POMYSŁ NA DYNIĘ ;-) Kurczak w sosie dyniowo- gruszkowym z goździkiem i kolendrą! (cykl: CZAS NA DYNIĘ) 224rozpocząć na blogu cykl poświęcony tylko i wyłącznie przepisom z dynią. Dynia nie tylko pięknie wygląda, ma niesamowity kolor, przed jak i po ugotowaniu, ale też jest warzywem, które łączy się z wieloma przyprawami, często z tymi rozgrzewającymi jak imbir, chili czy pieprz. Można ją przyrządzać na słodko, słono czy kwaśno. Jeżeli tak jak ja lubicie
SMYKWKUCHNI
Pulpeciki rybne z mintaja i cukinii - DIETA NISKOKALORYCZNA 235mają niską zawartość tłuszczu, np. mintaj, miruna, dorsz. Będą nam dostarczać odpowiedniej ilości białka w diecie. Pamiętajcie też, że chociaż raz w tygodniu głównym źródłem białka powinny być warzywa strączkowe. Dzisiaj przygotowałam dla Was pulpeciki z filetów z mintaja i świeżej cukinii, podane z brukselką. Poniżej też dołączę dla Was, przykładowy jadłospis dzienny. Składniki na pulpeciki
SMYKWKUCHNI
Sałatka z rukolą, awokado i kurczakiem. CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA 447Kolejny przepyszny pomysł na posiłek w CYKLU DIETA NISKO-KALORYCZNA. Aromatyczna sałatka z kurczakiem, awokado i innymi warzywami. Serdecznie zapraszam! Składniki : - 1/2 opakowania rukoli -1/2 czerwonej papryki - 1/2 piersi z kurczaka (może być pieczona lub gotowana) - 1/3 awokado - około 20 ziaren dyni - 1/4 ogórka zielonego - łyżka kaparów dresing : łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka włoskiej oliwy
SMYKWKUCHNI
Zupa brokułowa 196selera - zielona część pora - pietruszka - brokuły świeże lub 2 paczki mrożonych - 250 ml śmietany 18% - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz W dużym garnku zagotowujemy mięso, po 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (bez brokułów), gotujemy kolejne 30 minut, dodajemy brokuły, gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy. W kubeczku rozprowadzamy mąkę z małą ilością wody
SMYKWKUCHNI
Risotto ze szparagami na cydrze lubelskim... 193można podawać na 2 sposoby, pierwszy to nakładamy risotto i posypujemy świeżą natką pietruszki. Bądź nakładamy risotto a na nie dodatkową porcję ugotowanych szparagów (dla wszystkich podwójnych miłośników tego warzywa ;-)) Pierwszy sposób podania... Drugi sposób podania
SMYKWKUCHNI
OSTRO- SŁODKO- KWAŚNY = Kurczak w Meksyku! /kurczak 387polej olejem - piecz 45 minut w temp 200 stopni C 2. POMIDOROWY SOS MEKSYKAŃSKI - w rondelku podsmaż na oliwie czosnek, cebulkę, papryczki - duś około 5-6 minut, - dodaj pozostałe warzywa, duś 8 minut - na sam koniec dodaj pokrojonego w grubszą kostkę ananasa - podlej wodą - dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą - gotuj około 3 minut, dodaj upieczonego Kurczaka i duś jeszcze
SMYKWKUCHNI
MINITARTALERKI Z BOTWINKĄ/ SAŁATKA WŁOSKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 219Minitartaletki z młodą botwinką, podane z sałatką pomidorowo-paprykową z prażonymi płatkami migdałowymi. Smakowite i pięknie się prezentujące danie, dość proste w wykonaniu, stworzone z sezonowych warzyw. Świeża botwinka, z dodatkiem czosnku i serka, na kruchym cieście, pyszne połączenie. Chrupiąca sałatka ze świeżej papryki, pomidorka, oliwek, w sosie włoskim i do tego chrupiące płatki migdałowe. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO
SMYKWKUCHNI
