warzywa - 14856 przepisów (strona:580/991)

Surówka z kalarepy III 147

Składniki:1 kalarepa1 marchewka1 jabłkosól i cukier do smakusok z cytryny Sposób przygotowania:1. Owoce i warzywa obieramy.2. Wszystko ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Całość mieszamy, doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałata lodowa z ogórkiem i papryką 212

krucha sałatka z sałatą lodową świetnie smakuje do grillowanego mięsa. Polecam!Składniki:1 główka sałaty lodowej1 czerwona papryka2-4 ogórki gruntowe1 czerwona cebulaprzyprawa do sałatek2 łyżki olejuSposób wykonania:1. Warzywa umyć. Sałatę pokroić na mniejsze kawałki.2. Paprykę pokroić w grubszą kostkę, a obrane ogórki w półplasterki.3. Cebulę posiekać.4. Wszystko doprawić przyprawą do sałatek, dodać oleju i wszystko

Kuchnia domowa Ani
Barszcz ukraiński z botwinką 156

mnie 12%)sól ,pieprzocet majeranekkminek 3 drobiowe skrzydełkaSposób przygotowania:1. Skrzydełka płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy i odszumowujemy.2. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie.3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem.4. Z zupy

Kuchnia domowa Ani
Zupa kalafiorowa II 165

marchewki3 ziemniaki1 cebula1 mały seler 1 łyżka olejuziele angielskieliść laurowysól, pieprzmielony kminek2-3 łyżki łyżki koncentratu pomidorowegosiekana natka pietruszkiSposób przygotowania:1. Marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy. Warzywa obsmażamy na patelni na łyżce oleju.2. Dodajemy wodę, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i selera, a także liść laurowy i ziele angielskie.3. W połowie gotowania dodajemy podzielony

Kuchnia domowa Ani
Mrożona papryka na zimę 217

się nadaje papryka do wszelkich gulaszy, sosów, sałatek itp. Należy pamiętać, że przed krojeniem trzeba paprykę dobrze umyć i usunąć gniazda nasienne.Dobrze jest też wysuszyć paprykę papierowym ręcznikiem.Mrożone warzywa nie tracą zbyt dużo na wartości więc tym bardziej zachęcam do spróbowania zrobienia sobie takich zapasów.Polecam

Kuchnia domowa Ani
Ciasto marchewkowe z kremem 343

pierwsze ciasto na słodko z warzywami jakie zrobiłam. Smakuje zachwycająco dobrze! Ma korzenny smak za sprawą cynamonu i jest wilgotne. Dodatkowo kolorami przypomina, że nieuchronnie zbliża się jesień...Przepis znalazłam u Kasi.Składniki:Ciasto:4 jajka2 szklanki mąki1 szklanka cukru1 szklanka oleju rzepakowego2 szklanki tartej na drobnych oczkach marchewki2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonuKrem biały:250 g serka mascarpone300 ml śmietanki

Kuchnia domowa Ani
Sałatka jarzynowa z pieczarkami 320

można urozmaicić pieczarkami. Przepis dostałam od koleżanki Ani. Sałatka jest pyszna! Polecam!Składniki:1 słoik marchewki z groszkiem1 słoik marynowanych pieczarek3-4 ogórki kiszone4-5 jajek1 cebulamajonezprzyprawySposób przygotowania:1. Warzywa odsączyć z zalewy. Możemy też ugotować marchewkę, obrać, a potem pokroić w kostkę i dodać do miej puszkę zielonego groszku.2. Pieczarki pokroić w plasterki.3. Cebulę drobno posiekać, przelać wrzątkiem

Kuchnia domowa Ani
Surówka z włoskiej kapusty 133

łyżki oleju2 łyżeczki musztardy krymskiejodrobina octu jabłkowegoodrobina soku z cytrynyodrobina cukruewentualnie sólSposób wykonania:1. Kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.2. Składniki sosu mieszamy.3. Warzywa łączymy z sosem, dodajemy natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Wigilijny barszczyk czerwony 180

moim domu nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczyku. Jako, że w Wigilie nie jadamy żadnych mięs barszczyk jest postny na warzywach i suszonych prawdziwkach. Do tego paszteciki, krokiety czy pierogi no i obowiązkowo uszka. I gotuję go cały gar a potem mamy do popijania przez święta. Ale muszę kiedyś w końcu zrobić barszcz kiszony bo podobno jest

Ewa w kuchni
ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 277

przepiórkiGotować na średnim ogniu do zagotowania, następnie przy pomocy sita usunąć z powierzchni tworzącą się pianę, tzw. szumowiny (ścięte białko), dodać obrane, pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, wsypać ok.1,5 łyżki soli i doprowadzić do wrzenia. Gotować na malutkim palniku ok.30-40 minut pod przykryciem(u mnie na "1", w garnku o grubym dnie), rosół musi cały czas delikatnie wrzeć

Smaczne Zdrowe
Curry z soczewicy 179

szybkich, a zarazem aromatycznych dań. Przepisy tego typu pozwalają w bardzo szybki i prosty sposób wyczarować coś naprawdę niepowtarzalnego. Wystarczy szybki przegląd lodówki, w której przecież zawsze znajdziemy jakieś warzywa, zarówno te świeże jak i z puszki, trochę różnych przypraw, do tego ryż lub chlebki naan albo chapati i... gotowe!Soczewicę z tego przepisu, jeśli ktoś nie jest do niej

Zakręcony Widelec
Aromatyczny pieczony pstrąg z ostrymi ziemniaczkami 204

drugiego, jeśli nie posiadamy tak dużego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 30 minut.Podajemy w całości razem z ziemniakami. Możemy także podać z pieczonymi warzywami (np. pomidorem) i cząstkami cytryny

Zakręcony Widelec
Świąteczny barszczyk 163

uszka)kilka grzybów2 liście laurowe4 ziela angielskiesok z cytryny lub kwasek cytrynowysproszkowany majeraneksól i pieprzPrzygotowanie:Włoszczyznę i buraki obieramy. Marchewkę i buraki kroimy na pół lub na 4 części. Warzywa, oprócz jednego buraka, oraz grzyby, liście laurowe i ziela angielskie umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy ok. 3 litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pilnując by zupa nie gotowała

Zakręcony Widelec
Aromatyczna ryba na ostro - czarniak 205

limonki,½ cebuli,ząbek czosnku,po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i tymianku,1 łyżeczka brązowego cukru,oliwa,sól i pieprz do smaku,cząstki limonki i pomidorki koktajlowe do dekoracji.Przygotowanie:Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać zioła, skórkę i sok z limonki, sól i pieprz. Papier do pieczenia skropić oliwą, wyłożyć rybę, na nią ostrą salsę, całość skropić oliwą

SzczyptaSmaQ
Drogi Mikołaju... 5 książek kulinarnych, które chciałabym dostać na Święta 263

lubię sobie poczytać o historii jedzenia czy związanych z nim tradycjach. W Empiku natrafiłam na nowe, wzbogacone o ilustracje i ryciny wydanie książki Bryana Bruce "Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo". Już sam tytuł jest zapowiedzią niesamowitych opowieści o pochodzeniu i historii różnych produktów i potraw. Jest rozdział o pomidorach

Chilli Czosnek i Oliwa