warzywa - 14856 przepisów (strona:588/991)

Piwne risotto z wieprzowiną 206

selera3 listki laurowe6 ziaren ziela angielskiego10 ziarenek czarnego pieprzu4 goździki200 g ryżu arborio600 ml bulionu z gotowania golonki2 szalotki2 łyżki posiekanej natki pietruszkiolej do smażeniasólpieprzświeżo starty parmezanWykonanie:Golonkę płuczemy, warzywa obieramy. Wraz z przyprawami wkładamy do szybkowara, zalewamy piwem, zakręcamy garnek i od momentu kiedy szybkowar zacznie syczeć, gotujemy na małym ogniu przez jedną godzinę. Jeśli nie posiadamy szybkowara

Kulinarne przygody Gatity
Mięsne kwiaty z farszem 145

Doskonałe danie na świąteczny obiad. Przepis znalazłam na jednym z blogów. Zresztą podziwiam rękę tej blogerki Kuchnia u BroniMoje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne

W kuchennym oknie Ewy
Wytrawne pierogi z dyni 161

Pierogi z dyni to kolejna możliwość wykorzystania tego fantastycznego warzywa. Oczywiście jest całe mnóstwo przepisów, które mam zamiar przygotować z dynią w roli głównej, ale ponieważ zachciało mi się pierogów to stwierdziłam, że pojawia się odpowiednia chwila, aby jej użyć.Nie mogę codziennie przygotowywać potraw z dyni… właściwie ja nie miałabym nic przeciwko temu, ale Małżonek tyle by mnie

UgotujmyTo.pl
Kurczak po marokańsku 415

znajomego, który praktycznie nie jada warzyw, z mięs tylko kurczaka i nie uznaje większości przypraw oraz nie lubi, żadnych eksperymentów w kuchni… Żal mi trochę człowieka… Na szczęście to nikt z bliskich znajomych… ufff. Ja jestem zupełnym kulinarnym przeciwieństwem tego kogoś i zupełnie nie wyobrażam sobie, żeby na całe życie zamknąć się w kilku smakach. Lubię poznawać

UgotujmyTo.pl
Dwie sałatki z kurczakiem 375

tego co mam akurat pod ręką… Makaronowe, ziemniaczane, ryżowe, owocowe, warzywne, z kuskusem… ale najczęściej wrzucam kawałek kurczaka lub tuńczyka z puszki i dodaję do tego jakieś warzywa i… no właśnie – i jakąś oliwę lub olej, żeby składniki się lepiej przyswajały! http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,12030430,Dolej_oleju_do_salatki_.htmlDostaliśmy do przetestowania od firmy Biolevita kilka różnych rodzajów olejów sałatkowych tłoczonych

UgotujmyTo.pl
Bułeczki z batatami i rozmarynem 127

słodkimi ziemniakami w książce C.Bretherton „Baking”, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować… Bułeczki aż się uśmiechały do mnie ze zdjęć Na co dzień mało wykorzystuję to smaczne warzywo, ale ponieważ poczytałam o jego zaletach (http://www.fitnow.pl/pl/3/357/1064/Slodkie-ziemniaki) mam teraz zamiar to zmienić. Dla mnie smakują jak połączenie marchewki z ziemniakiem, może bardziej delikatnie… Robiłam już z nich

UgotujmyTo.pl
Roladki z serem i cukinią 170

Roladki z serem i cukinią – składniki:2-3 cukinieser – dowolny ulubionysałata ulubionasuszone pomidoryoliwa, zioła prowansalskie, szczypta solioliwki lub pomidorki koktajlowe – opcjonalnieCukinie umyć, wysuszyć i obieraczką do warzyw skroić w cienkie paski. Lekko posolić. Do kilku łyżek oliwy dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Cienkie paseczki cukinii wymieszać w oliwie z ziołami a następnie grilować kilka minut z każdej

UgotujmyTo.pl
Makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem 193

możliwości! W mojej zakładce do zrobienia jest zapisanych mnóstwo ciekawych przepisów na potrawy z dyni, które wcześniej lub później wypróbuję… Sama też mam sporo pomysłów na to smaczne warzywo … Jednym z nich jest makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem, czyli prosty sposób na pyszny obiad. Bardzo mi smakuje połączenie dyni, szpinaku i fety w tej zapiekance… właściwie

UgotujmyTo.pl
Chlebek dyniowy 144

makaronową z dynią i szpinakiem to zostało mi trochę ugotowanej dyni więc postanowiłam coś dodatkowo upichcić- bo za nic nie mogłam sobie pozwolić na zmarnowanie choć kawałka mojego ulubionego warzywa Przejrzałam szybciutko swoją listę „do zrobienia” w poszukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi na Bakeandtaste. Dla mnie

UgotujmyTo.pl
Panna cotta porzeczkowa 142

ostatnią sobotę wybraliśmy się na farmę, żeby sobie nazbierać owoców… (Funkcjonują tu (UK) farmy na które można pojechać i samemu nazbierać sobie owoców czy warzyw, oczywiście płaci się wtedy mniej za kg). Niestety po piątkowym grillu wybraliśmy się tam dość późno…;) Truskawki i maliny na których mi najbardziej zależało zostały już zebrane…:( Zebraliśmy więc trochę czerwonych

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z ryżu i cukinii 288

plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystko wrzucić na patelnię, na małą ilość oleju i dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie. 4. Wymieszać ryż, cukinię i uduszone warzywa. Dodać rozdrobniony ser pleśniowy i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne -u mnie o rozmiarze 30x20cm -wysmarować olejem. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać wierzch pokrojonym na mniejsze kawałki

UgotujmyTo.pl
Ciasto cukiniowe 166

Pomysłów na wykorzystanie cukinii jest sporo, chociaż nie tak wiele jak z moją ukochaną dynią Na blogu znajdziecie już przepisy na placuszki z cukinii, sałatkę z grillowanymi warzywami, zapiekankę z cukinii, zapiekankę ryżową z cukinią, roladki z cukinii… Teraz przyszedł jednak czas na coś słodkiego w postaci ciasta cukiniowego…:) Ciasto cukiniowe jest bardzo wilgotne i w smaku przypomina

UgotujmyTo.pl
Dip paprykowy 145

zobaczymy… Przepis na dip paprykowy przyda się i na grilla, ale również na każdą mniejszą lub większą imprezę towarzyską. Można go używać, jako dodatek do krakersów czy warzyw albo jako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowyDip paprykowySkładniki:1 ser feta 200g2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe)1-2 łyżki soku

UgotujmyTo.pl
Turecki chlebek Gozleme 185

Gozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk. Chlebki smakują wyśmienicie, ciasto jest puszyste i delikatne a farsz ze szpinaku i fety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna

UgotujmyTo.pl
Boże Narodzenie w Prowansji i przepis na zupę czosnkową 301

pecha.Gros souper paradoksalnie składa się z 7 skromnych bezmięsnych dań upamiętniających siedem boleści Maryi. Menu może różnić się w zależności od regionu Prowansji, ale generalnie oparte jest na lokalnych warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, gratin z kalafiora (przepis-klik),  l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera

Chilli Czosnek i Oliwa