każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu. Pierś możemy śmiało przygotować na grillu tradycyjnym! Podałam pierś z ryżem z warzywami - pasowało idealnie
Emcia Pichcipaprykę i ogórki w kostkę i rzodkiewki w talarki. Przygotowujemy sos - łączymy olej ze słonecznika ze wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Następnie do szpinaku dodajemy pozostałe pokrojone warzywa oraz pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Sałatkę podajemy najlepiej ze świeżym i chrupiącym pieczywem (ja polecam czosnkowe
Emcia Pichcinatka pietruszki 5 łyżek startego parmezanu 2 szklanki sosu pomidorowego 400 g pieczarek średniej wielkości 4 ząbki czosnku średnia cebula biała sól pieprz Przygotowanie: Zaczynam od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę, której łatwo się pozbyć w 3 minuty! Tak: Połówki cykorii - musimy koniecznie usunąć delikatnie głąby, aby nie uszkodzić liści - blanszujemy 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie
Moja smaczna kuchniałyżeczki suszonego oregano szczypta suszonej bazylii Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy. Osuszamy. Bakłażana kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie plastry bakłażana płuczemy z soli, osuszamy. - Paprykę, cuknię i bakłażana kroimy w drobną kostkę. - Na łyżce
Moja smaczna kuchniamarchewki korzeń pietruszki natka pietruszki 3 skrzydełka z kurczaka szklanka kaszy kuskus sól, pieprz Przygotowanie: Na skrzydełkach z kurczaka i pokrojonych w kostkę warzywach gotujemy wywar. W tym czasie umyte i osuszone pieczarki kroimy w kostkę, a kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Po 20 minutach gotowania się wywaru wrzucamy pieczarki i gotujemy
Moja smaczna kuchniagarść siekanej natki Przygotowanie: Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę z pierwszego tłoczenia i wrzucamy posiekane ząbki czosnku, gdy czosnek zacznie pachnieć, wrzucamy umyte i osuszone warzywa, (pomidor obrany ze skóry, a papryka oczyszczona z gniazd nasiennych) pokrojone na podobnej wielkości kawałki. Gdy będą al dente wlewamy 3/4 butelki passaty rustica, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu
Moja smaczna kuchniaSezon na fasolkę w pełni, więc dzisiaj na stole ląduje fasolka Mamut. Zaprezentuję Wam mój ulubiony sposób na to warzywo tj. ugotowaną fasolkę podajemy z płatkami migdałowymi, solą morską i olejem sezamowym. Prawdziwa uczta dla podniebienia! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 600 g fasolki MAMUT - 2 łyżki płatków migdałowych - 15 kropli oleju sezamowego Fasolkę obieramy, odcinamy końcówki, wrzucamy do garnka
SMYKWKUCHNIpomidorowego * łyżka oliwy z oliwek * garść świeżej bazylii * sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i mięso. Dusić do miękkości. Dodać przecier, zagotować. Sos wymieszać z makaronem, bądź podać najpierw makaron a na nim sos. Posypać bazylią. Podawać na ciepło
Magiczne Życie MartyPrzygotowanie: Pomidory kroimy na ćwiartki wrzucamy do blendera. W kostkę kroimy obranego ze skórki ogórka, wraz z papryką, czosnkiem i cebulką dodajemy do pomidora. Zostawiamy po trochu z każdego warzywa do dekoracji. Grzanki dokładamy do blendera razem z oliwą z oliwek, wodą gazowaną miksujemy wszystko aż zupa będzie miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek. Uwagi: Polecam podawać filety te z ryżem i warzywami
Gorący kąsekWykonanie: Ugotować wywar z drobiu, dodając marchewkę, pietruszkę, por, ziele angielskie i listek laurowy. Buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do wywaru razem z lubczykiem i majerankiem. Gotować aż warzywa będą miękkie. W drugim garnku ugotować 4 ziemniaki. Bardzo drobno posiekać szczypiorek, koperek, pietruszkę. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do gotującej się zupy razem z sokiem z jednej cytryny(wlewać
Gorący kąsekkuskus wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem odstaw na 7 minut. Ogórek, szynkę, jajko kroimy w kostkę. Sałatę rwiemy na kawałki. Do pojemnika włóż sałatę, posyp gotową kaszą, ułóż warzywa. Dopraw przyprawami. GOTOWE! PYCHOTKA! MIŁEGO DNIA
SMYKWKUCHNISkładniki : * sałata lodowa * ogórek * pomidor * ser feta * rzodkiewki * papryka czerwona * 2 kromki chleba * 2 łyżki oleju z pestek dyni * 2 łyżki wody * opakowanie sosu sałatkowego greckiego Prymat Przygotowanie : Warzywa pokroić w dowolna kostkę. Dodać rozdrobniony ser feta. Na suchej patelni przygotować grzanki. Wszystkie składniki sałatki połączyć. W słoiczku wymieszać sos z olejem i wodą. Polać tuż przed podaniem
Magiczne Życie Martyblogu. Grillowany kotlet drobiowy (równie dobrze może być z mięsa wołowego) z roztopionym serem na wierzchu. Do tego grillowana cebulka i warzywa z pysznym sosem jak dla mnie najlepszym. Co tu dużo mówić… zapraszam do wykonania w swojej kuchni. Post Domowy hamburger pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeMożna również zrobić kebaba z mięsem z piersi kurczaka, które równie często wykorzystuję. Wystarczy je wcześniej przyprawić, pokroić na kawałki i usmażyć. Surówki i warzywa dodajemy wg upodobań (może to być np. surówka z kapusty białej, sałata lodowa itp.). Kebab wykonany w domowej kuchni smakuje wyśmienicie. Post Domowy kebab pojawił się
Marta Gotuje