gotujących się buraczków, przykrywamy i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, jogurt i zakwas buraczany dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy
Kulinarne przygody GatityNastępnie kroimy je wzdłuż w cienkie paski, a potem dzielimy na kawałki o długości mnie więcej 5 cm. Rabarbar układamy w suszarce do suszenia warzyw i suszymy przez około 4 godziny. Jeśli nie posiadamy suszarki, rabarbar układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku w temperaturze 70 stopni
Kulinarne przygody Gatityswoim wyglądem przypomina botwinkę, ale w smaku nie jest tak kwaskowy. Jest bogaty w kwas foliowy, betainę, potas i w antyoksydanty. Okazuje się, że jest to warzywo, które dawno temu gościło na naszych stołach, a teraz powraca do gry ! Pesto z buraka liściowego Mangold Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1/2 pęczka
Kulinarne przygody GatityChłodnik z pieczonych buraków, to idealna propozycja do letniego menu. Niedawno zakochałam się w pieczonych burakach. Generalnie bardzo lubię pieczone warzywa, ponieważ ta forma ich obróbki wydobywa z nich cały smak i aromat. Buraki piekę od niedawna i stąd pojawił się pomysł na chłodnik. Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień
Kulinarne przygody Gatitykalafiora dzielimy na różyczki. Ma talerzu układamy listki rukoli, na nie różyczki kalafiora i groszek cukrowy. Ser kroimy w kostkę i układamy na warzywach. Sałatkę przyprawiamy, skrapiamy olejem i kremem balsamicznym
Kulinarne przygody Gatitykwiatów nasturcji olej Kujawski z saszetki z czosnkiem i bazylią ocet winny sól pieprz zmielone płatki chili Wykonanie: Groszek i bób płuczemy. Z groszku odcinamy końcówki i następnie warzywa wkładamy do parownika i parujemy przez około 10 minut. Gdy bób lekko przestygnie obieramy go z łupinek. Sałatę dokładnie płuczemy i osuszamy. Na talerzu układamy liście sałaty, a na nich
Kulinarne przygody GatityZrobi ją każdy. Idealna z grzanką. Wypróbowałam ją również na ciepło jako dodatek do makaronu z odrobiną oliwy z oliwek i świeżo startym parmezanem. Ja wszystkie warzywa gotuję zawsze na parze, zachowują wtedy cały dwój smak i wszystkie wartości. Inspirację czerpałam z bloga Stare gary . Jeśli przygotujesz tę pastę, zrób zdjęcie, zamieść
Kulinarne przygody GatitySezon cukiniowy w pełni, pora więc wykorzystać to warzywo, które dzięki swojemu łagodnemu smakowi daje nam dużo możliwości w kuchni. Dziś więc frittata z cukinią i tymiankiem z odrobiną czosnku dla zaostrzenia smaku. Robiłam już frittatę ze szparagami i papryką i frittatę ze szpinakiem . Tym razem postanowiłam ją jeszcze urozmaicić i dodać trochę serka śmietankowego. Frittata wyszła
Kulinarne przygody GatityW domu bardzo lubimy fasolkę szparagową. Swego czasu jadało się ją tylko klasycznie, czyli polaną roztopionym masłem z dodatkiem tartej bułki. Ale gdy za oknem jest
Kulinarne przygody Gatityszałwii i rozmarynu. Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie jej suszenia... bezcenny. Jak pisze Małgosia przyprawy używa się do wszystkiego: pieczonych i grillowanych mięs, do ryb, do warzyw... Tutaj już Wam pozostawiam pole do popisu :-). A ja zabieram się do testowania. Toskańska przyprawa ziołowa Składniki: 6 gałązek świeżego rozmaryny 6 gałązek świeżej szałwii 4-5 ząbków czosnku
Kulinarne przygody GatityTatar z górnej zrazowej z piklowanymi warzywami Dziś na blogu krótka relacja z Lekcji gotowania z wołowiną QMP, którą poprowadził Grzegorz Łapanowski, ambasador programu Dobra wołowina QMP, a w której miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Lekcja gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim W ubiegły wtorek 26 sierpnia wzięłam udział w "Lekcji gotowania z wołowiną". Była to nagroda
Kulinarne przygody Gatityoleju podsmażamy cebulę, aż do momentu gdy będzie szklista, wtedy dodajemy do niej grzyby i chwilę przesmażamy razem. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy mascarpone, mieszamy, a następnie dodajemy warzywa z patelni. Grzyby dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec dodajemy czosnek i przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatitykoncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu, mieszamy
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z papryczek usuwamy gniazda nasienne, kroimy je na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy, siekamy i rozcieramy z solą. Warzywa blendujemy, dodajemy do nich 1/2 szklanki oliwy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Pastę przekładamy do słoiczków i zalewamy cienką warstwą oliwy. Przechowujemy w lodówce
Kulinarne przygody GatityCiągle trwa sezon na przetwarzanie owoców i warzyw, aby potem w trakcie zimy móc z nich skorzystać, kiedy na targach już zabraknie świeżych produktów. Uwielbiam w mroźnie dni zakraść się do spiżarki i wybierać wśród niezliczonej ilości słoików, które się tam znajdują. Dziś na półki mojej spiżarki trafiła konfitura z aronii i śliwek. Ponieważ moja aronia nie była
Kulinarne przygody Gatity