takich worów pod oczami jak wczoraj ;D Po sukcesie chipsów z jarmużu , które zniknęły prawie od razu od wyjęcia ich z pieca, postanowiłam ponownie użyć tego warzywa. Tym razem dodałam go do owsianki, jak widać na zdjęciu ładnie ją zabarwił. Śniadanko wyszło bardzo pyszne i słodziutkie (za sprawą bardzo dojrzałego banana) :D ~ Jarmużowo-bananowa owsianka z serkiem twarogowym, kawą
Kuchenny Skrawek NiebaCzekoladowe babeczki z wiśniami Odkąd w pobliżu pojawił się nowy sklep z owocami i warzywami (z mnóstwem skrzynek poustawianych na widoku) pomysły na nowe babeczki przychodzą mi do głowy za każdym razem, kiedy go mijam. Dzisiejsze babeczki, wbrew nazwie, nie są jedynie z wiśniami. Mimo, że wielki napis na skrzynce głosił "wiśnie 6 zł" okazało się, że to czereśnie. Pomimo
CiastkozercySezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza
Ciastkozercyczęści liści. Liście drobno kroimy. Mieszamy jarmuż z dynią. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy, aż sos się połączy. Gotowym sosem polewamy warzywa. Odstawiamy na około 20 minut
Sto kolorów kuchninajwiększa zmora - ciasto - wyszło idealnie, nie kleiło się, a po usmażeniu było delikatne i chrupiące. Z pewnością zaskoczycie Waszych bliskich taką wersją pierożków, które mają w sobie całą masę warzyw. Dodajcie do nich sos, salsę lub dip, a wszyscy z pewnością będą zadowoleni. Dzisiaj prezentuję Wam ekspresową wersję, dzięki której zaoszczędzicie trochę czasu. W końcu w kuchni można od czasu
Okolice Palnikatuńczyka i pomidorów (w tym wpisie poczytacie też o tradycjach z związanych z tym daniem), ale do wnętrza można włożyć prawie wszystko - mięso, wędzonego dorsza, sardynki, chorizo, grzyby czy warzywa. Moje empanadas nadziałam pieczoną dynią, którą zaostrzyłam kiełbasą chorizo i chilli , a przełamałam dodatkiem cynamonu. Nie jest to może typowa dla kuchni hiszpańskiej kombinacja, ale okazała się naprawdę pyszna
Chilli Czosnek i Oliwaostudzić. Rzodkiewki i paprykę umyć i pokroić w kosteczkę. W kostkę pokroić także newellę. Natkę pietruszki posiekać. Ząbek czosnku zetrzeć i dodać do majonezu. Do przestudzonej kaszy dodać pokrojone warzywa, newellę, natkę pietruszki, starty ser i majonez z czosnkiem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Ze smakiem i z pasjącebulę i czosnek obieramy, kroimy na pół i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą i zaczynamy gotowanie. Dorzucamy tam liście laurowe, zioło angielskie, kurkumę i curry. Gotujemy do miękkości warzyw i czekamy do wystudzenia. Wyciągamy zioło angielski i liście laurowe. Całość blendujemy robiąc tym samym krem. Obieramy imbir i trzemy na małych oczkach tarki, dodajemy do garnka z kremem. Dodajemy
Mentor SmakuDania z dziczyzny Jak już wspominałam, kuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami. Trippa czyli flaki Przyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy
Chilli Czosnek i OliwaSurówka z marchewki Mój synuś bardzo nie lubi warzyw :) zastanawiałam się w jaki sposób przekonać go chociaż do surówki z marchewki , wymyśliłam taką prostą ze szczypiorkiem i czosnkiem :) w takiej postaci wcina be z zastanowienia. Składnik : Kilka marchewek Szczypiorek suszony lub świeży Vegeta, pieprz , czosnek granulowany Kilka łyżek majonezu Wykonanie : Marchew obrać i umyć. Zetrzeć na tarce
Sama słodycz i szczypta chilisłoiczka fasolki w zalewie octowej kilka ogórków kiszonych majonez sól, pieprz , musztarda Sposób przygotowania; 1. Ziemniaki i marchewkę ugotować i przestudzić. 2. Jajka ugotować na twardo. 3. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę , jajka także . 4. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i musztardą. dodajemy kukurydzę . 5. Wszystko mieszamy z majonezem
Sama słodycz i szczypta chiliprzetestowania zupy "z proszku". Ale "Rodzinne Zupy" zaskoczyły mnie pozytywnie. Po pierwsze - przygotowuje się je w tempie ekspresowym, bez użycia wywaru mięsnego, wystarczy tylko dodać warzywa. Po drugie - nie spodziewałam się, że torebki mogą kryć w sobie PRZYZWOITY SKŁAD, bowiem Winiary nie dodają do nich barwników, konserwantów ani wszechobecnego glutaminianu sodu. A przygotować je można właściwie
Kraina Tysiąca Smakówdrobno szatkuję, marchew ścieram na tarce na grubych oczkach, koperek również szatkuję. Wszystkie te składniki mieszam ze sobą. Sos sałatkowy mieszam z 3 łyżkami oleju i dodaję do warzyw. Mieszam. Podaję po minimum 30 minutach po ponownym przemieszaniu. Surówka świetnie pasuje do dań mięsnych. Smacznego
Mechanik w kuchnikostkę, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. W szklance wymieszać majonez, jogurt. Czosnek rozgnieść, bardzo drobno posiekać i dodać do szklanki. Sos dodać do warzyw, wymieszać. Sałatę lodową pourywać przed samym podaniem sałatki. Ilość sałaty dodawać wedle uznania. Na koniec skropić sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz i wymieszać
cooklifebalsamicznym i musztardą) 1/2 mozarella parmezan do posypania Przygotowanie : Kurczaka marynujemy przez noc. Do miski z pokrojonym w paski kurczakiem dodajemy sos sojowy, miód i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Warzywa umyć, pokroić i ułożyć na sobie. Na końcu dodać kukurydzę i mozarellę, wszystko podać w przygotowanym sosie w słoiczku. Kurczaka zgrillować, podać ciepłego. Szybka, zdrowa, fit, kolotowa sałatka gotowa
Kitchens Alphabet