warzywa - 14856 przepisów (strona:598/991)

Flaczki 171

   Nie wszyscy lubią flaczki i tylko ci cenią ich smak, którzy je skosztowali.My akurat je lubimy.Gorące, pachnące i smaczne mają swój urok szczególnie

Maminek kulinarny
Śledzik pod pierzynką selerowo - jabłkową 139

   Skorzystamy z tego, że mamy więcej śledzi i zrobimy śledzika pod pierzynką.Składniki:-4 wymoczone wcześniej i odsączone płaty śledziowe-kawałek selera i kawałek

Maminek kulinarny
Fuśka (prażucha ziemniaczana) 398

pieprz   Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.W tym czasie przygotowujemy chłodnik.Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę.   Siekamy szczypiorek i koperek.Jogurt przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane warzywa i mieszamy.   Boczek kroimy w kostkęi smażymy na patelni na skwarki.   Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i wstępnie tłuczemy.   Zmniejszamy ogień do minimum, wsypujemy

Maminek kulinarny
Jarzynka duszona z mięsem 140

bulionu warzywnego lub rosołu   Mięso kroimy w dużą kostkę.   Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamyna czas przygotowania warzyw.   Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę.   Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.   W misce mieszamy buraczki

Maminek kulinarny
Pierogi w rosole 148

rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg )-4 jajka-5 żółtek   W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso.   Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki.Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości.   W maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek.Dodajemy jedno

Maminek kulinarny
Galareta wieprzowa 133

ząbki czosnku-ziele angielskie-listki laurowe-sól, pieprz-1 kg łopatki wieprzowej-1 lub 2 nóżki wieprzoweDo garnka wlewamy tyle wody, aby zakryła mięso.   Mięso i warzywa gotujemy ok. 2 godziny.   Po ugotowaniu mięso z łopatki kroimy na małe kawałki.Jeśli ktoś lubi, może dodać mięso z nóżek, ale raczej niewiele z nich da się zagospodarować

Maminek kulinarny
Sałatka jarzynowa 194

marchewki-5 ziemniaków-kawałek selera-1 pietruszka-5 jajekPowyższe składniki gotujemy.-kawałek pora-7 ogórków konserwowych-puszka groszku konserwowego-4 łyżki majonezu-sól, pieprz      Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kostkę.Groszek i pokrojone ogórki konserwowe wymagają odsączenia.   Dodajemy majonez , przyprawiamy do smaku i mieszamy.   Prosta i smaczna sałatka jest gotowa.Smacznego

Maminek kulinarny
Zielona surówka 273

Smaczna surówka do wszelkich dań, sporządzona wyłącznie z zielonych warzyw:-mała kapusta pekińska-świeży ogórek-2 solidne łyżki posiekanego koperku-cebula lub szczypior-sól-jogurt naturalny lub śmietana ( ok. 100 ml. )Z liści kapusty wycinamy zgrubienia.Liście kroimy na drobno.Cebulę kroimy w kostkę.Ogórek w paseczki.   Łączymy składniki i mieszamy je z jogurtem lub śmietaną doprawioną

Maminek kulinarny
Kaszanka zapiekana w cieście 170

krupnioki-1 cebula-kawałek pora-10 dkg pieczarek-2 jajka-1,5 szklanki mąki-szklanka ciepłego mleka-1 dkg drożdży-przyprawa warzywna-pieprz-olej   Przed krojeniem warzyw sporządzamy rozczyn z 1/5 szklanki mleka, szczypty cukru,drożdży i łyżeczki mąki.Rozczyn rośnie a my kroimy:-pora w półplasterkicebulę w kosteczkępieczarki w plasterki.      Na niewielkiej ilości

Maminek kulinarny
Szaszłyki z grilla 177

lodówki na kilka godzin.   Potrzebne też będą:-małe pieczarki-mała cebulka-pokrojona w dużą kostkę papryka-suszone pomidoryNa patyki lub druty nabijamy na zmianę mięso i warzywa.   Szaszłyki układamy na grillu.   Smażymy, co pewien czas obracając.   Szaszłyki gotowe.   Pięknych miejsc jest wiele.Trudno było zdecydować się, gdzie szaszłyk będzie skonsumowany

Maminek kulinarny
Bigosik z młodej kapusty 150

sklepach i na targowiskach mnóstwo świeżych warzyw i owoców.Warto wykorzystać ten czas na wiosenne potrawy.My kupiliśmy młodą kapustę i zrobimy z niej bigosik i w następnym poście surówkę.Zaczynamy od bigosiku.Składniki:-główka kapusty-kawałek wędzonki-2 kiełbaski-2 marchewki-2 duże łyżki koncentratu pomidorowego-przyprawa warzywna-pieprz-zielony koperek-olej do smażenia   Do wody z dodatkiem

Maminek kulinarny
Sałatka z ogórków w zalewie octowej 962

mieszamy.   Przygotowujemy słoiki - do każdego słoika wrzucamy listek laurowy, po kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, ząbek czosnku i gałązkę kopru. Następnie napełniamy je pokrojonymi warzywami i przygotowujemy zalewę, czyli zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem.   Ogórki zalewamy zalewą do pełna i zakręcamy.   Wstawiamy do garnka z wodą

Maminek kulinarny
Sałatka z kapusty 163

dużej misce łączymy kapustę, marchew i cebulę, dodajemy cukier i sól oraz pieprz.Dokładnie wszystko mieszamy.   Dodajemy olej i ocet i dokładnie mieszamy.Odstawiamy na ok. godzinę, aby warzywa zwiotczały.   Przekładamy do słoików, uzupełniamy sokiem, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji na 25 minut.Smacznego

Maminek kulinarny
Sałatka Oddziałowej z czerwonych buraczków 175

Cebulę kroimy w drobną kostkę.   W kostkę kroimy też paprykę.   Buraczki, paprykę i cebulę mieszamy.W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i warzywkiem.Dodajemy warzywa i mieszamy.Gotujemy 15 minut od momentu wrzenia.Do smaku przyprawiamy pieprzem.   Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.Z podanej porcji otrzymamy ok. 10 słoików 0,5 l.Smacznego

Maminek kulinarny
Leczo 160

Dużo świeżych warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka.Składniki:-5 dużych papryk-4 średnie cukinie-5 pomidorów-4 cebule-1/2 l przecieru pomidorowego-1/2 kg kiełbasy-warzywko-pieprz-przyprawa do mięs   Pomidorom nacinamy skórki i zalewamy je wrzątkiem.   Umytą paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce.Wstawiamy

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania