Mężatki) Dyniowy omlet z musem karobowym (Kuchenne szaleństwa) Omlet z pomidorami i wędzonym łososiem (peanutbuttermonster) Omlet owsiany z lnem, sezamem i owocami (peanutbuttermonster) Śniadaniowy omlet z warzywami (Misiu Lubi Zjeść) Omlet gryczany z brokułami (Lawendowy Poranek) Owsiany omlet jogurtowy z twarożkiem kakaowo-bananowym (Zdrowie na języku) Omlet z pomidorami i parmezanem (Milion
bastalenadynią obraną ze skórki i pokrojoną na kawałki. Dodajemy listki laurowe, czosnek i imbir rozgniecione, zalewamy sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i zalewamy wodą tyle, by przykryć warzywa. Gotujemy godzinę na wolnym ogniu, by wszystkie smaki się połączyły. Na koniec przyprawiamy i blendujemy na krem. Możemy dodać słodkiej śmietanki. Podajemy z prażonym ziarnem słonecznika i świeżymi listkami
Sajkofanka smakupieprzem, papryką słodką, ząbkiem czosnku oraz sosem sojowym. Usmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać cukinię i dusić kilka minut aż zmięknie... ... po czym dodać groszek. Kurczaka i warzywa połączyć z ryżem. Risotto zdjąć z palnika, dodać masło, parmezan i porządnie wymieszać. Jeść od razu! Smacznego
Zgrabne Gotowaniewidelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami, solą, cukrem, pieprzem, natką i ziołami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone salami i warzywa i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie rozłożyć ciasto. Piec około 25-30 minut do suchego patyczka. Wierzch muffinek powinien mieć kolor jasnobrązowy
Czerwień i błękitProsta i szybka do zrobienia surówka..u mnie kapusta pekińska , jabłko i papryka..i gotowy dresing Winegret. kapusta pekińska jabłko papryka dresing Winegret Warzywa pokroić, wymieszać.Dodać dresing Winegret i znów wymieszać
Moje domowe kucharzenieLubicie czy nienawidzicie ? Próbowaliście, czy to nadal przed Wami ? Zróbcie, spróbujcie, przekonajcie się, że ... to jest PYSZNE ! Domowy hummus zajadać można na dobrym chlebku lub w towarzystwie chrupiących warzyw. Idealny na przyjęcie, szybki w przygotowaniu. Składniki: * 3 łyżki sezamu * 1 łyżka oleju sezamowego lub innego * puszka ciecierzycy ( około 300 g ) * 2-3 ząbki czosnku * około 100 ml oliwy
kolorowotorcikowoskórką pokroić w kostkę. Do gotującego bulionu dodać ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 5 minut. Na łyżce oleju zeszklić cebulę, czosnek i ogórki. Następnie warzywa przełożyć do bulionu i gotować około 10 minut. Zabielić śmietaną (do miseczki odlać wywar wymieszać ze śmietaną i wlać z powrotem do garnka). Zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać
Fabryka pomysłówpołączeniu z awokado tworzą prawdziwą bombę witaminową i mineralną. Prawdziwe "superfood" , czyli jedzenie, które zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu. Pasuje do śniadania, jako przystawka z krakersami czy dip do warzyw - wszechstronność pełną parą! PASTA Z AWOKADO I JAJEK. /w sieci;/ 1 dojrzałe awokado 3 jajka na twardo 1 ząbek czosnku 1/2 białej cebuli sok z 1/2 cytryny pęczek koperku sól, pieprz
W kuchni Karmel-itkigdyż rozpoznałam jedynie fasolnik chiński (to te zielone i fioletowe "włosy"), nazywane po Włosku bardzo zabawnie "fasolini serpentini":) Dzięki pomocy Thiessy wiem, że jest to stoisko z warzywami azjatyckimi, których nazw nigdy wcześniej nie słyszałam. Mają niesamowite kształty, prawda? Na koniec chciałam Wam jeszcze pokazać kilka ujęć z lokalnego supermarketu. Znalazłam tam kilka ciekawostek. Na marginesie supermarket sieci
Chilli Czosnek i Oliwałyżek cukru 2 łyżki soli Ogórki, paprykę umyci. Każdy ogórek podzielić na 4 części, z papryki usunąć pestki, pokroić w paseczki, cebulę pokroić w plasterki. Tak przygotowane warzywa wkładać do słoików. Do każdego słoika wrzucać po 5 ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, 1-2 liście laurowe oraz według uznania gorczyce. Wodę ocet, cukier, sól zagotować i zalewać nią ogórki
RAROSSAJuż mi tak bardzo brakuje świeżych warzyw, nie-szklarniowej sałaty, pomidorów o smaku pomidorów i całego tego naturalnego warzywnego bogactwa późnej wiosny i lata. Póki co tylko substytuty, ale nawet smaczne, nie powiem;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowymoże nie ta pora była dla mnie;) Pozdrawiam dziewczyny! Gość: Patyska, ckq152.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/03/05 14:28:37 fajne curry - a jak myślisz, wyjdzie mi takie wege z fasolki mung i warzyw typu papryka, ziemniaki, marchew, groszek, fasolka szparagowa? sowa_nie_sowa 2012/03/05 14:32:30 Patyska , no pewnie, że Ci wyjdzie, a dlaczego by nie? Tylko doprawić odpowiednio
Zdrowa Kuchnia SowyWiosna to najlepsza pora na kiełki. Kiełkować można zboża, nasiona strączkowych oraz nasiona warzyw. Podczas kiełkowania gwałtownie wzrasta zawartość witamin i enzymów, cukier zostaje przekształcony w cukry proste, białka w aminokwasy, a tłuszcz rozkładany do wolnych kwasów tłuszczowych, co czyni kiełki pokarmem nie tylko niezwykle bogatym w składniki odżywcze, ale przede wszystkim lekko strawnym. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyStaram się, by dania z warzyw były kolorowe i nie kojarzyły się z nudnym jedzeniem. Dlatego wymyśliłam pyszną zupkę z pomidorów, papryki i włoszczyzny. Mój synek nie przepada np. za papryką, ale w tej zupce jej nie widać, więc zjadł z wielkim apetytem:) Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja każdą porcję dekoruję kleksem ze śmietany
Z miłości do słodkościbardzo lubi spaghetti:) Dlatego specjalnie dla niego stworzyłam zdrowszą wersję spaghetti bolognese. Użyłam mięsa z drobiu oraz soku ze świeżych marchewek i połączyłam z zieloną nutką ziół i warzyw. Tak przygotowany makaron dzieci zjadają z wielkim apetytem:) Składniki: 500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki, cebula, sól, pieprz, jajko, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki bułki tartej
Z miłości do słodkości