warzywa - 14856 przepisów (strona:593/991)

"Nuggetsy" 418

Pyszne, soczyste i chrupiące kąski z kurczaka. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Nuggetsy nie są skomplikowanym daniem, więc warto je zrobić samemu. Poza tym

Słodka Strona
Sos Słodko-Kwaśny 135

czosnku1/2 łyżeczki musztardy sarepskiejok z połowy cytrynysłodka paprykaodrobina ostrej papryki1,5 łyżki cukruok. 4 łyżki syropu spod ananasówłyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie)pieprzodrobina soliSos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania:Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cebulę zeszklić, wsypać czosnek i chwilę razem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić paprykę, chwilę

Słodka Strona
Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym 389

połowy cytrynysłodka paprykaodrobina ostrej papryki1,5 łyżki cukruok. 4 łyżki syropu spod ananasówłyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie)pieprzodrobina soli Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym - Sposób przygotowania:Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cebulę zeszklić, wsypać czosnek i chwilę razem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić paprykę, chwilę smażyć

Słodka Strona
Kotlety Sojowe w Płatkach Kukurydzianych 202

składników robimy ciasto.Każdego kotlecika maczamy w cieście,  a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron.Podajemy z ziemniakami i dowolnymi warzywami.*płatki kukurydziane można wrzucić na kilka sekund do malaksera lub połamać za pomocą wałka)Moje posty

Słodka Strona
Kotlety z Kurczaka (Medaliony) 678

spłaszczać, a następnie obtaczać w bułce tartej. Ostrożnie układać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. (po ok. 3-4 min.). Podajemy z ulubionymi warzywami i ziemniakami w dowolnej postaci.Moje posty

Słodka Strona
Sajgonki 202

potrawa kuchni azjatyckiej. Wyglądem przypominają mniejszą wersje naszych polskich krokietów, jednak mają zupełnie inny smak. Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu głównie z przewagą mięsa i warzyw. Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek)350 g mięsa mielonego100 g makaronu chińskiegośrednia marchewśrednia cebula5 liści kapusty pekińskiej (zielona część)10 grzybów mun (bez nóżek)ok. 20 kiełków fasoli

Słodka Strona
Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką 152

przygotowujemy masę śmietanową.Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy likier, cukier puder i kakao. Wykładamy na sernik. Całość dodatkowo możemy oprószyć wiórkami czekoladowymi (ja starłam je za pomocą obieraczki do warzyw).Moje posty

Słodka Strona
Sushi - Futomaki (Futo - Maki) 342

kuchni japońskiej potraw. Klasyczne sushi składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym i szeroką gamą przeróżnych dodatków, począwszy od owoców morza, surowych ryb, wodorostów nori, a skończywszy na warzywach i grzybach mun. Odmian sushi jest bardzo wiele i każda z nich nosi swoją nazwę. Poniżej znajduje się przepis na tradycyjne "sushi - futo-maki", czyli stosunkowo większą formę sushi-maków

Słodka Strona
Sos Meksykański 275

Meksykański - Składniki:czerwona słodka papryka lub kolorowy mix papryk (ok. 100 g)papryczka chilicebula2 duże ząbki czosnkupomidory krojone z puszki 400 golejsól, pieprzSos Meksykański - Sposób przygotowania:Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy słodką paprykę, chili i dusimy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez kolejne

Słodka Strona
Tortilla Meksykańska z Kurczakiem 400

podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę, a gdy lekko zmięknie wrzucamy kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Chwilę podgrzewamy.Każdą tortillę smarujemy sosem meksykańskim lub chili, wykładamy warzywa, kawałki kurczaka i zwijamy w rożek (można spiąć wykałaczkami).Moje posty

Słodka Strona
Mini Hamburgery 297

kroimy w plasterki. W razie konieczności tniemy na mniejsze kawałki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością ketchupu (lub innego sosu), wykładamy warzywa, usmażone mięso i przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej np. sosem czosnkowym. Całość przebijamy patyczkiem do szaszłyków. Tak samo postępujemy z resztą bułeczek tworząc mini hamburgery.  Moje posty

Słodka Strona
Łosoś Smażony 223

jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku.  Łosoś Smażony - Składniki:Ok. 500 g łososiaok. 5 łyżek masłakoperek suszonypieprzsól

Słodka Strona
Sushi - Temaki 241

potrawy jest bardzo wiele. Poniżej znajduje się przepis na Temaki, czyli rodzaj sushi podawany w postaci zwiniętych w rożek wodorostów nori z ryżem do sushi oraz dodatkami w postaci warzyw, ryb, owoców morza itp. ( sushi - warto przeczytać ). Sushi - Temaki -  Składniki: 300 g ryżu do sushi ok. 8 arkuszy wodorostów nori Zaprawa do ryżu: 4 łyżki octu ryżowego 2 łyżki

Słodka Strona
Sos Beszamelowy (Beszamel) 205

popularny sos o wyszukanej nazwie jednak o prostych i tradycyjnych składnikach stanowiących głównie mleko, mąkę i masło.Sos Beszamelowy jest podstawą wielu klasycznych potraw. Stanowi świetny dodatek do mięs, warzyw, dań makaronowych, lasagne, zapiekanek itp.Sos Beszamelowy (Beszamel) - Składniki:2 szklanki mleka2 czubate łyżki mąki50 g masła1 łyżka soku z cytrynygałka muszkatołowa w proszkubiały pieprzpieprz kolorowy sólSos Beszamelowy

Słodka Strona
Łosoś w Sosie Koperkowym 205

jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku.Łosoś w Sosie Koperkowym - Składniki:ok. 500 g łososiaok. 5 łyżek masłakoperek suszonypieprzsól

Słodka Strona