160stop. Osuszone mięso dokładnie obsmażyć, zrumienić z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni ,smażyć na maśle pokrojoną w talarki marchew i posiekaną cebulę. Mięso posolić i razem z warzywami przełożyć do brytfanki (naczynia żaroodpornego ),dodać liść laurowy i tymianek, nakryć folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz) i nałożyć pokrywkę. Na dolnym poziomie piekarnika piec 1h. Zdjąć pokrywkę
Kulinarny karnet Christopheradelikatnie połączyć z z ciastem. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i piec w temp.165stop.przez 35 min. Ciasto powinno pozostać jasne. W trakcie pieczenia biszkoptu gotujemy syrop. Obieraczką do warzyw obrać skórkę z drugiej cytryny, nie wyrzucać skórki. Wycisnąć sok z obu cytryn ,wlać do małego rondelka, dolać wodę, wsypać cukier krystaliczny i skórki z cytryny. Gotować kilka minut. Upieczony biszkopt
Kulinarny karnet Christopherapieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe krokiety. Krokiety smażyć we frytkownicy lub w rondlu w temp.180stop., aż zbrązowieją. Osączyć i podawać z ziemniaczaną skordalią i warzywami. Tak przygotowane krokiety są bardzo delikatne i dobrze komponują się z wyrazistą skordalią. Skordalia ziemniaczana. Skordalia to rodzaj puree sporządzany np .z ziemniaków, migdałów czy namoczonego chleba.Wyśmienita alternatywa
Kulinarny karnet Christopheraprzekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek. Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu. Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych
Kulinarny karnet Christopherapozostawić około 1 litr, dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Zielony groszek blanszować 3 minuty, zahartować zimną wodą i dodać do pokrojonego kurczaka. Całość wymieszać. Marchewkę obrać i strugaczką do warzyw ścinać długie wstążki, blanszować 4 minuty we wrzątku i zahartować w zimnej wodzie. Przygotować folię wielkości foremki. W moim przypadku 2 boczne ścianki, dno i dodatkowo na przykrycie galaretki
Kulinarny karnet Christopherapaski cukinii przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę uproszczona
Kulinarny karnet Christopherałyżki oleju Wykonanie. Topinambur, jeden ziemniak i cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju. Podlać winem i gotować ,aż wino się zredukuje do połowy. Dolać bulion i gotować ,aż warzywa będą miękkie. Zmiksować . Boczek pokroić w plastry, drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur
Kulinarny karnet Christopheranabić na patyczki, przekładając wiśniami. Grillować około 10 minut. W trakcie grillowania przełożyć na drugą stronę. Plastry polędwicy są cienkie i 10 minut wystarczy. Polędwiczki podałem z ryżem, warzywami i owocami w sosie kwaśno słodkim. Salsa do dań z grilla. Składniki. 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt. papryka zielona 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 ananas
Kulinarny karnet Christopherastolnicę posypana mąką i wyrabiać delikatnie 2 minuty. Formę do pizzy wysmarować grubo oliwą i ułożyć ciasto. Ciasto posmarować keczupem ,posypać startą mozzarellą i wyłożyć grzyby z warzywami . Piec w temp. 210 stop. 25 minut i podawać
Kulinarny karnet Christopheraśliwki węgierki 5 szt. pomidorki koktajlowe 0,25 szt. cebula czerwona kiełki rzodkiewki sos winegret Wykonanie. Przygotować sielawę. Obrać ze skórki i usunąć ości. Sałatę pokroić nożem do warzyw i rozłożyć na talerzu. Dodać śliwki bez pestek, pomidorki koktajlowe i agrest. Na całości rozłożyć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i fileciki z sielawy. Posypać kiełkami rzodkiewki i polać sosem
Kulinarny karnet Christopheradorzucić do ziemniaków. Pomidory pokroić w ćwiartki i do garnczka. Cebulkę trochę przyrumienić i dołożyć do reszty. Wlać oliwkę. Dodać gałązki świeżej kolendry, szafran, sól i pieprz. Wszystkie warzywa gotować na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą ugotowane, wlać surowe jajka i gotować ,aż się zetną. Nalać, a właściwie nałożyć bo zupa jest gęsta , na talerze
Kulinarny karnet Christopheraogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy przygotowywali farsz mięsny. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew i pietruszkę , przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 30 minut, w trakcie dodać pokrajane pomidory pellati . Pod koniec gotowania dodać
Kulinarny karnet Christopheraoliwek 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz Wykonanie. Szpinak umyć, odcisnąć z wody. Posiekać drobno razem ze szczypiorkiem. Posiekać też cebulę. Udusić na oliwce, dodając zmiażdżony czosnek. Kiedy warzywa zmiękną, wlać bulion, zagotować i dodać ryż oraz pokrojone oliwki. Gotować, aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku, jeżeli potrzeba. Jajka drobno posiekać ,wyłożyć na talerze i zalać gorącą
Kulinarny karnet Christopherazalewą octową herbacianą. Słoiki zamknąć Tak zamarynowane śliwki długo będą się "trzymać", ale u mnie znikają szybko. Rada. Londyńskie śliwki jemy z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi, z mięsem ,warzywami, białym serem, pieczywkiem. Śliwki mają wspaniały korzenny smak i są delikatniejsze od świeżych marynowanych w occie
Kulinarny karnet ChristopheraTrochę jest roboty z oczyszczeniem grzybów ale efekt i smak są warte tego wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej sposób przygotowania
w kuchni i w ogrodzie