kaszę do miski i ostudź.Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórka obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę, papryki również pokrój w kostkę, cebulę - w półksiężyce; wrzuć warzywa do ostudzonej kaszy.Dodaj kiełki i posiekaną drobno pietruszkę oraz starty ser, dosól do smaku.SOS WINEGRET:Do malutkiego słoiczka wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, dodaj czosnek przeciśnięty przez
Słodko-Słony Świat Ilony
SUSHI 238post właściwy, czyli składniki i sposób wykonania, słów kilka ode mnie o sushi. Dziwnie jest mówić o "przepisie" na sushi, kiedy tak naprawdę zawijamy ugotowany ryż i rybę lub warzywa w wodorosty. Cały sekret polega na nierozgotowaniu ryżu i dodaniu do niego zaprawy octowej. Później juź tylko rolowanie sushi i degustacja. Tak sie składa, że na dźwięk słowa "sushi" jedni
Słodko-Słony Świat Ilony
ZUPA RYBNA Z DORSZEM I KREWETKAMI 301świeżych krewetek to umyj je i oczyść (usuń ogonki i ewentualne pancerze i głowy).Do większego garnka nalej wodę, wrzuć do niej obraną marchewkę, seler i pietruszkę (nie krój warzyw, wrzuć je w całości). Dorzuć ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuj przez 25-30 minut bulion warzywny.W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, wrzuć na nią posiekaną
Słodko-Słony Świat Ilony