Smaczna surówka do wszelkich dań, sporządzona wyłącznie z zielonych warzyw:-mała kapusta pekińska-świeży ogórek-2 solidne łyżki posiekanego koperku-cebula lub szczypior-sól-jogurt naturalny lub śmietana ( ok. 100 ml. )Z liści kapusty wycinamy zgrubienia.Liście kroimy na drobno.Cebulę kroimy w kostkę.Ogórek w paseczki. Łączymy składniki i mieszamy je z jogurtem lub śmietaną doprawioną
Maminek kulinarnykrupnioki-1 cebula-kawałek pora-10 dkg pieczarek-2 jajka-1,5 szklanki mąki-szklanka ciepłego mleka-1 dkg drożdży-przyprawa warzywna-pieprz-olej Przed krojeniem warzyw sporządzamy rozczyn z 1/5 szklanki mleka, szczypty cukru,drożdży i łyżeczki mąki.Rozczyn rośnie a my kroimy:-pora w półplasterkicebulę w kosteczkępieczarki w plasterki. Na niewielkiej ilości
Maminek kulinarnylodówki na kilka godzin. Potrzebne też będą:-małe pieczarki-mała cebulka-pokrojona w dużą kostkę papryka-suszone pomidoryNa patyki lub druty nabijamy na zmianę mięso i warzywa. Szaszłyki układamy na grillu. Smażymy, co pewien czas obracając. Szaszłyki gotowe. Pięknych miejsc jest wiele.Trudno było zdecydować się, gdzie szaszłyk będzie skonsumowany
Maminek kulinarnysklepach i na targowiskach mnóstwo świeżych warzyw i owoców.Warto wykorzystać ten czas na wiosenne potrawy.My kupiliśmy młodą kapustę i zrobimy z niej bigosik i w następnym poście surówkę.Zaczynamy od bigosiku.Składniki:-główka kapusty-kawałek wędzonki-2 kiełbaski-2 marchewki-2 duże łyżki koncentratu pomidorowego-przyprawa warzywna-pieprz-zielony koperek-olej do smażenia Do wody z dodatkiem
Maminek kulinarnymieszamy. Przygotowujemy słoiki - do każdego słoika wrzucamy listek laurowy, po kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, ząbek czosnku i gałązkę kopru. Następnie napełniamy je pokrojonymi warzywami i przygotowujemy zalewę, czyli zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Ogórki zalewamy zalewą do pełna i zakręcamy. Wstawiamy do garnka z wodą
Maminek kulinarnydużej misce łączymy kapustę, marchew i cebulę, dodajemy cukier i sól oraz pieprz.Dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy olej i ocet i dokładnie mieszamy.Odstawiamy na ok. godzinę, aby warzywa zwiotczały. Przekładamy do słoików, uzupełniamy sokiem, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji na 25 minut.Smacznego
Maminek kulinarnyCebulę kroimy w drobną kostkę. W kostkę kroimy też paprykę. Buraczki, paprykę i cebulę mieszamy.W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i warzywkiem.Dodajemy warzywa i mieszamy.Gotujemy 15 minut od momentu wrzenia.Do smaku przyprawiamy pieprzem. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.Z podanej porcji otrzymamy ok. 10 słoików 0,5 l.Smacznego
Maminek kulinarnyDużo świeżych warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka.Składniki:-5 dużych papryk-4 średnie cukinie-5 pomidorów-4 cebule-1/2 l przecieru pomidorowego-1/2 kg kiełbasy-warzywko-pieprz-przyprawa do mięs Pomidorom nacinamy skórki i zalewamy je wrzątkiem. Umytą paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce.Wstawiamy
Maminek kulinarnynaturalnego-łyżka majonezu-przyprawa tzatziki Kalafiora, marchew i cebule tarkujemy na grubych oczkach. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy koperek, przyprawę tzatziki i wszystko mieszamy.Dodajemy do warzyw i mieszamy.Do smaku przyprawiamy solą lub warzywkiem i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki:-melon lub arbuz-papryka-pomidorki koktajlowe-winogrona-śliwki-salami-kabanosy-sery Melonowi dla utworzenia podstawy odcinamy spód bez naruszania miąższu.Ustawiamy go na talerzu.Wędliny, sery, warzywa i owoce kroimy dowolnie. Nakładamy na wykałaczki i wbijamy w melon.Potem tylko sięgamy i smakujemy.Na końcu zjadamy melona.Smacznego
Maminek kulinarnymrożonego-5 ziemniaków-1 marchew-łyżka posiekanego koperku-1/2 szklanki śmietany W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki.Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną dolewamy śmietanę i dosypujemy koperek.Doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy.Smacznego
Maminek kulinarnykroimy pora. Odławiamy kalafior i marchew, odsączamy i studzimy. Marchew i kalafiora kroimy na drobno. Namoczoną i odciśniętą bułkę mieszamy z jajkami.Dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy, dodajemy majonez i mąkę ziemniaczaną,doprawiamy do smaku i mieszamy. Placuszki układamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu strondo zrumienienia. Świetnie
Maminek kulinarnyPrawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków. Składniki:-6 średnich buraków-2 marchewki-kawałek selera i pora-cebula-2 ząbki czosnku-garść suszonych
Maminek kulinarnyPrzyprawiamy solą, papryką, sumakiem, barbecue, układamy w naczyniu,skrapiamy olejem i odstawiamy na godzinę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, kilka razy obracając. Wystarczy dodać frytki, warzywa i sos jogurtowy i obiad dla czterech osób gotowy.Smacznego
Maminek kulinarnyPotrzebujemy:Jajko2 plasterki szynki parmeńskiejSól, pieprz Szynką wykładamy foremkę do muffinek, wbijamy jajko, przyprawiamy i wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Podajemy z warzywami lub pieczywem
Smakowity Blog Kulinarny