warzywa - 14856 przepisów (strona:593/991)

Gołąbki wegetariańskie 445

cebulę), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Pieczarki kroimy w cieniutkie plastry i dorzucamy na patelnię. Teraz pora na pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dolewamy bulion i wsypujemy najpierw soczewicę i po 5 min. ryż. Gotujemy na wolnym ogniu dolewając wody jeśli widzimy, że cały płyn został wchłonięty. a ryż jest jeszcze twardy

kuchcikownia
Sałatka z łososiem i ziarnami 243

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plSałatka, która zachwyciła nasze podniebienia. Sałata lodowa podana z dodatkiem warzyw, kulek sera mozzarella, łososia z puszki i prażonych ziaren. Smakuje wyśmienicie, a dodatek ziarenek piekło – niebo dopełnia cały jej smak. Użyłam mieszanki prażonych ziaren z dodatkiem chilli, które pasują nie tylko do sałatek, ale też jako dodatek

Marta Gotuje
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 236

oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre to znane wszystkim klasyki, jak gazpacho z Andaluzji, czy sałatka grecka, inne

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierś z kurczaka w otrębowej panierce 219

smacznym". Przy tej potrawie z pewnością mi się to udało. ;) Panierka z otrębów pszennych, z mnóstwem aromatycznych ziół i przypraw a w środku wilgotny kurczak. Jeśli dodać do niego warzywa, to idealny pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad.  pojedynczy filet z kurczaka1/2 kubka małego jogurtu naturalnego1 małe jajko1 łyżka sosu sojowego1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzuotręby

Szefowa kuchni
Nadziane bułki drożdżowe z serem 230

wyrośnięcia na około godzinę.3. Cebulę, paprykę i szynkę kroimy. Pieczarki tarkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę razem z papryką. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki. Dusimy całość do ponownego wyparowania wody. Na końcu dodajemy kukurydzę i szynkę. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie

Szefowa kuchni
Zapiekanka z serem feta 426

100g sera żółtego natka pietruszki1. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do momentu aż woda wyparuje a warzywa zmiękną. 2. Kiedy woda wyparuje, wrzucamy mięso mielone. Dodajemy paprykę w proszku (słodką i ostrą) oraz przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Kiedy mięso się usmaży, wlewamy pomidory z puszki

Szefowa kuchni
Tatar z łososia 317

nożem a następnie zmieliłem używając robota.  Do zmielonego mięsa dodaję majonez, musztardę i wodę, mieszam i doprawiam solą i pieprzem.Dużego ogórka przecinam na pół i obieraczką do warzyw ścinam go cienkie paski (bez części pestkowej). Paski ogórka zwijam w rożki i faszeruję je tatarem.Ps. : Woda dodaje soczystości a majonez delikatności

Mechanik w kuchni
Sałatka z kaszą gryczaną 174

Pyszna i lekka. Idealna do podania na imprezie domowej czy tez do zabrania ze sobą do pracy, szkoły. Polecam spróbować, bo kasza gryczana jest bardzo zdrowa. Do tego szpinak, warzywa i pyszny dressing na bazie oleju z pestek dyni. Smacznego!Składniki :* 100g ugotowanej kaszy gryczanej* szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej* 6-7 pomidorków koktajlowych* 12 czarnych oliwek* 50g dobrej jakościowo

Magiczne Życie Marty
Sałatka z pieczarkami 221

Ciekawe połączenie surowych pieczarek z kurczakiem i warzywami. Do tego makaron - u mnie taki z zupek chińskich, ale można użyć dowolnego - idealnie sprawdzi się taki do rosołu. Sos na bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole.Składniki :*5-6 surowych pieczarek* łyżka soku z cytryny* zupka chińska lub makaron

Magiczne Życie Marty
Kurczak à la pizza 454

równie smaczne Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek.Tym razem polecam Wam wypasione kotlety panierowane w mące kukurydzianej i jajku kotlety, usmażone jak schaboszczaki i zapieczone w piekarniku z warzywami i wędzonym serem. Kotlety z kurczaka zadowolą każdego amatora drobiu.Najlepsze kotlety z Kurczaka à la pizza:składniki:2 ćwiartki kurczakaok. ½ szklanki mąki kukurydzianej,2 jajka6 plastrów wędzonego serasól i pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puree z dyni 183

 Pure z pieczonej dyni dodaję do zup, sosów, past i warzyw.Składniki:około kilograma dynisól i pieprzDynię kroimy na kilka sporych kawałków razem ze skórką

prawdziwe jedzenie
KREM Z DYNI / KÜRBISSUPPE 246

kostkę. Dynię również. Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Następnie dodaję dynię, chwilę podsmażam i zalewam wodą.Dodaję sól. Wrzucam ziemniaki, zagotowuję.Kiedy warzywa są miękkie, miksuję zupę blenderem na gładkikrem, doprawiam. Podaję z kleksem śmietany, kiełkami i grzankami.SMACZNEGO! --------------------------------------------------------------------------------------------------KÜRBISSUPPE/eigenes Kochrezept;/für 4 Personen 600 gr. abgeschälten Kürbis3 Stück Kartoffeln (nicht

W kuchni Karmel-itki
Sałatka letnia 198

przyrządzenia:Marchewkę, selera, ziemniaka oczyścić, opłukać  i ugotować w osolonej wodzie.  Fasolkę i kalafior  ugotować w oddzielnym garnku, następnie pokroić na mniejsze kawałki ( 3 części) , pozostałe warzywa w małą kostkę. Pomidor sparzyć, obrać i pokroić również w małą kostkę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Jajka na ósemki. Wszystkie składniki połączyć, polać majonezem zmieszanym z jogurtem i wyciśniętym

pieprzny smaczek
Sałatka z miętą i kuskusem 186

osączyć i posiekać ( ja robię to blenderem na drobny maczek). Papryki oczyścić z gniazd, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Warzywa, miętę i szczypiorek, połączyć z kaszą i oliwą. Wymieszać. Sałatkę doprawić sokiem z limonki, solą, pieprzem i ziołami. Przed podaniem schłodzić

pieprzny smaczek
Zupa z cukinii z płatkami migdałowymi 188

maśle, cukinie pokroić w kostkę ( razem ze skórką) dodać do cebuli. Zalać 1 1/2 litra wody. Pozostawić na małym ogniu, dodając listka, ziele, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż warzywa zmiękną. Wyłowić liścia i ziele, zmiksować. Dorzucić wyciśnięty czosnek, posolić, popieprzyć do smaku, dodać łyżkę śmietany i pół łyżki masła. Uprażyć na patelni płatki migdałowe oraz grzanki z chleba. Krem

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania