naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, pokrojoną na mniejsze cząstki. Gdy zmięknie (stwierdzamy to po sprawdzeniu, np. widelcem), wyjmujemy ją z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie z warzywa wytrąci się spora ilość wody, którą odcedzamy. Do jednego naczynia przekładamy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon. I mieszamy. Ostudzoną i pozbawioną nadmiaru wody dynię rozgniatamy
Taste Of My DayJesienna zupa krem ze wspomnieniem wakacji w tle - jesienna, bo z sezonowych warzyw - dyni, z dodatkiem marchwi i cebuli, zaś wspomnienie wakacji zawdzięczamy dodatkowi mleka kokosowego. Delikatna, ale niezwykle bogata w smaku, pyszna! Pisząc ten post zajadam się tą niezwykłą zupą i zapewniam Was, że nikt nie przejdzie obok niej obojętnie :) Składniki: 2 skrzydełka kurczaka 1 kg dyni 2 marchewki
Taste Of My Daycytryny łyżeczka musztardy oliwa z oliwek, ok 5 łyżek Wykonanie: Sałatę kroimy na spore części, rozkładamy na talerzu, na nią kładziemy cząstki pomidora i rukolę. W kolejnym kroku na warzywach rozkładamy tuńczyka, ćwiartki jajek oraz oliwki. Następnie przygotowujemy sos poprzez połączenie i wymieszanie wszystkich składników do uzyskania gładkości. Sosem równomiernie polewamy naszą sałatkę. Smacznego
Taste Of My Daydzisiaj jesteśmy szczęśliwi, że podjęliśmy właśnie taką decyzję, bo zjedliśmy tam najsmaczniejszy posiłek ze wszystkich podczas całego 8-dniowego pobytu na wyspie. Fot. Kalmary baby z nadzieniem, frytkami i warzywami Fot. Zupa rybna Po posiłku kontynuowaliśmy zwiedzanie miasta. Fot. Capella dos Milagres (kaplica cudów), która według legendy została zbudowana na grobach angielskiego rycerza i jego ukochanej, których statek rozbił się
Taste Of My Dayzwiedzających. Bazar został zbudowany w 1940 roku i zdecydowanie jest miejscem godnym polecenia. W dwupoziomowym budynku aż roi się od ludzi, barw, zapachów i życia. Sprzedawane są tu kwiaty, warzywa, owoce, ryby oraz pamiątki. Fot. Młoda dziewczyna umilająca czas grą na cymbałach W oddzielonej części targowiska znajduje się część "rybna", w której rybacy sprzedają swe łowy. Fot. Sprzedawca
Taste Of My DayŚledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej ilości oliwy, z warzywami Fot. Zupa ze skorupiakami Fot. Szaszłyk z kalmarów oraz langustynki z grilla wraz z dodatkami Fot. Smażone szprotki Fot. Estepada , czyli szaszłyk z mięsa wołowego marynowanego w czosnku, liściach laurowych
Taste Of My Dayoliwek kilka czarnych oliwek parmezan PRZYGOTOWANIE Jeśli mamy owoce morza mrożone - rozmrażamy je. Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy warzywa. Dodajemy nasze frutti di mare i chwilkę dusimy. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i mieszamy, aż alkohol odparuje. Dodajemy pomidory z zalewą i 2-3 łyżki posiekanych listków
Moje Kuchenne Rewelacjeprzykryciem i do uzyskania złotego koloru. Makaron przekładamy na talerz podsmażoną częścią do góry. Wystarczy patelnię przykryć talerzem i energicznym ruchem ją odwrócić. Serowy makaron podajemy z warzywami i grzybami. Doprawiamy pieprzem i dodajemy listki świeżej bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykipiekarniku ok. 10-15 min w temp 180 stopni (termoobieg). 2. W garnku na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, zalewamy ją bulionem, dodajemy cienko pokrojoną marchewkę. 3. Do garnka z warzywami dorzucamy podpieczone pomidory. Solimy. 4. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodajemy oregano, bazylię (nie za dużo, według uznania, albo wcale) 5. Miksujemy zawartość
Malowane smakiemBardzo prosta rzecz, a zarazem bardzo pyszna. Te krokieciki mogą stanowić świetny dodatek do dań mięsnych.Ziemniak to nasze ulubione warzywo pod każdą postacią. Czasem nudzą nam się tradycyjne potrawy z nich...więc sięgamy po nowe. Szczerze polecamy. Składniki; 1 kg ziemniaków. 3 żółtka, 5 łyżek masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, jajko, mąka, bułka tarta olej
Anioły w kuchniniedzwiedzim i czarnuszką, pieprz ziołowy, liście kolendry, -śmietana- jeśli lubicie, a jak nie to oliwa z oliwek -salami ungherese u mnie -płatki parmezanu -bazylia Ugotuj w niewielkiej ilości wody warzywa. Dodaj przypraw Skworcu. Sprawdz czy nie brakuje soli. Dopraw całość śmietaną. Włóż do zupy salami i parmezan, udekoruj bazylią. Zupka świetnie sprawdza się na wieczór... Smacznego
Z Kuchni Do Kuchninieprzywierającą powłoką przez ok 30 sekund z jednej i drugiej strony. Tortilli nie można zbyt długo trzymać na patelni bo obeschnie i nie będzie jej można zwinąć. Podawać z warzywami, mięsem, jajecznicą lub innymi dodatkami oraz sosami. *Placki powinny mieć średnicę ok 1-2 cm większą nić średnica patelni, ponieważ podczas smażenia lekko się skurczą. Smacznego
Złote przepisyMarchewka to uniwersalne warzywo. Pomijając to , że przecież nie sposób ugotować dobrego wywaru na zupę bez udziału marchewki to ilość surówek lub jarzynek jakie da się z niej zrobić jest olbrzymia. Ostatnio staram się wymyślać różne zastosowania dla marchewek które zostają mi po ugotowaniu zupy. To jest jedna z propozycji. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniupieczeniu. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić selera pokrojonego w kostkę. Smażyć, aż kawałki selera zmiękną i zrumienią się. Dodać upieczoną, obraną dynię. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać sok pomarańczowy i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dolać śmietankę. Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawami, ewentualnie
kolorowotorcikowoMoje dwa triki a'la Perfekcyjna Pani Domu ? Jeden to mycie luster pianką do golenia :) czyli żadna para im nie straszna, a drugi to chyba solenie makaronu, ziemniaków czy warzyw dopiero po zagotowaniu wody. Od niedawna to praktykuję i powiem, że na prawdę oszczędzamy czas na gotowanie. 5 Dwóch ulubieńców domu ? Moje biurko i toaletka oraz lodówka :) nowa :) 6 Mieszkanie
Magiczne Życie Marty