najbliższym markecie. Kocham bataty za ich uniwersalność, można je gotować, grillować, parować, piec, a ugotowane mrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy. Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami… Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem
SzczyptaSmaQangielskie rozgnieść w moździerzu. Małe cebulki obrać (dużą posiekać), marchewkę i seler pokroić w grubą kostkę.Na gęsim tłuszczu podsmażyć mięso, dodać cebulę, chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, bulion, pigwę, cassis, macerowane porzeczki, anchois, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 90 minut, dolewając wody jeśli będzie taka konieczność. Po godzinie
SzczyptaSmaQlekkim naciśnięciu palcem skórka powinna się lekko zagłębić. Niedojrzałe można przynieść do domu "żeby poleżało". Zielone mango również jest jadalne. W krajach azjatycki w tej wersji uważane za warzywo i często spożywane w sałatkach (cięte w zapałkę lub tarte na tarce). Najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne są dojrzałe owoce, obdarte ze skóry i ogryzione do pestki (nie bacząc
SzczyptaSmaQdodać połamaną gorzką czekoladę, mieszać do całkowitego roztopienia, ewentualnie doprawić do smaku.W między czasie ugotować pozostałe marchewki razem z ziemniakami, po ugotowaniu odciąć po kawałku marchewki do przybrania. Warzywa zmiksować na puree z dodatkiem oliwy truflowej i śmietany, dodać posiekaną chili i szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli puree będzie zbyt gęste dodać więcej śmietanki. Napełnić koszyczki
SzczyptaSmaQUwielbiam sałatki, surówki z fetą świeże warzywa z dodatkiem ziół w połączeniu z feta pychota. U mnie twaróg w lodówce musi być codziennie. Wykorzystuję go do makaronu do klusek itd. Tym razem postanowiłam wykorzystać go zalewy ziołowej, zrobić go na ala Apetina . Już nie mogę się doczekać kiedy przejdzie aromatem ziół i wykorzystam go do mojej ulubionej sałatki.SKŁADNIKI:- twaróg
Basia w kuchniprzygotować do kiszenia- kapustę szatkuję na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem- obieram marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach - kapustę szatkuje w wkładam do miski i przesypuję solą kamienną - i tak na zmianę aż całą kapustę zszatkuje mieszam luźno rękoma wsypuję kminek oraz marchew
Basia w kuchniprzygotować do kiszenia- kapustę szatkuję na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem- obieram marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach - kapustę szatkuje w wkładam do miski i przesypuję solą kamienną - i tak na zmianę aż całą kapustę zszatkuje mieszam luźno rękoma wsypuję kminek oraz marchew
Basia w kuchnikiełbaski o wadze ok 60 dag. Własna produkcja daję nam to, że możemy eksperymentować i znaleźć swój idealny smak i dodatki. Jeśli ktoś lubi paprykę lub ma swoje ulubione warzywo może go wykorzystać do podbicia smaku.SKŁADNIKI:- 1 kg kurczaka (mój miał 1,3)- 0,4 kg piersi z indyka - 3 płaskie łyżeczki peklosoli - 1 plaska łyżeczka cukru pudru
Basia w kuchnikroję ją w drobną kostkę a marchew w talarki- obraną cebule opalam na ogniu doda to słodkiego posmaku do zupy i wzbogaci wywar- po ok 10 minutach wrzucam obrane warzywa, cebulę i dodaję 3 łyżki bulionetki- wrzucam liść laurowy, zgniecione nożem 3 ząbki czosnku, rozmaryn, tymianek oraz lubczyk, gotuję tak kolejne 10-13 minut- wędzony boczek kroję w kostkę
Basia w kuchniwzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C.Wśród minerałów pomidory mają najwięcej potasu. Potas obniża ciśnienie krwi poprzez swoje działanie moczopędne. Wapń, magnez i żelazo również są w tych warzywach. Można w nich znaleźć nawet miedź, mangan i kobalt. Seler- oczyszcza organizm z toksyn zawartych między innymi w pożywieniu.Pobudza przemianę materii usuwając jednocześnie szkodliwe produkty tego procesu. Picie
Basia w kuchniinnej opcji jak ich nie wykorzystać do makaronu. Zrobiłam z rana makaron i wedle mojej fantazji połączyłam go z szparagami i groszkiem dodałam nutę cytryny i wyszło bajecznie. Chrupie warzywa, sycący makaron odrobina kwaśnego posmaku połączonego z rozmarynem i świeżo zmielonym pieprzem. Nic tylko zajadać.SKŁADNIKI : 2 porcje (przepis autorski)200 g makaronu świeżego (klik jak go zrobić) równie dobrze
Basia w kuchniwyrobione ciasto odstawiamy przykryte na 1 godzinę do podwojenia swojej objętości- w miedzy czasie przygotowuję paprykę, myję, osuszam dzielę na 4 i każda obieram ze skórki obieraczką od warzyw. Kroję w większą kostkę.- mozzarelle osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w słupki- ciasto już wyrośnięte wyjmuję z miski i delikatnie ugniatam przez ok 2 minuty i odstawiam na kolejne 10 minut
Basia w kuchniWiosna czas kolorowym smacznych surówek. Czas świeżutkich warzyw więc do bólu trzeba to wykorzystać. Ostatnio na półce zobaczyłam mleczko kokosowe i przyszła mi myśl ....a może by tak....... i tak powstało jak dla mnie niecodzienne połączenia kapust oraz mleczka kokosowego. Nie zawiodłam się na inwencji smakowej :)) Szybka i prosta w wykonaniu a też o to chodzi. SKŁADNIKI: przepis autorski
Basia w kuchnipłatki chili zmielone oliwa do skroplenia SPOSÓB WYKONANIA:- rzodkiewki myjemy odcinamy liście, z fasolki obcinamy końcówki- układamy na parowarze (ja używam bambusowego) gdy woda już paruję i parzymy warzywa ok 6-7 minut, aby były jeszcze chrupie po zestawieniu je z wody lekko solę - na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy starty ząbek czosnku i układamy posolone i popieprzone krewetki królewskie
Basia w kuchniwspomnę o przemyceniu witamin pod postacią marchewki) oraz w środku są też orzechy, które są bardzo dobre dla naszego mózgu. Jeżeli mamy dziecko które ma "długie zęby" na warzywa jak moje :) Marchew trzemy bardzo drobno podczas pieczenia się rozmięknie a nie będzie widoczna w babeczce. U mnie babeczki się sprawdzają mieszczą się do pojemnika i są wygodne dla malucha
Basia w kuchni