Barszcz z buraków i botwinki z ziemniakami! (jak u babci ;-D ) 288buraki młode - 2 marchewki młode - 1 cebulka - 1 korzeń pietruszki mały - 3 plastry boczku wędzonego surowego - ziemniaki młode (gotujemy w osobnym garnku) W garnku zagotuj wywar, dodaj pokrojone warzywa, gotuj na malutkim ogniu 55 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną botwinkę, gotuj 5 minut. Ziemniaki ugotuj i wymieszaj na puch. Boczek pokrojony w kostkę podsmaż na patelni
SMYKWKUCHNI
Dietetyczny sernik na zimno z truskawkami i jagodami! NAJLEPSZY NA LATO! 562Wiosna i początek lata, to czas który uwielbiam, obfituje on w świeże, sezonowe i przepyszne owoce i warzywa. Zaczyna się sezonem na truskawki, potem maliny, czereśnie i jagody itd. Dzisiaj postanowiłam przygotować coś dla tych którzy są na diecie lub po prostu odżywiają się w sposób zdrowy i przemyślany. I tak powstał dietetyczny sernik z truskawkami i jagodami. Jest
SMYKWKUCHNI
Ravioli z jagodami! SEZON JAGODOWY! 262Letni posiłek powinien charakteryzować się, kilkoma cechami takimi jak: lekkość, smakowitość (ba! nawet smykowitość ;-) ), być przygotowany z dostępnych, świeżych i sezonowych owoców lub warzyw. I taki lunch dzisiaj Wam proponuję, przepyszne ravioli z jagodami i śmietanką. Danie jest proste w wykonaniu i nie przysporzy wiele trudności nawet początkującym kucharzom! Jagody ubóstwiam, są przepyszne, same, czy też utarte
SMYKWKUCHNI
Letnia sałatka z nektarynkami! KOLACJA FIT! 370łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka wody - różowa sól himalajska - pieprz mielony kolorowy- świeży Owoce i warzywa kroimy w grubszą kostkę, sałatę myjemy. Składniki mieszamy ze sobą. Polewamy dressingiem! SMACZNEGO!!! POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO POLUBIENIA MOJEJ STRONY
SMYKWKUCHNI
Zupa z Fasolą Czarne Oko i Brązowym Ryżem 277Zupa inna niż wszystkie. Lekka, warzywna i sycąca. Lekko pikantna. Zdziwiłam się, bo moje dziecko, które nie przepada za warzywami zjadło cały talerz tej zupki. Składniki na 4-6 osób: 250 g fasoli "czarne oko" Skworcu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego
Blondynka Gotuje
Od czego zacząć, czyli kilka słów o MOTYWACJI 203sodu, guma arabska itd. wykluczamy z potraw majonezy, gotowe sosy, serki topione. Po prostu zastąpmy je na jogurt naturalny, kefir, białe serki do sparowania na kanapki. jedzmy dużo warzyw i owoców. To właśnie w nich znajduję się najwięcej pożytecznych kalorii i witamin. biały ryż, ziemniaki zastąpmy na brązowy; chipsy na pokrojoną w paski marchewkę; fast-foody na samodzielnie wykonane
Truskawkowa Fiesta
Woda - dlaczego warto ją pić? 187zastanawia się dlaczego ona jest korzystna? Woda jest najważniejszym składnikiem transportującym wszystkie cenne minerały, a przede wszystkim chroni przed przegrzaniem. Najwięcej jej znajduje się w chudym mięsie i warzywach. Dlaczego warto pić wodę? szklanka prosto po przebudzeniu, dzięki czemu pobudza nasz organizm do dziennego działania, dodaje energii, skutecznie działa na przemianę materii przed posiłkiem, zapobiega nadmiernemu przejedzeniu, ułatwia trawienie pokarmów
Truskawkowa Fiesta
Dlaczego warto jeść śniadania? 223wodzie, plasterki banana, garść drobno posiekanych orzechów (włoskich, laskowych), łyżka pestek słonecznika, łyżeczka siema lnianego + ulubione owoce, kubek herbata liściasta (czerwona lub zielona); omlet z ulubionymi dodatkami (owoce, warzywa), kubek herbaty liściastej (czerwonej lub zielonej) pełnoziarniste naleśniki lub placuszki (ulubione dodatki), kubek herbaty liściastej (zielonej lub czerwonej); jajecznica, ugotowane brokułu lub fasolka szparagowa, 2 kromki chleba pełnoziarnistego lub razowego, kubek
Truskawkowa Fiesta