Pomidorki koktajlowe z mozzarellą WYKONANIE Możemy wszystko przepuścić przez melakser. Ewentualnie zetrzeć na małej szatkownicy. Następnie warzywa połączyć dodać olej, cukier,ocet, sól pieprz- wymieszać. Pozostawić ,aż wyraźnie puszczą sok. Nie trwa to zbyt długo. Sałatkę nakładamy do słoików lekko dociskamy. Pasteryzujemy
W kuchennym oknie Ewyprzeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni przez 10 minut. Gotujemy bulion i wrzucamy warzywa. Przyprawiamy suszoną bazylią i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Miksujemy zupę blenderem. Możemy podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką. Ja grilluję kromki z chlebka kukurydzianego z masłem
Moje Kuchenne RewelacjePatisony to dietetyczne i bardzo delikatne warzywa. Najprostszy sposób na ich przygotowanie to usmażenie ich w formie placuszków w panierce. Przepis na smażone patisony: SKŁADNIKI 1 średni patison 2 ząbki czosnku wegeta, pieprz mąka jajko mleko bułka tarta oliwa lub olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Obieramy patisona ze skórki (chyba, że jest to bardzo młody osobnik -wtedy nie jest
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj coś dla miłośników małych kapustek - przepis na schab w ziołach z brukselką SKŁADNIKI
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj przepis na bardzo prostą zupę krem z brokułów - jednego z moich ulubionych warzyw :) SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacjesól, pieprz, czosnek granulowany olej pół szklanki jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku PRZYGOTOWANIE Gotujemy bulion. Dodajemy pokrojone drobno marchewki i ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut, aż warzywa zupełnie zmiękną. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Miksujemy zupę razem z cebulą. Przyprawiamy obficie solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy jogurt. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem
Moje Kuchenne Rewelacjepęczek koperku 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego sól PRZYGOTOWANIE Papryki kroimy na małe paski, cebulę w kostkę. Śledzie płuczemy i osuszamy -kroimy w paski. Dodajemy do warzyw. Solimy. Skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Posypujemy posiekanym koperkiem. Wstawiamy na pół godziny do lodówki
Moje Kuchenne Rewelacjewrzątku ok. 3 min. Studzimy. Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Cebulę pokrojoną w piórka i pora w półplasterki szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem. Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy masłem. Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy i posypujemy słodką papryką i ziołami
Moje Kuchenne Rewelacjezmielony), imbir, gałka muszkatołowa masło i bułka tarta do wysmarowania prodiża - formy PRZYGOTOWANIE Zająca, karkówkę i podgardle zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia - na ostatnie 10 minut
Moje Kuchenne Rewelacjetwardo 2-3 ogórki kiszone 3 jabłka 1 puszka groszku konserwowego majonez -300 ml sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Marchew, pietruszkę i ziemniaki gotujemy bez obierania ok.35-40 minut - nie rozgotowując- by warzywa były al dente :). Po ostudzeniu obieramy je i kroimy wraz z jajkami, obranymi jabłkami i ogórkami (również bez skórki) w drobną kostkę. Dodajemy odsączony groszek oraz majonez. Solimy
Moje Kuchenne Rewelacjepierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym farszem jest doskonałą propozycją na letni obiad lub kolację. duża cukinia 10 dag ryżu ok. 20 dag miąższu z cukinii 50 dag mięsa wieprzowego posiekany koperek 20 dag pieczarek 1 cebula jajko olej 1/2 litra
Salonik smakównaszej kuchni nie może zabraknąć przetworów: kompotów, dżemów, konfitur owocowych. Jednak nie zapominajmy o warzywach. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Dzisiaj proponuję dżem cukiniowo-pomarańczowy . Składniki: 1 kg cukru 4 torebki galaretki pomarańczowej 5 kg cukinii 5 łyżeczek kwasku cytrynowego kilka kropli olejku pomarańczowego Cukinię obieramy i wydrążamy z nich nasienie. Miąższ kroimy w niedużą kostkę
Salonik smakówWarzywa często goszczą na naszych stołach. Szybko i łatwo można przygotować sałatkę z białej kapusty "JAK U CHIŃCZYKA". Składniki: 1 średnia biała kapusta lub sałata lodowa 2 marchewki 2 cebule Zalewa: 1 szklanka octu winnego 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soli Białę kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę
Salonik smakówCukinia w wersji grillowanej to jedno z moich ulubionych warzyw :) Postanowiłam wykorzystać ją w lubianej sałatce caprese. Składniki podałam jednak inaczej niż w wersji tradycyjnej sałatki i wyszła pyszna warstwowa sałatka caperse :) SKŁADNIKI 1 średnia cukinia 3 pomidory 150g tartej mozzareli pół pęczka świeżej bazylii sól pieprz oliwa z oliwek opcjonalnie ocet balsamiczny PRZYGOTOWANIE
Moje Kuchenne Rewelacje