Zapiekanki makaronowe to fajna rzecz, prosta i szybka, można je przygotowywać na bazie makaronu z różnymi dodatkami. Dodatkami do zapiekanek mogą być warzywa, wędliny, kiełbasy, sery itp. rzeczy. W sobotę 25.X był Światowy Dzień Makaronu, z tej okazji Lubella wysłała do swoich ulubionych blogerów paczki, do mnie z winy firmy kurierskiej przyszła z małym poślizgiem, ale moja radość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 1 małe jabłko obrane ze skórki 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa ścieramy na tarce, na największych oczkach "łezkach", skrapiamy olejem rzepakowym, sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku
Moja smaczna kuchniaźródłem białka, wapnia i żelaza. Dostarcza niewielu kalorii, dlatego stanowi częsty wybór osób dbających o linię. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi, bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także podgrzewać na patelni i zapiekać, np. jako składnik pizzy lub zapiekanek. Wędlina sojowa o smaku szynkowym
Z Kuchni Do KuchniZiemniaki, pyry, kartofle, bulwy ... jako typowa Wielkopolanka czuję się ambasadorką tych oto warzyw :) w moim domu gościły bardzo często, a babcia z mamą, które przygotowywały je na różne sposoby sprawiły, że jeszcze mi się nie znudziły :) Czy wiecie, że największym importerem ziemniaków jest... nie, nie Polska, ani kraj europejski, ale... Chiny? <taka mała ciekawostka> ;p Gotowanie, zapiekane
Kitchens Alphabetprzemianę materii, ponadto wykazuje niezwykle skuteczne działanie na zaburzenie trawienne u dzieci, likwidując większość pasożytów i powodując znormalizowanie apetytu u dzieci, które zaczynają lubić owoce i warzywa oraz przestają być tzw. „niejadkami”; układ oddechowy – łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych (można olejem smarować gardło, a nawet wprowadzić kilka kropel do nosa); układ nerwowy i hormonalny
Kuchnia moimi oczamiSzpinak po cukinii i brokułach to kolejna rzecz, która zawsze znajduje się w mojej kuchni. Kocham zielone warzywa (no, może oprócz zielonej papryki ;)). Szpinak często kojarzy się z daniami jednogarnkowymi i makaronem, który jest przez niego oplatany. Ja uwielbiam go jeść ot tak i sama decydować, czy chcę go skosztować z mięsem, czy bez ;) Niesamowity jest fakt
Kitchens Alphabetąż miałam dość upałów...a teraz witają nas chłodne ranki, wieczory...Dzisiaj pierwszy dzień jesieni...a jak jesień to i dynia:) Tak więc niedziela upłynie nam pod znakiem tego warzywa. Na poczatek dynia marnowana po śląsku. Składniki: 1 kg dyni (bez skóry, bez pestek) szklanka octu winnego szklanka wody 2-3 gałązki estragonu lub rozmarynu 5-6 goździków kawałek kory
Anioły w kuchniZapraszam do mojej kuchni na pomidorowe szaleństwo...LISEK Pomidory na zimę Składniki: 3 kg pomidorów 2 łyżki soli Przygotowanie: Pomidory należy umyć, zalać wrzątkiem i ściągnąć skórkę. Obrane warzywa mieszamy z solą i wkładamy do czystych słojów, zakręcamy-nie dolewamy wody . Pasteryzujemy w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słojów przez 25 minut od zagotowania się wody. Smacznego!!! /źródło
Anioły w kuchniSajgonki można nadziewać w różny sposób – łatwo wtedy przemycić dzieciom szpinak i inne warzywa na , które nie zawsze mają ochotę .U mnie szybko znikają – musiałam się uwijać , żeby zrobić dla Was zdjęcie Będziemy potrzebować : Papier ryżowy ok. 15 sztuk Farsz; Woreczek ryżu 50g suszonych grzybów mun 2 cebule 2 ząbki czosnku Jajko Świeży szpinak (według uznania ) Pieprz, sól
Anioły w kuchnipieprz, 1 łyżka oliwy do smażenia. Wykonanie: Pokrojoną paprykę i cebule w kostkę oraz posiekaną papryczkę chilli i czosnek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż cały czas mieszając. Gdy warzywa zmiękną, dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz pomidory, dopraw pieprzem, solą, tymiankiem oraz majerankiem. Duś 15 - 20 minut. Do gotowego sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron. Podawaj posypany listkami tymianku. /źródło
Anioły w kuchnifakt, że przygotowuje się ją błyskawicznie. Polecam wszystkim miłośnikom marchewki. Składniki: 1kg marchwi pietruszka korzeń kawałek selera puszka pomidorów cebula 2 łyżki curry jogurt naturalny sól, pieprz natka pietruszki Warzywa umyć, obrać i najlepiej zetrzeć na tarce. Zalać bulionem warzywnym i ugotować, na końcu dodać pomidory. Zupę przyprawić, zmiksować i zabielić jogurtem naturalnym
Anioły w kuchniosuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron i odłożyć na bok. Na tej samej patelni podsmazyć pokrojone warzywa i pieczrki. Dodać do mięsa i wymieszać. Paprykę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą
Anioły w kuchninamoczyć na noc, następnie gotować w wywarze warzywnym z dodatkiem, czosnku, cebuli, majeranku, ziela , liścia laurowego . Po pewnym czasie, jak fasola zaczyna robić się miękka, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Zupę zagęszczamy, przyprawiamy i gotowe. Smacznego
Anioły w kuchniporów i ziemniaków. Składniki: 3 duże pory , białe części drobno pokrojone 1 duża cebula drobno pokrojona 3 łyżki masła, 500 g ziemniaków pokrojonych 1 litr wywaru z warzyw Łyżka soku z cytryny Szczypta zmielonej gałki muszkatołowej Liść laurowy 1 żółtko 2/3 szkl chudej śmietany Sól i biały pieprz Świeżo pokrojony szczypiorek Wykonanie: W garnku rozpuścić masło, wrzucić cebulę
Anioły w kuchnipozdrawiam Składniki na 2 osoby; 3 marchewki 1 ziemniak 1 pietruszka 3 cm korzenia imbiru 2 łyżki oliwy / ja zastosowałam oliwę KURTES...POLECAM/ 2 szklanki wody pieprz, sól Warzywa gotujemy. Wkładamy do blendera, dajemy dwie szklanki gorącej wody i blendujemy. Dodajemy starty imbir, oliwę i doprawiamy do smaku. Można pozypać uprażonym sezamem. Smacznego. /źródło; http://smoczyowoc.blogspot.com
Anioły w kuchni