warzywa - 14856 przepisów (strona:640/991)

Frittata z cukinią i tymiankiem 149

Sezon cukiniowy w pełni, pora więc wykorzystać to warzywo, które dzięki swojemu łagodnemu smakowi daje nam dużo możliwości w kuchni. Dziś więc frittata z cukinią i tymiankiem z odrobiną czosnku dla zaostrzenia smaku. Robiłam już frittatę   ze szparagami i papryką  i  frittatę ze szpinakiem . Tym razem postanowiłam ją jeszcze urozmaicić i dodać trochę serka śmietankowego. Frittata wyszła

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie 255

W domu bardzo lubimy fasolkę szparagową. Swego czasu jadało się ją tylko klasycznie, czyli polaną roztopionym masłem z dodatkiem tartej bułki. Ale gdy za oknem jest

Kulinarne przygody Gatity
Toskańska przyprawa ziołowa 136

szałwii i rozmarynu. Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie jej suszenia... bezcenny. Jak pisze Małgosia przyprawy używa się do wszystkiego: pieczonych i grillowanych mięs, do ryb, do warzyw... Tutaj już Wam pozostawiam pole do popisu :-). A ja zabieram się do testowania. Toskańska przyprawa ziołowa Składniki: 6 gałązek świeżego rozmaryny 6 gałązek świeżej szałwii 4-5 ząbków czosnku

Kulinarne przygody Gatity
Lekcja gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim 235

Tatar z górnej zrazowej z piklowanymi warzywami Dziś na blogu krótka relacja  z Lekcji gotowania z wołowiną QMP, którą poprowadził Grzegorz Łapanowski, ambasador programu Dobra wołowina QMP, a  w której miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Lekcja gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim W ubiegły wtorek 26 sierpnia wzięłam udział w "Lekcji gotowania z wołowiną". Była to nagroda

Kulinarne przygody Gatity
Sos grzybowy II 260

oleju podsmażamy cebulę, aż do momentu gdy będzie szklista, wtedy dodajemy do niej grzyby i chwilę przesmażamy razem. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy mascarpone, mieszamy, a następnie dodajemy warzywa z patelni. Grzyby dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec dodajemy czosnek i przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ziemniaczana z fasolką 184

koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu,  mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Domowa harissa, ostra pasta z chili 182

łyżeczka kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z papryczek usuwamy gniazda nasienne, kroimy je na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy, siekamy i rozcieramy z solą. Warzywa blendujemy, dodajemy do nich 1/2 szklanki oliwy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Pastę przekładamy do słoiczków i zalewamy cienką warstwą oliwy. Przechowujemy w lodówce

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura z aronii i śliwek 171

Ciągle trwa sezon na przetwarzanie owoców i warzyw, aby potem w trakcie zimy móc z nich skorzystać, kiedy na targach już zabraknie świeżych produktów. Uwielbiam w mroźnie dni zakraść się do spiżarki i wybierać wśród  niezliczonej ilości słoików, które się tam znajdują. Dziś na półki mojej spiżarki trafiła konfitura  z aronii i śliwek. Ponieważ moja aronia nie była

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowe grzebyki z serem 201

Dynia - zwana kiedyś u mnie w domu banią . Wspaniałe warzywo , które idealnie się sprawdza w słodkościach . Z dzieciństwa pamiętam dynię krojoną w grubą kostkę i marnowaną w słodko -kwaśnej zalewie . W zimowe wieczory babcia wyciągała taki słoiczek ze swoich zapasów i kazała zajadać . Powiem szczerze ,że średnio mi smakował ten kwaśny smak . Podobnie jak mdława wówczas dla mnie zupa dyniowa

Malinowa Kawiarenka
Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) 203

piecz przez ok. 10 min., aż ser się ładnie roztopi. 7. Wyjmij pizzę z piekarnika i nałóż pozostałe dodatki - szynkę rukolę i kawałki sera ukrojone przy pomocy obieraczki do warzyw (patrz animacja powyżej). Podawaj od razu. Smacznego! Przepis dodaję do mojej  akcji "Włoskie smaki"  a także do akcji  "Na zakwasie i na drożdżach", którą we wrześniu prowadzi

Chilli Czosnek i Oliwa
Chutney z brzoskwiń 126

Indyjski gęsty owocowy sos, używany na zimno jako dodatek do mięs lub warzyw. W jego skład wchodzą dojrzałe brzoskwinie usmażone z cebulą, czosnkiem, octem oraz przyprawami. Polecam również dodać odrobinę chilli, aby uzyskać lekko pikantny smak :) Składniki: 5 brzoskwiń 5 łyżek cukru 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 cm kawałek imbiru 50 ml białego octu winnego szczypta soli mała

wyzwania kuchenne
Sos. Jogurt. Czosnek. Dip czosnkowo jogurtowy 293

bazie jogurtu, z czosnkiem, to świetny dodatek do pieczonych ziemniaków, frytek czy pizzy . Można nim posmarować tortillę albo maczać sobie w nim kawałki świeżych warzyw. I chociaż przygotowanie jest bardzo proste to podam przepis bo na pewno komuś się przyda. Według mnie jedną z ważniejszych rzeczy przy jego przygotowaniu jest posiekanie a następnie roztarcie czosnku. Wierzcie mi, że przeciśnięty przez

Smaczna Pyza
Tydzień w moim telefonie XXXXXIV 110

weekend bym się mogła tam wybrać każdy. Niestety albo i stety tutaj też mam mnóstwo zajęć i pracę. Dlatego już jutro wybieram się na targ by kupić świeże warzywa i znowu gotować pyszności. Chyba czekacie na nowe przepisy? Dzisiaj przygotowałam dla Was kilka zdjęć z mojego urlopu. Zostawiam je sobie na pamiątkę, bo kolejny dopiero za rok, a Wam życzę

Magiczne Życie Marty
Ciasto dyniowe 234

To mój pierwszy wypiek z dynią i żałuję, że nie zrobiłam go wcześniej! Ciasto dzięki dyni ma bardzo ładny kolor, a do tego jest wilgotne i

Pasja Smaku
Krupnik 153

wolę pizze, hamburgery, sałatkę Cezar, frytki .... Ale dawno nic nie smakowało tak dobrze jak lekki krupniczek w szpitalu.   Myślę, że wkładam w niego trochę więcej starań (i warzyw) niż szpitalny catering, bo i smak tej "zupy nic" jakby głębszy w moim wydaniu. Potrzebujesz: włoszczyzna kilka ziemniaków kasza jęczmienna (jeden woreczek) duża szczypta soli koperek Co robić? 1. Umyć

Matka Żywicielka