warzywa - 14856 przepisów (strona:604/991)

Winogrona marynowane w papryce 243

jabłkowy 6% - 2 szklankiWoda - 2 szklankiMiód - 1 szklankaPieprz czerwony - 1 łyżeczkaPieprz syczuański - 1 łyżeczkaZiele angielskie - 1 łyżeczkaGorczyca - 1 łyżeczkaChrzan korzeń - 1 cmCynamon - 1 cmLiść laurowy - 3 szt.Sól - szczyptaPrzygotowanie:Warzywa i owoce umyć i osuszyć. Z papryk wykroić szypułki i ostrożnie usunąć gniazda nasienne oraz błony. Wodę zagotować z przyprawami, włożyć papryki, gotować na małym ogniu 5 minut

SzczyptaSmaQ
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 197

Jestem zwolenniczką jadania surowych owoców i warzyw (z wyjątkiem tych nie jadalnych na surowo :)). Na surowo można zjeść np. młodą kalarepkę. To wyjątkowe warzywko. Ma dużo witamin i składników odżywczych. Jedna krzepka kalarepka pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Po zamarynowaniu na cienkich plastrach pojawiają się subtelne rysunki, takie mini obrazy, które  można wkomponować w zwykle sałatki. Czas

SzczyptaSmaQ
Rozgrzewająca arabeska, kawa z cynamonem, kardamonem i chili 153

Jesień zagościła na dobre. Przecudne kolory, dojrzałe owoce i warzywa prosto z pola i sadu, zapach palonych ognisk... i niestety chłody. Coraz mniej słońca, temperatura spada, zaczynamy wyciągać koce i cieplejsze ubrania. Dla wszystkich zmarzluchów i lubiących orientalne smaki rozgrzewająca kawa z cynamonem, kardamonem i chili.Czas przygotowania:10 minutPorcje: 2   Składniki:6 łyżeczek kawy mielonej,2 filiżanki

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki panierowane w migdałach i słonych ciastkach owsianych 210

Wytrawne ciastka owsiane 50 g,Oliwa do smażenia,Sól i pieprz,Kilka gałązek tymianku,1 ząbek czosnku,½ łyżeczki czosnku granulowanego,Frytki z selera i marchewki pieczone z tymiankiem.Przygotowanie:Frytki: Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki, posypać solą, pieprzem posiekanym tymiankiem i granulowanym czosnkiem, skropić oliwą, wymieszać.Ciastka zmielić z migdałami w blenderze. Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć

SzczyptaSmaQ
Marynowana cukinia z granatem i płatkami chili na carpaccio z mozzarelli 183

łyżki cydru lubelskiego,2 łyżki miodu akacjowego,½ łyżeczki płatków chili,Sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Wymieszać składniki marynaty. Cukinię umyć i pociąć na paski przy pomocy obieraczki do warzyw, delikatnie wymieszać z marynatą, odstawić na 15 minut.Mozzarelle pokroić w cienkie plastry, wyłożyć na talerz. Na wierzchu położyć cukinię, posypać pestkami granatu. Przed podaniem skropić olejem z czosnkiem i bazylią, doprawić

SzczyptaSmaQ
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 197

Wodorosty, czyli warzywa morskie (glony, algi) od dawna wykorzystywane są jako pokarm. W kulturze azjatyckiej, używane także jako lekarstwo, jadane od rana do wieczora. Zmniejszają ryzyko chorób serca i cukrzycy, zwiększają metabolizm, zwalczają nowotwory, redukują stres i dodają energii.Na szczególną uwagę zasługują glony WAKAME, które szybko miękną i w ekspresowym tempie możemy wyczarować z nich pyszne zupy i surówki

SzczyptaSmaQ
Kaszotto z grzybami i dynią 200

pokroić w drobną kostkę.Kaszę dokładnie wypłukać na sicie, odstawić do odcieknięcia.Na oliwie z dodatkiem łyżki masła zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać pieczarki i dynię, podsmażyć.Do warzyw dodać kaszę, namoczone grzyby i dynię, chwilę dusić, podlać winem, odparować alkohol (ok. 1 minuta).Kaszę zalać gorącym bulionem (minimalnie zakrywając kaszę), dodać posiekany tymianek, sól i pieprz. Dusić

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną 189

Blanszowane warzywa zachowują kruchość, kolor, witaminy i walory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach.Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to bardzo zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: 15 minutPorcje: 4   Składniki:Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,1 fenkuł,100 g sera feta,1 saszetka

SzczyptaSmaQ
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 275

najbliższym markecie. Kocham bataty za ich uniwersalność, można je gotować, grillować, parować, piec, a ugotowane mrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy. Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami…  Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem

SzczyptaSmaQ
Jeleń w sosie czekoladowy cassis 180

angielskie rozgnieść w moździerzu.  Małe cebulki obrać (dużą posiekać), marchewkę i seler pokroić w grubą kostkę.Na gęsim tłuszczu podsmażyć mięso, dodać cebulę, chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, bulion, pigwę, cassis, macerowane porzeczki, anchois, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 90 minut, dolewając wody jeśli będzie taka konieczność. Po godzinie

SzczyptaSmaQ
Jak obrać mango 123

lekkim naciśnięciu palcem skórka powinna się lekko zagłębić. Niedojrzałe można przynieść do domu "żeby poleżało". Zielone mango również jest jadalne. W krajach azjatycki w tej wersji uważane za warzywo i często spożywane w sałatkach (cięte w zapałkę lub tarte na tarce). Najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne są dojrzałe owoce, obdarte ze skóry i ogryzione do pestki (nie bacząc

SzczyptaSmaQ
Polędwica wołowa w sosie kawowo-czekoladowym, zapiski z Gwatemali 193

dodać połamaną gorzką czekoladę, mieszać do całkowitego roztopienia, ewentualnie doprawić do smaku.W między czasie ugotować pozostałe marchewki razem z ziemniakami, po ugotowaniu odciąć po kawałku marchewki do przybrania. Warzywa zmiksować na puree z dodatkiem oliwy truflowej i śmietany, dodać posiekaną chili i szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli puree będzie zbyt gęste dodać więcej śmietanki. Napełnić koszyczki

SzczyptaSmaQ
Ser biały w ziołowej zalewie ala "Apetina" 135

Uwielbiam sałatki, surówki z fetą świeże warzywa z dodatkiem ziół w połączeniu z feta pychota. U mnie twaróg w lodówce musi być codziennie. Wykorzystuję go do makaronu do klusek itd. Tym razem postanowiłam wykorzystać go zalewy ziołowej, zrobić go na ala Apetina . Już nie mogę się doczekać kiedy przejdzie aromatem ziół i wykorzystam go do mojej ulubionej sałatki.SKŁADNIKI:- twaróg

Basia w kuchni
Domowa kapusta kiszona 202

przygotować do kiszenia- kapustę szatkuję  na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem- obieram marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach - kapustę szatkuje w wkładam do miski i przesypuję solą kamienną - i tak na zmianę aż całą kapustę zszatkuje mieszam luźno rękoma wsypuję kminek oraz marchew

Basia w kuchni
Domowa kapusta kiszona 180

przygotować do kiszenia- kapustę szatkuję  na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem- obieram marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach - kapustę szatkuje w wkładam do miski i przesypuję solą kamienną - i tak na zmianę aż całą kapustę zszatkuje mieszam luźno rękoma wsypuję kminek oraz marchew

Basia w kuchni