warzywa - 14856 przepisów (strona:656/991)

Najszybsze kluski ziemniaczane 270

jeszcze 2 minuty i wyławiamy.  Podajemy na słodko z dżemem lub posypane cukrem i polane masłem.  Natomiast na obiad najlepsze są w sosie mięsnym lub z duszonymi warzywami

prawdziwe jedzenie
Obiad z patelni 345

poszatkowaną kapustę, cebule i paprykę. Dodaję łyżeczkę soli, majeranku i sporą szczyptę pieprzu. W tym czasie podgotowuję ziemniaki (ok.10 minut). Ziemniaki odlewam, chwilę odparowuję bez przykrycia i dokładam do warzyw. Smażę wszystko razem do miękkości. Na koniec dodaję poszatkowany szczypiorek i/lub koperek i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem.  Podaję z mięsem lub jako samodzielne danie. Na wierzch posypuję

prawdziwe jedzenie
Obiad bez mięsa 244

drugim pojemniku gotujemy groch - we wkładce do duszenia - z dodatkiem wody. Dodajemy przyprawy (bez soli) i po kilka łyżek oleju do każdego koszyczka. Nastawiamy maszynę na godzinę. Gdy warzywa zaczną mięknąć możemy dodać trochę soli i delikatnie zamieszać. Dokładamy resztę kapusty. W razie potrzeby czas gotowania wydłużamy. Podajemy z młodymi ziemniakami i koperkiem

prawdziwe jedzenie
Gulasz węgierski 201

dodajemy pokrojoną paprykę i sos pomidorowy (może być koncentrat). Gotujemy jeszcze chwilę. Sos powinien być dość gęsty. W razie potrzeby zagęszczamy mąką ale zazwyczaj przy sporej ilości mięsa i warzyw nie jest to potrzebne (po dodaniu mąki jeszcze raz doprowadzamy sos do wrzenia

prawdziwe jedzenie
Grillowana cukinia w marynacie 2269

majeranku ¾ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki chilli w proszku sól, pieprz Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w głębokiej misce. Pokrojoną w plastry cukinię wrzucamy do powstałej marynaty i mieszamy wszystko aż warzywa będą w całości pokryte. Całość odstawiamy od lodówki na co najmniej 30 minut. Po upływie tego czasu grillujemy. Ja korzystałam z grilla elektrycznego dwustronnego, jednak można również użyć patelni grillowej

PastelFood
Zupa krem z cukinii z curry 192

Dzisiaj mój pomysł na wykorzystanie cukinii. Warzywo sezonowe, trzeba więc korzystać, póki jest :) Moja propozycja to zupa krem z cukinii z curry i grzankami. Sycąca, smaczna o delikatnie orientalnym smaku i zapachu na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki (porcja na 4 miski): 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 750 ml bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek

PastelFood
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 229

bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz rozgniecioną kolendrę. Całość gotujemy, aż dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje). Miękką

PastelFood
Roladki z cukinii [na dwa sposoby] 374

ulubione zioła (do marynaty) sól,pieprz Przygotowanie (30 min): Przygotowanie roladek jest banalnie proste. Największą trudność sprawia pokrojenie cukinii w cieniutkie plasterki. Można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw lub specjalnego nożyka na tarce. Ważne, aby plasterki były cieniutkie, bo inaczej będzie je ciężko zwinąć i potrawa straci na smaku. Po przygotowaniu plasterków cukinii marynujemy je w oliwie

PastelFood
Sos z sercem cielęcym, kurkami i białym winem 127

aromatami delikatnych kurek i jałowca. Całkiem dobrze wypada w połączeniu z makaronem (np. czarnym jak na zdjęciu), ale też z ryżem czy kaszą. Swobodnie moglibyście również sos zaserwować z warzywami. Mam nadzieję, że lubicie podroby, jeśli nie, to ten przepis powinien Was zainspirować do kolejnego podejścia, może Wam w takim połączeniu smakowym przypadną do gustu. Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
Pierogi mięsno-marchewkowe z kminkiem 149

Wykorzystałam mięso z udka kurczaka i marchewkę na których gotowałam wywar na zupę ( oczywiście z innymi warzywami).Doprawiłam farsz kminkiem ( mielonym i całymi ziarnami) bo akurat ten smak mi pasował do delikatnego marchewkowego posmaku farszu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zupa cebulowa z ryżem 283

samej smakuje więc chyba nie jest zła :)  ZUPA CEBULOWA Z RYŻEM 2/3 szkl. ryżu 30-40 dag cebuli oliwa 3 łyżki mąki 1,5 l wywaru z warzyw 1 szkl. kwaśniej śmietany sok z cytryny gałka muszkatołowa sól Ryż gotuję na sypko. Równocześnie: Cebulę kroję w dość duże talarki. Następnie podsmażam ją na oliwie do momentu, aż się zeszkli

Co w głowie piszczy
Najłatwiejszy domowy paprykarz 3251

papryka słodka i ostra Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę trzemy na gęstej tarce, a cebulkę drobno siekamy. Następnie marchewkę z cebulką dusimy na patelni, aż zmięknie.  Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecieru. Jeszcze chwilę dusimy, dodajemy rozdrobnioną makrelę i ugotowany wcześniej ryż. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Tak przygotowany paprykarz przekładamy do salaterki i odstawiamy

Co w głowie piszczy
Sałatka z mozzarellą, pomidorami, awokado i pesto. 333

się dębowa, ja miałam pod ręką lodową) pomidor 1/2 kulki mozzarelli 1/4 awokado 6 pomidorów suszonych pesto (można zrobić samemu, ja uwielbiam świeże pesto z Lidla) Myjemy i osuszamy warzywa. Drzemy sałatę, układsamy na niej pokrojonego pomidora, awokado, pomidory suszone, mozzarellę. Zalewamy pesto (1/2 opakowania lidlowego). Podajemy z grzankami. Pychota

Brzuszki Łakomczuszki
Ziołowe grzanki z wege pastą 178

zarumienienia z każdej strony. Ciepłe i chrupiące grzanki smarujemy wege pastą węgierską Polsoja. Dodatkowo możemy urozmaicić grzanki dodatkiem sałaty i pomidorków cherry.  Pasta jest naprawdę smakowita! Duże kawałki warzyw i lekko pikantny smak na pewno przypadną Wam do gustu

Emcia Pichci
Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami, oraz warsztaty Oleofarm i Cucina 153

początku każdy mógł zobaczyć jak szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje sałatkę z przygotowanych na spotkanie składników. Później mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje sałatki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, octów balsamicznych, sosów, całej gamy olejów, różnych pestek. Piotrek pokazał na co go stać, jego kolorowa sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami wg szefa kuchni okazała się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania