warzywa - 14856 przepisów (strona:619/991)

Serowa krajanka z warzywami i grzybami mun 187

przykryciem i do uzyskania złotego koloru. Makaron przekładamy na talerz podsmażoną częścią do góry. Wystarczy patelnię przykryć talerzem i energicznym ruchem ją odwrócić. Serowy makaron podajemy z warzywami i grzybami. Doprawiamy pieprzem i dodajemy listki świeżej bazylii. Smacznego

Moniki Smakołyki
Makaron z sosem pomidorowym i serem pleśniowym (porcja ok. 500 kcal, bez sera - 450 kcal) 210

piekarniku ok. 10-15 min w temp 180 stopni (termoobieg). 2. W garnku na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, zalewamy ją bulionem, dodajemy cienko pokrojoną marchewkę. 3. Do garnka z warzywami dorzucamy podpieczone pomidory. Solimy. 4. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodajemy oregano, bazylię (nie za dużo, według uznania, albo wcale) 5. Miksujemy zawartość

Malowane smakiem
Ziemniaczane krokiety 1041

Bardzo prosta rzecz, a zarazem bardzo pyszna. Te krokieciki mogą stanowić świetny dodatek do dań mięsnych.Ziemniak to nasze ulubione warzywo pod każdą postacią. Czasem nudzą nam się tradycyjne potrawy z nich...więc sięgamy po nowe. Szczerze polecamy. Składniki; 1 kg ziemniaków. 3 żółtka, 5 łyżek masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, jajko, mąka, bułka tarta olej

Anioły w kuchni
Włoska zupa z salami i parmezanem 195

niedzwiedzim i czarnuszką, pieprz ziołowy, liście kolendry, -śmietana- jeśli lubicie, a jak nie to oliwa z oliwek -salami ungherese u mnie -płatki parmezanu -bazylia Ugotuj w niewielkiej ilości wody warzywa. Dodaj przypraw Skworcu. Sprawdz czy nie brakuje soli. Dopraw całość śmietaną. Włóż do zupy salami i parmezan, udekoruj bazylią. Zupka świetnie sprawdza się na wieczór... Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Domowe tortille 271

nieprzywierającą powłoką przez ok 30 sekund z jednej i drugiej strony. Tortilli nie można zbyt długo trzymać na patelni bo obeschnie i nie będzie jej można zwinąć. Podawać z warzywami, mięsem, jajecznicą lub innymi dodatkami oraz sosami. *Placki powinny mieć średnicę ok 1-2 cm większą nić średnica patelni, ponieważ podczas smażenia lekko się skurczą. Smacznego

Złote przepisy
Pikantne puree z marchewki 263

Marchewka to uniwersalne warzywo. Pomijając to , że przecież nie sposób ugotować dobrego wywaru na zupę bez udziału marchewki to ilość surówek lub jarzynek jakie da się z niej zrobić jest olbrzymia. Ostatnio staram się wymyślać różne zastosowania dla marchewek które zostają mi po ugotowaniu zupy. To jest jedna z propozycji. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zupa dyniowa z selerem 190

upieczeniu. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić selera pokrojonego w kostkę. Smażyć, aż kawałki selera  zmiękną i zrumienią się.  Dodać upieczoną, obraną dynię. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości.  Pod koniec gotowania wlać sok pomarańczowy i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dolać śmietankę. Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawami, ewentualnie

kolorowotorcikowo
Tydzień w moim telefonie XXXXXIX 139

Moje dwa triki a'la Perfekcyjna Pani Domu ? Jeden to mycie luster pianką do golenia :) czyli żadna para im nie straszna, a drugi to chyba solenie makaronu, ziemniaków czy warzyw dopiero po zagotowaniu wody. Od niedawna to praktykuję i powiem, że na prawdę oszczędzamy czas na gotowanie. 5 Dwóch ulubieńców domu ? Moje biurko i toaletka oraz lodówka :) nowa :) 6 Mieszkanie

Magiczne Życie Marty
Sałatka z zielonego kalafiora 283

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} Gdy widzę takie warzywa, zawsze je kupuję, ale tym razem mój małżonek mnie ubiegł. Przyniósł z ryneczku pięknego zielonego kalafiora i mówi: „zrób jakąś dobrą sałatkę" :) A że dwa razy nie trzeba mi powtarzać, w mojej

Delicious Titbits
Krem pieczarkowy z grzankami 227

dodatkowo grzanki Przygotowanie : W garnku zagotować 2,5 litra wody z obranym selerem, pietruszką i marchewkami. Na patelni z masłem usmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojone pieczarki. Wszystkie warzywa z pieczarkami zblendować w osobnej misce z chochelką wywaru warzywnego, przelać do wywaru, przyprawić i gotować na małym ogniu. W miseczce zblendować serek ze śmietaną i chochelką bulionu, zagęścić zupę

Niezły Młynek
Śniadaniowa pasta malinowo-rabarbarowa z żurawiną 202

monotonii, dlatego staram się żeby to nie była zwykła kanapka z szynką czy dżemem. Kiedy tylko mam czas staram się urozmaicać swoje śniadania, ale zawsze ich składnikiem musi być warzywo lub owoc. Dzisiaj polecam Wam szybki przepis na pastę śniadaniową z twarogiem. 4 składniki, 2 minuty roboty i pyszny dodatek do pieczywa, naleśników, placuszków czy gofrów gotowy! Składniki (na małą

Ze smakiem i z pasją
Zupa serowa z kurczakiem i dynią 181

groszek. Jeśli nie mamy marchwi mini, należy dodać pokrojoną drobno marchew świeżą. Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i zmiażdżony czosnek. Kiedy ryż i warzywa zmiękną dodać trójkąciki sera, posiekaną natkę pietruszki , zioła, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, mięso (również filet) pokroić i dodać do zupy. Zabielić

Czerwień i błękit
Makaron ze szpinakiem i brokułami 173

oknem przepiękna pogoda, ostanim na co człowiek ma ochotę jest stanie przy garach. Właśnie na takie dni idealnie pasuje szybki lekki makaron z zielonymi warzywami :) Składniki: - 100 g dowolnego makaronu - 100 g mrożonego szpinaku - 100 g ugotowanych brokułów - pół łyżeczki gałki muszkatołowej - dwa ząbki czosnku - kawałek drobno posiekanej papryki jalapeno - łyżka oleju / oliwy - sól, pieprz Na początek wstawiamy wodę

Kulinarne zapędy Kokosa
Hummus 160

rozcieńczamy go wodą. Jeśli mamy ochotę na nieco pikanterii, można dodać chilli. Podajemy z pitą lub dowolnym pieczywem i ulubionymi dodatkami, może też z powodzeniem posłużyć za dip do warzyw. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Sos słodko - kwaśny bez warzyw 237

która fajnie nam nasz sosik zagęści. Jeśli chcemy, by był rzadszy, można nieco podlać go wodą. Gotowe :) Sos jest idealny zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię, mięs, ryżu,. a nawet makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować w słoiku, moim zdaniem jednak jego przygotowanie jest tak szybkie i proste

Kulinarne zapędy Kokosa