Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz zupełnie odmienne w smaku. Na drugie danie zamówiłyśmy kurczaka w sosie szpinakowym oraz warzywa z indyjskim serem w łagodnym sosie. Jako dodatek ryż basmanti. Już z daleka poczułyśmy zapach naszych potraw, a ich prezentacja wpasowała się w kanon restauracji. Dania zostały podane w atrakcyjnych
Kolizje Smakówmozzarelli Sałatka z fasolki z grzankami Sałatka na upały Roladki z cukinii Sałatka z bobu z orzechowym pesto Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z fasolki i cukinii Duszone warzywa, saksuka Sałatka ogrodnika Kasza bulgur ze szczawiem Piyaz, turecka sałatka z fasoli Francuska sałatka z mlecza Tunezyjska pieczona sałatka Tapas z cieciorki i chorizo Kanapeczki z halloumi Empanadas z tuńczykiem
Chilli Czosnek i Oliwaukształtowały grupę produktów będących wizytówką tej kuchni. Tereny leżące nad Morzem Śródziemnym charakteryzują się słonecznym, łagodnym klimatem i żyzną glebą, które odpowiadają za duży w niej udział różnorodnych świeżych warzyw, owoców oraz ziół , a nadmorskie usytuowanie za obfitość owoców morza . Kuchnia śródziemnomorska nie może obyć się bez oliwy , która jest najbardziej rozpowszechnionym i emblematycznym produktem regionu, stosowanym w dużych ilościach
Chilli Czosnek i Oliwasprzedawanych nie przez wielkie koncerny, lecz przez małe bary, w których np. bułka do hamburgera pieczona jest na zakwasie, a do tego używa się najwyższej jakości wołowiny i świeżych warzyw. Takich knajp jest coraz więcej na kulinarnej mapie Warszawy, ale podobno w innych miastach trend ten dopiero raczkuje. Tak czy siak, jeżeli mam zjeść coś na mieście to chętnie jadam
Chilli Czosnek i Oliwakolacji we dwoje . Dla mnie stanowiła nieco wykwintne śniadanie, ale przecież trzeba sobie dogadzać, prawda?;) W przepisie de Blasi znowu miałam do czynienia z nietypowym dla mnie gotowaniem warzyw od zimnej wody, o którym już wam pisałam w przepisie na aromatyczne muszelki z botwiną . I tym razem poszłam na przekór autorce, zalewając szparagi małą ilością wrzątku i gotując je przez
Chilli Czosnek i Oliwaobierz z łupinek. Wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Gotowy polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Świetny z chrupkim pieczywem lub pitą. Przepis dodaję do akcji Warzywa strączkowe - edycja letnia
Chilli Czosnek i Oliwasałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i aromatyzowaną cebulką. Przepis na dole posta, a wcześniej moje fasolowo-szparagowe opowieści. Fasolka szparagowa po śródziemnomorsku... Choć fasola nie jest typowym warzywem śródziemnomorskim - pochodzi z Ameryki, a do Europy trafiła dzięki wyprawom Kolumba pod koniec XV w. - szybko zadomowiła się w śródziemnomorskiej kuchni i obecnie występuje w wielu daniach. Jeżeli chodzi
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Rzadko jadam wędliny na kanapki, dlatego prawie w każdym tygodniu przygotowuję jakąś pyszną pastę, najczęściej na bazie warzyw strączkowych . Zdołałam już zgromadzić pewien zasób sprawdzonych przepisów na takie pasty, którym chętnie się z wami podzielę:) W dzisiejszym poście znajdziecie przepis na świetną pastę z czarnej fasoli i sera feta . Przepis na tę pastę stworzyłam sama, inspirując się smakami
Chilli Czosnek i Oliwawielu tradycjach chleb jest święty i czerstwego nigdy się nie wyrzuca, lecz wykorzystuje do potraw. Wyobrażam sobie, że dawne toskańskie gospodynie wykorzystywały do sałatki czerstwy chleb i dorodne warzywa z ogrodu , czyli to, co akurat miały pod ręką. Zdaję sobie sprawę, że moja wersja sałatki (czyli wersja Jamiego Olivera), z anchois, parmezanem, kaparami i pieczoną papryką, mogłaby zostać uznana przez
Chilli Czosnek i Oliwapyszną i prostą potrawę. Zapraszam:) Ryż + soczewica + cebula = pycha Powyższe równanie jest nieco naiwne, ale oddaje moją miłość do tego dania. Od dawna "ćwiczę" różne warianty ryżu z dodatkiem warzyw strączkowych i uważam, że jest w nich coś niesamowitego - sycą, rozgrzewają i poprawiają mi nastrój . Stanowią znakomity wegetariański posiłek - łącząc ryż i soczewicę czy fasolę, uzyskujemy świetne pełnowartościowe białko
Chilli Czosnek i Oliwasycące i pyszne. Gigandes plaki (lub Gigantes plaki) , po grecku γίγαντες πλακί (wymawiane jako Yigandes plaki) to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie fasoli. W diecie śródziemnomorskiej warzywa strączkowe, w tym fasola, są szeroko wykorzystywane. W przewodniku o Grecji czytałam, że aż do połowy XX w. większość Greków prawie nie jadała mięsa, ponieważ w ich górzystym kraju brakowało
Chilli Czosnek i OliwaWykorzystałam przepis z bloga Souvlakiforthesoul Składniki: na syrop: 300 g drobnego cukru 600 ml wody 1 laska cynamonu 5 goździków skórka z jednej pomarańczy ( ja obrałam ją obieraczką do warzyw, lepiej aby była w dużych kawałkach, gdyż trzeba ją z syropu usunąć ) na ciasto: 200 g drobnego cukru 225 g masła 6 jajek 120 g mąki pszennej 175 g drobnej
Chilli Czosnek i Oliwazrównoważone danie . Słodycz suszonych śliwek równoważy bogactwo korzennych przypraw, mięso rozpływa się w ustach, a cieciorka i dynia wzbogacają teksturę dania. Zdecydowałam się dodać mniej mięsa, a więcej warzyw, niż było podane w oryginalnym przepisie - myślę, że wersja wege też byłaby super. Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami - Przepis z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis
Chilli Czosnek i Oliwadania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Ze względu na swój marokański rodowód, kiszone cytryny idealnie nadają się do wszelkich tażinów i gulaszy - na bazie kurczaka, jagnięciny, czy warzyw (np. ciecierzycy). Wykorzystuje się je również do doprawiania kuskusu oraz ryżu. Kiszona cytryna i ryba to idealne zestawienie. Zmiksuj kiszoną cytrynę z oliwą i ziołami lub z jogurtem naturalnym
Chilli Czosnek i Oliwaoliwkom, przełamany świetnie tu pasującymi nutami anyżowymi kopru włoskiego. Jak zawsze w przypadku tażinów - mięso jest mięciutkie i łatwo odchodzi od kości. Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz. P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów: tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami
Chilli Czosnek i Oliwa