Enchilada to popularne danie w kuchni meksykańskiej. Tradycyjnie podawana jest w formie zwiniętych ruloników tortilii z farszem. Można w niej znaleźć mięso wołowe, kurczaka, mnóstwo warzyw i bezsprzecznie paprykę chili. W końcu nazwa do czegoś zobowiązuje, bo enchilar oznacza dodać paprykę chili . Mnie się jakoś nie chciało bawić w ruloniki, postanowiłam przygotować enchiladę w formie tortu z tortilli
bastalenadodałam usmażonego kurczaka i kukurydzę. Przygotowałam sos beszamelowy ( tutaj ). Sos wylałam na makaron. Wierzch posypałam gałką muszkatołową. Piekłam w 170st. przez 15 min. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Casserole z klopsikami w warzywach Lasagne Mexicana
bastalenaśmietany 2 jajka ugotowane na twardo Do wywaru wrzuciłam pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotowałam do pół miękkości. Poszatkowaną kapustę lekko przysmażyłam na łyżce oliwy. Dorzuciłam do wywaru z warzywami. Pogotowałam ok. 20 min. razem. Na koniec dorzuciłam trochę zielonego groszku i jeszcze 5- 10 min. gotowałam. W międzyczasie zupę Czerwony barszcz ukraiński przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu
bastalenaobrałam i pokroiłam w plastry; cebulę w piórka. Cebulę zeszkliłam na dobrze rozgrzanej patelni, następnie wrzuciłam pieczarki i dusiłam do odparowania wody. Przyprawiłam. Na usmażoną karkówkę nałożyłam porcję warzyw, przykryłam plastrami żółtego sera. Zmniejszyłam nieco ogień i pod przykryciem smażyłam jeszcze 5-10min. do rozpuszczenia sera. Oczywiście nie jest to jedyna wersja tak przyrządzonej karkówki. Ja już
bastalenaspodkiem tankard- kufel tray- taca oven gloves- rękawice kuchenne pot holder- chwytak do gorących garnków apron- fartuch kuchenny sponge- myjka (gąbka) do naczyń peeler- obieraczka grater- tarka do warzyw ladle- chochla spatula- szpatuła baking (muffin) pan- forma do pieczenia whish- trzepaczka tongs- szczypce funnet- lejek potatoe masher- tłuczek do ziemniaków nutscracker- dziadek do orzechów tin /can opener- otwieracz do puszek
bastalenasamo. Groszek i kukurydzę odcedziłam. Wszystkie składniki połączyłam w misce. Doprawiłam solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszałam majonez (i śmietanę) z musztardą, które następnie dodałam do warzyw. Dokładnie wymieszałam. Całość przełożyłam do salaterki, wierzch posmarowałam majonezem i do czasu spożycia przechowywałam w lodówce
bastalenaPodejście do śledzi nr 2. Są w zupełnie innym klimacie, bo ostrym! Zwinięte w rolmopsy w zalewie octowej. Ale to nie koniec. Postanowiłam ukryć je w warzywach. Rolmopsy śledziowe... filety śledzie ogórek konserwowy papryczka piri piri musztarda 1 szklanka przegotowanej wody 1/3 szklanki octu 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 goździki 1 cebula Śledzie wymoczyłam w zimnej
bastalenaangielskie, liść laurowy) kasza gryczana sól, pieprz do smaku śmietana (opcjonalnie) Suszone grzyby zalałam wrzątkiem i moczyłam przez całą noc. Przygotowałam wywar warzywny, z którego na koniec gotowania usunęłam warzywa. Do wywaru dodałam grzyby wraz z wodą po nich. Gotowałam ok. 30min. Szczerze mówiąc ja nie przepadam za wielkimi grzybolami w zupie, więc pod koniec gotowania wyjęłam je, pokroiłam
bastalenaklopsa. A że ostatnio rozsmakowałam się w kuskusie, domyślacie się za pewne dzisiejszej mieszanki. Kuskus kusi nas! 400g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula 5 łyżek kuskusa z warzywami przyprawy (sól, pieprz, czosnek, natka pietruszki) oliwa (do posmarowania foremki) Kuskus zalałam wrzątkiem i pozostawiłam na 10 min. do napęcznienia. Cebulę starłam na tarce i dodałam do mięsa. Następnie wbiłam
bastalenaprzyprawy i dusiłam do zredukowania wody. Sos powinien być raczej gęsty. Tortownicę wyłożyłam makaronowym ciastem (brzegi powinny być nieco wyższe). Spód i boki posmarowałam sosem pomidorowym. Następnie ułożyłam warzywa. Całość polałam resztką sosu, skropiłam oliwą. Zapiekłam pod przykryciem z folii aluminiowej przez 30min. w 180st. Po tym czasie zdjęłam folię, oprószyłam wiórkami żółtego sera i zapiekłam jeszcze przez
bastalenaobrałam i pokroiłam w plastry. Ogórki kiszone oraz cebulę pokroiłam w drobną kostkę. W kubku wymieszałam majonez, jogurt ( ilość dobierzcie wg własnych upodobań ) pieprz i koperek. Sos wymieszałam z warzywami. Całość schłodziłam ok. 2h przed podaniem
bastalenadamę" sobie obejrzeliśmy. Ziemniaki ugotowane w mundurkach wystudziłam, obrałam, a następnie pokroiłam w półtalarki. Cebulę posiekałam w drobną kostkę. Pieczarki podsmażyłam na łyżce oliwy, wystudziłam. Kukurydzę odcedziłam. Wszystkie warzywa wymieszałam z 2-3 łyżkami majonezu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodziłam ok. 1h w lodówce. Ostatecznie serwowałam w łódeczkach z ciasta francuskiego oprószone koperkiem. Grill miał być
bastalenachleba tostowego Białą kiełbasę zagotowałam w 1,5l wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Botwinkę, marchew opłukałam i pokroiłam. Ugotowaną kiełbasę wyjęłam, a w jej miejsce wrzuciłam warzywa, które gotowałam do miękkości. Na koniec botwinkę doprawiłam octem, solą, pieprzem i cukrem. Ostatecznie zaprawiłam jogurtem naturalnym. Podałam z plastrami białej kiełbasy na czosnkowych grzankach. Aha, i koperek. Koniecznie dużo
bastalenacebula kilka zielonych oliwek 2 jajka ugotowane na twardo zielone pesto sól, pieprz Pomidory pokroiłam w ósemki, ogórka w plasterki, cebulę w piórka, oliwki na połówki. Na talerzu rozłożyłam warzywa- pomidory po okręgu, w środku zaś warstwami ogórka, cebulę, oliwki. Wierzch zwieńczyły jajka. Całość oprószyłam solą, pieprzem i postawiłam kleksa z pesto
bastalenaPodczas karmienia piersią nie trzeba ograniczać się jedynie do gotowanej marchewki. Kolejnym bezpiecznym dla dziecka warzywem są buraki. Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie zwracałam na nie szczególnej uwagi. Raz od wielkiego dzwonu jakiś barszczyk lub starte buraczki się zjadło. Teraz ciut baczniej dobieram potrawy, które spożywam, bo wiem, że robię to nie tylko dla siebie. Poniżej propozycja sałatki, która
bastalena