ostatnich latach zawitała do nas moda na muffinki, bardzo popularne ciasteczka głównie w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii, które występują w wersji słodkiej, jak i wytrawnej (z warzywami, a nawet mięsem). Muszę przyznać, że te przepyszne ciasteczka zawładnęły również moim sercem, dlatego dzisiaj przepis na zdrową wersję m.in. z płatkami owsianymi i otrębami. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej
Taste Of My Daychoć odrobinę wartości odżywczych, jednocześnie zaspokoić głód, nie spędzać godzin w kuchni i nie przytyć? Sałatkę! Ale nie byle jaką, bo sałatkę z kurczakiem, awokado, serem feta i warzywami :) Składniki: pół awokado kawałek filetu z kurczaka 3 pomidory kilka różyczek brokułu kilka oliwek 4 plastry sera feta odrobina oliwy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dosyć drobną kostkę, przyprawiamy wg uznania
Taste Of My Daypopularnych supermarketów odkryłam przepyszny twaróg wędzony :) Doprawdy jest niesamowity! Każdy z mojej rodziny i najbliższych znajomych, kto go spróbował, podziela moją opinię. Dzisiaj zamieszczam pomysł na twarożek z warzywami. Składniki: pół opakowania twarogu wędzonego 2 - 3 ogórki konserwowe 3 - 4 pomidory suszone 1 świeży pomidor koperek kilka liści bazylii sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: Do głębokiego naczynia wkładamy twaróg, ogórki
Taste Of My Dayziemniaka pokrojonego w drobną kostkę, jeśli chcecie by się rozgotował i naturalnie zagęścił zupę lub w grubszą by był bardziej widoczny i wyczuwalny. Oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Gdy warzywa zmiękną, a wywar zyska smak, marchew, pietruszkę, seler i por kroimy i dodajemy do zupy. Doprawiamy przyprawą do ryb, solą, pieprzem oraz śmietaną i jemy. Możemy dodać koperku. Smacznego
Taste Of My Daybiałka w temperaturze 200 stopni (ok 20 minut). Wyjmujemy z piekarnika i jemy :) Jemy, jak mój "mięsożerny" Najukochańszy, z "chipsem" ze spieczonego boczku. Lub jak ja, z warzywami, zieleniną i ewentualnie kanapką :) Smacznego
Taste Of My Daymorza wraz z wodą, która zebrała się na tacce po ich rozmrożeniu. W "międzyczasie" gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Po kilku minutach, gdy owoce "dojdą", a warzywa zmiękną lub jeśli wolicie będą al dente, dodajemy sok z połowy cytryny i 2 łyżki sosu sojowego. Po chwili do naczynia przekładamy makaron. Całość mieszamy. Nakładamy porcje i opcjonalnie jeśli
Taste Of My Daypaprykę pozostawiamy w środku do wystygnięcia. Po wyjęciu obieramy ją ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w paski i układamy na talerzu naprzemiennie kolorami. Następnie warzywa posypujemy serem (ja użyłam sera feta, który znalazłam w lodówce). Skrapiamy oliwą, octem balsamicznym, świeżo mielonym pieprzem i solą. Smacznego
Taste Of My Dayzdrowie jak każdy wie jest katastrofalny. Dlatego postanowiłam od czasu do czasu podsuwać Wam pomysły na proste posiłki jakie możemy zjeść w pracy. Dzisiaj kasza jaglana z warzywami . Ale wpierw o zaletach samej kaszy jaglanej, która jest jedną z najstarszych kasz. Przez lata zapomniana i niedoceniana, szczęśliwie pomału wraca do łask i słusznie, bo zasługuje na uwagę. Ta pozyskiwana
Taste Of My Daynaczyniu żaroodpornym pod przykryciem, pokrojoną na mniejsze cząstki. Gdy zmięknie (stwierdzamy to po sprawdzeniu, np. widelcem), wyjmujemy ją z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie z warzywa wytrąci się spora ilość wody, którą odcedzamy. Do jednego naczynia przekładamy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon. I mieszamy. Ostudzoną i pozbawioną nadmiaru wody dynię rozgniatamy
Taste Of My DayJesienna zupa krem ze wspomnieniem wakacji w tle - jesienna, bo z sezonowych warzyw - dyni, z dodatkiem marchwi i cebuli, zaś wspomnienie wakacji zawdzięczamy dodatkowi mleka kokosowego. Delikatna, ale niezwykle bogata w smaku, pyszna! Pisząc ten post zajadam się tą niezwykłą zupą i zapewniam Was, że nikt nie przejdzie obok niej obojętnie :) Składniki: 2 skrzydełka kurczaka 1 kg dyni 2 marchewki
Taste Of My Daycytryny łyżeczka musztardy oliwa z oliwek, ok 5 łyżek Wykonanie: Sałatę kroimy na spore części, rozkładamy na talerzu, na nią kładziemy cząstki pomidora i rukolę. W kolejnym kroku na warzywach rozkładamy tuńczyka, ćwiartki jajek oraz oliwki. Następnie przygotowujemy sos poprzez połączenie i wymieszanie wszystkich składników do uzyskania gładkości. Sosem równomiernie polewamy naszą sałatkę. Smacznego
Taste Of My Daydzisiaj jesteśmy szczęśliwi, że podjęliśmy właśnie taką decyzję, bo zjedliśmy tam najsmaczniejszy posiłek ze wszystkich podczas całego 8-dniowego pobytu na wyspie. Fot. Kalmary baby z nadzieniem, frytkami i warzywami Fot. Zupa rybna Po posiłku kontynuowaliśmy zwiedzanie miasta. Fot. Capella dos Milagres (kaplica cudów), która według legendy została zbudowana na grobach angielskiego rycerza i jego ukochanej, których statek rozbił się
Taste Of My Dayzwiedzających. Bazar został zbudowany w 1940 roku i zdecydowanie jest miejscem godnym polecenia. W dwupoziomowym budynku aż roi się od ludzi, barw, zapachów i życia. Sprzedawane są tu kwiaty, warzywa, owoce, ryby oraz pamiątki. Fot. Młoda dziewczyna umilająca czas grą na cymbałach W oddzielonej części targowiska znajduje się część "rybna", w której rybacy sprzedają swe łowy. Fot. Sprzedawca
Taste Of My DayŚledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej ilości oliwy, z warzywami Fot. Zupa ze skorupiakami Fot. Szaszłyk z kalmarów oraz langustynki z grilla wraz z dodatkami Fot. Smażone szprotki Fot. Estepada , czyli szaszłyk z mięsa wołowego marynowanego w czosnku, liściach laurowych
Taste Of My Dayoliwek kilka czarnych oliwek parmezan PRZYGOTOWANIE Jeśli mamy owoce morza mrożone - rozmrażamy je. Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy warzywa. Dodajemy nasze frutti di mare i chwilkę dusimy. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i mieszamy, aż alkohol odparuje. Dodajemy pomidory z zalewą i 2-3 łyżki posiekanych listków
Moje Kuchenne Rewelacje