Toskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza
Z Kuchni Do KuchniMonini- bo łagodniejsza -ziemniaki z upraw bio- u mnie ziemniaki, które sama zbierałam na wykopkach u babci na podkarpaciu -przyprawy – sól morska z okolic Trapani -Kuchmistrz od Skworcu- suszone warzywa-marchew, pietruszka,cebula,pasternak,korzeń lubczyku,kurkuma,pieprz -Karahi Chicken Masala – kolendra mielona, czerwone chili,kurkuma,kminek,sól,czosnek,czarnuszka,cynamon,imbir,gałaka muszkatu,gozdziki,pieprz czarny -oregano- te zbierałam
Z Kuchni Do Kuchnipotrawce zaczynając od gotowania rosołu. A przecież sos można zrobić używając wywaru z drobiu ( rosołu , bulionu) , który nam pozostał lub który zamroziliśmy na zapas i podać np. z warzywami, do zapiekanki , z makaronem, do innych mięs. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitylko wybiła 12.00 :) Jak widzicie, zaserwowane menu przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom słodkich, owocowych śniadań, do których z Mężem raczej nie należymy. Wolałabym, aby w przepisach wykorzystano więcej warzyw i pikantnych aromatów. A co Wy sądzicie? Ciekawostka dla miłośników eko-życia. Wszystkie posiłki zaserwowano nam na w pełni jadalnych talerzach z otrębów :) Jak już pewnie zauważyliście, śniadanie odbyło się
Chilli Czosnek i Oliwamożna było wyczuć marynatę, a słodko-ostre dodatki w postaci grillowanego ananasa oraz wasabi dopełniały danie i bardzo fajnie je wykańczały. Tym razem do frytek dodano sałatkę ze świeżych warzyw. Milkshake przyjemny i słodki. Niestety wykończony został sztuczną bitą śmietaną. O herbatę musieliśmy się kilkakrotnie upominać, widocznie nie jest to częste zamówienie w lokalu. Także tym razem obsługa bardzo przyjazna
Pasja Smakumarchwi i pietruszce kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki olej do smażenia majeranek, sól, pieprz prawdziwy mielony, zioła prowansalskie, natka liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie : Umyte warzywa oprócz pora zetrzeć na tarce, a pora, ziemniaki i fasolkę pokroić Na wrzątek wrzucić wpierw fasolkę, gdy będzie pół miękka, wrzucić ziemniaki, wodę posolić Startą marchew przesmażyć na kilku łyżkach oleju
Proste Potrawylitry wody 4 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki maki pszennej 3 łyżki soku z cytryny Buraczki obrać i pokroić w plastry. Cebulę i czosnek również obrać. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać listki laurowe oraz 1 łyżkę majeranku oraz do smaku sól. Gotować pod przykryciem aż buraczki będą prawie miękkie i oddadza swój cały smak. Następnie
Monia miesza i gotujeproblemu co zrobić z gotowanym, porosołowym mięsem. Na pierogi czy krokiety zawsze są chętni więc zwykle mielę takie mięso na farsz. Wystarczy dobrze je doprawić, dodać trochę zieleniny, warzyw i gotowe. Jeśli chcę zwiększyć ilość nadzienia dodaję jeszcze np. ugotowaną kaszę. Takie pierogi są smacznym i sytym daniem obiadowym. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu resztę odsmażam następnego dnia albo
Smaczna PyzaPokazywałam Wam jakiś czas temu przepis na pulled pork , czyli długo pieczoną wieprzowinę. Dzisiaj wykorzystałam przygotowane w ten sposób mięso do przygotowania kolorowych bułek. Wystarczy jedna bułka, trochę warzyw, sos, mięso a nawet owoc i powstaje jesienna, kolorowa, pyszna kanapka do szkoły czy pracy. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikaluminiowa i grillujemy. Kurczaka przekładamy na tacki aluminiowe i grillujemy pod przykryciem. Gdy mięso będzie już upieczone przekładamy je bezpośrednio na rożno. Ćwiartki z kurczaka podajemy z czosnkiem grillowanym, warzywami i ozdabiamy świeżymi ziołami. Smacznego
Moniki Smakołykiwody, położyc na dno pokrojoną dynię i przykryć szczelnie folią aluminiową. Piec jak wyżej. Następnie wystarczy tylko łyżka oddzielić miąższ od skórki, przepuścić go przez praskę do ziemniaków czy warzyw, lub zmiksować na gładkie purèe blenderem
Mia Cucina SofietaWykonanie: Gotujemy udka z kurczaka, doprawiamy liściem laurowym, solą i pieprzem- około 40 min. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, pietruszkę , seler. Gdy udka są gotowe dodajemy warzywa i kaszę jęczmienna. Gotujemy aż kasza bęzie miękka. Około 20-30 min. Dolewamy bulionu kurczakowego. Doprawiamy do smaku. Możemy doprawić 2-3 łyzkami śmietany . Gotowe :) Prawda że było prosto
Smaki Edytywysmarowanym masłem, posyp solą, ułóż czosnek i cebulę, pieczemy 30 minut. 2. Podroby i kurczaka - oddziel mięso od kości, zmiksuj z żółtkami i namoczoną bułką, dodaj upieczone bakłażany i warzywa, wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę. 3. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj w masę, dodaj posiekaną pietruszkę. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem rzepakowym, wyłóż masę
SMYKWKUCHNIcebulą. Wsypuję także przepłukaną zimną wodą zieloną soczewicę. Dodaję liść laurowy, pieprz i ziele angielskie, zalewam bulionem, zagotowuję, a w międzyczasie dodaję posiekaną natkę pietruszki. Gotuję do miękkości warzyw i soczewicy, około 20 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiplastry. Jaja mieszamy z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i majerankiem. Taką mieszanką zalewamy brokuł i kurczaka na cieście. Wszystko posypujemy startym serem (ser można również "zetrzeć" skrobakiem do warzyw, powstaną bardzo cienkie plasterki sera, które idealnie pokryją tartę). Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Mango Papaja